• Hem
  • Reflektionallsvenskan
  • Reflektionallsvenskan

Tungt fall för Norrköping på Östgötaporten

Endast en seger och hela fem oavgjorda på dom åtta första matcherna, åtta poäng och en elfteplats i tabellen. Knappast en start någon i Norrköping eller övriga fotbolls-sverige hade väntat sig för guldkandidaten.

Gästerna från Göteborg inledde oerhört starkt och tog också ledningen efter tio minuter i en omställning där Benjamin Nygren spelar snett inåt bakåt till Karlsson-Lagemyr som rakar in ledningsmålet.
Därefter så var det Norrköpings match och man lyckas också att kvittera innan paus. Hemmalaget hade mycket boll men skapade förvånansvärt lite bortsett från offensiva fasta där man hela tiden är farliga. Pekings anfallsvilja på hemmaplan passade Blåvitt ganska bra som kunde gå på snabba omställningar när tillfälle gavs. När sedan Kharaishvili gör 1-2 efter ytterligare en omställning i den 83:e minuten så kändes matchen avgjord.

Saknaden av ledarfiguren och mittbacksgeneralen Andreas Johansson är naturligtvis väldigt stor, men en formlös och halvskadad Simon Thern samt nyförvärv som inte har levt upp till förväntningarna bidrar också till att det inte fungerar för tillfället.
Christoffer Nyman fick inga bollar att jobba med och prestigevärvningen Sead Haksabanovic fick komma in först efter åttio minuter. Den sistnämnda har verkligen haft svårt att hitta rätt sedan han kom till Norrköping.

Nu väntar Örebro på Behrn Arena på torsdag och Jens Gustafsson har en hel del att fundera på.

Dela inlägg:
  • Reflektionallsvenskan

Lasse Vibe visade vägen mot Helsingborg

IFK Göteborg vann i eftermiddag för andra gången denna säsong, och man gjorde det på ett övertygande sätt. Dan danske publikfavoriten Lasse Vibe startade sin första match sedan återkomsten och som han gjorde det. Han placerade själv snyggt in 1-0 och var ett ständigt hot i djupled under de dryga 67 minuter han var på planen. Han ordnade också straffen som Benjamin Nygren slog i mål och punkterade matchen.

Det är ett helt annat Blåvitt vi har fått se de efter den katastrofala premiären i Eskilstuna. Man löper konstant med sina kvicka spelare längst fram i banan, jobbar för varandra på ett helt annat sätt och försöker hela tiden vara spelbar. Hela laget verkar ha fått ett ordentligt lyft sedan Vibe anslöt till klubben. Det är många i Göteborg som förtjänar beröm efter dagens insats. Carl Starfelt, Patrik Karlsson-Lagemyr, August Erlingmark, Sebastian Ohlsson, Alhassan Yusuf och inte minst 17-årige stjärnskottet Benjamin Nygren som är så självsäker och mogen i sitt spel trots sin ringa ålder.

Helsingborg då, ja idag var det inte mycket som stämde. P-O Ljung provade med ett trippelbyte i andra halvlek men det gav inte önskad effekt. Man såg håglöst och trögt ut och ingenting ville sig.

Jag tror att det är ett nytt Blåvitt vi ser, det unga fräscha Blåvitt som spelar med ett väldigt stort mod och teknisk briljans. Fortsätter dom så här så kan det bli en väldigt rolig säsong för dom blåvita.

Dela inlägg:
  • Reflektionallsvenskan

Kalmar FF imponerade i Sundsvall

Kalmar tog säsongens första seger när man vann borta mot Sundsvall och man gjorde det på ett utmärkt sätt. Till skillnad från förra matchen mot Norrköping så valde Magnus Pehrsson att satsa på dom yngre då både Nils Fröling och Isak Magnusson tog plats från start, där den sistnämnde sårade motståndarna ordentligt med sin kvickhet och vilja att gå i djupled.

Det kändes som att Giffarnas förlust mot Elfsborg senast tog väldigt hårt och man såg ut att vara helt under isen. Hemmalagets spel präglades av felpass och osäkerhet, samtidigt som Kalmar låg väldigt tätt på Sundsvalls spelare, var aggressivare i duellerna och ville betydligt mer. 

0-1 är väldigt talande för Sundsvall idag där det är Batanero som slår en dålig passning precis utanför eget straffområde som Oliver Berg inte hinner upp, Romário uppfattar det snabbt och drar till direkt där bollen tar på en hemmaspelare och ställer Eskelinen i målet. Just William Eskelinen är just nu långt ifrån fjolårsformen och uppträder inte på det självsäkra sätt vi är vana att se honom, även om man inte kan lasta honom för just det baklängesmålet.

Kalmar kom gång på gång runt på högerkanten och till farliga inlägg. Man fick känslan av att bortalaget ville utnyttja Pa Konates något svagare defensiv och inriktade sig därför på högerflanken. Man radade också upp hörnor och det blev en farlighet i princip varenda gång. Sundsvall hade otroligt svårt att skapa några chanser överhuvudtaget och en eventuell slutforcering i jakt på kvittering uteblev.

Jag tror att saknaden av skadade Juanjo Ciércoles var stor där istället förre Kalmarspelaren Tobias Eriksson gick in från start. Kalmar hade full kontroll på den här matchen från början och 1-2 var i underkant.

Dela inlägg:
  • Reflektionallsvenskan

Hur är det ställt i Örebro SK?

Påskhelgen närmar sig och allsvensk fotboll med den. På långfredagen tar Örebro emot svenska mästarna AIK hemma på Behrn Arena.

Manager Axel Kjäll står inför sin andra hela säsong som huvudansvarig sedan han tog klivet ut ur Alexander Axéns skugga. Uddamålsförlusten i premiären i Falkenberg följdes upp av en total överkörning hemma mot Djurgården och en poäng borta mot AFC, och man kunde sannerligen ha fått en bättre start på säsongen.

Trots ett par kännbara spelarförluster i form av Nahir Besara och Kennedy Igboananike så har man fått behålla en stomme och kryddat med otroligt fina nyförvärv. Martin Broberg vände tillbaka efter en sejour i Norge, tidigare Elfsborgsanfallaren Viktor Prodell skrev på ett tvåårskontrakt och precis innan fönstret stängde så plockades Carlos Strandberg in på lån från Malmö FF.

Cirka 10.000 biljetter är sålda i skrivande stund och det krävs en rejäl förbättring av Kjälls mannar om man ska kunna pressa mästarna. Självförtroendet lär har fått sig en rejäl törn efter säsongsinledningen och rutinerade herrar som Nordin Gerzic, Michael Almebäck och Viktor Prodell måste kliva fram nu. Har laget vad som krävs? Jag är tveksam och tror dessvärre att man får slåss för överlevnad i år.

Dela inlägg: