Van Marwijk vittnar om nytt identitetsskifte för Socceroos
  • Hem
  • VM-Bloggen
  • Van Marwijk vittnar om nytt identitetsskifte för Socceroos
Van Marwijk vittnar om nytt identitetsskifte för Socceroos

Bild från Bildbyrån

Van Marwijk vittnar om nytt identitetsskifte för Socceroos

Australien utsåg till slut Ange Postecoglous efterträdare förra månaden när holländaren Bert van Marwijk presenterades. De australiska spelarna kan räkna med en rejäl stilförändring från Postecoglou när Van Marwijk på ett knappt halvår ska sätta sin prägel på Socceroos. "Jag kommer vandra min egen väg", säger han.

I november valde Ange Postecoglou överraskande att lämna förbundskaptensuppdraget trots att han lyckats leda Australien till VM 2018, efter att arbetet tärt för mycket på honom. Det australiska fotbollsförbundet stressades inte till något beslut, trots det nära förestående VM-slutspelet, men för några veckor sedan presenterades Postecoglous ersättare: Holländaren Bert van Marwijk.

Utnämningen av Van Marwijk är ett stilmässigt stort skifte från fotbollen som Posteglou förespråkade och valet har långt ifrån tagits emot med unisont öppna armar i Australien, och förbundets brist på kontinuitet och långsiktigt tänk har ifrågasatts. Ange Postecoglou är en ideolog som tidvis hade huvudet uppe bland molnen och han kritiserades ibland för att förorda en fotboll som hans spelare inte var tekniskt skickliga nog för att utföra. Van Marwijk är Posteglous diametrala motsats.

- Jag respekterar den förre förbundskaptenen, men jag kommer vandra min egen väg, säger han.

Bert van Marwijk är en pragmatiker ut i fingerspetsarna och hans första kommentarer sedan han tillträdde tyder på att han inte har några planer på att anpassa sig efter den fotboll Australien spelade under den förre förbundskaptenen. Van Marwijk är mest känd för att ha varit förbundskapten för Holland som han ledde till VM-final 2010 med en fysisk och organiserad defensivfotboll med elakingarna Mark van Bommel och Nigel de Jong som defensiva mittfältare i en 4-2-3-1-uppställning.

- Jag är en realistisk tränare. Jag gillar kreativ fotboll och jag gillar att ha bollen, men jag gillar också att vinna och det är det viktigaste. Det är viktigt att vi spelar på ett sätt som passar spelarna och tränare. Man kan inte spela på ett sätt som spelarna inte kan utföra, säger han.

Man behöver inte ens läsa mellan raderna för att se vad Van Marwijk menar: Segrar och resultat är det enda som betyder något och om en stilistisk sevärd fotboll måste stryka på foten för att nå dem, tja, då får det vara så.
Van Marwijk har lite tid på sig att förbereda sig inför samlingen i mars, när Australien ställs mot Norge och Colombia, och holländaren kommer ha knappt om tid att få sina idéer att nå fram till spelarna efter fyra år med en helt annan fotboll. Men Van Marwijk är ändå säker på att Australien - som är i samma grupp som Frankrike, Danmark och Peru - har chansen att ta sig vidare från gruppspelet. Eller "överleva gruppspelet", som han passande nog uttrycker sig.

- Om jag inte hade haft tron på att vi kan ta oss vidare från gruppen skulle jag inte vara här, men det kommer inte bli enkelt. Jag reser till VM med endast en sak i åtanke och det är att överleva gruppspelet, säger han.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget