• Hem
  • VM-Bloggen
  • VM-nyheter: Dopning, VM som terroristmål och pokalens turné
VM-nyheter: Dopning, VM som terroristmål och pokalens turné

Bild från Bildbyrån

VM-nyheter: Dopning, VM som terroristmål och pokalens turné

Vi tar en titt på nyheterna rörande VM 2018 från de senaste dagarna, där ryska fotbollslandslaget kan dras in i dopningsskandalen runt Ryssland, Australien jagar vidare efter en ny förbundskapten och fotbolls-VM pekas ut som ett terroristmål för IS.

VM 2018 kan dras in i ryska dopningsskandalen

Det har väl knappats undgått någon att Ryssland fastnat i en massiv dopningsskandal. Efter publiceringen av den så kallade McLaren-rapporten 2016, som vittnar om systematisk och regeringsstödd dopning och som innefattar 1000 idrottare över 30 sporter, har Rysslands stängts av från vinter-OS i Sydkorea som drar igång i februari. Nu riskerar även ryska fotbollslandslaget att dras med i dopningsskandalen sedan Jim Walden, som företräder den ryske visselblåsaren Grigory Rodchenkov, bekräftat att Fifa ställt ett antal frågor till hans klient.

33 fotbollsspelare har listats i McLaren-rapporten och sommarens VM kan komma att påverkas.

- Det finns en advokat som utsetts av WADA att agera koordinator mellan alla parter. Under lång tid hörde jag ingenting från koordinatorn, men jag förstår att Fifa nu tagit kontakt och att de ställt en serie frågor till Dr Rodchenkov. Vad jag förstår har de inlett en process för att anlita en oberoende utredare som ska granska uppgifterna. Jag kan bara bekräfta det som McLaren redan rapporterat, vilket är att ryska fotbollsspelare skyddats av det statliga dopningsystemet, men detaljerna kan jag inte avslöja förrän jag fått tillfälle att tala med utredaren, säger Walden.

Dan Cogan, som produceade den Oscarsnominerade dokumentären Icarus som handlade om den ryska dopningsskandalen, tror inte att Fifa kommer agera mot Ryssland och kallar Fifa för en "komiskt korrupt organisation".

- När du har organisationer som inte berörs av skam för att de är så djupt cyniska och för att deras fickor är så fulla av pengar är det enda sättet att nå förändring genom gräsrötterna, säger Cogan till The Telegraph.

Terje Svendsen, ordförande i det norska fotbollsförbundet, har gått ut och sagt att Fifa bör överväga att utestänga Ryssland från deras eget VM om det visar sig att uppgifterna stämmer.

- Om informationen stämmer bör vi överväga att utestänga Ryssland från deras eget VM, sa Svendsen till Morgenposten. Han utvecklar sedan sina tankar i VG:

- Vi har påpekat hur viktigt det är få fakta på bordet vad gäller om fotboll var en del av den ryska organiserade dopningen. Vidare har vi sagt att en uteslutning bör vägas mot ryska lag i andra idrotter och att det beror på omfattningen och antalet spelare som kan ha varit involverade, säger han.

Uttalandena från Svendsen har fått Ryssland att se rött och presidenten Alexander Alajev - som tillträdde sedan Vitaly Mutko fått kliva av efter att ha dragits in i dopningskandalen - har hotat med att anmäla Norge för förtal och hävdat att allt handlar om att misskreditera rysk fotboll.

- RFU finner uttalanden från presidenten för det norska fotbollsförbundet fullständigt oacceptabla. Vi diskuterar nu möjligheten att anmäla presidenten till Fifas etiska kommitté, säger Ajajev till TASS.


Australien jagar vidare på en ny förbundskapten - Arnold drar sig ur

Australien står fortfarande utan förbundskapten sedan Ange Postecoglou lämnat posten i november och nu står det i det närmaste klart att Socceroos vänder blicken utanför landets gränser för att finna en ny förbundskapten sedan det starkaste inhemska alternativet kastat in handduken. Graham Arnold är vida ansedd som Australiens främsta manager och har varit en het favorit till att leda Australien i sommar, men Arnold har nu officiellt förkunnat att han inte är aktuell för rollen och att han är fullt fokuserad på sitt klubblag Sydney FC.

- Jag är fullständigt dedikerad till Sydney FC och hundraprocentigt fokuserad på den här säsongen och på att vinna ytterligare två titlar för den här fantastiska klubben. Jag kan bekräfta att jag inte kommer att leda Socceroos i Ryssland, säger Arnold.

Bland favoriterna till att ta över förbundskaptensrollen nämns nu forne Manchester City- och Inter-tränaren Roberto Mancini, Jürgen Klinsmann och Slaven Bilic. Forne holländske förbundskaptenen Bert van Marwijk har också bekräftat att han finns på listan över kandidater.


Fotbolls-VM i Ryssland attraktivt terroristmål för IS

Sommarens fotbolls-VM i Ryssland är ett "attraktivt mål" för terrororganisationen IS, skriver brittiska analysföretaget IHS i en rapport.

"En lyckad attack skulle vara ett enormt propagandalyft för IS och dess anhängare, för att betona det ständiga hotet från gruppen, trots att den tappar mark på hemmaplan", skriver IHS Matthew Henman, chef för Jane's Terrorism and Insurgency Centre.

IHS menar på att deltagande av muslimska länder som Saudiarabien och Iran ger incitament till IS - som den senaste året tryckts tillbaka i Irak och Syrien men tagit på sig dåd i Istanbul, London, Manchester, Barcelona och Teheran - att utföra en attack mot fotbolls-VM. Precis som Frankrike under EM 2016 är Rysslands säkerhetsdepartement i full beredskap.

"Även om säkerheten kommer vara extremt hög under turneringen så är attacker av enskilda aktörer utan tydliga kopplingar till radikalisering extremt svårt att identifiera i förväg och det finns en avsevärd risk för att en framgångsrik attack kan genomföras".


VM-pokalens turné inledd

VM-pokalen har börjat sin resa över världen. I en tour sponsrad av Coca Cola kommer VM-pokalen besöka 91 olika städer i 51 länder och över sex kontinenter. Turnén, som började i London i måndags, kommer för första gången gå förbi länder som Island, Österrike och Mongoliet. Innan den världsomspännande touren inleddes har pokalen tagit en svängom i Ryssland, där den under tre månader färdats 16 000 kilometer och besökt 16 olika städer.

I ceremonin i London fanns två forna VM-vinnare på plats: Geoff Hurst, som vann VM med England 1966, och Andrea Pirlo, som vann med Italien 2006.

- Det är en stor ära att vara här i dag och skicka iväg VM-pokalen på planet som ska ta den på en resa över världen. Att än en gång få hålla pokalen för tillbaka fantastiska minnen för mig och jag kan inte vänta på att se vilka som kommer få lyfta den här värdefulla idrottspokalen i VM 2018. Den här pokalen representerar den absoluta höjdpunkten av en spelares karriär, säger Pirlo.