VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Veckans VM-nyheter: Zlatan och Trump - och tysk stjärnback kan missa VM

VM-bloggen tar en titt på rubrikerna och nyheterna från den gångna veckan.

Tysk stjärnback kan missa VM

Sveriges VM-motståndare Tyskland kan tvingas klara sig utan stjärnbacken Jerome Boateng. Bayern München-försvararen tvingades kliva av en dryg halvtimme in i Champions League-semifinalen mot Real Madrid med en skada i vänster lår, som sägs hålla honom borta i fyra till sex veckor. Boateng räknar med att klubblagssäsongen är över, men hoppas kunna bli frisk i tid till VM.

"Livet är fyllt av motgångar. Lev, känn, älska, skratta, gråt, lek, vinn, förlora, snubbla, fall, men ställ dig upp igen och igen. Nu är det tid att kämpa för att ta mig till Ryssland. Jag kommer ge mitt yttersta", säger han.

Oxlade-Chamberlain missar VM

Englands och Liverpools mittfältare Alex Oxlade-Chamberlain kommer missa sommarens fotbolls-VM efter att ha ådragit sig en knäskada tidigt i Champions League-matchen mot Roma.

"Jag är fullständigt förkrossad över att ha ådragit mig en skada i en så vital del i säsongen. Jag är förstörd över att inte kunna spela mer i Champions League med Liverpool och att jag missar VM med England. Men nu handlar det bara om att stötta grabbarna. Jag vet att vi har vad som krävs för att uträtta något speciellt i den här turneringen. Jag kommer ge mitt yttersta för att komma tillbaka så snabbt som möjligt", skrev Oxlade-Chamberlain på Instagram.

I engelsk press spekuleras det i att skadan öppnar upp för Ruben Loftus-Cheek, som gjort en fin säsong i Crystal Palace och som startat tre raka matcher efter att ha återvänt från skada.

Augustinsson tillbaka i truppen
Ludwig Augustinsson har missat de tre senaste matcherna på grund av en lårskada, men landslagets vänsterback är enligt Werder Bremens tränare Florian Kohfeldt tillbaka i truppen till helgens match mot Borussia Dortmund.

Trump om VM 2026

USA:s president Donald Trump har som bekant svårt att hålla Twitter-fingrarna i styr och i dagarna har han kommenterat USA:s bud för att få agera värdland för VM 2026, tillsammans med Kanada och Mexiko. Och han kan förstås inte förstå hur VM skulle kunna gå till något annat land.

"The U.S. has put together a STRONG bid w/ Canada & Mexico for the 2026 World Cup. It would be a shame if countries that we always support were to lobby against the U.S. bid. Why should we be supporting these countries when they don’t support us (including at the United Nations)?", skrev Trump.

Marocko sägs dock ligga närmare att få VM 2026.

Mexiko drömmer om semifinal

Sveriges gruppmotståndare Mexiko sätter höga målsättningar till VM. Mexiko har åkt ut i åttondelsfinal i de sex senaste turneringarna, men förbundskapten Juan Carlos Osorio vågar drömma om större framgångar än så.

- Att ta sig till semifinal i VM är väldigt svårt, men jag tycker vi har rätt att drömma om det och precis samma rätt att tro att det är ett mål som går att uppnå, säger han till Fox Deportes.

Zlatan nobbar VM

Kan vi stänga cirkusen och fokusera på fotbollen nu? Efter månader av spekulationer och utspel står det nu klart att Zlatan Ibrahimovic inte kommer göra någon landslagscomeback för att delta i VM i sommar.

- Jag pratade med Zlatan i tisdags. Han meddelade att han inte ändrat sig angående landslagsspel, att det är nej som gäller, säger Richt i ett pressmeddelande som Svenska fotbollförbundet skickade ut.

Sydkoreas Bundesligamittfältare avslutar säsongen

Med tre matcher kvar av Bundesliga väljer Sydkoreas mittfältare Koo Ja-Cheol att avsluta säsongen med FC Augsburg. Koo skadade knäet i Augsburgs 2-0-seger mot Mainz i söndags och för att kunna komma till VM i bästa möjliga form.

"Eftersom VM är så viktigt för spelaren har Augsburg gått med på att inte spela Koo i de tre sista Bundesligamatcherna", skriver sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Augsburg ligger tryggt placerat på en elfte plats i Bundesliga och har Hertha Berlin, Schalke 04 och Freiburg kvar att möta.

Icardi räknar med att missa VM

Inters skyttekung Mauro Icardi räknar med att missa VM. Inter-kaptenen har gjort 26 mål i Serie A den här säsongen, men tycks inte ingå i förbundskapten Jorge Sampaolis planer. Icardi var inte uttagen till träningsmatcherna mot Italien och Spanien.

- Det är ingenting konstigt, jag har inte fått särskilt mycket speltid. Jag vet inte om jag kom in i landslaget vid fel tidpunkt, med tanke på all press vi haft på oss. Men jag har gjort allt som tränarstaben bett om och sanningen är att jag är väldigt glad över att ha spelat en roll i kvalet. Jag är 25 år gammal, har varit kapten i Inter i tre år och är en del av klubbens historia med mina mål. Jag drömmer om att spela VM, nu eller senare. Det är mitt mål. Och om det inte är nu, så kommer det bli senare, säger Icardi till Olé.

Sampaoli sade i mars att Argentinas VM-trupp är fastställd till 80 procent.

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Landslagskollen: Claesson syndabock, Forsberg utvisad och Svensson gjorde drömmål

Varje vecka tar vi tempen på den svenska landslagstruppen inför sommarens VM i Ryssland och går igenom vad de landslagsaktuella spelarna presterat under den gångna helgen.


  • Målvakter:

Robin Olsen (FC Köpenhamn)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad

Karl-Johan Johnsson (Guingamp)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Hade en förvånansvärt lugn match när Guingamp tog en imponerande 3-1-seger mot Monaco, som inte satte Johnsson på några större prov och bara hade ett avslut på mål.

Kristoffer Nordfeldt (Swansea)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Satt på bänken i Swanseas 5-0-match mot Manchester City.

Pontus Dahlberg (Watford, utlånad till IFK Göteborg)

Speltid: 90
Kommentar: Hade ett rörigt försvar framför sig i 2-0-förlusten mot AIK och även om han inte kan lastas för något av målen han tvingades släppa förbi sig så stod han inte för någon övertygande insats i övrigt heller.

Jacob Rinne (Ålborg)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fick släppa tre bollar förbi sig, inklusive ett kvitteringsmål på stopptid, i 3-3-matchen mot Midtjylland, som var det spelförande laget matchen igenom och lät Rinne slita mellan stolparna.

  • Försvarare:

Mikael Lustig (Celtic)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Inte med i truppen på grund av skada.

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken hela matchen i Uniteds 2-1-seger mot Spurs i FA-cupen.

Andreas Granqvist (Krasnodar)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Stabil i vanlig ordning när Krasnodar föll med 2-1 mot CSKA Moskva. Trygg i passningsspelet och dominant i luftrummet. Inget stort avtryck på matchen, men väl på CSKA-spelaren Vitinho, som han träffade med en hög fot i ansiktet.

Martin Olsson (Swansea)

Speltid: 75 minuter
Kommentar: Nä, Martin Olsson hade ingen vidare match på Etihad Stadium. Hade, precis som hela Swansea, stora problem matchen igenom. Varnades för en usel filmning.

Ludwig Augustinsson (Werder Bremen)

Speltid: 0
Kommentar: Skadad

Filip Helander (Bologna)

Speltid: -
Kommentar: Skadad

Emil Krafth (Bologna)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken.

Pontus Jansson (Leeds)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Inte Janssons bästa match i Leeds-tröjan. Missade en del nickar, som han vanligtvis inte gör, och stod för några små misstag. Okej insats, men fler misstag än vanligt.

Niklas Hult (AEK Aten)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Spelade hela matchen när AEK Aten vann med 2-0 och säkrade den grekiska ligatiteln.

Johan Larsson (Bröndby)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde ingen höjdarmatch när Bröndby vann en dramatisk match mot Nordsjälland med 4-3. Larsson tilldelades en fyra i betyg av BT, tillsammans med majoriteten av hans försvarskollegor.


  • Mittfältare:

Sebastian Larsson (Hull City)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Larsson hade ingen enkel uppgift i en kaosartad match mot Bristol City som slutade 5-5 när Hull säkrade Championship-kontraktet. Gjorde vad han kunde och slet ont. Mattades mot slutet.

Albin Ekdal (Hamburg)

Speltid: 16 minuter
Kommentar: Håller Hamburg på att göra det omöjliga igen? Tre matcher kvar, fem poäng upp. Der Dinosaurier lever. Ekdal hoppade in sista kvarten för att spela hem resultatet.

Emil Forsberg (RB Leipzig)

Speltid: 47 minuter
Kommentar: Utvisad för att i en löpduell ha träffat en Hoffenheim-spelare i ansiktet. Rött kort direkt innebär att Forsberg kan ha spelat klart den här säsongen, beroende på hur avstängningsdomen faller.

Jakob Johansson (AEK Athen)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad

Gustav Svensson (Seattle Sounders)

Speltid: 90
Kommentar: BOOM! Vilken Thunderbastard! Gustav Svensson stod för ett drömmål när han tryckte till med ett distansskott från 35 meter när Seattle tog säsongens första seger mot Minnesota.

Viktor Claesson (Krasnodar)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Har varit strålande i Ryssland de senaste veckorna, men mot CSKA blev Claesson syndabock för Krasnodar när han i matchens slutskede när han missade en hemåtpassning som friställde Ahmed Musa, som satte segermålet. Dock inblandad i Krasnodars mål och hade ett volleyskott som smet strax utanför.

Marcus Rohdén (Crotone)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fick spela hela matchen och gjorde en bra, solid insats när Crotone tog en viktig trepoängare.

Jimmy Durmaz (Toulouse)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken

Ken Sema (Östersunds FK)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Östersund åkte på en ny överraskande förlust när man föll hemma mot Örebro SK. Sema var aktiv i matchinledningen när Östersund inledde starkt och skapade ett par vassa lägen, men hade precis som hela ÖFK svårt att få hål på ett tätt ÖSK-försvar.

Simon Tibbling (Bröndby)

Speltid: 36 minuter
Kommentar: Vilades från start mot Nordsjälland och hoppade in i den andra halvleken. Aktiv under den dryga halvtimmen och fick en sjua i betyg av BT.

Oscar Hiljemark (Genoa)

Speltid: -
Kommentar: Spelar ikväll mot Hellas Verona.

Sam Larsson (Feyenoord)

Speltid: -
Kommentar: Skadad

Alexander Fransson (Lausanne-Sport)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fick på nytt 90 minuter på det centrala mittfältet där jumbon Lausanne hade det tufft mot serieledande Young Boys. Varnad.

Oscar Lewicki (Malmö FF)

Speltid: -
Kommentar: Spelar mot Brommapojkarna i kväll.


  • Anfallare:


Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Mållös när Waasland-Beveren föll på nytt.

Marcus Berg (Al Ain)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde hattrick med tre mål i snabb succession runt halvtidspausen när Al Ain vann med 4-0.

John Guidetti (Alavés)

Speltid: 22 minuter
Kommentar: Hoppade in sista tjugo minuterna vid ställningen 1-0 borta mot Las Palmas och hjälpte - även om han förblev poänglös - Alavés utöka ledningen till 4-0 under hans tid på planen.

Ola Toivonen (Toulouse)

Speltid: 6 minuter
Kommentar: Hoppade in i slutminuterna av Toulouses 2-0-seger mot Angers.

Carlos Strandberg (Malmö FF)

Speltid: -
Kommentar: Spelar mot Brommapojkarna i kväll.

Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad.

Alexander Isak (Borussia Dortmund)

Speltid: -
Kommentar: Inte med i truppen

Mikael Ishak (FC Nürnberg)

Speltid: -
Kommentar: Spelar mot Kiel i kväll.

Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Spelade 90 minuter för första gången på ett år, men hade ingen vidare match när LA Galaxy föll mot Atlanta. Svensken kändes långt ifrån matchformen och hade svårt att komma till några riktigt farliga målchanser, även om han var aktiv i spelet.

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Johnsson om Zlatan och gruppdynamiken: "Han är en individualist"

Svenske landslagsmålvakten Karl-Johan Johnsson har fått stor uppmärksamhet för sina uttalanden kring Zlatan Ibrahimovic och hur LA Galaxy-stjärnans medverkan i VM skulle kunna påverka gruppdynamiken. "Nu spelar vi som ett lag. Zlatan, både som person och spelare, är en individualist", säger han till Main Opposée.

Mediageniet Zlatan Ibrahimovic har sett till att rampljuset fortsatt falla på den svenske storstjärnan sedan flytten till MLS och LA Galaxy. I tisdags gästade Ibrahimovic talkshowen Jimmy Kimmel Live och tog i vanlig ordning över sändningen med den långa harangen av oneliners och självförtroendefyllda uttalanden vi kommit att vänja oss vid från den 36-årige svensken, trots att programledaren Kimmel förmodligen inte haft någon som helst aning vem Ibrahimovic var innan hans spektakulära volleyentré i MLS-fotbollen. Det mest intressanta ur den knappt tio minuter långa intervjun rörde förstås huruvida Ibrahimovic kommer spela fotbolls-VM i sommar eller inte.

- Jag ska till VM, sa Ibrahomovic och fortsatte när applåderna från publiken lagt sig:

- Jag sa bara att jag ska till VM. Säger jag mer kommer folk hänga mig så jag måste vara försiktig med vad jag säger nu. Men jag menar, VM utan mig är inte VM, sa han.

Ett svar men ändå inget svar, med andra ord. I går deltog Ibrahimovic i radioprogrammet Dan Patrick Show, där han upprepade det kryptiska svaret kring VM och besvarade frågor kring hans popularitet i Sverige.

- Hur populär jag är i Sverige? Jag tror inte ens det går att mäta… Jag är Sverige, jag är inte från Sverige. De kommer till och med att byta namn från Sverige till mitt namn, på kartan. Så när du navigerar till Sverige läser du inte Sverige, utan Zlatan, säger han.

Från landslagets håll är det dock inte helt självklart huruvida det är enbart positivt om Ibrahimovic skulle välja att avsluta landslagspensionen och dra på sig den blågula tröjan i sommar. I det franska målvaktsmagasinet Main Opposée talar landslagsmålvakten Karl-Johan Johnsson, till vardags i Guingamp i Ligue 1, att en landslagscomeback från Ibrahimovic skulle kunna ha negativ påverkan på gruppdynamiken.

- Vi lyckades kvalificera oss och gå till VM utan honom så jag tror att vi kan lyckas spela bra i VM utan honom. Men det är upp till tränaren att bestämma om han vill ha med honom och jag är säker på att han kommer spela bra om han gör comeback. Men nu spelar vi som ett lag, ett kollektiv där alla jobbar för varandra. Zlatan, både som person och spelare, är en individualist och spelet måste kretsa kring honom, säger Johnsson.

Förbundskapten Janne Andersson har trots alla rykten de senaste veckorna hela tiden vidhållit att ingenting förändrats för hans del och att Zlatan Ibrahimovic, som slutade i landslaget efter EM 2016, inte är aktuell.

- Zlatan och ett antal andra spelare sade nej och att de inte ville vara med i landslaget efter EM i Frankrike, och det respekterar jag. Men vad media spekulerar i och vad Zlatan själv pratar om, det kan jag inte förhålla mig till. Jag förhåller mig till det som har sagts oss emellan. Jag är förbundskapten och jag tar ut laget och truppen. Är det så att man ändrar sig från det som man har sagt tidigare så är det mig man får höra av sig till och ta ett snack om det i sådana fall. Men jag förhåller mig till hur det är, oavsett vad som sägs och tycks, säger Andersson till Fotbollskanalen.

Andersson säger också att Ibrahimovic inte hört av sig, och att han därmed inte ingår i VM-planerna.

Vad tycker ni? Vill ni ha med Zlatan Ibrahimovic till fotbolls-VM i sommar?

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Landslagskollen: Claessons succé fortsätter - gjorde drömmål

Varje vecka tar vi tempen på den svenska landslagstruppen inför sommarens VM i Ryssland och går igenom vad de landslagsaktuella spelarna presterat under den gångna helgen.

  • Målvakter:

Robin Olsen (FC Köpenhamn)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad

Karl-Johan Johnsson (Guingamp)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fick ingen stor hjälp av sina lagkamraters klumpiga försvarsspel och tvingades släppa två bollar förbi sig, efter att Lille-spelare kommit fria med Guingamp-målvakten.

Kristoffer Nordfeldt (Swansea)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Satt på bänken i Swanseas 1-1-match mot Everton.

Pontus Dahlberg (Watford, utlånad till IFK Göteborg)

Speltid: 90
Kommentar: Gjorde ingen toppinsats när Blåvitt föll mot Östersund. Hade nog kunnat göra mer på Östersunds andra mål och samarbetet med försvaret fungerade inte alltid prickfritt.

Jacob Rinne (Ålborg)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Höll nollan och gjorde en bra match när Ålborg slog Horsens med 2-0. Gjorde en fin räddning.

  • Försvarare:


Mikael Lustig (Celtic)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde en bra match när Celtic körde över Rangers med 4-0 i Old Firm i skotska cupen. Varnades för en tröjdragning på Dorrans men hade annars full koll på motståndarna. Var även inblandad i första målet.

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: "Vigge" fick en lite klurig uppgift när United föll hemma mot WBA, när ett fantasilöst hemmalag anföll med mycket folk vilket isolerade Lindelöf och Smalling. Trygg i passningsspelet, hade bra koll på Salomon Rondón och kan inte lastas för förlusten.

Andreas Granqvist (Krasnodar)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Sattes inte på allt för stora problem när Krasnodar enkelt avfärdade Arsenal Tula med 3-0 på hemmaplan.

Martin Olsson (Swansea)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Hade en riktig dust med Evertons Seamus Coleman längs kanten. Gjorde en bra andra halvlek, men saknade lite slutprodukt i sina inlägg.

Ludwig Augustinsson (Werder Bremen)

Speltid: 0
Kommentar: Skadad

Filip Helander (Bologna)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde en väldigt fin match när Bologna vann med 2-0 och tilldelades en sjua i betyg av Corriere dello Sport.

Emil Krafth (Bologna)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken.

Pontus Jansson (Leeds)

Speltid: -
Kommentar: Missade matchen mot Aston Villa med en huvudskada.

Niklas Hult (AEK Aten)

Speltid: 1 minut
Kommentar: Inbytt i slutminuterna av AEK:s 1-0-seger mot Platanias.

Johan Larsson (Bröndby)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde en slätstruken insats när Bröndby vände och vann mot FC Köpenhamn via ett sent frisparksmål från Hany Mukhtar. Fick en fyra i betyg av BT.


  • Mittfältare:

Sebastian Larsson (Hull City)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Larsson var i vanlig ordning arbetssam på Hulls mittfält. Kämpade hårt och hade en fin framspelning till Toral.

Albin Ekdal (Hamburg)

Speltid: 57 minuter
Kommentar: Började på bänken, men fick hoppa in redan efter 33 minuter. Då hade Hamburg redan hamnat i ett 2-0-underläge mot Hoffenheim och Ekdal kunde inte göra någonting för att förändra matchförloppet.

Emil Forsberg (RB Leipzig)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Spelade 90 när Ralph Hasenhüttl kastade om lite i startelvan efter Europa League-uttåget mot Marseille i torsdags. Leipzig såg slitna ut i första halvlek och Forsberg glänste inte särskilt i 1-1-matchen mot Werder Bremen.

Jakob Johansson (AEK Athen)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad

Gustav Svensson (Seattle Sounders)

Speltid: 90
Kommentar: Seattle tog säsongens första poäng när man kryssade borta mot Sporting Kansas City, 2-2. Gustav Svensson gjorde en stark match på det centrala mittfältet.

Viktor Claesson (Krasnodar)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fortsätter att göra succé i Ryssland. Claesson slog till med ett drömmål efter blott tre minuter när han på en liggande volley dundrade bollen i nät. Visar toppform under våren. Spelade i en mer ovan central roll.

Marcus Rohdén (Crotone)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken.

Jimmy Durmaz (Toulouse)

Speltid: -
Kommentar: Spelar 21/4 nästa gång

Ken Sema (Östersunds FK)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Ken Sema var strålande i Östersunds seger mot IFK Göteborg och ställde till med enorma besvär för Victor Wernersson. Låg bakom mycket i Östersunds offensiv i en insats som var ett rejält uppsving från de två tidigare.

Simon Tibbling (Bröndby)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: I en ojämn Bröndbyinsats var Simon Tibbling planens främste aktör och var överallt på mittfältet. Tilldelades en tia, högsta betyg, i BT.

Oscar Hiljemark (Genoa)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Ny solid insats från Hiljemark som tillhörde planens bättre spelare i Genoas 1-0-seger mot Crotone. Klok, hårt arbetande och väljer ofta rätt beslut.

Sam Larsson (Feyenoord)

Speltid: 74 minuter
Kommentar: Fick näta när han fastställde slutresultatet till 3-1 med en nick, men tvingades strax därefter kliva av skadad - än en gång. Larsson, som nyss kom tillbaka från skada, hade problem med ett lår men Giovanni van Bronckhorst visste på presskonferensen inte hur allvarligt det var.

Alexander Fransson (Lausanne-Sport)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fick slita ont i defensiven borta mot FC Basel, där Lausanne såg ut att gå mot en oväntad poäng till dess att Nicolas Getaz visades ut ett par minuter från slutet, varpå Basel kunde avgöra på tilläggstid. Andra raka 90-minutersmatchen för Fransson.

Oscar Lewicki (Malmö FF)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Inledde matchen som mittback, men fick kliva upp på det centrala mittfältet efter Fouad Bachirous skada och såg inte helt bekväm ut när Sundsvall tilläts rulla runt . Ingen toppinsats.


  • Anfallare:

Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Mållös när Waasland-Beveren föll på nytt.

Marcus Berg (Al Ain)

Speltid: -
Kommentar: Möter Al Rayyan i kväll.

John Guidetti (Alavés)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Blev stor hjälte på sin födelsedag när han avgjorde Baskien-derbyt mot Eibar med matchens enda mål efter blott fem minuter, genom ett välplacerat avslut från straffområdeslinjen. Målet var Guidettis andra i Alavés.

Ola Toivonen (Toulouse)

Speltid: -
Kommentar:

Carlos Strandberg (Malmö FF)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Målskytt direkt på avspark efter GIF Sundsvalls ledningsmål när han behärskat nickade in kvitteringen efter ett fint inlägg från Eric Larson. Brände ett friläge direkt i matchinledningen när han fick bollen för långt ifrån sig.

Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad.

Alexander Isak (Borussia Dortmund)

Speltid: -
Kommentar: Inte med i truppen

Mikael Ishak (FC Nürnberg)

Speltid: 70 minuter
Kommentar: Hade ingen särskilt lyckad match mot Ingolstadt och byttes ut efter 70 minuter. Hans ersättare Adam Zrelak behövde bara fyra minuter på sig att sätta Nürnbergs kvitteringsmål.

Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy)

Speltid: 79 minuter
Kommentar: Gjorde sin första match från start i MLS och han blev målskytt på nytt när han nickade in ett fint inlägg från Ashley Cole. Missade ändå en del och det syntes att toppformen är en bit borta. Passade efter matchen på att spä på VM-ryktena genom att påstå att chanserna "ökar" att han är med i Ryssland i sommar...

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Landslagskollen: Hattrick av Berg, Ekdal gjorde comeback och Zlatan mållös

Varje vecka tar vi tempen på den svenska landslagstruppen inför sommarens VM i Ryssland och går igenom vad de landslagsaktuella spelarna presterat under den gångna veckan.


  • Målvakter:

Robin Olsen (FC Köpenhamn)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad

Karl-Johan Johnsson (Guingamp)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Höll nollan utan att behöva förta sig mot offensivt svaga (och rent generellt formsvaga) Troyes när Guingamp vann med 4-0.

Kristoffer Nordfeldt (Swansea)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Satt på bänken i Swanseas 1-1-match mot WBA.

Pontus Dahlberg (Watford, utlånad till IFK Göteborg)

Speltid: -
Kommentar: IFK Göteborg spelar inte förrän i morgon.

Jacob Rinne (Ålborg)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fick för andra veckan i rad släppa tre bollar förbi sig när Ålborg föll mot Nordsjälland, trots ett tidigt ledningsmål. Var inte allt för långt ifrån att rädda straffen till 2-1.


  • Försvarare:


Mikael Lustig (Celtic)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken i Celtics 2-1-seger mot Hamilton.

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United)

Speltid: 5 minuter
Kommentar: Hoppade in på tilläggstid i Manchester Uniteds 3-2-seger i derbyt mot Manchester City. Lindelöf hoppade in för att stadga upp på det centrala mittfältet i slutminuterna och hjälpte United säkra de tre poängen.

Andreas Granqvist (Krasnodar)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Krasnodar tog en blytung seger i interimtränaren Murad Musayevs första match, när Zenit besegrades med 2-1 på bortaplan. Defensiven hade det tufft stundtals, men lyckades stoppa Zenit från att göra mer än ett mål, vilket räckte till seger.

Martin Olsson (Swansea)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Gjorde en väldigt fin match när Swansea spelade 1-1 mot West Bromwich och blev utsedd till matchens lirare i Wales Online. Hanterade Matt Phillips och Allan Nyom längs sin kant och störtade framåt så fort tillfälle gavs.

Ludwig Augustinsson (Werder Bremen)

Speltid: 0
Kommentar: Skadad

Filip Helander (Bologna)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Spelade hela matchen när Bologna föll borta mot Crotone. Hade ingenting att göra på Crotones 1-0-mål när mittbackskollegan Sebastien de Maio hamnade lite fel och tillät Simy att för enkelt sätta bollen i nät.

Emil Krafth (Bologna)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Kvar på bänken.

Pontus Jansson (Leeds)

Speltid: 90 minuter
Kommentar:Gjorde en stabil match när han med lugn och ledaregenskaper vägledde mittbacksdebutanten O'Connor bredvid sig.

Niklas Hult (AEK Aten)

Speltid: -
Kommentar:

Johan Larsson (Bröndby)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fick en behaglig match när Bröndby körde över Horsens med 5-1. Tilldelades en sjua i betyg av BT.


  • Mittfältare:

Sebastian Larsson (Hull City)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Vilades i veckan men var en prominent närvaro på Hulls mittfält i 4-0-segern mot QPR. Gjorde ett stort jobb i defensiven och förhindrade QPR från att komma igång. Bra match.

Albin Ekdal (Hamburg)

Speltid: 18 minuter
Kommentar: Gjorde sitt första inhopp sedan i februari när han fick 18 minuter i Hamburgs dramatiska 3-2-seger mot Schalke 04, där Aaron Hunt satte avgörandet ett par minuter efter Ekdals inhopp.

Emil Forsberg (RB Leipzig)

Speltid: -
Kommentar: Spelar i kväll mot Bayer Leverkusen

Jakob Johansson (AEK Athen)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad

Gustav Svensson (Seattle Sounders)

Speltid: -
Kommentar: Spelar mot Kansas City 15/4.

Viktor Claesson (Krasnodar)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Fortsätter att göra succé i Ryssland. I helgen sänkte han Zenit på bortaplan i slutminuterna med ett välplacerat avslut efter en fin framspelning från Smolov. Claesson är nu uppe i åtta mål och fem assist den här säsongen.

Marcus Rohdén (Crotone)

Speltid: 12 minuter
Kommentar: Hoppade in i slutminuterna av Crotones 1-0-seger mot Bologna.

Jimmy Durmaz (Toulouse)

Speltid: 10 minuter
Kommentar: Hoppade in med tio minuter kvar av Toulouse förlust hemma mot Dijon, utan att kunna påverka matchbilden.

Ken Sema (Östersunds FK)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Östersund åkte på en blytung förlust när man kontrades sönder och föll med 3-0 borta mot Dalkurd. Östersund blev nollat igen och offensiven, som tidigare varit så hyllad, med Ken Sema kom inte alls till sin rätt.

Simon Tibbling (Bröndby)

Speltid: 79 minuter
Kommentar: Offensiva kollegorna Hany Mukhtar och Teemu Pukki stod för poängen i Bröndbys 5-1-seger mot Horsens, men Tibbling var involverad i mycket i en fin Bröndbyinsats.

Oscar Hiljemark (Genoa)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Derby della Lanterna, Sampdoria-Genoa, förblev en mållös historia. Hiljemark spelade hela matchen och hade en fin framspelning till Lapadula, som inte lyckades skaka av sig sin bevakning och komma till avslut.

Sam Larsson (Feyenoord)

Speltid: 27 minuter
Kommentar: Hoppade in i den 63:e minuten, vid ställningen 1-1. 12 minuter efter hans introduktion hade Feyenoord gått ifrån till en 3-1-ledning mot FC Twente efter mål av Nicolai Jörgensen och Steven Berghuis, både framspelade av Karim El Ahmadi. Börjar komma igång efter skadan och närmar sig nog startelvan.

Alexander Fransson (Lausanne-Sport)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Efter att ha bänkats förra veckan var Alexander Fransson tillbaka i Lausannes startelva till matchen mot Sion. Gästerna dominerade dock matchen och vann komfortabelt med 2-0.

Oscar Lewicki (Malmö FF)

Speltid: -
Kommentar: Spelar i kväll


  • Anfallare:

Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Målskytt på straff när Waasland-Beveren föll med 2-1 mot Zulte.

Marcus Berg (Al Ain)

Speltid: 78 minuter
Kommentar: Gjorde hattrick när Al Ain slog Dibba med 4-0. Berg gjorde två straffmål och gjorde ett spelmål däremellan, men hade fler möjligheter. Berg utsågs till matchens lirare efteråt.

John Guidetti (Alavés)

Speltid: 90 minuter
Kommentar: Alavés tog en viktig seger efter fem segerlösa matcher när Getafe besegrades med 2-0. Guidetti blev utbytt på tilläggstid men hade dessförinnan serverat anfallskollegan Munir El Haddadi till det matchavgörande 2-0-målet med ett fint avvägt inlägg.

Ola Toivonen (Toulouse)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Helt utanför truppen mot Dijon.

Carlos Strandberg (Malmö FF)

Speltid: -
Kommentar: Spelar i kväll

Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig)

Speltid: 0 minuter
Kommentar: Skadad.

Alexander Isak (Borussia Dortmund)

Speltid: -
Kommentar: Inte med i truppen

Mikael Ishak (FC Nürnberg)

Speltid: 45 minuter
Kommentar: Tillbaka efter skada och spelade första halvlek i Nürnbergs 3-2-seger mot Heidenheim. Ishak serverade Eduard Lowen till 2-1-målet.

Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy)

Speltid: 28 minuter
Kommentar: Var avgörande med två vackra mål i debuten för LA Galaxy, men när Zlatan hoppade in i sin andra match var han inte lika lyckosam. Galaxy lyckades inte vända på matchen mot Kansas City, som vann med 2-0. Ibrahimovic var inblandad i mycket och hade ett bra avslut, när han så när löpte sig fri men hamnade i dålig vinkel och satte avslutet utanför mål.

VM-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Två månader före VM - Japan sparkar förbundskaptenen

Med bara två månader kvar till sommarens fotbolls-VM i Ryssland väljer Japan att sparka förbundskaptenen Vahid Halilhodzic. Han ersätts av forne Gamba Osaka-managern Akira Nishino.

För andra gången i sin karriär sparkas Vahid Halilhodzic efter att ha lett ett land till fotbolls-VM. 2010 avskedades han från Elfenbenskusten, fyra månader innan mästerskapet. Åtta år senare upprepar sig historien.

Halilhodzic har varit under press en längre tid, trots det till slut framgångsrika kvalet. Japan har bara vunnit tre av deras tio senaste matcher och det har vida rapporterats om slitningar i omklädningsrummet där bosnierns tuffa, rättframa stil inte alltid uppskattats. Halilhodzic har bland annat varit i bråk med flera av Japans storspelare och under hans sejour som förbundskapten har spelare som Shinji Kagawa, Keisuke Honda och Shinji Okazaki stundtals varit petade. Det har också funnits stor kritik mot Halilhodzics defensiva taktik, som varit långt ifrån hur Japan spelat tidigare.

Uppgifterna om Halilhodzics avsked dök upp i japansk press igår, och bekräftades under måndagen. Det japanska fotbollsförbundets president Kozo Tashima hymlade inte om att det var problemen i omklädningsrummet som fällde avgörandet.

- Kommunikationen och tilliten med spelarna hade försvagats. Det saknades en känsla av enighet mellan honom och laget, säger Tashima.

Japan har i stället anställt veteranen Akira Nishino. 63-åringen är ett väl respekterat namn i japansk fotboll och den forne landslagsmittfältarens prisskåp är välfyllt med inhemska titlar efter tiden i Gamba Osaka. Nishino arbetade tidigare för japanska fotbollsförbundet, som chef för deras "technical committee".

- Vi tyckte att en ny förbundskapten skulle anställas inifrån med tanke på att vi bara har två månader kvar till VM.

Nishino får bara 70 dagar på sig att förbereda sitt lag inför VM-premiären mot Colombia den 19 juni. Japan spelar tre träningsmatcher inför VM, där den första går mot Ghana den 30 maj.