• Hem
  • Sportbloggare
  • Sportbloggare

Monopolet avskaffat! Nu har över 50 spelbolag svensk licens

Från och med den 1 januari är spelmonopolet avskaffat i Sverige. Istället införs ett licenssystem, där alla spelbolag som vill bedriva sin verksamhet i Sverige måste ha en svensk licens. Det innebär en del skillnader för spelbolagen, men också för spelarna. Här är några av de viktigaste sakerna att hålla koll på.

Totalt har det kommit in 88 ansökningar om licens för onlinespel (nätcasino) och vadhållning (betting) till Spelinspektionen. Av dessa har 56 godkänts, och fler licenser är på gång.

ANNONS: Se alla spelbolag med svensk licens och ta del av nya, stora bonusar hos Bettingstugan.

Grundtanken med den nya spellagen är tredelad.

Säkrare miljö för spelaren

I och med införandet av den nya spellagen skapades också spelpaus.se, där spelare kan stänga av sig själva från alla licensierade bolag samtidigt. Dessutom måste man sätta insättningsgränser för sig själv, samt få information från spelbolag om hur mycket pengar man har vunnit/förlorat under det senaste året.

Skatteintäkter från spelbolagen

Tidigare har spelbolagen bedrivit sin verksamhet på Malta, vilket har inneburit låg skatt för dem. Nu måste de betala en betydligt högre skatt i Sverige - 18%, vilket leder till ökade skatteintäkter för den svenska staten. Istället för att spelarnas förlorade pengar hamnar på Malta, så går en del tillbaka in i den svenska samhällsmaskinen.

Rensa bort oseriösa aktörer

Med tanke på den högre skatten i Sverige, licensavgift, samt ett större ansvar på spelbolaget, hoppas Spelinspektionen att kunna rensa bort de mindre, oseriösa aktörerna som försöker bluffa sina kunder.

För spelare finns det också en hel del att tänka på. Här är de viktigaste sakerna.

Nya bonusar

Efter den 1 januari är det enbart tillåtet med en bonus från spelbolagen till spelaren. Alltså får de inte ge några extra bonusar till redan existerande spelare. Anledningen till detta är att minska risken för spelberoende.

Detta har inneburit att spelbolagen slagit på stort inledningsvis, och erbjuder riktigt schyssta bonusar, till både spelare som redan har konto och nya spelare.

Hos Bettingstugan.se kan du se alla spelbolag med licens och vilka bonusar de erbjuder genom en tydlig lista.

Registrera nytt konto

Spelbolagen är nu skyldiga att erbjuda inloggning med Bank-ID, vilket innebär att alla gamla spelare måste verifiera sina konton på detta sätt. Detta sker på lite olika sätt hos olika spelbolag. Ibland behöver spelaren bara logga in och verifiera en gång med Bank-ID. Ibland måste spelaren skapa ett nytt konto.

Har spelaren haft annan valuta än SEK, eller annat språk än svenska måste också nytt konto skapas.

ANNONS: Se alla spelbolag med licens hos Bettingstugan.

Fortfarande skattefritt för spelaren

När spelbolagen var på Malta var alla vinster skattefria för svenskar. Samma sak gäller nu för spelbolag med svensk licens. Eftersom alla spelbolag också använder sig av Bank-ID kommer uttag att gå snabbt, eftersom spelarens identitet redan är verifierad.

Dela inlägg:
  • Sportbloggare

Exklusiv intervju med Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Exklusiv intervju med Mikaela Åhlin-Kottulinsky som nyligen blev den första kvinnliga vinnaren av ett STCC-race. Det var dock efter många om och men. Mikaela blev nämligen utsedd till vinnare, sedan diskad för att sen efter överklagan återigen bli utsedd till vinnare av racet. Sportbloggare har nu fått chansen att höra Mikaelas egen version av allt som hände.

Första kvinna någonsin att vinna ett STCC-race, berätta hur känns det?

Ja, först var jag ju bara glad att jag vann och att vi i teamet lyckades med det här. Jag hade en väldigt tuff säsong förra året och det var väldigt nära att jag inte ens skulle komma till start i STCC i år. Att då ha haft alla partners och ett team som trott på mig hela vägen, och att vi har kämpat ifrån att vara närmare en sekund  (per varv efter det snabbaste teamet) efter i början av säsongen till att sen gå och vinna ett race. Då känns det väldigt skönt att kunna ge det tillbaka till teamet och mina partners. Sen inser man ju efteråt vilken stor grej det här faktiskt är, just för att ingen kvinna någonsin har vunnit ett STCC-race tidigare. Så ja det känns jättestort!

Jag försökte fokusera framåt och inte titta så mycket bakåt, allt för att slippa stressa upp mig av vad som hände mellan de andra förarna.
Ta oss igenom racet, hur var det?

Ta oss igenom racet, hur var det?

Ja, det började ju inte så bra då jag i racet innan fick tekniska problem vilket gjorde att jag tvingades bryta. Så när jag klev in i race två och startade från pole position så hade jag en känsla att det enda jag kan göra nu är att göra mitt bästa. Det är lätt att du börjar planera en massa och fundera över hur man ska göra i olika moment och det är klart att man måste försöka förbereda sig på bästa sätt men någonstans så kommer man alltid tillbaka till att allting kan hända i ett race. Så jag klev in till racet med inställningen att få en lugn start och ta det därifrån. På den vägen blev det, jag försökte fokusera och ta en sväng i taget. Jag försökte fokusera framåt och inte titta så mycket bakåt, allt för att slippa stressa upp mig av vad som hände mellan de andra förarna. Det var egentligen inte förens när det var tre varv kvar som jag började tänka att jag skulle sänka varvtiderna med en halv sekund, för vid det här laget hade jag en så pass bra lucka bakåt och marginal så jag visste att jag kan ta det lite safe och verkligen försöka se till att allt blir rätt.

Det kändes som vi visade att det inte handlade om prestanda i bilen utan att det handlar om en tolkning av reglementet som dom på plats efter tävling hade tolkat annorlunda.

Sen efter att du kört in som etta och firat in segern blev du diskvalificerad, hur var den processen?

Grejen är ju den att jag har ju alltid sett det som en vinst oavsett vad, och jag har även väldigt tidigt sagt att det vore konstigt om vi inte fick tillbaka den här vinsten. Just för att jag litar på mitt team och jag på allt de gör. Jag var väl kanske inte helt säker men jag hade hela tiden en stark tro på att vi skulle få våran placering och poäng tillbaka. Sen är det såklart tråkigt att få det beskedet att man blivit diskad, och sen den långa väntan på det. Men på ett personligt plan har jag alltid sett det som en vinst. Därför var det även väldigt skönt att vi i nästa race gjorde vårt bästa kval som team någonsin, och jag gjorde dessutom mitt bästa kval för året då. Det kändes som vi visade att det inte handlade om prestanda i bilen utan att det handlar om en tolkning av reglementet som dom på plats efter tävling hade tolkat annorlunda.

Mikaela Car

Foto: Daniel Ahlgren

Varför blev ni egentligen diskvalificerade?

Det hela handlade egentligen om antalet ljuddämpare, reglerna säger att man ska hålla sig till 95 decibel vilket vi faktiskt klarade av. Men reglerna hade på plats tolkats annorlunda, men vad jag tycker är viktigt att poängtera är att det här är inget som påverkar prestandan på bilen. I dagens läge har det faktiskt lämnats in en överklagan på vår överklagan, vilket gör att det här kommer gå vidare till den juridiska nämnden om jag har förstått allting rätt. Men poängen har vi fått tillbaka och som tidigare nämnt har jag firat det här som en vinst redan från första början, och det kommer jag fortsätta göra.

Det känns inte som att det roliga med att vinna togs lite ifrån dig?

Nej, det vet jag inte. Men när Daniel (teamägare av PWR) ringde i tisdags förra veckan så är det klart att jag blev väldigt glad då när jag fick veta att allt var klart. Det var skönt att höra “du kan gå och hämta tillbaka pokalen för den är din”. Jag måste nästan säga att jag fick uppleva all glädje en gång till, och det var gött att få fira vinsten två gånger.

Faktaruta
  • Namn: Mikaela Åhlin-Kottulinsky
  • Ålder: 25 (född 1992)
  • Uppväxt: Karlstad
  • Bosatt: Stockholm
  • Började med racing: 12 års ålder
  • Antal säsonger som racingförare: 7
  • Team: PWR Racing
Mikaela Racingstall

Foto: Daniel Ahlgren

Tror du att den här vinsten kommer att påverka din racing i det stora hela?

På grund av olika anledningar har jag tyvärr inte fått de resultat som jag velat de två tävlingarna efter vinsten men jag har visat att jag har speeden och den pace för att vara någon att räkna med. Jag vet även att jag har farten för att kunna vara med i toppen igen. Så självklart är det viktigt för mig rent personligt att kunna visa det. Sen har det även blivit en enorm medial uppmärksamhet kring det här, vilket är positivt för mig just för att jag jobbar mycket med sponsorer och det är bra att skapa sig namn. Dock har detta inte enbart gett utslag inom motorsporten utan det här har blivit spritt sig bredare än så. Jag insåg det när allt lugnat ner sig lite, hur mycket det här faktiskt betyder. Inte bara som tjej inom motorsporten utan även att jag visar upp att man som minoritet i en grupp oavsett vad och hur det ser ut kan slå igenom och lyckas, även om det är tufft ibland.

Vi tror verkligen på det här och det var hur häftigt som helst, det här är framtidens racing.

Om du skulle måla upp en dröm med din racing, hur skulle den se ut? 

Min första stora dröm är att vinna STCC-totalen, inte bara ett race utan att vinna hela serien. Sen har jag en dröm om att få komma ut och köra elracing-bilar. Vi presenterade faktiskt en rolig nyhet nu i helgen då jag körde den första elracing-bilen som någonsin visats upp på bana. Vi tror verkligen på det här och det var hur häftigt som helst, det här är framtidens racing. Det var en helt galen känsla, bilen jag körde motsvarade ca 600 hästkrafter lät som ett stridsflygplan och gick helt sjukt fort. Så det skulle vara en dröm att i framtiden tävla i elbils-racing och köra VM i det.

Mikaela Redbull

Foto: Daniel Ahlgren

Du har själv varit inne på att du är i en utsatt position i en mansdominerad bransch, finns det pågåenden arbeten för att få in fler tjejer i racingen?

Ja men det gör det absolut! Jag jobbar en hel del med just det. Framförallt finns det ett event som heter “girls on track”. Det är den största motorsport organisationen FIA som har en avdelning med namnet “women in motorsport” som har skapat det här eventet “girls on track”. Eventet går ut på att tjejer mellan 13-18 år ska få komma och prova på gokart, och på det sättet locka fler tjejer till sporten. Om någon av tjejerna sedan skulle prestera bra finns chansen att ta sig vidare till en form av final som körs på Le Mans som ligger i Frankrike. Efter det kommer FIA vara med och stötta vidare för att tjejer ska kunna ta sig fram inom racing. När man väl tagit sig in i sporten så finns svenska bilsportförbundet som har vidare kontakt med duktiga och intresserade, de brukar även hålla olika sorters tjejevent.

Hur skulle ett sånt event kunna se ut?

Vi hade faktiskt ett i somras och kommer nog ha ett till i vinter, och de kan se ut så att ett gäng tjejer både med och utan licens. Sen kör vi lite gokart med dom och jag håller i föreläsningar bland annat, allt för att fler tjejer ska få upp ögonen för sporten. Sen efter det har man chansen att ta kontakt med sin lokala klubb och därifrån försöka ta det vidare. Så vi jobbar hela tiden med det och det känns som att det är påväg i rätt riktning.

Nu är säsongen över för Mikaela, men vi på Sportbloggare önskar henne all lycka och kommer följa henna med spänning nästa säsong.

Dela inlägg:

VM i fotboll och hemmaplan

Kan hemmaplan lyfta nationer tillräckligt för att de som annars brukar falla bort tidigt eller inte ens kvalificerar sig, plötsligt hittar särskild motivation och slåss om medaljer?

Världsmästerskapen är bara någon dryg månad bort och det börjar självklart diskuteras speltips både i media och på arbetsplatser mellan kollegor. De vanliga namnen nämns, men hur kommer det gå för hemmanationen? Hur kommer det sluta för Ryssland som med tanke på sin befolkningsmängd måste sägas vara en bland de mest underpresterande i den här sporten?

Historiskt haveri

Räknar man Sovjetunionen när det talas om Ryssland - vilket skall göras - hade landet en del framgångar i både EM och VM. Men det var för många år sedan och intressant nog dominerades en deras bästa årgångar i VM 1986 av spelare från Dynamo Kiev i Ukraina. Hela nio spelare från Kiev spelade i startelvan där dessutom tränaren var ukrainare.

Efter Sovjetunionens fall har det sett märkligt tafatt ut. Riktigt illa med tanke på att sporten är den överlägset populäraste i landet, faktiskt mycket mer så än hockey, och det finns knappt 6 miljoner registrerade spelare. Lika många som det finns invånare i Danmark.

Ser man tillbaka hur Ryssland presterat i VM sedan Gorbatjovs perestrojka där VM 1994 var det första som man kunde kvalificera sig till under nuvarande fanan, har de misslyckats att ta sig till VM tre gånger. Åkt ut redan i gruppspelet de tre gånger man väl tog sig till turneringen. Det finns inget som tyder på att någon drastisk förändring kommer ske i år då Ryssland är direktkvalificerat i egenskap av värd. De har god chans att ta sig vidare från gruppen tack vare en ganska snäll lottning, men därefter skall det mycket till för att tävla om medaljer.

Blandade resultat

Ser man till övriga nationer och hur det gått för dem på hemmaplan finns ingen tydlig trend. Några har höjt sig, för andra verkar det snarare ha varit en börda än någon stor fördel. Vem minns inte hur Brasilien kollapsade totalt i sitt VM 2014? De imponerade inte särskilt i gruppen, tvingades till straffar mot Chile i åttondelsfinal, tog sig med möda vidare mot Colombia i kvartsfinal, förlorade mot Tyskland med 7-1 i semifinal och vann inte ens matchen om tredje plats vilket Nederländerna gjorde med 3-0.

Om man begränsar sig till de tio senaste VM-turneringarna med start 1978 vann visserligen Argentina det med ett ganska anonymt lag med det skrivs fortfarande spaltmeter hur dåvarande militärjuntan hade köpt turneringen.

1982 tog sig Spanien vidare från gruppen med ett ynka måls marginal men sedan tog det tvärstopp i andra omgången.

1986 spelades i Mexico och sin vana trogen åkte man ut i kvartsfinal. Varken bättre eller sämre mot hur Mexico brukar hamna.

1990 var Italien värd och de nådde semifinal men nationen hade förväntat sig mycket mer. Både för att det var hemmaplan och för det spelarmaterial man hade.

1994 spelades VM i USA och det lyfte landet ganska mycket som tog sig till åttondelsfinal, därefter har USA faktiskt spelat upp sig och överraskar ofta. Något som säkert kan härledas att man fick arrangera den där turneringen, i landet som annars spelar sin fotboll med händerna.

1998 vann Frankrike sitt första och hittills enda VM men det var på pappret en fenomenal samling spelare och ingen överraskning alls.

2002 delades värdskapet mellan Japan och Sydkorea där det var tydligt att bägge länderna höjde sig ett snäpp tack vare den fenomenala hemmapubliken som de hade bakom sig. Även om det med Sydkorea råder starka tvivel där de hade många underliga domslut med sig i två direkt avgörande matcher.

2006 gick VM i Tyskland och det hjälpte inte mannschaft till guld. Inte heller hjälpte det Sydafrika 2010 till något alls då de fick stå som värd.

Sammanfattar man det så verkar inte hemmaplan gynna länderna särskilt mycket i VM, om inte lite fiffel är involverat. Därför skall det mycket till att Ryssland plötsligt slår ut lag efter lag på ren talang.

Dela inlägg:

Din tipsguide till 13 rätt

Många letar efter de allra hetaste oddsen, bonusarna och den perfekta sidan för att tjäna pengarna. Men många tänker inte på var man kan hitta hjälpen till framgång. 

Trespekt är en tipsguide som startade som en youtubegrej med veckofilmer inför Stryktipset, men har idag blivit så mycket mer. De delar varje dag ut något hett tips från svenskaspels olika spelalternativ. De har en egen Community där flera tippare diskuterar för och nackdelar med olika bettingsidor, delar sina tankar och tips och rent allmänt snackar sport. Sport är något vi inte kan vara utan, det är en livsstil som vi andas och det delar vi med just dig! Så bli en Trespektare du med.

Kom ihåg.

13 rätt ger Trespekt!

Dela inlägg:

Ta del av Travstugans andelsspel och känn gemenskapen

Om du gillar gemenskap och stora vinster ska du börja spela på trav. Du har säkert hört talats om spelbolaget ATG som har många populära spelformer – framför allt V75 och V86. ATG har en rolig tjänst som heter ATG Tillsammans. Där kan du köpa andelar till V75 och V86. Ett tips är att besöka Travstugans ombudslag som är ett av landets största lag med över 6 500 medlemmar.

Intresset för andelsspel har aldrig varit större än nu. Det märker vi genom att antalet medlemmar i Travstugans ombudslag hela tiden blir fler. En anledning till det ökade intresset är gemenskapen – det är väldigt trevligt att spela med nära och kära. För många är det en bra anledning att hålla kontakten. Det kan också bero på att chansen att vinna är större om man spelar tillsammans.

I Travstugans ombudslag kan du välja mellan nio olika spelläggare. Det är en skön mix av lirare – en lutar sig gärna mot stora favoriter medan en annan hellre spikar mindre betrodda. Förhoppningsvis hittar du en spelläggare med en spelfilosofi som du gillar. Många spelläggare delar sina tips och förslag till V75 på Travstugan innan spelstopp. Där kan du få en känsla för deras stil.

Om du hellre spelar plats och vinnare på fasta odds ska du läsa om spelbolag med trav på Travstugan.se. Där hittar du tips på bästa spelbolagen med trav och länkar till bolagens välkomstbonusar. Förutom allmän information om att välja spelbolag hittar du även recensioner om respektive spelbolag. Du kan till exempel läsa om hur det är att spela på trav på LeoVegas och Unibet.  

Dela inlägg: