• Hem
  • Barkestams blogg
Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar torsdagens omgång den 28/9

Skribent: Johan Barkestam

***

Färjestad - Linköping

Speltips: 1

Färjestad vinner hemma mot Linköping. Färjestad har startat säsongen positivt och på hemmaplan är laget starkt. Linköping har visserligen fått igång Little, men skadeproblem på backsidan och att den unge talangen Bystedt ej kommit igång orsakar orosmoln.

***

Oskarshamn – Timrå

Speltips: 2

Omgångens mest svårtippade match. Oskarshamn har fått en knackig start och banderoller med missnöje mot spelartruppen och nye kaptenen Engsund skapar ytterligare oro i leden. Timrå har blandat och gett, kanske närmar sig en självkritisk Dahlén en vändning spel- och produktionsmässigt?

***

Leksand – Skellefteå

Speltips: X

Kryss är svåra att pricka in, men här tror jag på ett oavgjort resultat. Leksand har efter en riktigt svag start fått igång lagets kreativa spel, medan Skellefteå och Pudas fortfarande söker efter formen. Skellefteå är troligen revanschsugna och kämpar sig till minst en poäng på bortaplan.

***

Luleå – HV71

Speltips: 1

Luleås start har varit knackig och återigen är det främst offensiven som hackar. Förstakedjan med Andreasson, Omark och Tyrväinen spelar mycket och har ett fint passningsspel, men effektiviteten har inte varit på plats. HV kommer från en riktigt svag insats mot MoDo bort och troligen är Strålman trött efter mycket speltid i tisdags.

***

Växjö – Frölunda

Speltips: 1

Växjö vinner hemma mot Frölunda. Växjö har fått igång Markus Sylvegård och Dylan McLaughlin och PP-siffrorna ligger på fina 33%. I Frölunda har Högberg och Edstrom fått fina starter på säsongen, men laget som helhet har haft svårt att hitta jämnheten i prestationerna.

***

Örebro – Malmö

Speltips: 1

Örebro har fått en finfin start på säsongen och Johan Hedberg har verkligen levt upp till sitt rykte som en skicklig coach. Forwarden William Wikman har varit en positiv överraskning och har belönats med ett tvåårskontrakt i Närke. Malmö kämpar på och kanske, kanske har laget fått fart på Kim Rosdahl, viktigt för att kunna skapa mer bredd i produktionen.

***

MoDo - Rögle

Speltips: 2

MoDo gör många mål, men släpper även in en hel del mål bakåt. Rögle har problem med målskyttet, men släpper in få mål. Modo behöver strikta upp defensiven, medan Rögle måste få fart på sina spetsspelare framåt. Svårtippad match, MoDo överraskade med en kross hemma med HV, men inte kan väl blixten slå ner två gånger på samma plats?

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar tisdagens omgång den 26 september

Skribent: Johan Barkestam

***

Frölunda - Linköping

Speltips: 1

Frölunda imponerade inte nämnvärt hemma mot Luleå, men kunde trots detta bärga en 2-1 seger på hemmaplan. I Frölunda gjorde främst Folin avtryck med ett robust backspel, alltmedan Klingberg var nyttig med sitt riviga attackspel. Linköpings inledande positiva trend har kommit av sig rejält och nu fortsätter resan neråt i tabellen.

***

MoDo - HV71

Speltips: 2

Både MoDo och HV71 har blandat och gett under säsongsinledningen. Det som blir avgörande för MoDo är att se till att skickliga allsvenska spelare snabbt växer in i SHL-kostymen, såsom Vigneault, Woods och Aagard för att säsongen ska bli lyckosam. I HV har förstakedjan med Peterson, Brännström och Borgström trampat igång rejält och kommer göra livet surt för MoDo:s försvar.

