Monopolet avskaffat! Nu har över 50 spelbolag svensk licens
Monopolet avskaffat! Nu har över 50 spelbolag svensk licens

Bild från Bildbyrån

Monopolet avskaffat! Nu har över 50 spelbolag svensk licens

Från och med den 1 januari är spelmonopolet avskaffat i Sverige. Istället införs ett licenssystem, där alla spelbolag som vill bedriva sin verksamhet i Sverige måste ha en svensk licens. Det innebär en del skillnader för spelbolagen, men också för spelarna. Här är några av de viktigaste sakerna att hålla koll på.

Totalt har det kommit in 88 ansökningar om licens för onlinespel (nätcasino) och vadhållning (betting) till Spelinspektionen. Av dessa har 56 godkänts, och fler licenser är på gång.

ANNONS: Se alla spelbolag med svensk licens och ta del av nya, stora bonusar hos Bettingstugan.

Grundtanken med den nya spellagen är tredelad.

Säkrare miljö för spelaren

I och med införandet av den nya spellagen skapades också spelpaus.se, där spelare kan stänga av sig själva från alla licensierade bolag samtidigt. Dessutom måste man sätta insättningsgränser för sig själv, samt få information från spelbolag om hur mycket pengar man har vunnit/förlorat under det senaste året.

Skatteintäkter från spelbolagen

Tidigare har spelbolagen bedrivit sin verksamhet på Malta, vilket har inneburit låg skatt för dem. Nu måste de betala en betydligt högre skatt i Sverige - 18%, vilket leder till ökade skatteintäkter för den svenska staten. Istället för att spelarnas förlorade pengar hamnar på Malta, så går en del tillbaka in i den svenska samhällsmaskinen.

Rensa bort oseriösa aktörer

Med tanke på den högre skatten i Sverige, licensavgift, samt ett större ansvar på spelbolaget, hoppas Spelinspektionen att kunna rensa bort de mindre, oseriösa aktörerna som försöker bluffa sina kunder.

För spelare finns det också en hel del att tänka på. Här är de viktigaste sakerna.

Nya bonusar

Efter den 1 januari är det enbart tillåtet med en bonus från spelbolagen till spelaren. Alltså får de inte ge några extra bonusar till redan existerande spelare. Anledningen till detta är att minska risken för spelberoende.

Detta har inneburit att spelbolagen slagit på stort inledningsvis, och erbjuder riktigt schyssta bonusar, till både spelare som redan har konto och nya spelare.

Hos Bettingstugan.se kan du se alla spelbolag med licens och vilka bonusar de erbjuder genom en tydlig lista.

Registrera nytt konto

Spelbolagen är nu skyldiga att erbjuda inloggning med Bank-ID, vilket innebär att alla gamla spelare måste verifiera sina konton på detta sätt. Detta sker på lite olika sätt hos olika spelbolag. Ibland behöver spelaren bara logga in och verifiera en gång med Bank-ID. Ibland måste spelaren skapa ett nytt konto.

Har spelaren haft annan valuta än SEK, eller annat språk än svenska måste också nytt konto skapas.

ANNONS: Se alla spelbolag med licens hos Bettingstugan.

Fortfarande skattefritt för spelaren

När spelbolagen var på Malta var alla vinster skattefria för svenskar. Samma sak gäller nu för spelbolag med svensk licens. Eftersom alla spelbolag också använder sig av Bank-ID kommer uttag att gå snabbt, eftersom spelarens identitet redan är verifierad.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget