• Hem
  • VM-Bloggen
  • Tite ger nya spelare chansen att slå sig in i Brasiliens VM-trupp
  • Tite ger nya spelare chansen att slå sig in i Brasiliens VM-trupp

Tite ger nya spelare chansen att slå sig in i Brasiliens VM-trupp

Brasiliens förbundskapten Tite bjöd på en hel del överraskningar när han presenterade truppen till träningsmatcherna mot Ryssland och Tyskland i Brasiliens VM-uppladdning.

Tite har gjort ett strålande jobb sedan han tog över ett Brasilien i trubbel och formade en vinnande lagmaskin som pulvriserade allt motstånd i det sydamerikanska VM-kvalet med tio segrar och två kryss och den imponerande målskillnaden 30-2. Under kvalet har Tite funnit spelare att lita på så till den milda grad att han redan i mitten på februari förkunnade vilka elva man som kommer starta i VM-premiären, och att 15 platser i truppen är spikade, om ingenting sensationellt händer.

- De elva som kommer starta är Alisson, Marcelo, Miranda, Marquinhos, Daniel Alves, Paulinho, Renato Augusto och Casemiro, Neymar, Coutinho och Gabriel Jesus, avslöjade han för UOL Esportes.

Startelvan så gott som huggen i sten, och större delar av truppen också. Trots det finns det ett par platser som står öppna i den brasilianska VM-truppen och inför träningsmatcherna mot Ryssland och Tyskland kommande vecka låter Tite flera nya spelare få chansen.

När Tite igår presenterade truppen fanns inte Neymar med, på grund av skada, och det ska bli väldigt intressant att se hur Tite väljer att formera sitt lag i storstjärnans frånvaro. Fortsätter han på den inslagna vägen eller väljer han att ta tillfället i akt att experimentera lite från den 4-3-3-uppställning han föredragit, där Neymar spelat från vänster och Philippe Coutinho utgått från en position till höger. I Brasilien har det spekulerats i att Tite kommer testa att flytta Coutino till en av de offensiva, centrala mittfältsrollerna i matchen mot Ryssland. 

Förutom Neymars uppenbara frånvaro saknas hela sju spelare från den senaste landslagssamlingen i november. Målvakten Cassio försvararna Jemerson, Alex Sandro, Danilo saknas, precis som mittfältarna Diego och Giuliano samt anfallaren Diego Souza. Frånvaron till den här landslagstruppen innebär nödvändigtvis att VM-chanserna är definitivt grusade för de sju spelarna, utan snarare att Tite vill ta chansen att se några hur några nya spelare presterar i hans fastslagna spelstil.

Bland de nya spelarna finner vi Neto, som gjort en strålande säsong mellan stolparna i La Ligas sensationslag Valencia. Även Atlético Madrids Filipe Luis är tillbaka, tillsammans med ytterbacken Fagner, mittbackarna Rodrigo Caio och Geromel samt mittfältaren Fred. Det är dock två offensiva namn som intresserar mig allra mest med den här trupputtagningen: Willian José och Anderson Talisca.

Jag fastnade för Anderson Talisca när han slog igenom med dunder och brak i Benfica. Trots att han stökade sig bort därifrån så har han fortsatt att imponera på lån i Besiktas. Talisca är en ovanlig spelartyp som bidrar med något som inte annars finns i Brasiliens trupp. Han agerar vanligtvis som offensiv mittfältare, där han är en poängmaskin med sin närmast unika kombination av fysik och teknik, men kan även användas från en ytterposition. Han är lång och gänglig, duktig i luftrummet och har ett fruktat distansskott. Jag tror Tite - som har två mindre, rörliga, hårt arbetande och duktiga länkspelare till anfallare i Gabriel Jesus och Roberto Firmino som givna i truppen - ser ett alternativ i Talisca och en spelare som kan bryta mönstret i matchbilder med sin fysik. 

Det andra valet, Real Sociedads Willian José, kom som en stor överraskning i truppen. Willian José har tassat lite under radarn där uppe i Baskien, men brasseanfallaren har stadigt tagit kliv framåt under  Eusebio Sacristán i Real Sociedad. Trots att La Real har haft en lite tuffare säsong har Willian José redan tangerat fjolårets målskörd i La Liga och med 17 mål på 30 matcher har han redan gjort fler baljor på färre matcher jämfört med föregående säsong.

Med fyra anfallare i truppen är det också tänkbart att Tite vill experimentera med en mer 4-4-2/4-2-3-1-liknande uppställning där Gabriel Jesus eller Willian José leder linjen, med Firmino och Talisca som rör sig i ytorna bakom. 

Brasilien tillhör en av förhandsfavoriterna inför VM efter det starka kvalet under Tite och det ska bli väldigt intressant att se hur de nya spelarna sköter sig när de får chansen till de här två träningsmatcherna. Även om stora delar av truppen är spikad så är det fortfarande ett par platser som är "up for grabs".

Brasiliens trupp:

Målvakter: Alisson (Roma), Ederson (Manchester City), Neto (Valencia).

Försvarare: Pedro Geromel (Gremio), Marquinhos (PSG), Miranda (Inter Milan), Rodrigo Caio (Sao Paulo), Thiago Silva (PSG), Dani Alves (PSG), Filipe Luis (Atletico Madrid), Marcelo (Real Madrid), Fagner (Corinthians).

Mittfältare: Casemiro (Real Madrid), Fernandinho (Manchester City), Fred (Shakhtar), Paulinho (Barcelona), Coutinho (Barcelona), Renato Augusto (Beijing Guoan), Anderson Talisca (Besiktas), Willian (Chelsea).

Anfallare: Douglas Costa (Juventus), Roberto Firmino (Liverpool), Gabriel Jesus (Manchester City), Taison (Shakhtar), Willian Jose (Real Sociedad).

Dela inlägg:

Kommentera inlägg