VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

VM-minnen: Självmålet och mordet på Andrés Escobar

Om Andrés Escobar bara lyckats rensa undan den där crossbollen för snart 24 år sedan hade han kanske varit vid livet i dag. Men försvararen stötte bollen i eget nät, Colombia åkte ur VM 1994 och det olyckliga misstaget ledde direkt eller indirekt till Andrés Escobars död.

Andrés Escobar, Colombias lagkapten och store försvarsjätte, gick under smeknamnet "El Caballero del Fútbol". Fotbollens gentleman. 27-åringen hade nyligen förlovat sig med flickvännen Pamela Cascardo och paret planerade att starta en familj. Escobar hade dessutom dessutom nyligen accepterat ett bud från italienska storklubben AC Milan när han reste till USA för att leda sitt land i VM 1994.

Livet i Colombia, och särskilt i Medellín, hade kastats in i ett laglöst kaos sedan knarkgangstern Pablo Escobar , utan släktkoppling till Andrés, dött året innan och colombiansk fotboll var i allra högsta grad insyltad med den organiserade brottsligheten som genomsyrade landet. Med ekonomisk hjälp från landets stora knarkkungar - Pablo Escobar byggde själv planer för de fattiga i Medellín och finansierade Nacional - hade Colombia under slutet av 1980-talet och början av 1900-talet byggt upp en gyllene generation av spelare med Escobar, Carlos Valderrama, Faustino Aprilla, Freddy Rincón och René Higuita. Pelé hade tippat att Colombia, som förlorat en av de 26 senaste matcherna och krossat Argentina med 5-0 i kvalet, skulle ta sig minst till semifinal i VM 1994 i USA. Landslaget skulle bringa glädje till Colombia i den kaotiska vardagen som käkade upp landet.

- Vi arbetar alla mot ett gemensamt mål - att göra vårt land stolt. Vi försöker att inte fokusera på våldet. Jag finner motivation i de goda sakerna som komma skall. Jag försöker läsa lite i Bibeln varje dag. Mitt bokmärke består av två bilder; en på min bortgångna mor, den andra på min fästmö, sa lagkaptenen Escobar i början av mästerskapet.

Våldet i hemlandet var dock ständigt närvarande. Higuita satt i fängelse för att ha besökt Pablo Escobar, Colombia föll överraskande mot Rumänien med 3-1 i öppningsmatchen och försvararen Chonta Herreras bror dödades i en bilolycka. Escobar fick övertala sina lagkamrater om att stanna i VM och inför den andra gruppspelsmatchen mot USA fick laget mottaga dödshot, när knarkkungar försökte blanda sig i förbundskaptenen Muturanas laguttagningar. Om han inte petade Barrabas Gómez skulle hela laget mördas.

- Jag kunde inte sätta någon annans liv i fara. Barrabas var en nyckelspelare, men jag kunde inget göra. Vi ringde hem och fick höra om upplopp och ett komplett kaos. Det var så vi äntrade planen, berättar Muturana.

Trots det svåra läget dominerade Colombia mot USA, fram till ett vad som indirekt skulle bli VM-historiens kanske mörkaste ögonblick inträffade i den 35:e minuten. John Harkes inlägg från vänsterkanten var aldrig nära att nå fram till Earnie Stewart, men Andrés Escobar feltajmade sin rensning och styrde bollen in i eget mål.

- I det ögonblicket vände min nioårige son mot mig och sa; "Mamma, de kommer mörda Andrés". Jag svarade bara, "Nej älskling, folk mördas inte för sina misstag. Alla i Colombia älskar Andrés", har Escobars syster María berättat för The Telegraph.

Colombia föll med 2-1 och trots 2-0-segern i den avslutande matchen åkte Colombia ur VM redan i gruppspelet. Ett par dagar efter den sista gruppspelsmatchen sköts Andrés Escobar ihjäl med sex skott i ryggen.

Andrés Escobar hade återvänt till Medellín, men han var förkrossad över uttåget och hans egen prominenta roll i VM-fiaskot. I Bogotá-tidningen El Tiempe skrev Escobar en text och kommenterade Colombias uttåg.

"Livet slutar inte här. Vi måste gå vidare. Livet kan inte sluta här. Oavsett hur svårt det är så måste vi resa oss. Vi har bara två val: Antingen tillåter vi ilskan att paralysera oss och låta våldet fortsätta, eller så reser vi oss och gör vårt yttersta för att hjälpa varandra. Det är vårt val. Låt oss bibehålla respekten. Jag skickar mina varmaste hälsningar till alla. Det har varit en underbar och sällsynt upplevelse. Vi kommer mötas igen snart för livet slutar inte här", skrev Escobar.

