VM-nyheter: "Mourinho tar kritiserat tv-jobb och trupper presenteras"
  • Hem
  • VM-Bloggen
  • VM-nyheter: "Mourinho tar kritiserat tv-jobb och trupper presenteras"
VM-nyheter: "Mourinho tar kritiserat tv-jobb och trupper presenteras"

Bild från Bildbyrån

VM-nyheter: "Mourinho tar kritiserat tv-jobb och trupper presenteras"

VM-bloggen tar en titt på de senaste nyheterna inför sommarens mästerskap. Några länder presenterar trupper till träningsmatcherna, José Mourinho skriver på som tv-expert och Sveriges gruppmotståndare Sydkorea är hoppfulla på avancemang.

Mourinho tar kritiserat tv-jobb

José Mourinho kommer befinna sig i Ryssland under sommarens fotbolls-VM och under måndagen avslöjades att Manchester United-managern kommer agera tv-expert för Kremlin-finansierade RT under mästerskapet. Mourinho presenterades genom en video där portugisen låtsades coacha RT:s stab om hur de ska gå till väga med att bevaka VM.

- Guys, jag vet att ni är nervösa. Det här är en enorm turnering med en enorm press. Vi kommer visa upp en fantastisk sport, den största sporten, för världen, sa Mou.

RT, som lanserades 2005 under namnet Russia Today, har inte tv-rättigheterna till VM men kommer att erbjuda liverapporter från mästerskapet. Mourinho kommer bland annat att arbeta med forne United-målvakten Peter Schmeichel och forne Liverpool-anfallaren Stan Collymore.

Mourinhos beslut har kritiserats starkt från flera håll och RT anses av många vara Vladimir Putins propagandakanal. Frankrikes president Emmanuel Macron har bland annat stämplat RT som "spidare av lögnaktig propaganda" och efter att kanalen var inblandad i kontroverser i samband med obehörig inblandning under USA:s presidentval 2016 har RT plockats bort från flera amerikanska tv-leverantörer. RT har en historia av att använda högprofilerade men kontroversiella personer i sina sändningar och WikiLeaks-grundaren Julian Assange har bland annat sänt en egen tv-show i kanalen frå Ecuadors ambassad i London, där han glömt sig undan överlämning till Sverige efter anklagelserna om sexualbrott.


Sydkorea tror på avancemang

Sydkorea, en av Sveriges motståndare i Grupp F, är i full gång med förberedelserna inför sommarens VM. Förbundskaptenen Shin Tae-yong har den senaste tiden rest runt i Europa och scoutat spelare och inspekterat St Petersburg, där Sydkorea kommer slå upp sin bas under sommaren. Tae-yong har tittat extra på Koo Ja-cheol i Augsburg, Ji Dong-won från Darmstadt och Hwang Hee-chan, som spelar i Red Bull Salzburg. Sydkorea möter Nordirland och Polen i träningsmatcher senare i mars men Tae-yong, som tidigare tränat Sydkoreas U20- och U23-landslag, säger att han mer eller mindre redan valt ut sin trupp.

- Jag hoppas mina spelare kan få bra matcher utan att skada sig och att vi lyckas leverera prestationer som ger våra fans hopp inför VM. Jag har spenderat två år med majoriteten av de här spelarna och även om det finns vissa variabler som skador så är min plan för hur den slutgiltiga truppen kommer se ut nästan klar, säger han.

Sydkorea är i samma grupp som Sverige, Tyskland och Mexiko och Tae-yong tror Sydkorea kan ta sig vidare till åttondelsfinal.

- Om vi arbetar hårdare och förbereder oss noggrant inför turneringen är jag säker på att vi kan uppnå våra mål. Det finns uppenbarligen en stor press, men om vi kan få stöttning från våra fans skulle det ge spelarna ännu mer energi att göra deras jobb, säger han.

Den forne sydkoreanske landsmannen Ji-Sung Park, som spenderade en stor del av sin karriär i Sir Alex Fergusons Manchester United, är dock mindre hoppfull och konstaterar att de asiatiska lagen fortfarande är långt efter de bästa nationerna.

- Jag tror överleva gruppspelet kommer vara huvudmålet. Det är fortfarande ett stort avstånd mellan de asiatiska lagen och de i den absoluta världstoppen, vilket innebär att vi omöjligt kan sikta på att ta oss till semifinal eller så. Först och främst måste vi ta oss igenom gruppspelet. Om man tittar på lottningen så befann sig nästan alla asiatiska lag i den fjärde seedningsgruppen, vilket vittnar om att vi är en svag kontinent jämfört med de andra. Det kommer vara svårt för oss att gå vidare från gruppspelsfasen och det är det vi måste fokusera på, säger han.


Trupper till träningsmatcher

Flera nationer har börjat presentera sina trupper inför landslagsuppehållet i mars och några förbundskaptener har bjudit på gott om överraskningar. Bert van Marwijk har tagit ut fyra spelare från inhemska A-League i den 29-mannatrupp han tagit ut inför matcherna mot Norge och Colombia, inklusive Urawa Red Diamonds Andrew Nabbout - som varit i fin form för Newcastle Jets innan han genomförde ett klubbyte nyligen - forne lagkamraten Dimi Petratos, Melbourne Victorys James Troisi, Western Sydney Wanderers Josh Risdon och Sydnet FCs Joshua Brillante.

- Sedan jag blev utsedd till förbundskapten för Socceroos har jag, min stab och mina scouter bevakat över 100 australiska spelare i A-League och ligor i Europa och Asien. Det är fortfarande ett par veckor kvar innan samlingen i Oslo så vi kommer att fortsätta bevaka spelarnas hälsa och fysik, men matcherna mot Norge och Colombia kommer ge spelarna en fantastisk chans att visa att de ska med till Ryssland. Men dörren är öppen även för spelare som inte tagits ut till den här truppen, säger Van Marwijk.

I förra veckan avslöjade även Jorge Sampaoli Argentinas 22-mannatrupp inför träningsmatcherna mot Italien och Spanien. Sampaoli har en uppsjö av talangfulla spelare att välja från, och ett par högprofilerade spelare har nobbats till samlingen. Bland annat får inte Juventus stjärna Paulo Dybala, rutinerde Carlos Tévez och Inters skyttekung Mauro Icardi plats. Däremot så återvänder Everton-försvararen Ramiro Funes Mori och Juves Gonzalo Higuaín till truppen, där även Romas Diego Perotti återfinns.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget