AIK-bloggen

Bild från Bildbyrån

Spelarbetyg efter AIK - Norrköping 6 Maj - Överkörning på Friends

Match mot Norrköping efter 0-5 mot Malmö. Den här matchen kändes på förhand som den kunde sluta hur som helst. Men när domaren blåser igång matchen existerar bara ett enda lag på banan. Samtliga spelare gör det riktigt bra och då blir det också rekordhöga betyg.


Kristoffer Nordfeldt: 2

Som vanligt trygg med fötterna men ovanligt skakig på de långskott som han får på sig. Visst, det är bra skott men samtidigt kunde han styra ut bollarna bättre. Helt okej match och gör nån svettig räddning men annars har han inte mycket att göra.

Mads Thychosen: 5 ⭐️⭐️⭐️

Det var riktigt svårt att utse matchens spelare eftersom det var flera som var otroligt bra och fotboll är en lagsport. Jag har försvarat Thychosen när han haft svagare perioder då jag tycker Mads ger exakt det man vill ha i en ytterback i AIK. Han är energisk, han är ettrig, han föjer med upp, han ger mycket energi till laget och är en tillgång offensivt. I första halvlek är han helt outstanding och är den som löser upp knutarna. Serverar Besirovic till 1-0, gör ett magiskt 2-0 och vi måste prata om delikatessen i 3-0 målet som enligt mig är fotbollsgodis. Nedtagningen och dragningen i samma aktion, inspelet som är så exakt så Otieno vänder sig i sin grav. Det är hans förtjänst att vi har 3-0 i halvtid och en bra maginal när sedan bollarna trillar in åt fel håll i andra.

Benjamin Tiedemann Hansen: 3+

Bra utan att sticka ut. Men säker och trygg i passningsspelet och bra i huvudspelet. En pådrivare och ledare.

Sotirios Papagiannopoulos: 3

Har kanske inte sin bästa match men gör ändå det mesta rätt. Stark i kroppen som vanligt och vinner sina dueller.

Axel Björnström: 3+

Återigen en väldigt fin match av Axel. Får till några riktigt fina bollvinster i första som gör att vi behåller momentum. Jag har varit kritisk mot att Björnström aldrig utmanar utan nästan alltid vänder hem i lägen då han skulle kunna ta sig ner mot kanten för inlägg. Men det börjar bli tydligt att han fått order om att absolut inte tappa bollen. Finns det någon risk för bolltapp är det bästa alternativtet att vända hem. Antagligen blir vi annars för sårbara just eftersom Axel oftast får ta kanten helt själv. Förståligt och man ser ju att vi vill få spelet till högersidan istället. Sen saknar jag Otienos fina räder när han drev förbi sina spelare.

Rui Modesto: 4+

Hamnar inte i målprotokollet men oj vad han sliter, löper och skapar problem till motståndarna. Inläggen är ofta väldigt smarta och genomtänkta. Har en fin kombination med Thychosen som leder till 2-0 målet. Är även högst delaktig i 1-0, assisterar även till 5-2 och är osjälvisk när han har egna bra lägen att göra mål. En lagspelare!

Anton Salétros (UT 78'): 4

En väldigt fin match av Anton som gör mycket bra hela matchen. Kommer upp lite mer offensivt när han får spela tillsammans med Coulibaly på mitten.

Ismaela Coulibaly: 5 ⭐️⭐️

Sähär skrev jag efter matchen mot Malmö:

"Man ser vid bollbehandlingen och aktionerna i den här matchen att formen är på uppgång och att det finns en potential värd att utforska. Fysiskt står Coulibaly upp bra. Lovar gott inför kommande matcher."

Och vad gott det blev! Kunde förstås fått alla tre stjärnor med denna insats. Man såg redan efter några minuter att han trivdes och ville ha mycket boll. Fördelar spelet väldigt bra. Står för en mängd bollvinster och är fysisk i sitt spel samtidigt har han elegans. Sista 30 har han lekstuga och gör även två fina mål. 4-2 målet är en delikatess och ett otroligt skönt mål för hela laget att få. Outstanding! Och nu är det givet även för Berg att han ska spela centralt. En fjäder i hatten för Thomas Berndtsen som hela tiden sagt att vi kommer få se det här. Det var fint att se honom springa ut och krama om Victor Andersson vid målet med.

BB240505 JN037


Bersant Celina: 3

Får utgå till vänster idag och gör det bra. Är ett hot framåt men spelar oftast med små marginaler vilket leder till en del bolltapp. Vågar dock slå crossbollarna och insticken som tillslut även kan leda till riktigt bra lägen. Nyttig spelare för vårt spel!

Dino Besirovic (Ut 84'): 3+

Dino gör sin klart bästa match sedan han kom till AIK. River, sliter och länkar bra med mittfältet. Gör också ett fint 1-0 mål och har bud på fler mål. Kan det här bli nya lägstanivån så kommer vi ha stor nytta av honom under säsongen. Det var fint att se hur Dino firade alla mål med. AIK berör.

Ioannis Pittas: (UT 88'): 5 ⭐️

Två mål och två assist är förstås exakt det man vill ha ut av Pittas. Gör det han ska och är ett ständigt hot framåt. Fin teknisk finess och snart förlorad hos oss? Fint att göra 2+2 men ändå bara få en stjärna.

Inhoppare:

Lamine Dabo (In 78): 3

Kommer in och ser bolltrygg ut. Tacksamt läge vid 5-2 och med en Coulibaly bredvid sig men nog ser man något i denna spelare? Ironiskt nog Manuel Lindbergs enda bra köp.

Taha Ayari (In 84'): 2+

Kom in med bra energi. Behöver fortfarande vässa på slutprodukten i avslut och inlägg. Väntar på att det ska lossna.

Victor Andersson (In 88´):

Spelade för kort tid för att bedömas.

Ahmad Faqa (In 88'):

Spelade för kort tid för att bedömas.

Publiken 5

Bra sång och bra stöttning även när vi tappar 3-0 till 3-2.

Berg 5-

Sätter in Coulubaly centralt och vågar fortsätta med Besirovic på topp. Det var två bra drag då Coulibaly var outstanding och Besirovic satte 1-0. Det är en spännade taktik med Celina mer centralt och övervikten till högersidan där vi vill anfalla. Påminner om den gamla L uppställningen på Stuart Baxters tid eller när vi hade Mats Rubarth löpande längst högerkanten. Att han får ett minus är enbart för att jag tycker alla byten ska komma vid 5-2. Jag hade gärna sett Andersson, Ayari, Ring, Dabo in direkt då. Hade varit roligt att få se John med. Om inte annat för att få honom att tagga till ännu mer, få känna av lite tävlingsnerv även på planen. Varför får han inte tre minuter exempelvis?

Stjärnkampen:

 1. Celina 6
 2. Coulibaly 4
 3. Thychosen 3
 4. Eskil Edh 3
 5. Modesto 2
 6. Saletros 2
 7. Pittas 1
 8. Sotte 1
 9. Kristoffer Nordfeldt 1
 10. Victor Andersson 1
AIK-bloggen

Bild från Bildbyrån

Rekordlåga betyg efter Malmö - AIK 5-0 28 April

Det tog lite tid att smälta 0-5 och man ska inte skriva i affekt. Så här kommer spelarbetygen efter matchen mot Malmö och det är klart att det blir riktigt låga betyg. Vi vill dock poängtera att det är en kollektiv lagkollaps och då är det inte lätt för någon spelare att sticka ut. Samtliga mer eller mindre underkända med andra ord.

Ismael Diawara: 0

Får äntligen göra riktig tävlingsdebut men vilken jobbig match att göra det i. Ska man ta poäng mot Malmö måste målvakten göra sin livs match. Men Diawara får sex bollar på sig och släpper in fem. Dessutom skadar han två spelare. Olyckligt givetvis men det drar ner betyget från 1 till 0. Nordfeldt stärkte sina aktier genom att vara otillgänglig här men samtidigt är det en svår match att komma in i. Ingen av målen är några tabbar direkt men som helhet är det inte godkänt.