Andrés Escobar ville låta livet gå vidare, och trots det oturliga självmålet och hans vänners protester ville han ta sig ut i Medellín och visa sitt ansikte. Beslutet att gå ut med några vänner skulle dock visa sig bli ödesdigert. Motivet bakom mordet av Andrés Escobar är fortfarande höljt i dunkel, även om det direkt eller indirekt kan härledas till ett självmål i planetens största sport. Efter ett par drinkar med sina vänner på baren El Indio Bar hamnade Escobar i bråk med några personer, som förolämpade honom för misstaget mot USA. Escobar och hans sällskap lämnade baren, men gruppen följde efter till en parkering och fortsatte att kasta förolämpningar mot honom. Escobar körde sin bil mot sina förföljare och började försvara sig själv och förklara att det bara rörde sig om ett misstag. Situationen eskalerade och Escobar sköts i ryggen med sex skott. Ambulansen hann inte fram till platsen och 30 minuter senare dödsförklarades Colombias lagkapten.

- Någonting gick sönder inuti mig. Ena dagen har du ditt livs kärlek och planerar att gifta dig och skaffa barn. Sedan vaknar du upp och allt är borta. För mig fortsatte inte livet. Det slutade där, har Escobars fästmö Pamela Cascardo sagt.

Två bröder, knarklangare med efternamnet Gallón som tidigare varit del i Pablo Escobards drogkartell, pekades ut som skyldiga. Enligt Jhon Jairo Velásquez Vásquez, en tidigare indrivare för Pablo Escobar som sitter fängslad dömd för över 300 mord, betalades en stor summa pengar till åklagarna för att fokusera undersökningen på en av deras bodyguards. En man vid namn Humberto Castro Muñoz erkände och dömdes till 43 års fängelse. Han släpptes efter elva. Bröderna Gallón frikändes helt.

120 000 människor tog sig ut på Medellíns gator för Andrés Escobars begravning. Colombiansk fotboll befann sig i chock och sorg. Herrera bröt ihop, Asprilla och Valderrama ville inte längre spela för landslaget. Colombias gyllene generation föll ihop med mordet på Andrés Escobar.

Numera står en staty över Andrés Escobar rest i Medellín och Colombias fotbollslandslag, med José Pékérmann som förbundskapten, har rest sig och åter tagit plats som ett av Sydamerikas främsta landslag. I sommar spelar Colombia VM i Ryssland, där man möter Japan, Polen och Senegal i Grupp H. Mordet på Colombias lagkapten var en oerhörd tragedi, en av tiotusentals andra som inträffade i ett sönderslitet land. Men som Andrés Escobar skrev:

"Livet slutar inte här. Vi måste gå vidare. Livet kan inte sluta här".

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Gyllene Tider och Linnea Henriksson gör svenska VM-låten

Gyllene Tider och Linnea Henriksson kommer göra Sveriges officiella VM-låt inför sommarens mästerskap i Ryssland. Nyheten presenterades i dag på SvFF:s hemsida. Låten kommer få titeln "Bäst när det gäller".

Genom åren har det funnits mängder av mästerskapslåtar som av goda eller dåliga anledningar etsat sig fast på minnet. 1958 försökte Lennart "Nacka" Skoglund hålla masken samtidigt som han trallade i takt med "Vi hänger med", 1994 skrev GES sig in i den svenska idrottssjälen med "När vi gräver guld i USA", 2000 och 2004 hjärntvättade Markoolio nationen med "In med bollen" och "Mera mål" och 2000 studsade E-Type runt med sitt långa hår och vrålade "Campione", den officiella EM-låten som blivit så gott som obligatoriskt närvarande varhelst en ligatitel ska firas.

I dag presenterade SvFF låten som ska mana Janne Anderssons blågula landslag till framgångar i Ryssland i sommarens fotbolls-VM. En oväntad duo med Halmstadsanknytningen kommer göra Svenska Fotbollsförbundets officiella låt när Gyllene Tider får sällskap av gästartisten Linnea Henriksson.

- Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i GT blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle till SvFF.
Låten kommer få titeln "Bäst när det gäller".

- Jag hade faktiskt haft titeln i huvudet ett tag, men nu fick man ju en anledning att skriva färdigt en text också. Det blev dels en liten historia om ett par som är bäst när det gäller men också en text fylld av fotbollsreferenser som de flesta känner igen. Linnea Henriksson var med oss på vår senaste turné för några år sedan och vi blev superglada att hon vill vara med på den här resan också.

Låten spelades in i mitten av mars och enligt SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand föll valet på Gyllene Tider för att bandet är "synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer". Och enligt Gessle kommer det bli lite Halmstads-touch på dängan, när han får frågan om hur den kommer låta.

- Precis som när Halmia tar ledningen på Örjans vall en vacker dag, säger han.

Låten kommer att släppas i slutet av maj.

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Landslagskollen: Forsberg målskytt och Johnsson fenomenal

Varje vecka tar vi tempen på den svenska landslagstruppen inför sommarens VM i Ryssland och går igenom vad de landslagsaktuella spelarna presterat under den gångna veckan.

  • Målvakter:

Robin Olsen (FC Köpenhamn)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad

Karl-Johan Johnsson (Guingamp)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Johnsson gjorde en strålande match när Guingamp besegrade Bordeaux med 2-1 och stod för en rad kvalificerade räddningar. Johnsson räddade dessutom en straff, men bollen letade sig ändå in i mål efter att hans försvarare misslyckats med att rensa undan returen.

Kristoffer Nordfeldt (Swansea)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Satt på bänken i 2-0-förlusten mot Manchester United.

Pontus Dahlberg (Watford, utlånad till IFK Göteborg)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde ett par fina räddningar i Blåvitts 3-1-seger mot Trelleborg. Kunde inte göra någonting åt målet.

Jacob Rinne (Ålborg)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Tvingades släppa tre bollar förbi sig när Ålborg föll med 3-0 mot Bröndby, men fick ändå högst betyg av alla Ålborgsspelare i BT.

  • Försvarare:

Mikael Lustig (Celtic)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Hade en relativt komfortabel match i 3-0-segern mot Ross County och sattes inte på några särskilt svåra prov defensivt. Trygg i uppspelsfasen.

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde sin kanske bästa insats i Manchester United-tröjan när han stod för en väldigt trygg och självsäker prestation i Uniteds 2-0-seger mot Swansea. Trygg med bollen, lugn i sin defensiv och satte in en kraftfull tackling mot Sam Clucas.

Andreas Granqvist (Krasnodar)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Såg ut att leda Krasnodar mot en ny seger och en ny nolla, men Anzhi Makhachkala kvitterade sent in på tilläggstiden, vilket fick Krasnodar att sparka tränaren Igor Shalimov.

Martin Olsson (Swansea)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Hade, precis som hela Swansea, en kämpig första halvlek när Manchester United tryckte ner walesarna i skosulorna. Swansea var desto piggare efter halvtidsvilan när United släppte på gaspedalen en aning och Olsson var livlig längs sin kant och serverade fina inlägg till både Tammy Abraham och André Ayew.

Ludwig Augustinsson (Werder Bremen)

Speltid: 25
Kommentar: Augustinsson spelade bara 25 minuter innan han tvingades kliva av skadad hemma mot EIntracht Frankfurt. Enligt Werder Bremens tränare Florian Kohfeldt ska det inte röra sig om någon långvarig skada.

Filip Helander (Bologna)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Förlorade nickduellen mot Edin Dzeko när Roma kvitterade en kvart från slutet, men gjorde annars en solid match i mittlåset.

Emil Krafth (Bologna)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Inte med i truppen mot Roma på grund av skada.

Pontus Jansson (Leeds)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde på nytt en bra match när Leeds besegrade Bolton med 2-1 och sattes inte på några större prov. Dominant i luftrummet.

Niklas Hult (AEK Aten)

Speltid: 90
Kommentar: Fick en behaglig match mot sin gamla klubb Panathinaikos, som åkte på en utvisning tidigt i matchen. Hult var med i förarbetet till Vlachodimos 2-0-mål.

Johan Larsson (Bröndby)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde Bröndbys första mål i 3-0-segern mto Ålborg och var framträdande matchen igenom. Tilldelades högsta betyg i BT, tillsammans med Hany Mukhtar och Teemu Pukki.


  • Mittfältare:

Sebastian Larsson (Hull City)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Företagsam, arbetsvillig men lite slarvig i passningsspelet i Hulls 0-0-match mot Aston Villa. Varnad när han stoppade en kontring för Jack Graelish.

Albin Ekdal (Hamburg)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad.

Emil Forsberg (RB Leipzig)

Speltid: 81 minuter
Kommentar: Bröt en fyra månader lång måltorka när han satte 1-0-målet för RB Leipzig en kvart in i vad som skulle bli en 3-2-seger mot Hannover. Forsberg satte dit bollen från nära håll efter en kontring iscensatt av vindsnabbe Timo Werner.

Jakob Johansson (AEK Athen)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad

Gustav Svensson (Seattle Sounders)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Seattle Sounders föll på nytt, hemma mot Montreal, men Gustav Svensson tillhörde Seattles främsta spelare och spelade hela matchen på det centrala mittfältet.

Viktor Claesson (Krasnodar)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Målskytt när Krasnodar tappade tre till synes säkra poäng hemma mot Anzhi, som kvitterade sent in på tilläggstiden. Claesson slog till i den första halvleken efter en tilltrasslad situation där bollen letade sig fram till svensken via en Anzhi-spelares rygg. Claesson dribblade förbi en motståndare och tryckte bollen i nät.

