• Hem
  • VM-Bloggen
  • Ska du till Ryssland? Missa inte detta i Sveriges matchstäder
  • Ska du till Ryssland? Missa inte detta i Sveriges matchstäder

Ska du till Ryssland? Missa inte detta i Sveriges matchstäder

Fotbollen står självklart i fokus när miljontals fans från världen över strömmar till Ryssland i sommar. Men Ryssland är ett land rikt på kultur och det finns mycket att utforska i värdnationen mellan matcherna. Ska du till Ryssland under VM? Utnyttja timmarna mellan matcherna till att utforska städerna. VM-bloggen listar sevärdheterna du inte får missa i Sveriges spelorter.

  • Niznij Novgorod

Niznij Novgorod, som förr om åren gick under namnet Gorkij, döpt efter den ryske författaren Maxim Gorky var under Sovjet-eran stängt för utländska besökare för att skydda stadens militära forskningscenter och det dröjde till mitten av 1970-talet innan det började finnas kartor över staden att köpa. Staden, som är vackert belägen vid Volga, är också en gammal handelsstad men de många vackra träbyggnaderna som förr fyllde staden försvinner en efter en, när de i stället för att restaureras byts ut mot modernare byggnader. 

Kreml

Niznij Novgorod är mest känd för sin "Kreml", befästningen som är stadens stora landmärke där den stora byggnaden stolt blickar ut över Volgas strand. Fästningen, som har 13 torn som överlevt tidens prövningar, byggdes på 1500-talet, men har byggts om flera gånger under årens gång.

Kreml

Chkalov-trappan

Den mäktiga trappan, formad som en åtta, är en häftig syn från en båt kryssandes över Volga. Döpt efter Valery Chkalov, en legendarisk pilot som var den först att flyga från Moskva till Vancouver över Nordpolen.

Chkalov

Novgorodmässan

Under 1800-talet var Niznij Novgorod Rysslands främsta handel scentrum, när staden utvecklats till en industristad, och Novgorodmässan är en både vacker och mäktig byggnad. 2017 öppnade multimediautställningen "Russia is My history", som fokuserar på Ryssland och Niznij Novgorods historia.

Massa Niznij
  • Sotji

Rysslands Riviera! Sotji är en klassik badort vid Svarta havet där besökarna kan åtnjuta Rysslands härligaste väder och staden har länge varit känd för sina mineralkällor och hälsobad. På senare år har staden blivit en riktig sportstad efter att Sotji agerade värd för vinter-OS 2014. I Sotji har både Boris Jeltsin och nuvarande presidenten Vladimir Putin sina "daltjor" - sommarbostäder. Josef Stalins gamla daltja är också omgjort till ett musuem. Har ni några timmar över är det väl värt att dra fram badbyxorna och spendera lite tid på någon av de fina sandstränderna. 

Gamla staden

Spendera en förmiddag med att ströva runt och utforska Gamla staden i Sotji, ansedd som en av Rysslands vackraste. 

Parkerna och naturområdena

Vill ni ta en liten paus från fotbollen omges Sotji av vackra naturområden att utforska. Ta en dag och utforska regionens berg, sjöar och vattenfall. I centrum finns även fina Riviera Park.

Riviera Park

Utsikten från Akhunberget

Observationstornet på Akhunberget byggdes 1936 och kan beskådas var man än befinner sig i Sotji. Utsikten från tornet, som ståtar nästan 700 meter över havet, är spektakulär och är ett populärt utflyktsmål för turister. Är sikten klar kan man se hela vägen till Turkiet.

Akhun
  • Jekaterinburg

Jekaterinburg är Rysslands fjärde största stad och Uralbergens huvudstad. Staden är rik på naturtillgångar men är mest känd för sin tumultartade historia. Det var i Jekaterinburg som tsar Nikolaj II och hans familj mördades. Jekaterinburg är också en industristad som ibland refereras till som "Rysslands Manchester". För den konst- och musikintresserade har Jekaterinburg mycket att erbjuda.

Alla helgons kyrka (The Church on the Blood)

Det går inte att besöka Jekaterinburg utan att åtminstone ta en titt på Alla helgons kyrka, byggd på platsen där den sista ryska tsarfamiljen avrättades av Bolsjevikerna under den Ryska Revolutionen. 

Alla Helgons Kyrka

Jekaterinburgs konstmuseum

Jekaterinburg är en stad rik på konst och det finns en mängd intressanta musem för att sätta tänderna i för den konstintresserade. 

Jekaterinburg State Academic Opera and Ballet Theathre

I centrala Jekaterinburg ståtar en imponerande opera- och teaterbyggnad från början av 1900-talet. 

Teater Och Opera

Shoppa juveler

Med sin närhet till Uralbergen har Jekaterinburg blivit ett centrum för juvelhandel och staden är känd för sina juvelhandlare och skickliga hantverkare.

Juvel

Sevastyanovs hus - Den eleganta byggnaden, som tillhör de finaste i området kring Uralbergen, byggdes av Nikolay Sevastyanov efter att han gjort sig en förmögenhet på att juveler.

Dela inlägg:

Kommentera inlägg