Eskil Edh (UT 28'): 2 ⭐️⭐️⭐️

Är en av få som kommer undan med godkänt och detta tack vare hans fina brytning på mållinjen samt att han sedan hinner bytas ut innan det stora raset kommer. Bästa AIK-spelare i brist på konkurrens. Blir nog borta några veckor nu.

Benjamin Tiedemann Hansen: 1-

Gör en riktigt svag match där han tappar markeringar och inte alls går att känna igen. Samtidigt är Botheim och Thelin otroligt vassa så det är inte enkelt. Hoppas inte detta tog på självfortroendet.

Sotirios Papagiannopoulos: 1

När man tittar på målen och tittar på farligheter så är det väl inte Sotte som gör bort sig på något egentligen. Samtidigt, spelar man mittback och laget släpper in fem mål går det inte att bli godkänd.

Mads Thychosen (UT 60): 1

Ingen rolig match för Thychosen som ställs mot Ali och Larsen på sin kant. Gör väl inte några stora tabbar men hamnar lite fel i position på 1-0 bland annat. Skadar sig och blir utbytt men då står det redan 0-4.

Rui Modesto: 1

Det blev en svår match för Rui som springer och försöker men lyckas inte med något offensivt i den här matchen. Har några fina dueller med Larsen men väger lite för lätt.

Anton Salétros: 1

När man möter Malmös stjärnspäckade lag tänker man att vår landslagsman ska kunna sticka ut. Det gör han men inte på något positivt sett. Försöker driva på laget men lyckas inte.

Bersant Celina: 1

Den Celina som sprungit åttor runt motståndarna och slagit precisa passningar i djupled fanns det inte ett spår av i den här matchen. Här synas bristerna defensivt och då blir det inte alls Bersants match. Svag!

Ismaela Coulibaly: 2 ⭐️⭐️

Man ser vid bollbehandlingen och aktionerna i den här matchen att formen är på uppgång och att det finns en potential värd att utforska. Fysiskt står Coulibaly upp bra. Lovar gott inför kommande matcher.

Dino Besirovic (Ut 61'): 1-

Skulle in och göra jobbet som Faraj normalt sett lägger ner. Får en del bollar inledningsvis men försvinner ur matchbilden. Tappar bollen mycket och är slarvig. Väger dessutom för lätt i närkamperna mot hårda Malmöiter. Det här blev inte matchen som Besirovic slog sin in i startelvan men vi ska inte döma honom efter detta.

Ioannis Pittas: (UT 61'): 1

Nej, Pittas har inte heller han någon rolig match. Springer och pressar men får väldigt lite bollar att jobba med och lyckas inte suga fast de han får.

Inhoppare:

Axel Björnström (In 28): 1

Svag, flera mål och farligheter kommer från hans kant.

Ahmad Faqa (In 60'): 2

Okej när han kommer in och gör i alla fall inte bort sig som högerback.

Victor Andersson (In 60´): 2 ⭐️

Går fint i djupled och har några bra intensioner. Får även ett friläge men Ayari slår den lite för brant. Är ändå kanske på gång för en startplats nu.

Taha Ayari (In 60'): 1-

Det vill sig inte för Taha som skulle behöva få en bra match nu för sitt sjävlförtroende.

Erik Ring (In 61): 1

Gör väl inte bort sig när han kommer in men står heller inte för något under sina 30 minuter som är värd att nämnas. Svårt läge att bytas in i.

Publiken 3

Reser ner till Malmö och ger allt men det är inte lätt när det rasar in mål.

Berg 2

Berg fick rotera en hel del och det slog inte väl ut. Gör mycket byten men inget hjälper. Kunde kanske bytt ut Saletros som dragits med en skada och sett lite sliten ut.

Stjärnkampen:

 1. Celina 6
 2. Eskil Edh 3
 3. Modesto 2
 4. Saletros 2
 5. Coulibaly 2
 6. Sotte 1
 7. Kristoffer Nordfeldt 1
 8. Victor Andersson 1
AIK-bloggen

Bild från Bildbyrån

Spelarbetyg efter AIK - Värnamo 2-0 den 24 April

En ny match och tre nya poäng till vårt kära AIK som nu ligger tvåa i Allsvenskan. Här följer betygen efter matchen AIK - Värnamo där Henning Berg gjorde tre ändringar i startelvan från det lag som slog Djurgården med 2-0 några dagar innan.


Kristoffer Nordfeldt: 4 ⭐️

Stänger butiken och har några svettiga räddningar under matchen där Värnamo tillåts skjuta hela 11 gånger. Både Engvall och Adjej får en del fina chanser men Nordfeldt 2024 är rena väggen. Dessutom stabil med fötterna och som ledare. Kan han spetsa till sitt luftspel så kan det här bli året då Nordfeldt plcokar hem titeln som Allsvenskans bästa målvakt.

Eskil Edh: 3+ ⚽️

Gör det han ska på högerbacksplatsen. Är relativt stabil bakåt och spelar ett enkelt spel med fina kombinationer med framförallt BTH, Modesto och Saletros. Kröner insatsen med ett mål och ett snyggt sådant där han går på avslut på ett tillslag. Bådar gott även om han kanske egentligen är tänkt att ta vänsterbacksplatsen så småningom.

Benjamin Tiedemann Hansen: 4 ⚽️

Fortsätter sitt stabila mittbacksspel genom att vara bra med fötterna, ge ett lugn till backlinjen, en hårtork när någon gör något fel men framförallt ett resolut försvarsspel. Annars brukar en spelande back ha brister defensivt men det har vi inte sett hittills med BTH som på sikt kan växa ut som en riktig publikfavorit. Gör derssutom sitt första mål i klubben och ett viktigt sådant. Visar en glädje som vittnar om att han trivs i laget och tillsammans med Sotte.

Sotirios Papagiannopoulos: 4

Återigen en otroligt stabil match av Sotte som inte tar många steg om ens något fel under matchen. Har någon kommunikationsmiss med Edh när Värnamo får en farlig omställning men annars prickfri. En kandidat till en stjärna för Sotte som lyft sig enormt. Kan det vara resultatet av en bättre träningsperiod eller att han bara trivs enormt bra med norrmannen bredvid sig?

Axel Björnström: 3

Återigen en stabil match av Björnström som inte gör något bestående intryck offensivt men heller inte gör bort sig på något sätt. En perfekt truppspelare men frågan är om vi inte snart får se Edh gå in här. Betyget höjs av den fina assisten till Edhs 1-0 mål där vi får se mer av det vi vill se offensivt från en ytterback.

Rui Modesto: 4 ⭐️⭐️

Även om Rui Modesto inte får några poäng i matchen så är han ett ständigt hot framåt. Vi ger honom två stjärnor för hans löpningar drar isär Värnamo, gör att de aldrig vågar kliva för högt upp. Han skapar massor av lägen, hörnor och har även inspel som med lite mer skicklighet från medspelarna också leder till mål. Dessutom är presspelet helt fenomenalt och konditionen exceptionell. Kan kanske bli ännu mer självisk i vissa lägen där han kan gå på avslut. Formen är i alla fall det bästa vi någonsin sett från Portugisen!

Anton Salétros: 2+

Ingen jättematch av Anton som även grinar lite illa i halvtid. Behövde inte gå på mer procent idag utan gör det han ska utan att glänsa. Vi hoppas sparkapitalet släpps lös på söndag mot Malmö

Bersant Celina: 4+ ⭐️⭐️⭐️

Förvandligen är total för Bersant som går från klarhet till klarhet. Värderar enormt bra när han ska släppa enkelt, slå en giftig passning i djupled eller gå själv på en offensiv räd. Han har precis allt i sitt spel vilket man sett tidigare men som han inte fått ut. Nu gör han precis allt det vi vill. Har en fantastiskt fin passning fram till BTH 2-0 mål och är dominant i alla aktioner. Matchens spelare

Victor Andersson: 2 (Ut 53')

Nej det ville sig inte i den här matchen för Victor som inte kommer in i matchen riktigt. Är inte så delaktig som vi hoppats även om presspelet är okej. Hade behövt agera mer för att förtjäna en startplats även på söndag. Synd för det kändes annars som en matchbild som kunde passat Victor. Utbytt tidigt i andra.

Taha Ayari (Ut 68'): 2

Precis som Victor var han utropstecknet i startelvan innan match där många trott att Berg skulle inleda med Faraj. Taha fick chansen och tog den väl kanske inte. Det har sett lite stappligt ut under hela 2024 för Taha som inte växlar upp. Har en del fina dribblingar men också många bolltapp. Vi får inte samma fina presspel eller uppspelspunkt som vi haft i Faraj. Godkänd men inte mer.

Ioannis Pittas: 2+

Pittas sätts för första gången i år i många lägen och många situationer under matchen men hamnar inte i målprotokollet vilket han bör göra med de chanser som uppstår. Gör en del konstiga beslut i viktiga lägen och även om man gillar att han går på avslut så kanske en passning ibland vairt att föredra. Vi hoppas målen sparas till söndag. Bra i presspelet och köper konstant men Pittas är på planen för att sätta bollarna som han får och därför blir inte betyget bättre än godkänd.

Inhoppare:

Ismaila Coulibaly (In 53): 2

Nej det här blev inte den injektion framåt som publiken hoppades på. Berg hoppades nog på att stabilsera bakåt vilket dock funkade bra. Det här är en fysisk spelare och bollvinnare som är van att spela på få tillslag. Men att kontra i en 2-0 ledning kanske inte är det han är bäst på. Godkänd men vi hoppas på mer energi framöver.

Dino Besirovic (In 68'): 3

Ett piggt inhopp från Dino som rör sig bra, får mycket boll och kombinerar på ett bra sätt. Borde blivit målskytt men han är där och hugger och med tanke på hur lite speltid som Besirovic fått och ändå ser så pass bra ut så är det här en tänkbar startman om inte Faraj kan spela på söndag. Sparkapital!

Publiken 3

Gör det som de ska för att leda laget till seger. Det är en match som är lite knepig efter ett derby men bra siffra och bra ljudnivå hela matchen.

Berg 4

Chockar lite med att byta in både Edh, Taha och Andersson från den elva som spelade ut Djurgården. Det fungerade ändå och taktiken verkar alla spelare nu ha köpt och utövar på bästa sätt. Vi ser gärna fler 1-0 eller 2-0 segrar snarare än 70% bollinnehav och 3-3 i resultatlistan. Kunde kanske roterat lite sista 10 med Guidetti, Faqa och Dabo på bänken som troligtvis vill visa upp sig och även avlasta spelare som matchats hårt.

Stjärnkampen:

 1. Celina 6
 2. Modesto 2
 3. Saletros 2
 4. Sotte 1
 5. Kristoffer Nordfeldt 1
AIK-bloggen

Bild från Bildbyrån

Spelarbetyg efter AIK - Djurgården 2-0 den 21 April

Första inägget i denna blogg kan inte komma bättre. 2-0 mot Djurgården i en riktigt fin match inför 44000 på läktarna. Nedan följer spelarbetygen efter matchen vilket kommer vara ett stående inslag på bloggen så bokmärk denna så kör vi!


Kristoffer Nordfeldt: 3

Ställs inte på några direkta svårigheter. Men löser allt med fötterna väldigt bra i uppspelsfasen. Har tagit kliv i år och inger ett lugn. Har en enda miss under matchen när han ska boxa undan en boll i andra halvlek men feltajmar hoppet. Annars felfri.

Mads Thychosen (Ut 89'): 4+

En av de bästa matcherna vi sett Thychosen göra i AIK-tröjan. River, sliter och kommer även på en hel del bra offensiva räder där han samspelar bra med framförallt Modesto och Saletros. Har några distansskott där vi även ser lite spetsegenskaper framåt. Vinner dessutom alla luftdueller. Raderar helt ut 20-miljonersvärvningen Gulliksen som måste gått ut efter en halvtimme? Han syntes i alla fall inte till efter det.

Benjamin Tiedemann Hansen: 3+

Tar inte många steg fel under matchen. Likt sin mittbackskollega raderar han ut Hümmet totalt och Djurgården har i stort sett inte en enda farlig målchans på hela matchen. Dessutom så lugn och fin med bollen. Precis vad den här backlinjen behövde och ett stort + betyg till sportcheferiet.

Sotirios Papagiannopoulos: 4+ ⭐️

Den spelare i truppen som höjt sig mest sedan förra säsongen. Återigen en otroligt stabil match med resoluta tacklingar, bra passningspel, ledaregenskaper och kung i luften. Redan efter 15 minuter såg man att idag kommer ingen förbi Sotte.

Axel Björnström: 3

Gör kanske sin bästa match för säsongen. Återigen något svag när han kommer upp för inlägg eller för att utmana sin ytter. Vänder ofta hem för det säkra alternativet vilket visserligen inte är fel. Kommer få svårt att behålla sin plats men vilken krigare!

Rui Modesto: 4

Rui lyser självförtroende och vågar utmana och komma på överlapp. Dessutom ständigt ett hot i djupled. AIK:s nästa storförsäljning visar bra form och är nyckeln i offensiven.

Anton Salétros: 4+ ⭐️⭐️

Äntligen stämde precis allt för Anton. Trygg med bollen. Styr mittfältet och visar ledaregenskaper. Stark i närkamperna. Raderar ut Bergvall helt. Helt klar bästa matchen för i år från Anton och det är inte konstigt när det är mot Djurgården. Eller vad säger ni om hans facit 9-1-0 mot Djurgården?

Abdihakim Ali (Ut 3'): -

Tyvärr allvarligt skadad efter bara några sekunder. Det ser ut som en hälsena ryker och i så fall är det som bäst 6 månader innan vi får se Ali igen. Trist när han slagit sig in i elvan och dessutom sett så fin ut.

Ismaila Coulibaly: 3

Klart bästa matchen för säsongen vilket i och för sig inte säger så mycket. Men centrerar bra tillsammans med Saletros och Celina vilket gör att man får övertaget på mitten. Vinner en hel del närkamper och dueller vilket resulterar i att vi får bollen högt upp. Är den som serverar Celina till målet och ser allmänt gladare ut på planen. Det går åt rätt håll!

Omar Faraj (Ut 92'): 4

Stark i kroppen och får ständigt mycket markering på sig vilket öppnar upp planen för övriga spelare. Tar sig dessutom ut från krångliga situationer på spektakulära sett. Behöver vara lite mer delaktig i avslut och poäng men är samtidigt högst delaktig i båda målen framåt idag.

Ioannis Pittas: 3+

En typisk Pittas match. Jobbar hårt i pressarbetet. Får inte så många bollar att jobba med men när de kommer så är han klinisk. Helt avgörande för att AIK kan spela det spel man vill spela.

Inhoppare:

Bersant Celina (In 3): 5 ⭐️⭐️⭐️

Celinas klart bästa match sedan han kom till AIK. Får dessutom krydda med sitt första mål och en otroligt osjälvisk och snygg assist när han i friläge spelar till Pittas. Oerhört lugn med bollen och slår knappt bort en passning. Vinner dessutom en del dueller på mitten och gör att Anton kan gå upp högre i banan. I slutet har han lekstuga. Imponerande när han fick kastas in så tidigt i matchen. Planens gigant!

Eskil Edh (In 89'): 2

Svårt att bedöma ett 5 minuters inhopp men vi kan säga att det här inte var något inhopp Eskil var nöjd med. Troligtvis startman mot Värnamo om kroppen är hel!

Victor Andersson (In 92'): -

Får lite för lite tid för att få något betyg eller omdöme.

Publiken 5+

Fantastiskt tifo! Fantastisk stämning hela matchen! Bär fram spelarna till 3 poäng.

Berg 4+

En klockren taktik och sättet han manövrerade bort Djurgårdens spel. Varför inte en 5a? Kanske för att vi får lite för lite byten. En Guidetti in i 90 eller ge Andersson 10 minuter när Faraj började se lite segare ut kanske. Men svårt att kritisera byten med när Djurgården gör dubbelbyte och 0-1 kommer som ett brev på posten. Ett dubbelbyte till och 0-2. Men det måste vara oerhört jobbigt att vara på bänken i AIK och inte få chansen. Spelare som Ayari, Andersson och Ring skulle alla kunna behöva 10 minuter ibland och få visa upp sig.

Stjärnkampen:

 1. Celina 3
 2. Saletros 2
 3. Sotte 1