• Hem
  • VM-Bloggen
  • Här är Sveriges VM-trupp - ingen Sema: ”Tuffaste beslutet”
Här är Sveriges VM-trupp - ingen Sema: ”Tuffaste beslutet”

Bild från Bildbyrån

Här är Sveriges VM-trupp - ingen Sema: ”Tuffaste beslutet”

Janne Andersson har presenterat de 23 spelare som ska resa till Ryssland och representera Sverige i sommarens fotbolls-VM. Truppen bjöd inte på några direkta skrällar. Den största skrällen var att Ken Sema petades till förmån för Marcus Rohdén. ”Det var det tuffaste valet”, säger Andersson.

När de flesta VM-länder presenterar överdrivet stora bruttotrupper på 30-35 man som sedan ska bantas ner till de 23 namn som får resa till Ryssland så är Sverige mer rakt på sak. Under tisdagskvällen presenterade förbundskapten Janen Andersson den 23-mannatrupp han tar med sig till Ryssland för att ta sig an Sydkorea, Tyskland och Mexiko i gruppspelet.

Janne Andersson har förlitat sig på i stort sett samma grupp spelare under hela det framgångsrika kvalspelet och den största skrällen till truppresentationen hade nästan varit om Andersson bjudit på några större skrällar. När kvalhjälten Jakob Johansson tvingades kasta in handduken till följd av knäskadan blev den största överraskningen i truppen att Östersunds ytter Ken Sema inte fick någon plats. I stället föll Andersons val på Crotones mittfältare Marcus Rohdén.

- Den positionen som kanske var knivigast var de sista yttermittfältsplatsen. Där fanns Ken Sema som ett alternativ, han har varit med innan, men det fanns även några andra spelare, säger Janne Andersson på presskonferensen.

Andersson motiverar sitt lag med Rohdéns mångsidighet och förmåga att operera över hela mittfältet.

- Marcus kan spela på alla fyra positioner på mittfältet och det kan vara väldigt viktigt med tanke på ett tätt matchande. Det föll avgörandet, hans förmåga att spela på flera positioner. Att ha någon som kan täcka upp överallt är väldigt viktigt, säger Andersson men konstaterar att Sema orsakade en hel del huvudbry.

- Det här var det tuffaste valet för mig, säger han.

Ken Sema är en spelartyp som hade kunnat behövas i en svensk landslagstrupp, den spelartypen som kan bryta mönstret och som besitter förmågor att utmana en mot en och skapa saker och ting på egen hand. För mig är dock långt ifrån någon överraskning att Sema - som inte varit i flygande form i inledningen av Allsvenskan - eller för den delen Simon Tibbling, som gjort det strålande i Bröndby, inte får följa med. Janne Anderssons landslag är ett kollektiv som bygger att varenda kugge är invanda i metoden och spelsättet, precis så som det sett ut i kvalet. När truppen innehåller bräckliga och skadedrabbade spelare som Albin Ekdal och Emil Forsberg i absoluta nyckelroller är det inte fel med en spelare som Rohdén, som kan gå in och göra ett jobb i olika roller, även om det blir på bekostnad av avsaknaden av en spelartyp som kan komma in och bidra med någonting annorlunda när matchbilder måste förändras. Sverige och Janne Andersson har valt sin väg och sin metod, och spelarna som tagits ut vet precis vad som kommer att krävas av dem.

Det har också höjts röster mot att Hammarbys Jiloan Hamad, som varit dominant i säsongsinledningen av Allsvenskan, inte togs med. Hamad berättar för Fotbollskanalen att han fört diskussioner med Janne Andersson och att han var ett av namnen som var med och utmanade om en plats.

- Jag hade ett samtal med Janne i går, väldigt bra snack. Vad ska jag känna? Jag vill vara med, men det vill alla. Jag känner mig bara stolt. I januari var jag inte ens ett namn, man hade kunnat ta ut 50 spelare och jag hade inte ens varit med på listan, säger han.

På målvaktssidan är Robin Olsen hel och spelredo efter axelskadan. Han ackompanjeras av Karl-Johan Johnsson och Kristoffer Nordfeldt, vilket innebär att Pontus Dahlberg och Jacob Rinne får stanna hemma. Valen på back- och forwardsidan var desto mer väntade.

Så här ser Sveriges trupp ut i sin helhet:

  • Målvakter: Robin Olsen (FC Köpenhamn), Karl-Johan Johnsson (Guingamp), Kristoffer Nordfeldt (Swansea)
  • Försvarare: Mikael Lustig (Celtic), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United), Andreas Granqvist (Krasnodar), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Emil Krafth (Bologna), Pontus Jansson (Leeds), Filip Helander (Bologna), Martin Olsson (Swansea)
  • Mittfältare: Sebastian Larsson (Hull), Emil Forsberg (RB Leipzig), Jimmy Durmaz (Toulouse), Viktor Claesson (Krasnodar), Gustav Svensson (Seattle), Marcus Rohdén (Crotone), Albin Ekdal (Hamburger SV), Oscar Hiljemark (Genoa)
  • Anfallare: John Guidetti (Alavés), Isaac Kiese-Thelin (Waasland-Beveren, utlånad från Anderlecht), Ola Toivonen (Toulouse), Marcus Berg (Al Ain)

VM-bloggen kostar även på sig att ge sig ut med en tidig - inte ett dugg vågad gissning - på vilka elva spelare som kommer att äntra planen i VM-premiären mot Sydkorea den 18 juni.

VM-bloggen tippar Sveriges XI: Robin Olsen - Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig - Emil Forsberg, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Viktor Claesson - Ola Toivonen, Marcus Berg

Det är inte alltid något negativt att vara förutsägbar.

Sveriges landslag VM-uppladdning inleds den 23 maj, när landslaget samlas i Stockholm. Genrepen sker mot Danmark, på Friends Arena den 2 juni, och Peru, på Ullevi den 9 juni, innan avresan mot VM-basen i Gelendzik går av stapeln den 12 juni.