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar lördagens omgång den 23 september

Skribent: Johan Barkestam

HV 71 – Oskarshamn

Speltips: 1

HV har ett bra tryck på läktaren i Husqvarna Center. Anmärkningsvärt är att NHL- återvändaren Strålman spelade 25 minuter i premiären och även fortsatt fått mycket istid, vilket indikerar att han tillmäts ett stort förtroende av tränarstaben. Oro har uttryckts från flera håll gällande hur väl Strålman skulle kunna anpassa sig till SHL efter så många år utomlands. Med en sådan nyttig backgeneral som stöttas upp av Nardella, som också fått en bra säsongsstart, tror jag att chanserna till en hemmaseger är goda. Oskarshamn har en bra offensiv, men i försvaret behöver en istidsbalans hittas mellan beprövade Engsund och spelare som Asplund och Anderberg.

***

Malmö – Färjestad

Speltips: 2

Malmö har under inledningen av serien läckt bakåt, medan Färjestad överlag har börjat stabilt. Färjestad har en trygg grundstruktur i lagledningen och detta ledarskap personifieras på isen av Linus Johansson, som har många av de egenskaper som en kapten bör ha. Han är en vinnare, kan vara såväl tjurig på isen som vältalig i intervjuer. Det är en spelare att ta rygg på som leder Färjestad till ännu en seger.

***

Skellefteå – Örebro

Speltips: 2

Skellefteå har haft en trögare inledning än väntat. Laget, som ofta varit ett självspelande piano, har inte riktigt gått att känna igen. I Örebro imponeras jag av backsidan där defensiva pjäser som Rissanen kompletteras av den spelskicklige, underskattade Philip Holm. I senaste matchen mot Luleå överraskade Rissanen även med en del lyckade offensiva utflykter. Örebro tar en tung bortaseger i Västerbotten.

***

Frölunda – Luleå

Speltips: 1

Frölunda vinner hemma mot Luleå hemma. Klingberg fortsätter vara nyttig och Friberg avgör, som så ofta förr, mot Luleå. Luleås numerärt tunna backsida drabbar laget. Gustafsson får tufft med att svälja all den istid som Bulan lastar på honom och det straffar sig i denna match. Luleås hopp står främst till att få med sig några powerplay, men borta mot Frölunda brukar de tillfällena bli få.

***

Linköping – Leksand

Speltips: 2

Leksand har börjat få ordning på sitt spel efter en trög start i inledningen. Några välkomna besked för Leksand från senaste omgången var att Cehlarik och Veronneau fick göra mål. Linköping kommer från en match mot MoDo med 7 insläppta mål. Det är tydligt att Linköping i hög grad är beroende av två spelare: Högberg i målet och Ty Rattie framåt. Linköping kommer fokusera på försvarsspelet och då är risken stor att laget blir passivt och förlorar mot ett offensivt spetsigt Leksand.

***

Rögle – Växjö

Speltips: 2

Växjö imponerade senast bort mot Oskarshamn, alltmedan Rögle hade det betydligt mer arbetsamt borta mot Leksand. Kossila och bröderna Sylvegård har alla fått fina starter på säsongen och mycket tyder på att ännu en seger bärgas hem till Småland.

***

Timrå – MoDo

Speltips: X

Timrå och MoDo kommer att bli en intensiv och spännande match. Timrås förstakedja fortsätter att trampa vatten, medan MoDo bjöd på ett sprakande offensivt spel i hemmapremiären mot Linköping. Rundblad imponerade med ett konstmål och Södergran hade sin livs kväll med tre gjorda mål. Ett oavgjort resultat verkar troligt i ”Surströmmingsderbyt”.

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar torsdagens omgång 21 september 2023

Skribent: Johan Barkestam

HV71 – Färjestad

Speltips: 2

Färjestad har inlett med två raka segrar och här kommer den tredje som ett brev på posten. Färjestad har fyra starka kedjor och kommer att pumpa på som en pålitlig maskin. HV:s förstakedja har fungerat väl, men frågetecken finns gällande såväl back- som tränarsidan.

***

IK Oskarshamn – Växjö Lakers

Speltips: X

Oskarhamn verkar återigen ha träffat rätt med värvningarna i form av Hutsko och Jasek. Därutöver ser Karlkvist otroligt vass ut. Det är ett mirakel att han bara för några år sedan inte ansågs hålla i SHL. Framåt är Oskarshamn effektivt, men Växjö kommer inte att bjuda på mycket. Kossila fortsätter sin positiva trend och matchen slutar oavgjort.

***

Leksand – Rögle

Speltips: 2

Problemen hopar sig över Leksand: Cehlarik är ur form, Karlsson och Kloos är skadade. Dessutom är Vejdemo avstängd till följd av en klumpig armbågstackling. Hellkvist fortsätter att vara självsäker i sina uttalanden, men leveransen på isen saknas hittills. Rögle har en fin centersida och unge backen Adam Engström har fått en fin säsongsstart med speltid på över 20 minuter per match. Form och kvalitet slår revanschlust i denna match.

***

Luleå – Örebro

Speltips: 1

Luleå kommer till denna match med vind i seglen. Omark har kommit igång, Kempe är en oväntad joker och till och med Einar gör mål. Sellgren ser betydligt mer bekväm ut och ger stadga till ett numerärt tunt försvar. Många experter har placerat Örebro högt upp i tabellen. Björninen verkar pånyttfödd och Lekkerimäki har torrt krut denna säsong. Matchen blir jämn, men Luleå drar längsta strået.

***

Malmö – Frölunda

Speltips: 1

Här kommer omgångens skräll. Malmö tar säsongens första seger på hemmaplan. Quine och Ollas Mattsson har startat positivt samtidigt som finländarna i förstakedjan stundtals visar klass. Frölunda har hackat något i inledningen till följd av slarvigt spel i bl.a. powerplay där tilltänkta toppbacken Tömmernäs inte stått att känna igen. Framåt har Friberg sett giftig ut, men Malmö behöver desperat en seger, vilket de klarar av på hemmaplan.

***

MoDo – Linköping

Speltips: 1

MoDo vinner på hemmaplan. Anledningen till detta är att nykomlingar av tradition brukar starta starkt. Lasse Lehtinen var bra i inledningsmatchen mot Skellefteå och Karlin är en skicklig coach. Linköping har överraskat inledningsvis och offensiven har varit anmärkningsvärt väl fungerande med 3,5 mål gjorda framåt per match. Vilmos Gallo har fortsatt där han slutade ifjol, men laget brukar inte fungera bra över tid och här kommer första förlusten.

***

Skellefteå AIK – Timrå

Speltips: 1

Oskar Lindberg har verkligen imponerat under inledningen, men avsaknaden av Möllers ledarskap verkar påverka laget under inledningen av säsongen. Timrå har blandat och gett, med en panginsats mot Frölunda, men laget gjorde en slät figur borta mot Luleå. Dahlén såg moloken ut och Hållander åstadkom inget av värde. Lander såg stabil och bra ut, men utan hjälp av sina vingar blir han, precis som laget i övrigt, vingklippt. Det leder till en förlust på bortaplan.

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar lördagens SHL-matcher - 16 september 2023

Skribent: Johan Barkestam

Frölunda - Leksand
Speltips: 1

Frölunda besegrar Leksand inför ett välfyllt Skandinavium. Friberg gnuggar på frenetiskt och Jere Innala sätter minst en puck. Leksand har ännu inte hämtat sig från sin humoristiska (?) insats på SHL:s upptaktsträff utan förlorar, trots att Hellkvist matchar lagets stjärnor hårt.

***

Linköping - Oskarshamn
Speltips: 2

Linköping förlorar trots att laget på papperet ser relativt starkt ut. Fantenbergs skada är en av faktorerna som ställer till det för hemmalaget. Oskarshamn spelar konstruktivt även på bortaplan, vilket kommer bära frukt. En bra målvakt i form av Langhamer hjälper till.

***

Färjestad – Skellefteå
Speltips: X

En jämn match mellan två spelande lag, där utgången kan landa i ett X vid full tid. Färjestad har vassa avslutare som Lindqvist medan Skellefteå kontrar med Hugg, som utvecklats från att vara en gnuggare till att bli spets.

***

Luleå – Timrå
Speltips: 1

Luleå besegrar Timrå hemma. Fansen har laddat upp rejält inför premiären och stämningen i Delfinen lär bli intensiv och färgsprakande. Timrås defensiva pjäs, med ett Virserum-förflutet, Per Svensson, lär få mycket speltid och dessutom mycket att göra i defensiven. Andreasson och Omark avgör.

***

Växjö – Malmö
Speltips: 1

Växjö vinner denna match komfortabelt. Kollar och hans Malmö kommer få en kämpig säsong och en bortamatch mot Växjö utgör inget undantag. Joel Persson lär skapa lägen i powerplay och inte ens en defensivt säker spelare som Händemark kan ändra på utgången i denna match.

***

Örebro - Rögle
Speltips: 2

Cam Abbott coachar sitt Rögle till en stark bortaseger, gissningsvis anförda offensivt av Ryfors och defensivt av kaptenen Bengtsson. Örebro får se sig besegrat av lagets tidigare lagkapten Abols som vänder söderut med samtliga tre poäng.

Barkestams blogg

Bild från Bildbyrån

Sportbloggare tippar matcherna i SHL-premiären

Skribent: Johan Barkestam

***

Färjestad - Växjö
Speltips: 1

Färjestad har ett ramstarkt lag där forwardssidan ser särskilt vass ut. Tomasek är en av de forwards som imponerat på försäsongen och i CHL. Växjö är trubbigare framåt och faller därför i premiäromgången.

***

HV71 - Linköping
Speltips: 1

HV71 kommer att gå på rus inför hemmafansen i Husqvarna Garden och vinner matchen. Brännströms och Petersons kemi tror jag kommer att bli avgörande. Linköping kommer att husera i den nedre delen av tabellen och första förlusten ramlar in redan här i premiäromgången. Troligen ramlar några mål in framåt för LHC, men antalet baklängesmål blir fler.

***

IKO- Luleå
Speltips: 2

Luleå har en riktigt imponerande vinststatistik när det gäller premiärer och denna trend tror jag kommer fortsätta även i år. I Luleås genrep hade Kempe och Tyrväinen lappats ihop med hjälp av ett per, tre rullar kinesologitejp i alla världens färger, men resultatet var precis så grått och förutsägbart som Bulan hade önskat. En klassisk 1-0 seger borta mot Kärpät. IKO tippas överlag något högre av expertisen inför denna säsong. Detta medför även en ökad press som kan bli svår att hantera. Luleåspelarna lär fokusera lite extra för att få chansen att besegra Luleåsonen Engsund!

***

Leksand - Örebro
Speltips: 2

Leksand har många kvalitativa spetsspelare, men det finns likväl en hel del frågetecken gällande flertalet av dem. Ifjol gick det inte att känna igen Hrivic, alltmedan Veronneau hade en mindre lyckas säsong och lär troligen inleda denna med ett stukat självförtroende. Örebro upplevs som ett mer robust lagbygge där defensiven sätts främst, vilket avgör denna tillställning.

***

Rögle - Malmö
Speltips: 1

Rögle är numera storebror i Skåne. Den offensiva spetsen hos Rögle, med Tambellini i spetsen blir avgörande. Malmös nybygge kommer troligen få problem att hitta rätt under inledningen av säsongen. Malmös hopp står främst till den finländska duon i förstakedjan: Pajuniemi och Koukkanen.

***

Skellefteå - MoDo
Speltips: 1

Skellefteå vinner, mycket tack vare det högre tempot i skridskoåkningen och den starka centersidan. Laget kommer från en stark seger mot Tappara nu senast, medan MoDo blev ifrånåkta av Timrå. MoDo har en bred backsida men kvaliteten blir för tunn mot Skellefteå som vinner bekvämt inför en halvfull (?) hall.

***

Timrå - Frölunda
Speltips: X

Matchen kommer sluta oavgjort under ordinarie tid. Båda laget har haft vinstrika försäsonger. Timrå kommer med all säkerhet att uppvisa ett fyndigt anfallspel anförda av Hållander och Dahlén, medan Frölunda kontrar med en av SHL:s bästa backsidor med Folin och Tömmernäs i spetsen för trupperna. Historiskt har Frölunda haft lätt mot Timrå, men de fyra senaste matcherna har slutat med Timråseger.