VM-minnen: Maradona och "Guds Hand"

Bild från Bildbyrån

VM-minnen: Maradona och "Guds Hand"

I serien VM-minnen ser vi fram emot sommarens tillställning i Ryssland genom att blicka tillbaka på några av VM-historiens häftigaste ögonblick. Denna fredag blickar vi tillbaka till Diego Maradonas kontroversiella mål mot England 1986 - som fyra minuter senare följdes upp av VM-historiens kanske vackraste mål.

Kvartsfinalen i VM 1986 har gått till historien som en av sportens mest kända matcher. Och det var en man som stod i fokus på mäktiga Estádio Azteca i Mexiko City när de två gamla fienderna England och Argentina drabbade samman: Argentinas lagkapten Diego Armando Maradona.

Maradona var 25 år gammal och var på väg in i sin karriärs glansdagar. Två år tidigare hade han för andra gången slagit transferrekord när han lämnade Barcelona för stjärnspäckade Serie A när han gick till Napoli, trots att I Partenopei med nöd och näppe undvikit nedflyttning. Året efter skulle han bli en Gud i hela Kampanien genom att leda Napoli till deras första scudetto någonsin, men i just den här kvartsfinalen tyckte Maradona att han behövde lite gudomlig assistans för att besegra England.

Sex minuter in i den andra havleken hämtade Maradona bollen centralt och satte med sina karaktäristiskt små, korta steg och låga tyngdpunkt fart centralt. Han släppte bollen till lagkamraten Jorge Valdano och fortsatte löpningen i djupled med förhoppning om ett väggspel. Valdano missade dock mottagningen och bollen hamnade hos Englands Steve Hodge, som försökte rensa. Hodge missade dock rejält i tillslaget, varpå bollen skruvades i en hög bana på väg mot det egna straffområdet där Maradona och den engelska målvakten Peter Shilton båda störtade fram från varsitt håll. Lille Maradona flög genom luften, samtidigt som Shilton gick ut för att boxa - men på något sätt lyckades den 20 centimeter kortare Maradona komma högst och få bollen i nät.

Alla runtomkring såg att det Maradona hade slagit in bollen med handen - utom den tunisiske domaren Ali Bin Nasser och hans domarteam.

- Un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios, sa Maradona efteråt. Han skämdes inte ett dugg. En liten del av Maradonas huvud och en liten del av Guds hand.

Maradonas målande - om än skälmskt förnekande - beskrivning har gjort att målet gått till historien som "Guds hand". Engelsmännen var vansinniga och argentinarna kunde knappt tro sina ögon att målet blivit godkänt och det tog lång tid för lagkamraterna att ansluta till Maradonas firande.

- Jag väntade på att mina lagkamrater skulle omfamna mig, men ingen kom. Jag sa till dem: "Kom och krama mig, annars kommer inte domaren godkänna målet", har Maradona berättat efteråt.

Vid upprepade tillfällen har Maradona vidhållit att han inte ångrar någonting, och i samband med introduktionen av VAR i toppfotbollen har Maradona ånyo fått anledning att kommentera sitt ikoniska fuskmål.

- Jag har tänkt på det i efterhand och målet hade inte blivit godkänt om videteknologi hade existerat. Men jag kan berätta något mer för er; under VM 1990 använde jag min hand för att rädda en boll på mållinjen mot Sovjetunionen. Vi hade tur att domaren inte såg det. Vi hade tur att de inte hade den tekniken då, i dag är det annorlunda, säger han till Fifa.com.

I England har man förståeligt nog haft svårt att släppa målet. För två år sedan berättade Peter Shilton att "Maradona gjorde honom illamående" och att han aldrig skulle skaka den argentinske legendarens hand. Men för bara två veckor sedan öppnade den 68-årige Shilton för försoning , sedan Maradona bjudit in honom till middag i juni.

- En del av mig tänker att det är dags att släppa det, men en annan del säger att jag inte ska göra det. Vi var båda lagkaptener den dagen och jag har inte träffat honom sedan dess. Jag längtar inte direkt ihjäl mig efter att träffa honom, men det har gått lång tid nu, säger Shilton.

"Guds hand" stal förstås alla rubriker i efterspelet till Argentinas 2-1-seger i kvartsfinalen, vilket ironiskt nog är oturligt för Maradona. Bara fyra minuter efter VM-historiens mest berömda fuskmål utförde Maradona nämligen gudomlig fotboll alldeles på egen hand när han gjorde ett av sportens vackraste mål någonsin. Maradona tog emot bollen från Héctor Enrique på egen planhalva innan han inledde en 55-meterslöpning när han på under tio sekunder på egen hand tog sig an hela det engelska försvaret - och nätade. Han passerade Peter Beardsley, Peter Reid, Terry Butcher - två gånger om, och Terry Fenwick innan han avslutade sin soloräd med att lura ner Shilton och rulla in 2-0 i ett vidöppet mål.