• Hem
  • Barkestams blogg
Barkestams blogg

Foto: Ola Westerberg / Bildbyrån

Sportbloggare tippar måndagens final den 22 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

***

Skellefteå - Rögle

Speltips: 2

Match ett var en oväntat sömning och tillknäppt tillställning, där båda lagen tycktes "känna på varandra". Linus Lindström blev enda målskytten i final ett och bärgade en viktig hemmaseger. Just Lindström är en en mycket underskattad spelare som i många år befunnit sig i skymundan av den mer namnkunnige Joakim Lindström. Rögle behöver snäppa upp såväl passningsspelet som det fysiska spelet för att kunna vinna denna match, vilket jag tror att de har goda chanser att göra, nu när ringrosten är försvunnen.

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar lördagens final den 20 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

***

Skellefteå - Rögle

Speltips: 2

Skellefteå spelade riktigt bra i den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda. Det finns en dock del frågetecken för Skellefteå inför finalen. Ett av dessa är målvaktsspelet som inte alltid övertygat, samt det faktum att Pudas inte ser ut att vara helt fräsch. Rögle har vilat sig i form (?) och har de lyckats konservera det spel och kemi inom laget som uppvisades i kvartsfinal och semifinal kommer laget att vinna guld. Ett första steg på vägen tas i denna match ett på bortaplan mot Skellefteå.

***

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar torsdagens slutspel den 18 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

***

Skellefteå - Frölunda

Speltips: 1

Skellefteå har spelat riktigt dåligt på slutet, vilket såklart bör oroa västerbottningarna. Dåligt fokus i försvarsspelet, onödiga utvisningar och för svag attack framåt har medfört att Frölunda fått kommandot i matcherna. I grunden är Skellefteå ett spetsigare lag än ett hårt arbetande Frölunda och det tror jag fäller avgörandet i den sjunde och avgörande matchen.

***

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar tisdagens slutspel den 16 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

***

Frölunda - Skellefteå

Speltips: X

Lagen är oerhört jämna och ett kryss känns rimligt. Ett orosmoln för Frölunda är att Tom Nilsson och Mikael Ruohomaa kanske inte kommer till spel. Skellefteå behöver i sin tur komma underfund med hur laget kunde komma ut och vara så bleka i period ett och två på hemmaplan i en måstematch.

***

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Bonnlagen skapar dynamik

Luleå är utslagna ur slutspelet och lite eller ingenting händer gällande nyförvärv, förutom att Anton Levtchi ryktas vara klar. Då sportchefen Skuggan dessutom entledigats utan ersättare får man istället fokusera den pågående slutspelshockeyn.

Jag kan med glädje konstatera att bonnlagen skapar en härlig dynamik och spänning i årets slutspel. Ni vet de där lagen ingen riktigt tror på, som kommer från landsbygden och ställer till det för de större lagen. Just kombinationen rikedom/stadsmiljö och stora förväntningar gillar jag skarpt när de faller mot obskyra bonnlag där eldsjälar säljer korv och lotter. Där hallen är trött och egentligen inte platsar i finrummet. Det är det finaste med svensk hockey, att den fula ankungen kan gå upp i finrummet trots att ingen välklädd pamp vill ha laget där.

I Allettans slutspel där en plats i hockeyallsvenskan ligger i potten är Hudiksvall med och pressar det mer penningstinna sponsorlaget Brödernas/Väsby. Personligen håller jag nästan alltid på underdogen som kan ställa till det för rika, storsatsande projekt. Jag hoppas att Glada Hudik snuvar bacondrypande hamburgergänget från Väsby på platsen i hockeyallsvenskan.

I hockeyallsvenskan var det härligt att se bonnlaget Karlskoga smälla på och irritera storlaget Brynäs. Visst, rent rationellt bör jag hålla på Brynäs då laget är klassiskt, arenan fin och en av få platser som det är rimligt att åka tåg till när man bor i Norrlands inland. Trots det kommer jag på mig själv att jubla när Karlskoga smackade in mål mot Gävles stolthet. Det är något vresigt och kaxigt över Karlskoga. De har en rätt trött hall och en historia av bufflighet. Visserligen är inte ens alla bonnlag är perfekta. Laget borde omgående döpas om till Bofors, istället för det intetsägande Karlskoga som lika gärna hade kunnat vara Karlskrona eller Kristianstad för en den mindre inbitne geografimänniskan.

Mora kämpade ner Djurgården AB i flera matcher lagen emellan och laget innehåller Måns Carlsson, bonnlagens själva sinnebild och ansikte utåt. Han retas, gör mål, vinkar åt motståndarlagens materialförvaltare och är ansiktet utåt för Epa-traktorer, arbetshandskar och grovsnus. Mora spelar i Smidjegrav Arena (!?) där taket är så lågt att klaustrofober inte ens klarar av att säga ordet utan att få stora frossan. Smidjegrav, det låter inte som en plats där hockeykulturen lever och frodas, utan tankarna flyger snarare iväg till vikingagravar med allehanda bronsföremål. Jag gillar när sådana bonnlag lägger krokben för klubbar som skapar event. Rent logiskt skulle matcher mellan Luleå och Djurgården skapa mer livskvalitet för egen del, då matcherna de lagen emellan ofta har bjudit på den bästa underhållningen för säsongen.

Nu blir det Brynäs – Djurgården i den allsvenska finalen. Ett förväntat toppmöte och visst kommer det att vara roliga matcher att kika på och nästa år kan man dessutom, förhoppningsvis, vara på plats för att få se Luleå vinna på bortaplan i någon av städerna, någon helg i november.

MEN visst hade det varit oväntat och trevligt med Mora – Bofors i en allsvensk final samtidigt som Hudiksvall äntrade hockeyallsvenskan? Det är trots allt de oväntade sagorna som är de bästa.

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar söndagens slutspel den 14 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

***

Skellefteå - Frölunda

Speltips: 1

Det är en otrolig kamp mellan de båda lagen och spelare som Granberg, Lindholm, Lasu och Klingberg ser ut att trivas bra i den tuffa trafiken. Två spelare som inte trivs bra är målvakterna Lasse Johansson och Gustaf Lindvall som båda två stod för svaga insatser senast. Skellefteå vinner hemma och stänger serien. Laget är något spetsigare än Frölunda och på hemmaplan finns verkligen chansen.