• Hem
 • Hockeynation
 • Hockeynation

Hockeynation utser veckans kanon och kalkon v.2

Veckans kanon:

Det är inte långt kvar innan transferfönstret stänger och klubbarna jobbar hårt för att hitta nyförvärv såhär i mitten på säsongen. Spelare som kan vara avgörande i slutspel och eventuella kval. Några som redan har värvat är Frölunda som plockade in den 29-årige Slovenen Jan Mursak. Han debuterade för laget i matchen mot Hv71 förra veckan, och som han gjorde det. Redan i första matchen stänker han in två mål för göteborgslaget. Med det visar Mursak att han blir något att räkna med i Frölunda Tröjan.

Veckan Kanon blir: Jan Mursaks debut i Frölunda

Bb180111 Bb838

Jan Mursak gör mål i debuten

Veckans kalkon:

Linköping mötte Mora två gånger förra veckan och lyckades vinna båda mötena med 4-1. Men det var i det första mötet hemma som Linköpings Nick Sörensen lyckades med något som kan tyckas vara omöjligt. Det är sista perioden och linköping leder med 3-1, då tar Mora ut målvakten. Man lyckas inte skapa några mållägen utan det är istället linköpings Sörensen som blir frispelad och kommer mot en helt öppen bur. Med mindre än en meter från mål ska han bara lägga in pucken, men lyckas med en backhand träffa stolpen. Nu lyckas man trots allt sätta en 4-1 puck och vinna matchen komfortabelt. Men det där lär han få äta upp ett tag i omklädningsrummet.

Veckans kalkon: Nick Sörensens stolpträff mot ett helt öppet mål.

Bb171219 Bb444

Nick Sörensen missar helt öppet mål

Dela inlägg:
 • Hockeynation

Panikdrag eller genidrag?

Ja, jag är jättesen på bollen jag vet. Men jag känner att jag måste säga mitt.

Det var under söndagseftermiddagen som Mora Ik meddelade på sin hemsida att man väljer att avsluta tränarnas tjänster. Det är alltså både huvudtränare Mattias Karlin och assisterande tränare Mikael Johansson som får lämna. In kommer istället Daniel Hermansson och Johan Rosén

Beslutet kom som en chock för mig och förmodligen alla andra. Det är inget som är likt Moras organisation och inte heller likt Peter Hermodsson som ofta brukar skynda långsamt och ha tillförlit till ledarstaben. Trots detta tar man nu detta beslutet efter drygt halva säsongen spelat och som en blixt från klar himmel meddelar man på klubbens hemsida:

Klubbens stora målsättning är att spela i SHL även nästa år. Vi anser att vi har en tillräcklig bra trupp med många skickliga spelare för att uppnå målet men att vi ännu inte fått ut full potential av laget. Mora IK vill med Johan Roséns och Daniel Hermanssons samlade kunskap, kompetens och nya röster få laget att prestera på en högre nivå från och med imorgon.”

Vad innebär då detta?

Mora är nykomlingar i SHL och ligger för tillfället på 12 plats i tabellen och skulle om tabellen står sig undvika kval. Ett resultat som de allra flesta skulle påstå vara en överprestation för en nykomling i högsta ligan och något som man bör vara extremt nöjd med. Men varför sparkar man då de som stått bakom rodret den här säsongen när resultatet faktiskt har fallit väl ut? Ja, det är frågan som hela hockeysverige ställer sig.

Till en början tyckte jag att det är ett väldigt konstigt beslut av Moras styrelse att ta såhär långt in i säsongen när man faktiskt har presterat och just nu har säkrat SHL-kontraktet inför nästa säsong. Sen när jag tänker efter en stund så blir jag faktiskt inte förvånad. Jag har tyckt att Mora har kunnat prestera bättre den här säsongen, man har förlorat många matcher på onödiga utvisningar, slarv och att man helt enkelt inte har varit med ute på banan. Är detta tränarens fel tänker ni då? Nej kanske inte men när det kommer till att få laget att studsa tillbaka och vända matcher tycker jag att Karlin har lämnat en de i övrigt att önska. Han känns inte engagerad och ser inte ut att agera i båset. Jag kan inte annat än att hålla med klubben om att man inte fått ut lagets fulla potential.

Ska man nöja sig med en 12:e plats bara för man är nykomlingar om man vet att laget har mer att ge?

Nej, om det är någon jag har förtroende för så är det Peter Hermodsson och jag hoppas och tror att detta inte är något panikdrag, utan ytterligare ett av alla genidrag.

Dela inlägg:
 • Hockeynation

Hockeynation utser veckans kanon och kalkon v.1 (extra allt)

2018 är kommet och vi inledde året på bästa möjliga sätt med en fullspäckad hockeyvecka. Hela 18 matcher stod på menyn och det nya året startades med en hel del gobitar. Här kommer 2018 års första kanon och kalkon (extra allt)


Veckans kanon: 

Det var under tisdagens omgång som Malmö tog emot Skellefteå hemma i Malmö arena. Något som till en börja såg ut att inte bli en speciellt rolig kväll. Efter 2 perioder stod nämligen resultattavlan på 0-4 i bortalagets favör. Vilket visade sig skulle svänga helt. För med endast 6 minuter kvar av tillställningen börjar det hagla in mål för skånepågarna och efter en tveksam utvisning stod tavlan på 4-4. Malmö gick till och med in och vann i förlängningen och snuvade Skellefteå på konfekten.  

Veckans kanon är: Malmös vändning hemma mot Skellefteå. 

Veckans Kalkon:

Frölunda tog emot serieledarna Växjö hemma i Scandinavium under torsdagskvällen och det startade trevligt för hemmalaget när man efter två powerplaymål ledde med 2-0. Bortalaget skulle dock komma tillbaka och lyckades kvittera innan den tredje perioden. Det var när Växjös Brendan Shinnimin tar upp pucken i offensiv zon som matchen kom att vända på ett dråpligt sätt. Kanadensaren lägger bara in pucken på chans framför mål när Frölundas Styrman dråpligt slår in pucken i eget mål.

Veckans kalkon: Styrmans avgörande självmål hemma mot Växjö

EXTRAMATERIAL: 

Veckans mål: Det var i en målrik historia mellan Hv71 och Färjestad som veckans mål kom att göras. Efter en sargstuds bakom mål kommer Johan Ryno helt fri och slår in pucken på volley. Ett riktigt klassmål av Ryno. 

Veckans räddning: Veckans mål gjordes på volley och veckans räddning skulle faktiskt göras på ett volleyskott. Det är i matchen mellan Skellefteå och Linköping som Skellefteås Wingerli ska slå in pucken på volley när Linköpings målvakt Jonas Gustafsson slänger sig över målgården och lyckas precis freda sitt mål med plocken. 

Veckans comeback: Kan ju de flesta tro ska vigas till Jimmie Ericsson som är tillbaka i Skellefteå-dräkten. Men för mig är veckans comeback Hv71s Pierre Engvall som efter ett nyckelbensbrott i början av säsongen är tillbaka. Inte nog med det så passar han på att näta i sin comeback. 

Veckans stolpskott: Går till Moras Matt Bailey som under veckan hade hela 3 skott i stolpen. 

Veckans revansch: Är Rögles Juhamatti Aaltonen som efter att ha varit petad i två matcher kommer tillbaka och piskar in ett hattrick efter bara 6 minuter i mötet med serieledarna Växjö.

Dela inlägg:
 • Hockeynation

Hockeynation tippar Powerplay 30/12

Jag är tillbaka efter ett litet juluppehåll och smygstartar 2018 med en magisk Powerplay-kupong. Full omgång i SHL och avslutar kupongen gör norrlandsderbyt mellan MoDo och Björklöven i Hockeyallsvenskan. Så här kommer en tidig nyårskaramell.


Frölunda - Mora

Speltips 1x

Formstark mot formsvagt i scandinavium denna lördag. Frölunda har vunnit fyra av sina fem senaste och Mora har förlorat 4 av sina fem senaste. Det mesta talar för Frölunda i den här bataljen. Vill ändå höja ett varningens finger för Mora. Mora har spelat jämnt mot frölunda den här säsongen och faktum är att två av de tre spelade matcherna har slutat med ett kryss.

Rögle - Hv71

Speltips: 12

Även här möter formstarkt formsvagt då hv kommer till matchen med fyra raka segrar medan Rögle kliver ut på isen med fyra raka förluster i bagaget. Rögle har inte alls fått det att stämma den här säsongen och jag hade tippat en solklar 1:a här om det inte vore för att Hv har många tunga avbräck inför denna match. Där bla Linus Söderström, Bill Sweatt och Sebastian Wännström förväntas saknas. Flaggar för skräll.

Skellefteå - Luleå

Speltips 1

Derbydags i SHL mellan Skellefteå och Luleå. Två lag som båda har haft bra form på senaste. Luleå kommer till matchen med tre raka segrar och verkar ha hittat formen efter en lite tyngre period innan jul. Trots detta håller jag skellefteå som segrare i denna matchen. Mestadels beroende på att Luleå har många spelare som saknas med bla en del JVM-aktuella spelare. Spikar 1:an här

Brynäs - Örebro

Speltips: 1x2

En svårtippad match på förhand. Brynäs har hittat tillbaka lite efter den katastrofala inledningen på säsongen men känns ändå extremt svårtippade. Har varit lite upp och ner på senaste. Det här är en match som kan gå hursomhelst. Helgardering tack!

Djurgården - Malmö

Speltips: x2

Djurgården har överraskat den här säsongen och har gått som tåget den första halvan av säsongen. Nu har man en hel del viktiga spelare på frånvarolistan inför matchen mot malmö. Djurgården går som förhandsfavoriter men jag väljer att ignorera det då jag anser att Malmö som har bra känsla i gruppen kan slå ett lite för tillfället haltande djurgården.

Linköping - Karlskrona

Speltips: 1

Linköping tar emot Karlskrona på lördagseftermiddagen och här bör det vara klasskillnad. Linköping har börjat vinna på senaste samtidigt som karlskrona kommer till Saab-arena med tre raka förluster. Dessutom har man ett riktigt dåligt bortaspel då man bara tagit 5 av sina 30 poäng den här säsongen på bortaplan.

Växjö - Färjestad

Speltips 1x2

Växjö har gått starkt den här säsongen och leder tabellen storstilat. Färjestad däremot började säsongen mycket bra, men har nu fallit ner i en svacka och har fem raka torskar. Hade det inte varit för JVM hade jag nog spikat 1:an här men Växjö har många på frånvarolistan och kan även sakna Fasth. Dessutom måste det snart vända för värmlänningarna. Helgard.

Modo - Björklöven

Speltips: 12

Derby i Hockeyallsvenskan när MoDo och Björklöven ställs mot varandra i lördagens omgång. En match som på förhand är spännande. MoDo har inte alls gått att känna igen och Björklöven har också halkat efter på senaste. Björklöven har vunnit de tidigare mötena och Modo har inte tagit poäng på tre raka hemmamatcher. Det mesta talar för löven men Modo är alltid modo. 12 spelas.

Dela inlägg:
 • Hockeynation

Så vill jag att ni ska spela!

Under söndagsförmiddagen hade Mora styrt bussen ner mot Karlstad för att ställa upp mot Färjestad i den sista matchen innan uppehållet. En match där Färjestad var förhandsfavoriter och förväntades ta hem den här bataljen enkelt. Både Färjestad och Mora hade kvällen innan spelat match och som förväntat var det två möra lag som kom ut på planen. Trots detta skulle det bli en spännande och rolig match. Även om det inte var den bästa matchen rent spelmässigt så tyckte jag ändå att Mora gjorde det mycket bra.  

Mora har haft en tendens den här säsongen att inte riktigt fullfölja situationerna, inte smälla på ordentligt och alldeles för enkelt tappa blålinjen. Det har lett till att man faller ner och låter motståndarna krypa närmre och närmre, vilket tillslut resulterar i att man släpper in för enkla och alldeles för många mål.

Men under Söndagen skulle vi se en omvändning och ett Mora IK som spelade mycket bra. Vi fick se det som man länge har velat se. Mora dumpade puck och lyckades vinna andra-puckarna. Man checkade i båda delarna av planen vilket ledde till att man fick fast Färjestad i offensiv zon och lyckades skapa mållägen. Men framför allt stod man upp på blålinjen och när man tidigare slagit ifrån sig för snabbt och gett bort pucken, vårdade man den istället. Om det berodde på ett tröttkört Färjestad vet jag inte, men Moras insats är icke att förringa.

Det är det här som är framgångsreceptet för att hålla sig kvar den här säsongen och ta de där extra poängen som krävs för att stå emot.

Det är något som jag stundtals tyckt varit för dåligt och något som Mora måste förbättra om man ska vinna de här extra matcherna. Men under matchen i söndags fick vi se ett Mora som verkligen gjorde grundjobbet och:

 • Vårdade puck
 • Hade stabilt check-spel i båda sidor av banan
 • Vann andra-puckarna
 • Stod upp på blålinjen
 • SKÖT PÅ MÅL

Och som ni spelade i söndags, så vill jag att ni ska spela!

Dela inlägg: