Söndagens Superclásico hade allt!

Bild från Bildbyrån

River Plate tog i söndags emot Boca Juniors på El Monumental och där bortalaget gick segrande ur striden med en 1-2 seger. Resultatet hamnar dock lite i skymundan av matchen som hade allt man kan förvänta sig av ett derby i Buenos Aires och matchen som kallas Superclásico levde upp till sitt namn.

Matchen blåstes igång 22.00 svensk tid av domare Néstor Pitana som mer liknar en UFC-fighter än fotbollsdomare. Pitana hamnade snabbt i fokus denna match med tio gula kort och två röda kort utdelade. Det ska dock sägas att de flesta av korten som delades ut var befogade. Redan i den 38:e minuten fick Fernandez i River Plate direkt rött kort efter att ha delat ut en karatespark á la De Jong i VM-finalen 2010. ( Bild nedanför).

Riverboca

Ignacio Fernandez "tackling" som ledde till rött kort

Direkt efter Fernandez röda kort satte Edwin Cardona 0-1 målet för Boca Juniors på en frispark som tål att ses många gånger. Pitana blåste tre minuter senare av första halvleken och Boca Juniors hade en ledning med 0-1 och var en man mer på plan inför andra halvlek. Första halvleken hade bjudit på fem gula kort, ett rött kort och ett drömmål av Edwin Cardona som du kan se i videon nedanför.

Andra halvlek blåstes igång och vi bjöds på ett fortsatt högt tempo blandat med otroliga tekniska prestationer och galna tacklingar. Pitanas kortlek fick gå på högvarv och redan i den 61:a minuten var det dags för kvällens andra röda kort. Nu var det bortalagets tur då målskytten Cardona blev utvisad efter en armbågstackling som var mycket tveksam och ett stort frågetecken att det ledde till rött kort. Nu var det tio mot tio som gällde och hemmalaget tog snabbt tag i taktpinnen och lyckades kvittera i den 69:e minuten genom ett otroligt långskott från Leonardo Ponzio där man dock kan diskutera målvakts-agerandet från Boca Juniors Rossi.

Ponzios kvitteringsmål höll sig dock inte särkilt länge då bortalaget Boca Juniors redan fyra minuter senare tog ledningen igen efter ett (återigen) otroligt mål av Nandez och framförallt ett vackert förspel och assist av Enzo Peres.

Med en kvart kvar hade Boca Juniors en ledning med 1-2 och River Plate satte allt framåt för att jaga en kvittering. Chanser skapades för båda lagen sista kvarten men resultatet 1-2 stod sig till Pitana blåste i pipan för full tid. Boca Juniors vann och har nu ryckt ifrån rejält i ligan med sina åtta vinster på åtta matcher med en målskillnad på 21-2. River Plate fortsätter sin tunga period efter att man tidigare i veckan åkte ut i Copa Libertadores och ligger nu på 13:e plats i den Argentiska Superligan.

Matchen bjöd på allt om inte mer än vad man kan förvänta sig av ett Superclásico med otroliga mål blandat med galna tacklingar, men framförallt var det en inramning som inte går att jämföra med stormatcher i Europeisk fotboll. Det är verkligen på tiden att något svenskt tv-bolag köper in rättigheterna till den Argentiska ligafotbollen som återigen bjöd på underhållning i hög klass.