• Hem
 • Hockeynation
Hockeynation

Bild från Bildbyrån

Nils Lundkvist om bronset i JVM – och att möta Fagemo:"Lite konstigt"

Bronshjältarna Samuel Fagemo och Nils Lundkvist hann knappt landa innan det var dags för match igen. Under tisdagen ställdes de båda mot varandra i CHL-semifinalen i Frölundaborg. En match den sistnämnda vann med 3-2.
– Det kändes lite konstigt, vi har varit med varandra i en månad och nu slåss vi på isen, sa Nils Lundkvist efter segern.

Det var svenskmöte i CHL-semifinalen när Frölunda tog emot Luleå hemma i Frölundaborg och det var en svängig historia. Efter första perioden hade bortalaget ledningen med 2-0 och efter den andra var det lika på två. Med ett mål i slutminuterna var det tillslut norrbottningarna som drog det längsta strået genom mål av Jack Connolly.

– Första perioden vinner vi med 2-0, ganska orättvist. Men i den andra spelar vi bättre och då torskar vi med 2-0 istället. Men i slutändan tycker jag ändå att vi vinner rättvist. Men det var en tight och tuff match.

Tufft var ordet. Matchen präglades av en hel del utvisningar och gruff mellan lagen. Matchen i matchen, den mellan bronshjältarna Samuel Fagemo och Nils Lundkvist, slutade också med en hel del heta dueller.

– Jag flög tillbaka med honom hit till Göteborg och då sa vi att det skulle kännas lite konstigt. Vi har kamperat i en månad tillsammans för att hitta lösningar och vinna matcher. Nu slåss vi i sarghörnet, så det var lite speciellt men det var kul.

BB200107 MI015

Nils Lundkvist ställdes mot sin lagkamrat under JVM i den första CHL-semifinalen.

Det blev inte mycket vila för bronshjältarna efter JVM, bara en dag efter bronsmatchen var de tillbaka i hetluften igen. Innan matchen hyllades de båda på isen.

– Det känns lite att man har en turnering i benen. Vi spelade ju sju matcher på kort tid och jag spelade en hel del per match. Men det är kul att vara tillbaka igen och jag är sjukt tacksam för ceremonin Frölunda höll innan matchen, säger Nils Lundkvist efter matchen.

Trots en lång turnering i benen fanns det ingen tvekan för Lundkvist att spela.

– Jag hade inte så mycket val om jag ska vara ärlig (haha). Men jag kände bara att det skulle vara kul att få spela igen.

Trots en tung förlust i semifinalen mot Ryssland bärgade juniorkronorna tillslut en bronsmedalj efter vinst mot Finland i sista matchen.

– Efter bronsmatchen så var det fortfarande lite bittert att vi inte fick spela finalen. Men nu när man börjar smälta det så känns som att vi ska vara väldigt stolta över vår turnering, säger Lundkvist.

Nu är det tillbaka till serielunken för Lundkvist som kommer till ett Luleå som har radat upp segrar medan backen varit borta.

– Det är svinkul att vara tillbaka och att få komma tillbaka till ett vinnande lag är jätteroligt.

I CHL sammanhang väntar nu en retur mot Frölunda på tisdag innan Luleå är klara för final. Men Frölunda har gjort sig kända för att kunna vända på precis vad som helst i turneringen.

– Så är det, men vi får se till att vara det laget som bryter den trenden, säger Nils Lundkvist efter matchen.

Hockeynation

Bild från Bildbyrån

Lias Andersson om varför han lämnade Rangers:"Mitt liv och min hälsa"

Han valde att inte ansluta till New York Rangers farmarlag. Nu har klubben stängt av Lias Andersson från all ishockey. För Hockeynation berättar han om den tunga säsongen.
– Det här är ett beslut som har med mitt liv och min hälsa att göra.

Lias Andersson har haft en tung säsong på andra sidan Atlanten. Efter att ha inlett säsongen i NHL med en poäng på 17 matcher skickades han ner till AHL-laget Harford Wolf Pack. En situation 21-åringen inte ska ha varit nöjd med och därför bett om att bli trejdad från organisationen. Tätt därpå ska den tidigare Frölunda-centern dessutom struntat i att dyka upp på en samling med farmarlaget, ett beslut som fått honom avstängd från all hockey.

Under tisdagens CHL-semifinal mellan Frölunda och Luleå fanns han på plats i Frölundaborg för att titta på sitt gamla lag. Hockeynation träffade Andersson efter matchen där han berättade om tuffa säsongen och varför han är i Sverige.

– Jag tog ett beslut om att inte vara vara kvar där borta och det är jag väldigt stolt över, säger han efter slutsignalen.

BB200102 FK038

Lias Andersson var på plats under Frölundas CHL-semifinal mot Luleå.

Men anledningen till att han inte dök upp på en samling med farmarlaget och varför han nu är i Sverige vill han inte gå in på.

– Det har varit många incidenter som har hänt, men jag vill inte gå in på vilka eller varför. Men tillslut så mådde jag inte bra på ett personligt plan och då valde jag att åka hem, säger Lias Andersson.

Det kan inte vara ett enkelt beslut att ta, vad är det som gör att bägaren rinner över tillslut?

– Många saker som har tagit på mig både mentalt och fysiskt. Men det är inget jag kan kommentera i nuläget, jag har munkavle på mig. Men det här är inget beslut som har med hockeyn eller mitt spel att göra, det är ett beslut som har att göra med mitt liv och min hälsa.

När Hockeynation träffar Lias Andersson bär han dessutom tofflor, anledningen är att han är skadad. Vilket hindrar honom från att ens träna.

– Ja, jag går ju runt i tofflor så du kan nog gissa vad som är skadat. Det ska inte vara några större problem, jag ska uppsöka en doktor i veckan. Jag kan inte ens ha skor för att det gör ont och då är det svårt att dra på sig skridskor.

Nu är framtiden oviss för Lias Andersson som inte vet själv vad som kommer hända framöver.

– Jag vet ingenting faktiskt. Jag ska ha ett möte med min agent och se vad dom säger. Det är klubbar som har hört av sig både i Sverige och Europa. Men bollen är större än så, beslutet ligger i USA. Så vi får se vad som händer.

Har du sneglat mot Sverige?

– Det är klart att man gjort det, både Europa och Sverige är såklart ett alternativ. Men det finns andra klubbar i NHL som har hört av sig också för kolla hur jag skulle ställer mig till att spela för dom, så vi får se vad som händer.

Hockeynation

Bild från Bildbyrån

Frölunda krossade FBK – hånade efter slutsignalen: "Kul om dom tycker den är bra"

Färjestad hade drömläge inför returen med Frölunda i CHL under tisdagskvällen. Men göteborgarna blev numret för stora. Hemmalaget krossade FBK med 8-2.
–Det är pinsamt, säger Färjestads Michael Lindqvist efter matchen.

Efter att FBK hade krossat Frölunda med 6-3 i det första mötet i CHL:s åttondelsfinal var det upplagt för avancemang för värmlänningarna under tisdagskvällen. Men hemmalaget Frölunda ville annat. När slutsignalen ljöd stod det 8-2 till FHC som där med var klara för kvartsfinal.

Efter utskåpningen var det en besviken Michael Lindqvist som kom ut ur omklädningsrummet.

– Vi spelade dåligt och tar på oss alldeles för många utvisningar och Frölunda är det bättre laget. Det är pinsamt tycker jag.

När pucken släpptes i den första perioden var det ett hemmalag som kom ut med enorm fart och fullkomligt malde ner FBK. Något som Lindqvist menar att Färjestad var beredda på.

– Vi vet att Frölunda alltid spelar så. Vi har varit i Scandinavium och spelat hur många gånger som helst och vunnit där så vi var beredda på vad som skulle komma. Men sen får dom en smakstart och gör två snabba mål och sen rider dom på den vågen. Vi lyckas inte få stopp på deras momentum och när vi väl får det så drar vi på oss utvisningar. Sen gör dom mål i fem mot fem också, men utvisningarna sätter en stor prägel på matchen.

Efter två spelade matcher lagen emellan hade Färjestad dragit på sig 12 utvisningar, medan Frölunda bara suttit av 3. Något som i slutändan också avgör åttondelsfinalen.

–Det blir svårt att vinna då eftersom dom har ett så bra powerplay. Vi har spelat 120 minuter mot Frölunda och haft totalt ett powerplay. Våra utvisningar är onödiga och inte så mycket att snacka om, men jag tycker att domaren hade kunnat ta några fler utvisningar på Frölunda senast och även här idag. Jag skyller inte på domaren att vi förlorar, det är vårt eget fel. Men jag tycker att nivån var väldigt låg, säger Lindqvist efter matchen.

Som om inte en överkörning vore nog firade Frölunda segern med att spela "torparrock" i Frölundaborg. En låt som vanligtvis är Färjestads segersång. Men Lindqvist hade inte mycket att säga om den piken.

– Jag vet inte, jag hörde inte det. Men det är väl kul om dom tycker den är bra.

