Casa Calcio

Bild från Bildbyrån

Juventus vs Napoli - Titelstriden!

Med tretton omgångar av Serie A är det klart och tydligt vilka som kommer att kriga om Lo Scudetto... Nord vs Syd, Allegri vs Sarri, Juventus vs Napoli.

1. Napoli 66 poäng

2. Juventus 65 poäng

Båda lagen har chansen att spräcka 100-poängsvallen om man fortsätter med samma poängsnitt. Vi går igenom för förutsättningarna samt vad som talar för och emot respektive klubb inför seriens slutspurt. Vi börjar i norr.

Higuain

Juventus

Den gamla damen har hamnat lite i skuggan av Napolis succésäsong och Juventus har inte alls fått den uppmärksamhet som Napoli fått. Många talar om att Allegri har förmågan att vinna matcher utan att imponera vilket vi inte minst såg i helgens derby mot Torino där man vann med 1-0 i en ganska sömnig match för att vara ett derby. Kollar vi dock till tabellen kan vi snabbt se att Juventus är laget som gjort flest mål i Serie A med sina 62 mål på 25 matcher.

Allegri har ännu en säsong visat sig vara världens bästa tränare när det kommer till att hantera trupprotationer och att komma i formtopp till våren. I höstas när hela världen uppmärksammade Napolis framfart med en underhållande fotboll under Sarri så tuffade samtidigt Allegris Juventus på och tog sina tre poängare. Utan att imponera.

Vad talar för Juventus?

1. Allegri

Vi nämnde det tidigare, men Massimiliano Allegri får inte underskattas när det kommer till att fingra på sina laguttagningar för varje ligamatch för att få till den perfekta rotationen. Allegri vet att en serie är ett maraton och ingen sprint. Därav också Juventus framgångar i Serie A och misslyckanden (?) i Champions League under Allegri.

2. Bredden

Juventus har en bredd i truppen som få andra lag i Europa kan mäta sig med. Och jämför vi med Napoli är det nästan skrattretande stor skillnad på klubbarnas bredd. Att kunna vila spelare som Buffon, Marchisio, Bernardeschi och Dybala i ett derby som i helgen säger en hel del.

3. Erfarenheten

Det här är inte första gången Juventus är med om en titelstrid om man säger så. Kanske blir det ovanligt tajt denna säsong men hela klubben är väl medvetna om hur man ska hantera det. Från piazzan till klubbledningen till tränaren till spelarna. Alla vet exakt vad som krävs i situationer som denna och kan bibehålla lugnet.

Frågetecknet?

Oavsett hur bred trupp Juventus har så kommer det bli ett problem om klubben tar sig långt i Champions League. Nu har man förvisso satt sig i ett uselt utgångsläge inför returen mot Tottenham där man är stor underdog att kvalificera sig efter man tappat 2-0 till 2-2 på hemmaplan. Men tar sig Juventus vidare kommer det att påverka laget negativt i ligaspelet.

Insigne

Napoli

Ingen har väl missat Napolis framfart i Serie A sedan Maurizio Sarri tog över som tränare. Man vet att toppen är nådd när Napolis succé når svensk media. Napoli har inte vunnit Serie A sedan 1990 och då med Maradona i spetsen och sedan dess har mycket hänt, minst sagt. Nu är man dock närmare än Lo Scudetto än någonsin och regeln om att man inte får prata om Lo Scudetto för vidskeplighetens lagar i Napoli verkar staden nu skita i. Det finns bara en sak man talar om i Napoli nu och det är att vinna den där jävla titeln och sätta Norditalien på plats.

Vad talar för Napoli?

1. Försprånget

Även om det endast skiljer ett poäng mellan Napoli och Juventus i nuläget är det en poäng som är svår för Juventus att hämta ikapp. Det här är två lag som endast tappat poäng i fyra matcher vardera denna säsong och det skulle inte förvåna någon om det blir just en poäng som skiljer lagen åt när säsongen summeras. Trots att Juventus vunnit nio raka matcher har man inte lyckats knappa in på Napoli som också har nio raka vinster.

2. Inget Europaspel

Napoli åker garanterat ut Europa League nu i veckan efter man förlorat med 1-3 på hemmaplan mot Leipzig och väntas ställa upp med en b-elva i returmötet. Napoli vill åka ur Europa League för att kunna gå all in i Serie A. Napoli har dels inte truppen för att kunna slåss på två fronter men har dels inte heller samma press på sig att leverera i Europa. En sak som är säker är att varenda människa i Napoli småler när Napoli på torsdag åker ur. 100% fokus på Serie A är det som gäller.

3. Hungern

Napoli har som sagt inte vunnit Serie A sedan 1990 och det finns nog ingen stad i hela Europa som hungrar mer om en ligatitel än just Napoli. Det borde ge Napoli någon procent fördel att dem spelar varje match som om det vore en final till skillnad från maskineriet i norr som endast tuffar på i vanlig takt.

Frågetecknet?

På samma sätt som att hungern efter en ligatitel ger Napoli någon procent fördel så kan det lika gärna ge en motsatt effekt. Pressen som spelarna i Napoli har på sig från fansen går inte att beskriva med ord. Samtidigt som varje seger firas som en final i Neapel kommer en förlust att kännas rejält för spelarna. Pallar alla, exempelvis Napoli-sonen Insigne det trycket hela vägen in?

Avgörandet

Söndagen den 22:a april i den 34:e omgången i Serie A tar Juventus emot Napoli i Turin. Mer än så behöver inte sägas.

Forza!

Casa Calcio

Bild från Bildbyrån

Gattuso och vindar (Inför Benevento - Milan)


Wilhelm Wiking skildrade i det senaste blogginlägget Pittbullens brokiga tränarkarriär, som har haft många mellanlandningar under de senaste åren. Men ändå är det kanske inte så konstigt att den känslosamme grintan har kommit hem, eftersom att känslor och ett jävla anamma är precis vad som behövs för att väcka alla på Milanello. Montella är en allt lugnare människa som har skruvat sönder sitt lag efter alla formation och –spelarbyten och därmed spridit en osäkerhet. I den senaste matchen mot Torino lyckades inte heller Montellas Milan punktera matchen trots många fina målchanser, vilket kan vara ett bevis på osäkerhet och att grintan saknas. Löftet om att Milan skulle börja göra mål under hans regim kanske ändå blev hans fall. Eftersom att han påpekat att han visste hur man styrde upp ett anfall som gammal anfallare, då han samverkat med andra bra offensiva spelare.

Vad kan vi då vänta oss av Kalabriens egna köttbulle som sagt att han ska tackla denna uppgift på ett ödmjukt sätt. Det som talar emot honom är hans brokiga tränarkarriär. Karriärens många mellanlandningar har berott på att han inte kunnat framföra eller utveckla en taktik som bidragit till faktiska vinster. Sen kan man ta upp Pisas säsong i Serie C och hans jobb i Milans Primavera som motargument, men trots allt har han inte kunnat anpassa sin taktik efter sitt lag under en längre period. Han har däremot under perioder visat prov på att han kan styra upp ett försvarsspel som Wilhelm tidigare nämnt, vilket är grundbulten i hans taktik och kommer säkerligen också bli i hans Milan.

Det som talar för Gattuso är hans pondus i klubben, och att han vet var som förväntas av honom trots det begränsade spelarmaterialet till skillnad från när han spelade i klubben. "Numero otto" kommer också mottas av Milanisti med öppna armar, vilket jag tror kan bli en avgörande faktor, eftersom att känslomänniskor ofta kan dra nytta av positiva vibbar så att omgivningen känner sig mer harmonisk och glad. Om Milan kommer ned med de nya positiva vindarna till den lilla staden i Kampanien som inte spelar som namnet lovar("Bene"vento), så tror jag att Gattusos positiva vindar kan få ytterligare fart av Beneventos negativa vindar. Vilket kan leda till en orkan som kan i alla fall lyfta milan från den självklara osäkerheten som klubben befinner sig i.

Matchen spelas 12:30 på lördag och då får vi äntligen svar på några frågetecken. Kommer det självklara Milan tillbaka? Kommer de positiva vindarna att ta fart? Eller kommer känslomänniskan sätta käppar i hjulet för sig själv med ett allt för defensivt lag?

Efter kampen sker en kort analys av alla frågeställningar och mycket mer angående matchen, fast i ljudform. Så håll er uppdaterade på bloggen.

Ha en bra vecka!

//Carl Grönwall

Twitter

@c_calcio

@CGronwall

@wiking16

Benev
Casa Calcio

Bild från Bildbyrån

Gennaro Gattuso

Efter helgens 0-0 match hemma mot Torino fick det "äntligen" vara nog. Det har bara varit en tidsfråga innan det skulle ske, men nu har Vincenzo Montella fått sparken efter 16 månader som tränare för AC Milan. Lika snabbt som Montella fick sparken kom beskedet om att Gennaro Gattuso tar över som tränare. Vad har vi på Gattusos tränarkarriär?

En närmare beskrivning av Gennaro Gattuso är knappast nödvändig utan det enda vi kan lägga till är att han är uppväxt i byn Corigliano Calabro i södra Italien. Coolt. Däremot har långt ifrån alla koll på vad Gattuso gjort efter karriären och hur det kommer sig att han nu får ta över Milan förutom att han såklart är en profil inom klubben.

  • FC Zion, Schweiz - Feb 2013 till Mars 2013

Gattuso inledde sin tränarkarriär där hans spelkarriär tog slut. FC Sion i Schweiz där han ett tag var spelande tränare vilket dock fick ett snabbt slut och Gattuso fick packa ihop och flyttlasset gick till Sicilien.

  • Palermo, Italien - Juni 2013 till September 2013

På Sicilien blev Gattuso ny tränare för Palermo under den galna ägarens Zamparinis styre. Zamparini bytte tränare fem gånger under den säsongen vilket får ses som en fullt normal säsong. Gattusos session i Palermo blev inte särskilt långvarig och efter åtta matcher som tränare och blandade resultat fick Gattuso röra sig vidare mot nästa ö-lag.

  • OFI Crete, Grekland - Juli 2014 till December 2014

Sommaren 2014 tog Gattuso över bottenlaget i den grekiska superligan OFI Crete. Efter en dålig höstsäsong och ett Kreta på nedflyttningsplats fick Gattuso lämna skutan redan i december samma år.

  • Pisa, Italien - Augusti 2015 till Juni 2017

Gennaro begav sig återigen tillbaka till Italien och nu var det AC Pisa i Serie C som blev nästa försök. Pisa blev staden där Gattuso fick sitt genombrott som tränare och för första gången fick Gattuso positiva vibbar från media när han lyckades ta upp Pisa från Serie C till Serie B under sin första säsong. Gattuso fick för första gången stanna som tränare över en hel säsong och han var mannen som skulle hålla Pisa kvar i Serie B även kommande säsong. Dock föll det inte väl ut i Serie B och Pisa åkte ut med dunder och brak som nykomling i Serie B. Väldigt anmärkningsvärt denna säsong var att Pisa släppte in näst minst mål i serien men slutade ändå sist. Fler 0-0 matcher av ett lag på en säsong har nog aldrig skådats, vilket kanske säger en del om Gattuso som tränare. I samband med Pisas nedflyttning fick Gattuso återigen packa väskorna och bege sig till Milano.

  • AC Milan, Italien - Juli 2017 till ?

Gattuso har under hösten varit tränare för Milans primavera lag där det har gått bra för klubbens ungtuppar. Med 19 poäng på 10 matcher samt en tredjeplats i ligan finns det inget att klaga på Gattusos jobb för laget. Och nu är det alltså dags för Gattuso från Corigliano Calabro att ta steget upp som tränare för Milans A-trupp och frågan är om han verkligen kan hantera det? Självklart är Gattuso tänkt som en interim-tränare och det blir mycket intressant att se om Gattuso kommer lyckas behålla sin plats på tränarbänken säsongen ut.

Forza Genna säger vi på Casa Calcio!

Calabria

Gennaro Gattusos hemort i Kalabrien. Corigliano Calabro.

Casa Calcio

Bild från Bildbyrån

Söndagens Superclásico hade allt!

River Plate tog i söndags emot Boca Juniors på El Monumental och där bortalaget gick segrande ur striden med en 1-2 seger. Resultatet hamnar dock lite i skymundan av matchen som hade allt man kan förvänta sig av ett derby i Buenos Aires och matchen som kallas Superclásico levde upp till sitt namn.

Matchen blåstes igång 22.00 svensk tid av domare Néstor Pitana som mer liknar en UFC-fighter än fotbollsdomare. Pitana hamnade snabbt i fokus denna match med tio gula kort och två röda kort utdelade. Det ska dock sägas att de flesta av korten som delades ut var befogade. Redan i den 38:e minuten fick Fernandez i River Plate direkt rött kort efter att ha delat ut en karatespark á la De Jong i VM-finalen 2010. ( Bild nedanför).

Riverboca

Ignacio Fernandez "tackling" som ledde till rött kort

Direkt efter Fernandez röda kort satte Edwin Cardona 0-1 målet för Boca Juniors på en frispark som tål att ses många gånger. Pitana blåste tre minuter senare av första halvleken och Boca Juniors hade en ledning med 0-1 och var en man mer på plan inför andra halvlek. Första halvleken hade bjudit på fem gula kort, ett rött kort och ett drömmål av Edwin Cardona som du kan se i videon nedanför.

Andra halvlek blåstes igång och vi bjöds på ett fortsatt högt tempo blandat med otroliga tekniska prestationer och galna tacklingar. Pitanas kortlek fick gå på högvarv och redan i den 61:a minuten var det dags för kvällens andra röda kort. Nu var det bortalagets tur då målskytten Cardona blev utvisad efter en armbågstackling som var mycket tveksam och ett stort frågetecken att det ledde till rött kort. Nu var det tio mot tio som gällde och hemmalaget tog snabbt tag i taktpinnen och lyckades kvittera i den 69:e minuten genom ett otroligt långskott från Leonardo Ponzio där man dock kan diskutera målvakts-agerandet från Boca Juniors Rossi.

Ponzios kvitteringsmål höll sig dock inte särkilt länge då bortalaget Boca Juniors redan fyra minuter senare tog ledningen igen efter ett (återigen) otroligt mål av Nandez och framförallt ett vackert förspel och assist av Enzo Peres.

Med en kvart kvar hade Boca Juniors en ledning med 1-2 och River Plate satte allt framåt för att jaga en kvittering. Chanser skapades för båda lagen sista kvarten men resultatet 1-2 stod sig till Pitana blåste i pipan för full tid. Boca Juniors vann och har nu ryckt ifrån rejält i ligan med sina åtta vinster på åtta matcher med en målskillnad på 21-2. River Plate fortsätter sin tunga period efter att man tidigare i veckan åkte ut i Copa Libertadores och ligger nu på 13:e plats i den Argentiska Superligan.

Matchen bjöd på allt om inte mer än vad man kan förvänta sig av ett Superclásico med otroliga mål blandat med galna tacklingar, men framförallt var det en inramning som inte går att jämföra med stormatcher i Europeisk fotboll. Det är verkligen på tiden att något svenskt tv-bolag köper in rättigheterna till den Argentiska ligafotbollen som återigen bjöd på underhållning i hög klass.

Casa Calcio

Bild från Bildbyrån

Världens jämnaste liga? Serie B!

Tio omgångar har spelats i världens bäst.. jämnaste liga och det passar då bra med en liten summering av dessa tio omgångar. Utan att ha ett enda bevis känns det som att Serie B för tillfället måste vara den jämnaste tabellen i världen. Tankarna går dock snabbt till säsongen 2014-2015 i Ligue 1, Algeriet. Där samtliga 16 lag slutade inom 15 poängs marginal efter 30 omgångar.

Algeriet

Nog pratat om Algeriet och tillbaka till Serie B där det nu skiljer nio poäng mellan serieledaren Empoli och "jumbon" Cesena. Däremellan hittar vi 20 lag ihopklumpade där en seger kan innebära att man klättrar tio placeringar. Tabellen ser du nedanför.

Serie B

Vad kan vi då dra för slutsatser av att ligan är såhär jämn efter tio omgångar? Den är jämn och det finns inte så mycket mer att analysera där. Det vi däremot kan göra är att fokusera på några lag som sticker ut i tabellen. Två lag som är värda att lyfta på hatten för är nykomlingarna Venezia och Cremonese som just nu placerar sig på plats två respektive tre i tabellen. Som vi sett så många säsonger tidigare visar det vilken klass topplagen i Serie C håller, då dom allt som oftast går raka vägen från Serie C till toppen av Serie B. Förra säsongen såg vi nykomlingarna Benevento och SPAL gå raka vägen upp till Serie A. Säsongen innan det gick Crotone raka vägen från Serie C till Serie A med endast en säsong i Serie B. Det är alltså ingen slump att nykomlingarna Venezia och Cremonese befinner sig i toppen och det skulle inte förvåna oss på Casa Calcio om något av lagen tar steget upp till Serie A.

Inzaghi

Tränare i nykomlingarna Venezia är Pippo Inzaghi som har hamnat lite i skuggan av brorsan Simeones framgångar i Lazio

Sammanfattningsvis är Serie B en spännande liga på alla sätt och vis och det är omöjligt att förutspå hur tabellen kommer se ut till våren. Däremot kan vi visa dig ett klipp från Serie B i sina bästa stunder, här är highlights från Kampanien-derbyt mellan Avellino - Salernitana som spelades förra veckan. Se och njut. Forza Serie B. Ciao.

Casa Calcio

Bild från Bildbyrån

Summering av helgens stormatcher i Serie A

En otrolig omgång i Serie A och det är svårt att sätta fingret på var vi ska börja. Inför helgen var det tre stora matcher som alla pratade om. Juventus - Lazio, Roma - Napoli och Inter - Milan. För enkelhetens skull så summerar vi matcherna enligt tidslinjen och börjar med matchen från Turin.

Juventus - Lazio

En spektakulär match på alla sätt o vis då Lazio inte hade vunnit mot Juventus i ligaspel sedan hösten 2003 och ingen förväntade sig något annat under lördagens match. Men Lazio motbevisade alla tvivlare och vände ett 1-0 underläge till 1-2 genom två mål av lagets och ligans skyttekung Ciro Immobile. Efter att Immobile slagit in 1-2 på straff i 54:e minuten agerade Allegri snabbt genom att göra tre byten inom loppet av 19 minuter i hopp om att Bernardeschi och Dybala skulle lyckas vända på skutan. Den sistnämnda tog snabbt över matchen och hade ett långskott i innerstolpen.

Matchen skulle sluta i stor dramatik då Lazio försvararen Patric hoppar in med en idiotisk tackling i straffområdet i matchens sista sekunder. Domaren friade till en början men efter en granskning via VAR tilldömdes det straff för Juventus. Inbytte Dybala kliver fram och bränner, Dybala som två veckor innan hade missat straff i ett liknande läge mot Atalanta.

Matchens lirare: Ciro Immobile, tvåmålsskytt.

Roma - Napoli

Strax efter att slutsignalen i Turin hade gått och Lazio hade tagit en skrällvinst blåste Rocchi igång matchen mellan Roma - Napoli. En match som är en av de största rivalmatcherna i Italien mellan två supportergrupper som har en väldigt spänd relation.

Napoli tog tag i taktpinnen från minut ett och dominerade bollinnehavet mot ett lågt stående Roma. Redan i minut 20 fick bortalaget utdelning då Insigne med en gnutta tur fick friläge och gjorde inga misstag. Målet stod sig matchen ut även om Roma sakta men säkert växte in i matchen och fick en del chanser för en kvittering. Matchen blev inte så händelserik och målrik som många trodde på förhand, däremot var det en match av hög kvalité och Napoli bevisade än en gång att man är en titelutmanare på riktigt. Napoli är nu det enda laget i de fem största ligorna som fortfarande har full pott med åtta raka vinster.

Matchens lirare: Reina, stod för några otroliga och avgörande räddningar.

Inter - Milan

Derby della Madonnina levde upp till alla förväntningar om inte ännu mer. Matchen var jämn överlag även om Milan skapade de farligaste chanserna och ägde bollinnehavet. Skillnaden mellan klubbarna hittar vi i anfallet där en viss Icardi stod för ett hattrick och bevisade ytterligare än gång att han är en av världens absolut främsta målskyttar.

Icardi tog ledningen för Inter i mitten på första halvlek vilket inte var helt orättvist. I andra halvlek fick vi dock se ett helt nytt Milan som verkligen tog över matchbilden. Tjugo minuter in i andra halvlek fick man även utdelning då Suso kvitterade med ett vackert skott. Kvitteringen blev dock inte långvarig då Icardi sju minuter senare stod för ett volleymål som fortfarande är svårt att inse hur han lyckades med. Klart är det iallafall att Milan försvaret med Bonucci i täten har en del att jobba på. Milan kvitterade ytterligare än gång och resultattavlan visade 2-2 i efter 90 minuter spelade. Men i matchens slutskede drar Milan-backen Rodriguez idiotiskt ner D’Ambrosio och straff tilldöms för Inter. Icardi kliver fram och fullbordar sitt hattrick utan att visa någon gnutta nervositet. 3-2 slut!

Matchens lirare: Icardi, motivering onödigt.

Helgens mål

Icardis volleymål som innebar 2-1 till Inter visade vilken klass han besitter.

Helgens tackling & miss

Patric tackling i slutminuterna mot Inter som där hjärnsläpp är en mild beskrivning. Helgens miss kom strax därefter då Dybala för andra gången på två veckor missar en avgörande straff i matchens slutskede. Se händelseförloppet nedanför.