• Hem
  • Barkestams blogg
Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar tisdagens slutspel den 16 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

***

Frölunda - Skellefteå

Speltips: X

Lagen är oerhört jämna och ett kryss känns rimligt. Ett orosmoln för Frölunda är att Tom Nilsson och Mikael Ruohomaa kanske inte kommer till spel. Skellefteå behöver i sin tur komma underfund med hur laget kunde komma ut och vara så bleka i period ett och två på hemmaplan i en måstematch.

***

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Bonnlagen skapar dynamik

Luleå är utslagna ur slutspelet och lite eller ingenting händer gällande nyförvärv, förutom att Anton Levtchi ryktas vara klar. Då sportchefen Skuggan dessutom entledigats utan ersättare får man istället fokusera den pågående slutspelshockeyn.

Jag kan med glädje konstatera att bonnlagen skapar en härlig dynamik och spänning i årets slutspel. Ni vet de där lagen ingen riktigt tror på, som kommer från landsbygden och ställer till det för de större lagen. Just kombinationen rikedom/stadsmiljö och stora förväntningar gillar jag skarpt när de faller mot obskyra bonnlag där eldsjälar säljer korv och lotter. Där hallen är trött och egentligen inte platsar i finrummet. Det är det finaste med svensk hockey, att den fula ankungen kan gå upp i finrummet trots att ingen välklädd pamp vill ha laget där.

I Allettans slutspel där en plats i hockeyallsvenskan ligger i potten är Hudiksvall med och pressar det mer penningstinna sponsorlaget Brödernas/Väsby. Personligen håller jag nästan alltid på underdogen som kan ställa till det för rika, storsatsande projekt. Jag hoppas att Glada Hudik snuvar bacondrypande hamburgergänget från Väsby på platsen i hockeyallsvenskan.

I hockeyallsvenskan var det härligt att se bonnlaget Karlskoga smälla på och irritera storlaget Brynäs. Visst, rent rationellt bör jag hålla på Brynäs då laget är klassiskt, arenan fin och en av få platser som det är rimligt att åka tåg till när man bor i Norrlands inland. Trots det kommer jag på mig själv att jubla när Karlskoga smackade in mål mot Gävles stolthet. Det är något vresigt och kaxigt över Karlskoga. De har en rätt trött hall och en historia av bufflighet. Visserligen är inte ens alla bonnlag är perfekta. Laget borde omgående döpas om till Bofors, istället för det intetsägande Karlskoga som lika gärna hade kunnat vara Karlskrona eller Kristianstad för en den mindre inbitne geografimänniskan.

Mora kämpade ner Djurgården AB i flera matcher lagen emellan och laget innehåller Måns Carlsson, bonnlagens själva sinnebild och ansikte utåt. Han retas, gör mål, vinkar åt motståndarlagens materialförvaltare och är ansiktet utåt för Epa-traktorer, arbetshandskar och grovsnus. Mora spelar i Smidjegrav Arena (!?) där taket är så lågt att klaustrofober inte ens klarar av att säga ordet utan att få stora frossan. Smidjegrav, det låter inte som en plats där hockeykulturen lever och frodas, utan tankarna flyger snarare iväg till vikingagravar med allehanda bronsföremål. Jag gillar när sådana bonnlag lägger krokben för klubbar som skapar event. Rent logiskt skulle matcher mellan Luleå och Djurgården skapa mer livskvalitet för egen del, då matcherna de lagen emellan ofta har bjudit på den bästa underhållningen för säsongen.

Nu blir det Brynäs – Djurgården i den allsvenska finalen. Ett förväntat toppmöte och visst kommer det att vara roliga matcher att kika på och nästa år kan man dessutom, förhoppningsvis, vara på plats för att få se Luleå vinna på bortaplan i någon av städerna, någon helg i november.

MEN visst hade det varit oväntat och trevligt med Mora – Bofors i en allsvensk final samtidigt som Hudiksvall äntrade hockeyallsvenskan? Det är trots allt de oväntade sagorna som är de bästa.

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar söndagens slutspel den 14 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

***

Skellefteå - Frölunda

Speltips: 1

Det är en otrolig kamp mellan de båda lagen och spelare som Granberg, Lindholm, Lasu och Klingberg ser ut att trivas bra i den tuffa trafiken. Två spelare som inte trivs bra är målvakterna Lasse Johansson och Gustaf Lindvall som båda två stod för svaga insatser senast. Skellefteå vinner hemma och stänger serien. Laget är något spetsigare än Frölunda och på hemmaplan finns verkligen chansen.

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Vem är sommarskuggan?

Skuggan, Luleås tidigare sportchef, blev till sist sparkad. Luleås fans har vid otaliga tillfällen yttrat sitt missnöje gentemot Luleåikonen. Banderoller av allehanda slag och intensiva diskussioner på sociala medier tycks till sist ha tvingat fram en sparkning av Skuggan.

Det finns en hel del märkligt i den här historien. Luleå hockeys ordförande Anders Olofsson uttryckte nyligen i en intervju med P4 Norrbotten att Skuggan sparkats eftersom styrelsen ville ”få in något nytt” och att ”Skuggan har gjort ett kanonjobb”. Det är inte helt lätt att få ihop de meningarna för gemene man. Kanonjobb och sparken rimmar illa. En annan lite märklig sak i detta är att Skuggans kompanjon, Ulf Engman, har fortsatt fullt förtroende hos styrelsen, trots att han varit lika delaktig som Skuggan i rekryteringen av nya spelare. Ulf ska jobba kvar, men samtidigt ska en ny sportchef in. Ingen ny sportchef är påtänkt utan processen ska enligt styrelsen inledas nu. Om Ulf och Mr X sedan ska bli bilda en ny duo eller om Ulf får plocka ihop sitt pick och pack i en beige kartong den dagen då Mr X till ljudet av TNT och lukten av rökmaskin äntrar kansliet vet ingen i dagsläget. Skuggan sparkas alltså precis under den period då lagbygget är inne i en kritisk fas då Luleå bland annat behöver värva tre vettiga centrar. Många andra klubbar fixar ersättaren först och sparkar den oönskade därefter. Luleå väljer, i alla fall, officiellt, att sparka först och undersöka ersättare därefter. Moraliskt vackert, men ur prestationssynpunkt förkastligt.

Nä, det ligger ett par, tre hundar begravda här är känslan. Magkänslan signalerar att styrelsen, trots att motsatsen ivrigt manifesteras, tvingats slänga Skuggan under bussen för att gjuta olja på vågorna för stunden. Hockeyintresserade människor har inte kunnat undgå det massiva missnöje som uppstått bland den mangranna hemmapubliken i Luleå mot lagets ledning och i synnerhet sportchefen Skuggan. Genom att Skuggan fick gå visar styrelsen handlingskraft och denna aktion kan på så sätt utgöra en effektiv vågbrytare som förhindrar att tsunamis väller in i styrelserummet och på kansliet i Luleå.

Skuggan har värvat både bra och dåligt under sin tid som sportchef. Honka, Andreasson och Ward får han sätta upp på pluskontot, medan Allard, Rask och Kempe hamnar på minuskontot. Det som irriterat mig mest är hans oförmåga att hitta vettiga spelare under pågående säsong. Trots att just detta varit hans svaghet försökte han två år på rad med just detta, med undermåligt resultat. Kanske var det just detta som till sist blev hans fall?

Vem är då mr X?

Kenttä? Nej, han har precis storstädat bort alla bärande väggar och vissa delar av isoleringen i Löven. Han bör väl vara med och bygga upp det han raserat, tänker man.

Olausson? Man vill alltid ha Olausson i klubben, men vet han ens vad jobbet innebär?

Fröberg? Kanske, trevlig framtoning och kan värva nordamerikaner, något Luleå kan behöva hjälp med.

Fagervall? Ta med Montén och Garpenlöv så har vi en deal, men annars inte!

Lasse Johansson? Han gjorde Skellefteå bra och det är bättre att vara bra än dåliga, ja tack!

Ulf Engman? Han har redan jobbet?

Stefan Nilsson? Kommer göra ett kanonjobb, men ändå bli sparkad, tveksamt.

Abbotts? Då skulle det bli fart och fläkt på kort sikt. På längre sikt kanske konflikter. Men spontant ja!

Jonas Rönnqvist? Ett geni som skapat underverk förr, men har länge varit bort från elithockeyn och pengarna från Leos Lekland lär väl fortsätta rassla in och skapa livskvalitet.

Av ovan lanserade namn tycker jag att Lasse Johansson eller Abbotts skulle vara de vassaste namnen. Lasse på lång sikt och Abbotts på lite kortare sikt. På samma sätt som sommarskuggans identitet brukar avslöjas kommer snart den nya sportchefens identitet bli offentlig. Spännande tider!

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar fredagens slutspel den 12 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

***

Frölunda - Skellefteå

Speltips: X

Lagen är otroligt jämna gällande i princip all statistik. Frölunda jobbar hårt, men är hopplöst trubbigt. Skellefteå har ett mer frejdigt spel, men kan stundtals ha problem i närkampsspelet.

***

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar torsdagens slutspel den 11 april 2024

Skribent: Johan Barkestam

Rögle - Växjö

Speltips: 1

Rögle har det rätta flytet och stänger matchserien denna afton. Många spelare i Rögle spelar bra. En spelare i Växjö som presterar trots att laget inte gör det är Robert Rosén. Rosén har en märklig förmåga att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle.

***