Färjestad som inte spelat turneringen sedan säsongen 2015/2016 är därmed utslagna ur CHL och riktar nu fullt fokus på SHL och nästa match mot topplaget Rögle BK redan på torsdag.

– Vi sover kvar här i Göteborg och tränar här imorgon. Sedan ska vi åka ner till Ängelholm och göra en riktigt bra match där. Nu är vi ute ur CHL och vi kan inte älta den här förlusten allt för länge. För vi vill gå långt i SHL, avslutar Michael Lindqvist.

Hockeynation

Bild från Bildbyrån

KRÖNIKA: En blåsorkester på skridskor – jag klarar inte mer

Hockeysäsongen 2019/2020 är här och ingen är lyckligare än jag. Men ny säsong innebär också nya regler och inför säsongen har SHL tydligen anställt Stockholms symfoniorkester som rättsskipare.

Hockeysäsongen 19/20 är i sin linda och jag kan knappt bärga mig inför vad som komma skall och vad den här säsongen har att erbjuda. Hur fel har "experterna" i sin tabelltippning? När får Roger Melin sparken? och hur länge kan Joel Lundqvist vattenkamma sig innan match utan att få tennisarmbåge?

Ja inte vet jag, jag är bara en simpel tyckare.

Men innan vi kan börja fokusera på det så finns det något vi måste avhandla.

Regelboken.

Det är bäst att Dennis Everberg klipper tånaglarna till nästa match

Ny säsong betyder ju som bekant också ny regelbok, eftersom SHL verkar byta regler lika ofta som Robin Figren skriver något fyndigt på Twitter. Det nya för i år är offside i målgården.

Förra säsongen präglades av videogranskningar och bortdömda mål. I fjol räckte det med att någon spelare råkade blåsa "Monstret" Gustavsson i nacken innan pucken letade sig in i mål för att det skulle dömas bort och det håller ju inte.

"VI VILL HA FLER MÅL I SHL", vädjade samtliga till SHL efter haveriet.

Sagt och gjort, reglerna ändrades. Till något mycket värre.

Nu har man tydligen bestämt sig för att minsta lilla beröring av målgården ska blåsas av och att tekningen ska flyttas ut. En match mellan Rögle och Leksand i år har mer och mer börjat likna en trött match i Handbollsligan mellan Hallby HK och Önnered när hockeyrinken plötsligt förvandlats till en handbollsplan. Så nu är det bäst att Dennis Everberg klipper tånaglarna till nästa match, för annars blir anfallen inte långvariga.

Det är så att trumhinnan nästan lossnar och ramlar in i frontalloben.

SHL:s domare har förvandlats till Stockholms Symfoniorkester och Daniel Winge och C:o blåser fanimej oftare än trumpetaren på en Hoffmaestro konsert. Det är så att trumhinnan nästan lossnar och ramlar in i frontalloben.

Är det så här vi vill ha det? Räcker det inte med femtioelva powerbreaks i en match? Ska vi börja blåsa av för övertramp dessutom? Varför inte införa offensiv foul, felsteg och dubbelstuds när vi ändå är igång?

Nej, det är väl bara för mig att upprepa mantrat från i fjol: VI VILL HA FLER MÅL I SHL.

Hockeynation

Bild från Bildbyrån

Här är spelarna som kan lämna din klubb - Örebro HK

Här är spelarna i Örebro HK som sitter på utgående kontrakt och därför kan lämna efter säsongen:

 • #1 Jhonas Enroth
 • #37 Eero Kilpeläinen
 • #26 Stefan Stéen
 • #28 Linus Arnesson (optionsår)
 • #12 Glenn Gustafsson
 • #25 Anton Hedman
 • #85 Kalle Olsson
 • #76 Jere Sallinen
 • #9 Tyson Spink
 • #8 Tyson Spink
 • #19 Patrik Virta
 • #20 Marcus Weinstock
Hockeynation

Bild från Bildbyrån

Här är spelarna som kan lämna din klubb - Växjö Lakers

Här är spelarna i Växjö Lakers som sitter på utgående kontrakt och därför kan lämna efter säsongen:

 • #3 Oliver Bohm
 • #52 Arvid Lundberg
 • #94 Joel Persson (lån)
 • #15 Dominik Bokk (lån)
 • #67 Linus Fröberg
 • #43 Nichlas Hardt
 • #23 Roman Horák
 • #13 Julius Junttila
 • #19 Tuomas Kiiskinen
 • #27 Martin Lundberg
 • #22 Janne Pesonen
 • #85 Liam Reddox
 • #17 Jonas Röndbjerg
 • #24 Brendan Shinnimin
 • #10 Kris Versteeg