Marcus Rohdén (Crotone)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken i Crotones 2-0-förlust mot Fiorentina.

Jimmy Durmaz (Toulouse)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken i 2-0-förlusten mot Lyon.

Ken Sema (Östersunds FK)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Ken Sema var hårt uppvaktad och kom inte riktigt loss när Östersund föll i premiären mot Djurgården.

Simon Tibbling (Bröndby)

Speltid: 81 minuter
Kommentar: Gjorde en stabil match i Bröndbys 3-0-seger mot Ålborg. Utbytt med tio minuter kvar.

Oscar Hiljemark (Genoa)

Speltid: 72 minuter
Kommentar: Gjorde ingen särskilt anmärkningsvärd match när Genoa kryssade mot Spal och byttes ut i den andra halvleken.

Sam Larsson (Feyenoord)

Speltid: 24 minuter
Kommentar: Tillbaka från skada och fick göra några minuter i Feyenorods 5-0-seger mot Excelsior. Hoppade in när matchen sedan länge var avgjord.

Alexander Fransson (Lausanne-Sport)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Bänkad när Lausanne tog en blytung seger mot Lugano.

Oscar Lewicki (Malmö FF)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad.


  • Anfallare:

Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren)

Speltid: 0 minuter

Kommentar: Skadad

Marcus Berg (Al Ain)

Speltid: -
Kommentar: Spelar 6/4

John Guidetti (Alavés)

Speltid: 77 minuter
Kommentar: Hade en boll i nät, men blev korrekt avvinkad för offside i Alavés 0-0-match mot Espanyol. Varnad.

Ola Toivonen (Toulouse)

Speltid: 14 minuter
Kommentar: Hoppade in med kvarten kvar av Toulouses 2-0-förlust mot Lyon utan att kunna påverka matchbilden.

Carlos Strandberg (Malmö FF)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Spelade inte i MFF:s 2-1-seger mot Elfsborg.

Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad.

Alexander Isak (Borussia Dortmund)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken i 6-0-förnedringen mot Bayern München.

Mikael Ishak (FC Nürnberg)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad.

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Genomgång: Det hände i tisdagens landskamper

VM-bloggen tar en titt på händelserna i tisdagens landskamper.

Isco brings the disco - Argentina kollapsade

Jorge Sampaoli lär inte släppa tisdagens match i första taget. Sampaoli togs in för att rädda Argentina från ett monumentalt kvalfiasko och lyckades med nöd och näppe leda laget till VM i Ryssland. Tiden att göra Argentina till en slagkraftig VM-nation är dock knapp och tisdagens insats på Wanda Metropolitano visar med all önskvärd tydlighet hur mycket jobb som återstår att göra.

Argentina blev fullständigt avklätt, förnedrat och utklassat när Spanien vann med hela 6-1. Utan Lionel Messi, Sergio Agüero, Ángel di María - eller för den skull petade Juventusstjärnan Paulo Dybala - saknades stjärnglans i Argentinas främsta lagdel, men det var den fragila defensiven som kollapsade i den andra halvleken.

- Spanien gav oss en riktig käftsmäll. I den andra halvleken saknade vi balans och soliditet. Spanien straffade oss till höger och vänster. Den första halvleken var bra då det var en jämn match, men en fotbollsmatch varar i 90 minuter inte 45, säger Sampaoli.

I Spanien var tongångarna förstås desto muntrare där Real Madrids Isco hade stor show när han gjorde sitt första hattrick för La Roja. Efteråt tycktes han anmärkningsvärt nog skicka iväg en liten känga till sitt klubblag.

- Jag har tränarens förtroende, men i Real kanske jag inte vunnit det ännu. Det är därför landslaget är så viktigt för mig då det blåser liv i mig, eftersom jag inte startar kontinuerligt i klubblaget måste jag ta alla mina chanser. Jag siktar på att vara en startspelare för klubb och landslag och det enda sättet att nå dit är genom att arbeta hårt. Det finns många fantastisk fotbollsspelare i Real Madrid och kanske är det jag som är problemet, säger han.

Intetsägande match för Blågult

Janne Andersson fick inte alls ut vad han önskat av Sveriges vänskapsmatch mot Rumänien. Först ställdes träningen dagen innan match in på grund av att den nybyggda arenans matta inte höll måttet. När matchen ändå spelades i lervällingen på Ion Oblemenco-stadion gick det knappast att dra särskilt många slutsatser för Sveriges b-uppställning, där många spelare hoppades på att ta chansen att visa upp sig - men inte fick förutsättningarna för att göra det.

