Reflektionallsvenskan
  • Hem
  • Reflektionallsvenskan
Reflektionallsvenskan

Bild från Bildbyrån

GIF Sundsvall - Ett lag i spillror

Åttonde förlusten för säsongen och nu nio raka utan seger. Vad händer med Sundsvall? Det man upplever är ett identitetssökande och håglöst Sundsvall som har haft en oerhört turbulent säsong med katastrofal ekonomi och konkurshot, sparkad målvaktstränare och ett spel som har hackat ordentligt. Man är långt ifrån fjolårsformen och där framförallt Ciércoles, Batanero, Eskelinen och Tamimi känns som bleka kopior av sig själva.

Försäljningen av stjärnan Linus Hallenius till Cypern var i allra högsta grad nödvändig för att få in dom pengar man kan men kan i slutänden visa sig vara mycket kännbar. Idag saknades någon som verkligen kan hota där framme när Maic Sema dessutom var avstängd.

Halva serien är nu spelad för 'Giffarna' och man har skrapat ihop 11 poäng (endast 2 vinster), jämfört med 22 poäng vid samma tid ifjol. Laget kom in i säsongen med ett stort självförtroende och med höga förväntningar på sig för första gången på många år. Det man skulle bygga vidare på och ta nästa steg ifrån är som bortblåst.

11 poäng på 15 första matcherna ger inget bra snitt över 30 matcher och det är inget snack om att det blir bottenstrid och kamp för överlevnad i år istället. Frågan är om Joel Cedergren är mannen som kan väcka liv i spelarna och vända denna negativa spiral. Det finns i nuläget ingenting som tyder på det. Trots det utsatta ekonomiska läget så kanske det är på sin plats med ett tränarbyte för att rädda det som räddas kan denna säsong. Det är som bekant extra dyrt att degraderas just i år med tanke på det nya tv-avtalet som träder i kraft från och med nästa säsong.

En sak är säker, någonting måste göras innan det är för sent.

Dela inlägg
Reflektionallsvenskan

Bild från Bildbyrån

Tungt fall för Norrköping på Östgötaporten

Endast en seger och hela fem oavgjorda på dom åtta första matcherna, åtta poäng och en elfteplats i tabellen. Knappast en start någon i Norrköping eller övriga fotbolls-sverige hade väntat sig för guldkandidaten.

Gästerna från Göteborg inledde oerhört starkt och tog också ledningen efter tio minuter i en omställning där Benjamin Nygren spelar snett inåt bakåt till Karlsson-Lagemyr som rakar in ledningsmålet.
Därefter så var det Norrköpings match och man lyckas också att kvittera innan paus. Hemmalaget hade mycket boll men skapade förvånansvärt lite bortsett från offensiva fasta där man hela tiden är farliga. Pekings anfallsvilja på hemmaplan passade Blåvitt ganska bra som kunde gå på snabba omställningar när tillfälle gavs. När sedan Kharaishvili gör 1-2 efter ytterligare en omställning i den 83:e minuten så kändes matchen avgjord.

Saknaden av ledarfiguren och mittbacksgeneralen Andreas Johansson är naturligtvis väldigt stor, men en formlös och halvskadad Simon Thern samt nyförvärv som inte har levt upp till förväntningarna bidrar också till att det inte fungerar för tillfället.
Christoffer Nyman fick inga bollar att jobba med och prestigevärvningen Sead Haksabanovic fick komma in först efter åttio minuter. Den sistnämnda har verkligen haft svårt att hitta rätt sedan han kom till Norrköping.

Nu väntar Örebro på Behrn Arena på torsdag och Jens Gustafsson har en hel del att fundera på.

Dela inlägg
Reflektionallsvenskan

Bild från Bildbyrån

Lasse Vibe visade vägen mot Helsingborg

IFK Göteborg vann i eftermiddag för andra gången denna säsong, och man gjorde det på ett övertygande sätt. Dan danske publikfavoriten Lasse Vibe startade sin första match sedan återkomsten och som han gjorde det. Han placerade själv snyggt in 1-0 och var ett ständigt hot i djupled under de dryga 67 minuter han var på planen. Han ordnade också straffen som Benjamin Nygren slog i mål och punkterade matchen.

Det är ett helt annat Blåvitt vi har fått se de efter den katastrofala premiären i Eskilstuna. Man löper konstant med sina kvicka spelare längst fram i banan, jobbar för varandra på ett helt annat sätt och försöker hela tiden vara spelbar. Hela laget verkar ha fått ett ordentligt lyft sedan Vibe anslöt till klubben. Det är många i Göteborg som förtjänar beröm efter dagens insats. Carl Starfelt, Patrik Karlsson-Lagemyr, August Erlingmark, Sebastian Ohlsson, Alhassan Yusuf och inte minst 17-årige stjärnskottet Benjamin Nygren som är så självsäker och mogen i sitt spel trots sin ringa ålder.

Helsingborg då, ja idag var det inte mycket som stämde. P-O Ljung provade med ett trippelbyte i andra halvlek men det gav inte önskad effekt. Man såg håglöst och trögt ut och ingenting ville sig.

Jag tror att det är ett nytt Blåvitt vi ser, det unga fräscha Blåvitt som spelar med ett väldigt stort mod och teknisk briljans. Fortsätter dom så här så kan det bli en väldigt rolig säsong för dom blåvita.

Dela inlägg
Reflektionallsvenskan

Bild från Bildbyrån

Kalmar FF imponerade i Sundsvall

Kalmar tog säsongens första seger när man vann borta mot Sundsvall och man gjorde det på ett utmärkt sätt. Till skillnad från förra matchen mot Norrköping så valde Magnus Pehrsson att satsa på dom yngre då både Nils Fröling och Isak Magnusson tog plats från start, där den sistnämnde sårade motståndarna ordentligt med sin kvickhet och vilja att gå i djupled.

Det kändes som att Giffarnas förlust mot Elfsborg senast tog väldigt hårt och man såg ut att vara helt under isen. Hemmalagets spel präglades av felpass och osäkerhet, samtidigt som Kalmar låg väldigt tätt på Sundsvalls spelare, var aggressivare i duellerna och ville betydligt mer.

0-1 är väldigt talande för Sundsvall idag där det är Batanero som slår en dålig passning precis utanför eget straffområde som Oliver Berg inte hinner upp, Romário uppfattar det snabbt och drar till direkt där bollen tar på en hemmaspelare och ställer Eskelinen i målet. Just William Eskelinen är just nu långt ifrån fjolårsformen och uppträder inte på det självsäkra sätt vi är vana att se honom, även om man inte kan lasta honom för just det baklängesmålet.

Kalmar kom gång på gång runt på högerkanten och till farliga inlägg. Man fick känslan av att bortalaget ville utnyttja Pa Konates något svagare defensiv och inriktade sig därför på högerflanken. Man radade också upp hörnor och det blev en farlighet i princip varenda gång. Sundsvall hade otroligt svårt att skapa några chanser överhuvudtaget och en eventuell slutforcering i jakt på kvittering uteblev.

Jag tror att saknaden av skadade Juanjo Ciércoles var stor där istället förre Kalmarspelaren Tobias Eriksson gick in från start. Kalmar hade full kontroll på den här matchen från början och 1-2 var i underkant.

Dela inlägg
Reflektionallsvenskan

Bild från Bildbyrån

Hur är det ställt i Örebro SK?

Påskhelgen närmar sig och allsvensk fotboll med den. På långfredagen tar Örebro emot svenska mästarna AIK hemma på Behrn Arena.

Manager Axel Kjäll står inför sin andra hela säsong som huvudansvarig sedan han tog klivet ut ur Alexander Axéns skugga. Uddamålsförlusten i premiären i Falkenberg följdes upp av en total överkörning hemma mot Djurgården och en poäng borta mot AFC, och man kunde sannerligen ha fått en bättre start på säsongen.

Trots ett par kännbara spelarförluster i form av Nahir Besara och Kennedy Igboananike så har man fått behålla en stomme och kryddat med otroligt fina nyförvärv. Martin Broberg vände tillbaka efter en sejour i Norge, tidigare Elfsborgsanfallaren Viktor Prodell skrev på ett tvåårskontrakt och precis innan fönstret stängde så plockades Carlos Strandberg in på lån från Malmö FF.

Cirka 10.000 biljetter är sålda i skrivande stund och det krävs en rejäl förbättring av Kjälls mannar om man ska kunna pressa mästarna. Självförtroendet lär har fått sig en rejäl törn efter säsongsinledningen och rutinerade herrar som Nordin Gerzic, Michael Almebäck och Viktor Prodell måste kliva fram nu. Har laget vad som krävs? Jag är tveksam och tror dessvärre att man får slåss för överlevnad i år.

Dela inlägg