Ranking: VM:s fem snyggaste matchställ

Bild från Bildbyrån

Ranking: VM:s fem snyggaste matchställ

Fotbollen i all ära, men i sommar handlar det inte bara om att spela bra - när hela världen tittar på gäller det förstås även att se bra ut. VM-bloggen har rankat VM:s fem snyggaste matchställ, samt pekat ut en nation som misslyckats fullständigt med sin design.

5. Colombia

Colombia bjuder på en rejäl överraskning i form av sitt bortaställ och presenterar en ovanlig färgkombination med en royalblå tröja med detaljer i orange. Adidas har hämtat inspiration från de klassiska orange tröjor som Colombia bar på 1970- och 80-talet, men den har också vävt in en liten hyllning till kaffegigantens historia. Tröjan bär ett mönstrat band över vänster bröst och nedåt, som ska efterlikna en Mulera, den traditionella scarf som Los Cafeteros (kaffeodlarna, som också är smeknamnet på José Pékermans landslag) ofta bär över axeln. Colombias tröja kommer vara långt ifrån allas ”cup of tea”, om ni ursäktar uttrycket, men VM-bloggen gillar den modiga och annorlunda designen.

Colombia Borta

4. Kroatien

Besvikelsen över Kroatiens alltid så snygga hemmaställ, som till 2018 inte riktigt håller den klass som man kommit att förvänta sig, lade sig snabbt så fort ögonen fästes på det superfräsiga bortastället. Det klassiska schackrutiga mönstret som alltid pryder hemmatröjan är kvar, men de större rutorna passar betydligt bättre i den mer subtila designen i svart och mörkblått än i rött och vitt. Tröjan är i huvudsak svart, där rutorna i mörkblått slinker in i bakgrunden med ett försiktigt sick sack-mönster och på vänster bröst har Nike valt att trycka upp en gigantisk logga. Som ett stort statement. Nike-loggan och siffrorna i orange passar också in. Kroatien kommer se skrämmande respektingivande ut i det här läckra stället - och kanske har till och med Nike lyckats få Luka Modric att se läskig ut.

Kroatien Borta

3. Japan

När andra länder tittat i backspegeln och gjort hyllningar till tröjor som bars 1990 och 1994 har Japan och Adidas gått tillbaka betydligt längre i tiden och producerat en tröja som hyllar landets historia och de stolta samuraj-krigarna. Den indigoblå tröjan har hämtat inspiration från rustningar som bars av samurajer och bär ett mönster som efterhärmar en japansk sömteknik vid namn Sashiko. De röda, subtila detaljerna smälter också väl in i den blå basen.

Japan Hemma

2. Frankrike

Frankrike återvänder till en mer traditionell look med en mörkblå tröja, vita shorts och röda strumpor. Didier Deschamps har inte bara VM:s kanske mest stjärnfyllda lag, han kommer också förfoga över det kanske stiligaste laget. Tröjans bas är royalblå med lite ljusare ärmar som sammanvävs med ett litet sick sack-mönster. Kragen är subtil, med en elegant knapp och på insidan av tröjan går dessutom att läsa texten ” Nos differences nous unissent” - Våra skillnader förenar oss. Nike-loggan och siffrorna passar väl in och den i vitt broderade, stolta franska tuppen fulländar vad som är ett riktigt, riktigt snyggt matchställ.

Frankrike Hemma

1. Nigeria

Håll i hatten alla konservativa traditionalister och bakåtsträvare, här kommer Nigeria med ett matchställ som utmanar normen för hur ett landslag ska klä sig i ett fotbolls-VM. Tröjan kommer oundvikligen bli en vattendelare mellan de som vill ha sina klassiska, enfärgade och lagom tråkiga skjortor och de som med öppna armar välkomnar de som vågar tänka annorlunda. Trots vissa motståndare har Nigerias VM-ställ dock hyllats massivt världen över och tröjorna såldes slut på rekordtid kort efter det att den släpptes på Nikes hemsida. I London köade folk i timmar för att lägga beslag på ett exemplar. Har det någonsin varit en sådan hype kring en VM-tröja tidigare? Som dessutom inte tillhör någon av VM:s traditionella jättar.

Nike har beskrivit tröjan som en ”subtil hyllning till Nigerias tröja från VM 1994, med ärmar i svartvitt inspirerat av örnvingar och en grön torso”. Den är svår att beskriva, med sitt härliga mönster, men talar gott för sig själv:

Nigeria Hemma

VM:s fulaste ställ: Schweiz

Börjar det bli tunn luft där uppe på alptopparna eller vad är det frågan om? Schweiz tröjor är ett rejält magplask. Något geni på Puma har fått för sig att hylla de schweiziska alperna genom att trycka en höjdkarta på hela framsidan. Det ser ut som ett stort tumavtryck över hela magen. Dunderfiasko. Man kan bara hoppas att den där topografiska kartan på framsidan leder fram till en vettig designer nästa gång en ny tröja ska produceras.

Schweiz Hemma