- Jag tycker lite synd om spelarna som skulle visa upp sig att det blev under de här omständigheterna, för jag tycker inte att det var riktigt rättvisa förutsättningar för dem att spela på det sättet som vi vill spela. Utan att skylla på allt annat, vi som såg matchen såg hur det såg ut. Det var lite synd att det var sådana omständigheter, säger Andersson.

Pontus Jansson, som bar lagkaptensbindeln, var Sveriges främsta spelare och stärkte sin position som tredjeval bakom Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf, Oscar Hiljemark visade upp ett fint passningsspel i den första halvleken utan att för den skull stärka sina aktier för att ta en startplats. Ken Sema försökte och bidrog med fart, Jimmy Durmaz hade svårt, Johan Larsson ännu svårare och John Guidetti kunde springa hur mycket som helst utan att involvera sig i matchen. En intetsägande match på en svårspelad plan, där matchen dessutom avbröts av knallskott och kravallpolis.

Ny VAR-kontrovers när England och Italien kryssade

VAR hamnade än en gång under luppen när Italien tilldelades en sen straffspark, som förvaltades av Lorenzo Insigne sedan Federico Chiesa gjorts ned av debutanten James Tarkowski. Att Tarkowski trampade på Chiesas fot tydliggjorde reprisbilderna, men jag har ändå svårt att se att det här är anledningen till att VAR ska användas i fotbollen, just för att det river upp flöde och tempo och byter ut spontana känsloyttringar mot osäkerhet. En fryst bild och slow motion berättar inte alltid hela sanningen.

Målet var Englands första insläppta på sex matcher och defensivt såg England inte helt övertygande ut, där både Tarkowski och John Stones kändes otrygga. Offensivt fanns det desto mer att vara nöjd över när Raheem Sterling gjorde en av sina bättre landskamper och Jesse Lingard var prominent och kvicktänkt, när han utnyttjade ett sovande Italien-försvar till att ta en snabb frispark som frispelade Jamie Vardy när Leicester City-anfallaren vackert dunkade in ledningsmålet i främre krysset.

Dubbelsalva av Lukaku

Belgien förlängde sin obesegrade svit till 16 raka matcher när man krossade Saudiarabien med 4-0 och visade upp att offensiven med Kevin de Bruyne, Eden Hazard och Romelu Lukaku blir någonting att frukta för övriga länder i VM. Romelu Lukaku gjorde två mål och hyllades efteråt av Roberto Martínez.

- Rom är någon som tagit sin mogenhet till en helt annan nivå under de senaste månaderna. Hans förståelse för sporten utvecklas hela tiden. Hans spel med ryggen mot mål är bra och hans fokus och osjälviskhet i boxen är någonting han utvecklar på ett väldigt bra sätt, säger Martínez.

Brasilien fortsätter imponera - besegrade Tyskland

Brasilien fortsätter att framträda som en av de största förhandsfavoriterna till VM i Ryssland genom att besegra Tyskland med 1-0. Joachim Löw gjorde förvisso en hel del ändringar och ställde upp med ett reservbetonat manskap, samtidigt som Tite mönstrade starkast tillgängliga lag. Tite valde en mer försiktig uppställning där Fernandinho klev in på mittfältet tillsammans med Casemiro och Paulinho för att ge mer stabilitet och just defensiven var både imponerande och uppmuntrande, med tanke på resultatet när de båda nationerna möttes senast.

Brasilien känns kompakt och välorganiserat, vare sig man försvarar med ett högre presspel eller djupare på egen planhalva. Tite har byggt ett kollektiv som får det brasilianska folket att hoppas.

Mbappé och Pogba lyfte Frankrike till seger

Frankrike imponerade inte överdrivet mycket som kollektiv, men ett par ögonblick av briljans från Paul Pogba och Kylian Mbappé ledde Didier Deschamps landslag till en 3-1-seger mot sommarens värdnation Ryssland. Underbarnet Mbappé gjorde en dubbelsalva och Pogba, som haft en tuff tid i Manchester United, slog till med ett magnifikt frisparksmål. Trots segern var de franska spelarna medvetna om att insatsen var långt ifrån perfekt.

- Vi är medvetna om att allt inte varit perfekt över de två senaste matcherna. Vi känner att vi kan göra bättre och vi talar om det med varandra. Vår insats och lagkänsla måste vara starkare, vilket vi måste jobba med när VM-slutspelet närmar sig med stormsteg. Vi måste vara redo. Vi behöver agera som ett lag, på högsta nivån är varje liten detalj viktig. Vi måste inse det. I de avgörande lägena lyckades vi inte vara kapabla att hålla samman. Vi gav motståndarna för mycket ytor och gjorde inte jobbet, vilket man blir straffad för av lag på toppnivån. Det finns lag som är betydligt mer redo för VM än vad vi är, säger mittfältaren Blaise Matuidi.

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Så ställer Sverige upp mot Rumänien - helt ny elva

Precis som Janne Andersson tidigare aviserat byter Sverige ut hela startelvan till landslagssamlingens andra match mot Rumänien. "Det ska bli jäkligt roligt att se", säger Andersson på presskonferensen inför.

Janne Andersson mönstrade sin förmodade förstaelva, med de spelare han har tillgängliga under den här landslagssamlingen, i 2-1-förlusten mot Chile hemma på Friends Arena i lördags. Och precis som han avslöjade när truppen presenterades så byts hela startelvan ut för att Andersson ska få möjlighet att se så många spelare som möjligt när Sverige ställs mot Rumänien i kväll.

- Det är många spelare som ska bli jäkligt roligt att se. Det ska bli jätteroligt. De här spelarna har tränat bra, ställt upp jättebra och sparrat de andra. Vi är ganska jämna i många positioner, säger Andersson på presskonferensen inför.
Det innebär att Karl-Johan Johnsson, som gjort det bra i Guingamp i Ligue 1 där han varit ordinarie under hela säsongen, tar plats mellan stolparna.

- "Kalle" och Kristoffer är väldigt jämna. Jag bestämde inför samlingen att de skulle stå varsin match. Jacob har varit med och gjort det bra, men jag håller de andra före. Därför står Kalle i morgon, säger han.

I backlinjen bildar två forna Malmö FF-spelare i Pontus Jansson och Filip Helander mittbackspar, flankerade av Niklas Hult och Johan Larsson. Ken Sema, som landslagsdebuterade när han hoppade in mot Chile, får chansen på en kant. Övriga mittfältet utgörs av Jimmy Durmaz, Alexander Fransson och Oscar Hiljemark. Efter att Christoffer Nyman tvingats lämna landslagssamlingen på grund av skada bildar Isaac Kiese Thelin och John Guidetti anfallspar.

När ordinarie lagkaptenen Andreas Granqvist tar plats på bänken får Leeds Uniteds Pontus Jansson dra på sig lagkaptensbindeln och Janne Andersson beskrev mittbacken som en "riktig härförare i sitt sätt att vara".

- Det är en stor ära att vara lagkapten och jag är väldigt tacksam. Det är hedrande. Jag ska vara lagkapten för Sveriges landslag, det gör mig oerhört stolt. Men jag har en naturlig ledarroll, oavsett om jag har bindeln eller inte, säger Jansson.

Sveriges statelva mot Rumänien (Avspark 20.30)

Karl-Johan Johnsson - Johan Larsson, Pontus Jansson, Filip Helander, Niklas Hult - Jimmy Durmaz, Alexander Fransson, Oscar Hiljemark, Ken Sema - Isaac Kiese Thelin, John Guidetti.

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Genomgång: Så presterade VM-länderna i helgen (Grupp E-H)

VM-bloggen tar en titt på hur VM-nationerna presterade i helgens vänskapsmatcher.

  • Grupp E:

Brasilien

Ryssland-Brasilien 0-3 (Miranda, Coutinho, Paulinho)
Startelva: Alisson; Marcelo, Miranda, Thiago Silva, Dani Alves; Paulinho, Casemiro, Coutinho; Douglas Costa, Gabriel Jesus, Willian

Femfaldiga världsmästarna Brasilien övertygade än en gång i 3-0-segern mot Ryssland på Luzhniki Stadion i Moskva. Efter en tam första halvlek ökade brassarna takten i den andra och då hängde inte Ryssland med. Miranda gjode 1-0 från nära håll efter en retur på en Thiago Silva-nick på en hörna. Coutinho ökade på från straffpunkten innan Paulinho fastställde slutresultatet till 3-0 med en nick från ett Willian-inlägg. Brasilien fortsätter att imponera.

Schweiz

Grekland - Schweiz 0-1 (Blerim Dzemaili)
Startelva: Sommer; Rodriguez, Akanji, Schär, Lichtsteiner; Behrami, Dzemaili, Xhaka, Freuler, Embolo; Seferovic

Blerim Dzemaili gjorde matchens enda mål när han slog till med en liggande cykelspark i inledningen av den andra halvleken. Matchen i övrigt bjöd inte på någon större underhållning inför knappa 5500 åskådare. Grekland var uddlöst, samtidigt som Schweiz tempoökning i andra halvleken var tillräckligt för att säkra segern.

Costa Rica

Skottland - Costa Rica (Marco Ureña)
Startelva: Navas; Oviedo, Duarte, Gonzalez, Acosta, Gamboa; Colindres, Guzman, Borges, Ruiz; Ureña

Costa Rica tog en stabil 1-0-seger mot Skottland i Alex McLeishs förbundskaptensdebut för skottarna. Marco Ureña gjorde matchens enda mål en kvart in när han förvaltade ett inspel från Bryan Oviedo. Höll Skottland under bra kontroll och hindrade dem från att skapa några målchanser.

Serbien

Serbien - Marocko: 1-2 (Dusan Tadic - Hakim Ziyech, Khalid Boutaib)
Startelva: Dmitrovic; Kolarov, Tosic, Maksimovic, Basta; Ljajic, Matic, Zivkovic; Kostic, Mitrovic, Tadic

Serbien ställde upp med en lite experimentell laguppställning med hela tre anfallare och två offensiva mittfältare, vilket lämnade stora ytor och mycket arbete för mittfältsankaret Nemanja Matic att ta hand om. Serbien gjorde ingen övertygande match i Turin och såg uddlösa ut framåt, samtidigt som Marocko hotade varje gång de tog sig fram.


  • Grupp F:

Tyskland

Tyskland - Spanien 1-1 (Thomas Müller - Rodrigo)
Startelva: Ter Stegen; Hector, Hummels, Boateng, Kimmich; Kroos, Khedira; Draxler, Özil, Müller; Werner

Tyskland är obesegrade i 21 raka matcher efter att ha spelat 1-1 mot Spanien efter att Thomas Müller okaraktäristiskt nog slagit till med ett vackert mål från distans i den första halvleken. Timo Werner hade några goda möjligheter i en öppen match och Mats Hummels var nära att nicka hem segern efter ett inlägg från Toni Kroos, men stoppades av ribban. "Det var ett bra test för båda lagen. Vi kan lära oss mycket från det här, vilket är varför vi vill möta lag som Spanien och Brasilien. Man kan bara verkligen få en bra måttstock mot de bästa länderna. Vi kan växla upp och jag tror inte något av lagen visat upp hela sin hand ännu. Det var en högkvalitativ match och jag tror fansen är nöjda med vad de såg", säger Joachim Löw.

Mexiko

Mexiko - Island 3-0 (Marco Fabián, Miguel Layún x2)
Startelva: Corona; Moreno, Araujo, Salcedo; Gallardo, Guardado, Reyes, Corona; Fabián, Layún, Jiménez
En 3-0-seger mot defensivt starka Island är imponerande, även om matchbilden inte riktigt speglar resultatet. Island hade en hel del möjligheter, framför allt i den första halvleken, och Juan Carlos Osorios 3-4-3-uppställning fungerade långt ifrån perfekt. Efter fyra byten tidigt i andra halvlek blev det dock bättre. Layún fick göra två mål och inhopparna Hirving Lozano och Carlos Vela gjorde det bra i den andra halvleken.

Sverige

Sverige - Chile 1-2 (Ola Toivonen - Arturo Vidal, Marcos Bolados)
Startelva: Nordfeldt; Olsson, Granqvist, Lindelöf, Lustig; Forsberg, Larsson, Svensson, Claesson; Toivonen, Berg

Sverige, med ett nykomponerat mittfält och flera spelare med bristfälligt med speltid i klubblagen, gjorde ingen spektakulär match hemma mot Chile på Friends Arena när man sjönk djupt i ett 4-4-2 och försökte hålla Chile stången. Positivt att grundstabiliteten i Janne Anderssons spelsätt sitter på plats. Gjorde ett vackert 1-1-mål när Ola Toivonen slog till efter ett fint och rappt kombinationsspel, men släppte slarvigt in 2-1 i slutsekunderna. Positivt att Emil Forsberg var pigg och orsakade problem för Chiles försvar. "Målet är alltid att vinna, men i en träningsmatch är det lättare att leva med att man förlorat än i en tävlingsmatch. Det var väldigt, väldigt onödigt, men det var en väldigt bra genomkörare mot ett bra lag", sa Janne Andersson.

Sydkorea

Nordirland - Sydkorea 2-1 (Kim Min-jae OG, Paul Smyth - Kwon Chang-hoon
Startelva: Kim; Kim, Kim, Jang, Lee; Lee, Ki, Park; Son, Kim, Kwon

Sydkorea inledde starkt och orsakade stora problem för Nordirland med ett nätt och kvickt passningsspel. Redan efter sju minuter kom också ledningen när Heung-Min Sons lyftning hittade Kwon Chang-hoon i straffområdet. Nordirland höjde sig dock och gjorde matchen till en jämn tillställning, även om Sydkorea hade perioder där man satte rejäl press på nordirländarna. Nordirland kvitterade i den första halvleken via ett självmål och avgjorde sedan matchen i slutminuterna.


  • Grupp G:

Belgien

Spelar mot Saudiarabien 27/3


Panama


Danmark - Panama 1-0 (Pione Sisto)

Startelva: Penedo; Oscobar, Baloy, Machado; Davis, Godoy, Pimentel, Murillo, Quintero, Barcenas; Pérez

Panamas aggressivitet ställde till problem för Danmark, som kunde vinna först efter att Blas Pérez visats ut efter en farlig tackling på Kasper Schmeichel. Pione Sisto gjorde matchens enda mål fyra minuter senare. Panama kan vara nöjda med insatsen.

Tunisien

Tunisien - Iran 1-0 (Milad Mohammadi OG)
Startelva: Ben Mustapha; Benalouane, Ben Amor, Skhiri, Bronn; Khaoui, Maaloul, Sassi; Meriah, Khazri, Stili

Besegrade Iran med 1-0 på en vattentyngd plan i Tunis efter ett självmål från Milad Mohammadi. Wahbdi Khazri var Tunisiens farligaste spelare och låg bakom segermålet när han efter en dribblingsräd stoppades av Iran-målvakten Alireza Beiranvand innan bollen studsade i nät via försvararen Mohammadi.

England

Nederländerna - England 0-1 (Jesse Lingard)
Startelva: Pickford; Gomez, Stones, Walker; Lingard, Oxlade-Chamberlain, Rose, Trippier, Henderson; Rashford, Sterling

Englands 1-0-seger i Amsterdam, den första på 49 år, överskuggades av bråk utanför planen när hundra supportrar arresterades. Ett experimentellt England med fyra spelare som vanligtvis spelar ytterback i sina klubb lag och med Jordan Pickford mellan stolparna kunde dock hålla nollan mot ett svagt Holland och vinna efter Jesse Lingards mål i den andra halvleken.


  • Grupp H:

Polen

Polen - Nigeria 0-1 (Victor Moses)
Startelva: Fabianski; Kaminski, Glik, Piszczek; Kurzawa, Krychowiak, Linetty, Frankowski, Kownacki, Zielinski, Lewandowski

Föll i en relativt händelsefattig match där Nigeria tilldelades en kontroversiell straff som Victor Moses konverterade. "Jag tycker inte Nigeria skapade särskilt mycket chanser. Det var en straffincident som förmodligen inte var korrekt. Domaren sa efteråt att han blåste på grund av reaktionen från Kamyk (Marcin Kaminski)", sa Robert Lewandowski. Krychowiak var nära att spräcka Polens nolla på en frispark som såg ut att passera mållinjen innan den rensades undan, men linjemannen dömde att hela bollen inte varit inne.

Senegal

Senegal - Uzbekistan 1-1 (Pape Moussa Konate - Otabek Shukorov)
Startelva: N'Diaye; Djilobodji, N'Diaye, Diagné, Gassama; Diousse, Ngom, N'Doye; Konaté, Souaré, Niasse

Senegal kom till spel med Sadio Mané, Mousa Sow och Mbaye Niang på bänken. Det märktes. Senegal gjorde ingen stor match mot Uzbekistan, som tog ledningen på straff efter knappt 20 minuter. Senegal kvitterade i andra halvlek när Moussa Konaté serverades av Santi Ngom, men Uzbekistan var nära att säkra segern i slutminuterna när Bikmayev stoppades av ribban.

Colombia

Frankrike - Colombia 2-3 (Olivier Giroud, Thomas Lemar - Luis Muriel, Radamel Falcao, Juan Quintero)
Startelva: Ospina; Fabra, Sánchez, Mina, Arias; Sánchez, Aguilar; Muriel, Rodríguez, Uribe; Falcao

Colombia gjorde en strålande match när man kom tillbaka från tvåmålsunderläge till att sno en sen 3-2-seger, när Juan Quintero satte dit en straff. Efter en tuff inledning kom Colombia igång i den andra halvleken när sydamerikanernas aggressivtet orsakade gigantiska problem för ett sävligt Frankrike. Imponerande insats av Colombia.

Japan

Japan - Mali 1-1 (Shoya Nakajima - Abdoulay Diaby)
Startelva: Nakamura; Nagatomo, Makino, Shoji, Ugajin; Usami, Hasebe, Morioka, Oshima, Kubo; Osako

Japan kvitterade med matchens sista spark för att nå ett 1-1-resultat mot Mali, vilket förbundskapten Vahid Halilhodzic inte var överförtjust över. "Det var ett tufft resultat. Vi lärde oss några saker, och alla var inte positiva. Men vi har fortfarande några matcher kvar", säger bosniern. Japan saknade viktige Maya Yoshida i backlinjen, vilket märktes, och under stora stunder av matchen såg Japan ut att vara nöjda med att bibehålla bollinnehavet snarare än att försöka skapa någonting och skärpan på offensiv tredjedel fanns inte där.