Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Premiärpulsen med Bo Widlund

Idag är inte vilken dag som helst. Det är premiär i hockeyallsvenskan där ett av lagen som inleder serien ikväll är Södertälje SK. Jag ringer upp supporten Bo Widlund som alltid finns på plats på läktaren när det är match i Scaniarinken för att ta tempen inför kvällens match.

Det är Bosses fru Britta som svarar. Trots att Britta håller på Leksand så har hon köpt en soffbiljett för att stödja Bosses kära SSK. Hon lämnar över telefonen till Bosse som svarar glatt. Han mår bra och håller på att göra sig i ordning inför kvällens match. Att missa en match som supporter kan ses som normalt men inte om man är Bo Widlund och inte missat en match i Scaniarinken sedan SSK mötte Haninge 1994.

Vi börjar lite med att prata om försäsongen. Bosse hade nämligen tagit sig till Scaniarinken för att försöka att se försäsongsmatcherna på tv, men träffade då på en medarbetare ifrån Södertälje SK kansli som bjöd upp Bosse på VIP-läktaren för att se matcherna. Han är noga med att betona att försäsong är försäsong och han är inte särskilt orolig för resultaten men han tycker att det har sett mindre bra ut. När vi frågar om några höjdpunkter så kommer matchen mot AIK direkt upp på tal.

– Vi spelar bra och släpper sedan upp dem, men vinner tillslut på straffar. Det var lilla stridsvagnen Heikkinen som satte den avgörande straffen. Det var skönt, minns Bosse.

Vi rör oss raskt vidare till premiären. Han berättar att han träffade åtta av SSK-spelarna i Mollys restaurang under tisdagen.

– En av dem var Evan Bouchard. Han var strålande tänd och jag passade på att hälsa honom välkommen till SSK, berättar Bosse.

Alla spelarna var så taggade på att det drar igång så jag är säker på att de kommer jobba hårt ikväll. Bosse som själv kommer att vara på plats är sedan länge inställd på att enbart 50 personer får gå på matchen och själv är han lite extra vaksam och försiktig i vardagen.

Jag frågar om han har något tips på resultat för kvällen men han poängterar att det kan gå hur som helst i en premiär och gissningen på resultatet håller han gärna för sig själv. Väsby är ett skickligt lag och ska inte underskattas säger Bosse.

På isen ikväll kommer Ludwig Blomstrand och Nick Olesen att försöka att öka på sin poängskörd i SSK-tröjan. När jag frågar om vilka två som han är extra spänd på att se så är det just dessa två herrar som han nämner. Ett val som är väl förståeligt då duon stod för 101 poäng sammanlagt under föregående säsong. Erik “Epa” Johansson är för vissa supportrar idag ett mer okänt namn. Han spelade 17 säsonger i Södertäljes A-lag mellan 1944-1960 samt flertalet landskamper för Tre Kronor. Det är nämligen den spelare som kommer till minnet som kommer när jag frågar honom om vem som är Bosses favoritspelare genom tiderna.

– Epa gick ner som back från forward och då blev han bara bättre vid 32-års ålder. Han var fantastisk och en riktig finlirare, förklarar Bosse.

Sist men inte minst frågar jag om det berömda klippet “Den första är alltid så jävla god”. Speciellt nu när hockeysäsongen drar igång så brukar främst ungdomar komma fram till Bosse med hänvisning till inslaget. Så har det varit de sista 4-5 åren berättar han.

– Det är viktigt att man säger vad man tycker. Jag personligen tycker ju att starköl är väldigt gott, förklarar Bosse.

Ni kan se klippet från Aftonbladets reportage här: “Han är Sveriges skönaste supporter”

Vad tror ni att slutresultatet blir i matchen? Kommentera nedan

Södertälje - Väsby 19:00 Fredag 2/10

Om du inte är en av de 50 som vunnit lotteriet på soffbiljetten så sänds matchen på C More

Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Kvalsystemet för Hockeyallsvenskan, bra eller dåligt?

Precis som alltid när de beslutats om ett nytt kvalsystem i hockeysverige så har det varit en het debatt kring det, så även denna gång. Många har den klassiska kvalserien som en personlig favorit men kan det nya slutspelet vara ett steg i rätt riktning?

Som en kort notis i ämnet så vill vissa experter och klubbar se att en förening inte kan trilla ur SHL respektive hockeyallsvenskan i år. Detta som följd av coronapandemins påverkan på exempelvis klubbarnas ekonomi. Däremot så ska klubbar från Hockeyettan och Hockeyallsvenskan avancera för att ge fler lag i serien nästkommande säsong. I artikeln nedan så kikar vi extra noga på hockeyallsvenskans kvalsystem vilket skulle vara opåverkat i uppflyttningen. Vi måste såklart också utgå ifrån nuvarande beslut att kval upp och ned sker som planerat.

Från och med denna säsong så kommer hockeyallsvenskan som bekant avgöras i ett slutspel likt det som vi har i SHL. Där kommer lag placerade mellan 7-10 spela en åttondelsfinal där bäst av 3 matcher avgör för att sedan koppla på sig på slutspelsträdets kvartsfinaler. Kvartsfinalerna spelas bäst av 5 där topp 6 från grundserien redan väntar. Sedan kvalserien togs bor efter säsongen 13/14 har vissa supportrar uttryckt åsikten att det blivit tuffare att kvala in sig till högsta serien men i år så räcker det alltså att vara bäst i hockeyallsvenskan. Vad är egentligen statistiskt bäst och är de egentligen de som är det viktigaste?

Den stora kritiken när kvalserien slopades var att svensk hockeys högsta serie stängs. Det påstods bli svårare att gå upp i SHL och tv avtalet gav större ekonomiska skillnader mellan serierna. Sedan man börjat med det senaste playoff-systemet (bäst av 7 mellan SHL och HA) har minst 1 lag gått upp till/åkt ur SHL de 4 senaste säsongerna med undantaget säsongen 18/19 då både Oskarshamn och Leksand tog sig upp i högst serien.

Om man jämför det med 4 säsongerna innan dess då kvalserien fortfarande fanns kvar så har inte statistiska chansen förändrats. Exakt samma utbyte mellan serierna under kvalseriens tid då ett lag degraderades varje säsong bortsett från säsongen 13/14 då två lag gick upp i det nya SHL. Slutspelets procentsats blir ju i sin tur självförklarande där 100% av fallen kommer två lag att byta plats med varandra men om man jämför med de åtta föregående åren så sjunker alltså oddsen för en förening i Hockeyallsvenskan.

Mycket av ovanstående information baserar ju sig på tidigare varianter och statistik, så vad säger det om det nya? En ishockey supporters föda är kanske inte statistik utan uppnår sin mättnad i spänning. Jag kommer personligen ihåg kvalserien hur det slängs mellan hopp och förtvivlan samt hur varje match har en inverkan, inte bara för lagen som spelade utan för alla. Ett slutspel ger den speciella andan, tänk er bara ett hockeyallsvenskt slutspelsskägg, flera kvällar med en sista avgörande match eller spelare som nöter på varandra och går från grinig till grinigast. För mig är det ett slutspel som de ska vara med lag som mött varandra hela säsonger. Vinnaren i serien ska inte gå direkt upp. Det kanske är det rättvisaste men när har ishockeyn egentligen varit rättvis. Vad tycker ni om det Hockeyallsvenska slutspelet? Kommentera nedan.

Tack för er tid!

Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Komfortabel seger för Västerås i Scaniarinken

1-6. så slutade matchen i Scaniarinken. Kanske inte ett resultat som motsvarade matchbilden helt, men en rättvis seger för Västerås. Ett väldigt positivt besked för en trupp som har haft problem med Covid-19, samtidigt var minerna bistrare i hemmalagets omklädningsrum för kvällen.

Hur var då matchen? Ett Södertälje som kämpade för att skapa chanser och när man väl kom dit så var man antingen icke effektiva eller så ville man spela in pucken i öppet mål. Västerås i sin tur hade lättare att komma fram till sina chanser. Dessutom så var man mer effektiva när chanserna väl dök upp. det såg enkelt ut.

Även denna match följde mönstret att många utvisningar drabbade lagen, framförallt SSK. Visst är domarnivån strängare i år på gott och ont, men nu har spelarna haft flera matcher på sig att vänja sig med nivån som satts. Dessutom så känns det som att flera utvisningar tas i så kallade “icke nödvändiga” delar av isen som exempelvis i offensiv zon. Även Västerås drog på sig utvisningar men inte i samma utsträckning som SSK.

Som alltid, försäsong är försäsong. Det kan vara svårt att säga vad Västerås match säger om försäsongen men att ta med sig 1-6 på bortaplan mot ett lag i samma division som dessutom är tippat högt upp i tabellen måste ses som ett positivt besked. Som Södertälje-supporter så bör man vara mer orolig. Det finns få ljusglimtar, tycker att Hugo Gustavsson gör en bra match utöver målet. Han river, sliter, vinner puckar och drar på sig utvisningar. Jag har tidigare skrivit om att försvaret har varit Södertäljes akilleshäl. Dessvärre så gav dagens match inget lugnande besked. Oftast fick spelarna i gul-svart flera chanser framför Sahlin och för ofta tog sig Västerås in på insidan av försvaret där de fick avsluta från slottet.

På pappret ser det bra ut för Södertälje, vad går då snett? Ja hade man kunnat svara på det hade man potentiellt varit tränare för Södertälje men vissa tecken kan man se. Försvaret lämnar mycket att önska. Dessutom så hamnar man mycket på utsidan när man anfaller och disciplinen måste upp ett snäpp. Annars så blir det en jobbig inledning på säsongen för SSK.

Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Inget roligt Skoda Trophy för SSK

I helgen spelades de två avslutande matcherna i Skoda Trophy för SSK. Dessvärre så slutade dessa med förlust 0-4 mot Djurgården och 1-4 mot Vita Hästen, alltså inget lugnande besked för supportrarna efter helgen. Mot Djurgården ska det vara klasskillnad. Värre är det att förlora hemma mot de allsvenska motståndet Vita Hästen så frågan är, bör man som supporter vara orolig?

Genomgående så hade Södertälje svårt att göra mål. Att göra ett mål på 180 minuter hockey är inte godkänt så ifall vi startar med målskyttet så saknades det inte chanser, i alla fall i dagens match. Med det sagt så var det en rättvis seger för Hästen då SSK inte heller var särskilt effektiva. Desto längre matcherna led kändes det som att fler och fler av stjärnorna ville göra det på egen hand. En annan sak som vi tidigare sett ifrån SSK är att man släpper in flera mål på kort tid. Dagens match var ingen katastrof från en början men självklart så sjunker betyget när laget släpper in 3 mål på 1:24.

Inte igen! så kan de ha låtit hos en del supportrar hemma i TV soffan. Det jag syftar på är såklart utvisningar där SSK drog på sig 18 minuter i utvisningsbåset under dagens match mot Vita Hästen. Trots att man enbart släpper in baklängesmål på ett av dessa så tappar man momentumet. Dessutom så tycker jag att man tar väldigt mycket onödiga utvisningar, i anfallszon eller att man helt enkelt är för het i vissa situationer.

Bör man då vara orolig för säsongen? Ja de är en klyscha men försäsong är bara försäsong. Däremot så är de ju självklart fördelaktigt att det ser bra ut under försäsongen eller att man iallafall ser intentioner och inte resultatet, det är svårt att säga att man gjorde. Sedan så ska man komma ihåg att det är 26 dagar till seriepremiär och att man i Södertälje får tillskott av Matt Bailey och Lukas Vejdemo. Dessutom så har man Ludwig Blomstrand avstängd samt Christopher Bengtsson och Lucas Carlsson på skadelistan, Skillnaden med dessa kan bli stor. Vissa säsonger vinner lag allt på försäsongen för att ändå komma sist, ja man kan helt enkelt inte säga än så länge. Ser det inte bättre ut i framtida matcher så kan oron börja smyga sig på...

Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Nedsläpp inför Södertälje-Djurgården i Skoda Trophy

I eftermiddag spelas Södertäljes andra match i Skoda Trophy där man tar emot Djurgården hemma i Scaniarinken. Den första omgången förlorade man med 4-0 när man mötte Brynäs förra fredagen. Här ska vi “snacka upp” dagens match.

Södertälje

Inför matchen

  • Lagets bästa målgörare Ludwig Blomstrand är avstängd efter en tackling senast. Den tidigare Djurgårdsjunioren Rasmus Kahilainen tar hans plats i forwardspar med Nick Olesen.
  • Samuel Fagemo gör sin återkomst i SSK-tröjan i dagens match och går in tillsammans med Måns Lindbäck och Anton Heikkinen. Kan de få fart på Södertäljes offensiv?

Håll ett extra öga på dessa

  • Samuel Fagemo, den tidigare Frölundaspelaren är tillbaka i Södertälje för dagens match. Ska vara en målfarlig underhållande spelare.
  • #26 Anton Heikkinen, apropå målfarliga spelare. Hockeyallsvenskan målfarligaste junior föregående säsong som är bra på att ta sig in på mål.

Försäsongen

Södertälje har inlett säsongen med en vinst och en oavgjord under försäsongen. Under dessa 2 matcher har man gjort 4 mål framåt och släppt in 6 stycken. Senast fick man bara till 18 skott på mål, kan man förbättra de siffrorna idag?

Djurgården

Inför matchen

  • Tom Nilsson och Tobias Ekberg är tillbaka i laget efter att ha missat den senaste matchen.
  • Vid poäng idag så säkrar Djurgården sin plats i finalen efter att ha slagit Brynäs senast med 3-0.

Håll ett extra öga på dessa

  • #88 Alexander Holtz Ung, snabb och spännande spelare som förväntades att gå tidigt i sommarens uppskjutna draft, vet vart målet står.
  • #3 Tobias Björnfot Skicklig back som nu är tillbaka i Djurgården i och med lånet från Los Angeles Kings.

Försäsongen

Efter en tung säsongsinledning så fick man äntligen en efterlängtad seger mot Brynäs, där även Dick Axelsson var tillbaka med en assist samt en del åsikter gällande domarnas insats.

Sammanfattning

Alltid spännande med en match som man nästan kan klassa som ett derby. Förra årets match slutade 2-5 till Djurgården efter att man gjort 5 raka mål i de två sista perioderna. Hur tror ni att det går i dagens match? Kommentera nedan!

Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Nedsläpp går igenom SSK 2020/2021

Här betygsätter jag Södertäljes lagdelar i en skala mellan + till +++++ samt ger en kommentar hur det ser ut inför säsongen.

Målvakterna +++

Alexander Sahlin

Fredrik Bergvik

Målvaktssidan för Södertälje är oförändrad jämfört med förra säsongen. Däremot så har båda målvakterna en del att bevisa denna säsong. Sahlin har visat att han kan vara en bra målvakt på hockeyallsvensk nivå och Bergvik gjorde några riktigt vassa matcher i slutet av förra säsongen. Det som saknades var jämnheten och på förhand Södertäljes svagaste lagdel enligt mig. SSK:s supportrar får hålla tummarna att nya tekniken som Fredrik Bergvik tränat in med målvaktstränare Calle Brattenberg sätter sig för nästkommande säsong samt att Alexander Sahlin kan hålla den stabila nivå som han visat att han besitter. Händer det så kan man snabbt höja betyget på målvaktssidan.

Backarna +++

Axel Andersson (lån)

Alexander Falk

Andreas Hjälm

Bobbo Petersson

Carl Wäng

Henrik Malmström

Oscar Von Sivers

Sebastian Walfridsson

Backsidan denna säsongen ser bättre ut från start än den gjorde när förra säsongen tog sin början. Säsongen 19/20 släppte man in 150 mål (ett snitt på cirka 3 mål per match). Dessvärre för SSK så har de två succelånen Adam Wilsby och August Berg återvänt till Skellefteå respektive Leksand. Försvarsspelet blev bättre under slutet av förra säsongen och stommen av backbesättningen finns fortfarande kvar med Andreas Hjelm i spetsen.

Hoppet är väl att Axel Andersson ska vara kvar en offensiv kraft där supportrarna får hålla tummarna att han blir kvar under hela säsongen, beroende på ifall han tar en plats hos Anaheim. Andersson får ses som en ung skridskoskicklig back som kommer att klocka mycket istid per match. Ett annat spännande nyförvärv, Oscar Von Sivers som senast spelade i den tjeckiska högstaligan är nybliven lagkapten. En rutinerad spelare som dessutom spelat alla spelformer i Tjeckien samt som jag tycker visat ett lugn under de två inledande träningsmatcherna.

Forwards ++++

Emil Alba

Emil Aronsson

Matt Baily

Carl Becker

Christopher Bengtsson

Ludwig Blomstrand

Lucas Carlsson

Samuel Fagemo (lån)

Jacob Dahlström

Hugo Gustafsson

Anton Heikkinen

Rasmus Kahilainen

Måns Lindbäck

Nick Olesen

Enligt mitt tycke Södertäljes mest spännande lagdel. SSK fick för en gångs skull behålla sin toppduo Nick Olesen och Ludwig Blomstrand. Dessutom har man gjort en del spännande nyförvärv. Anton Heikkinen ska vara en ung snabb spelare, het runt kassen som kan producera mål. Sedan så fick man behålla JVM talangen Hugo Gustafsson samt klubbens stora prestigevävning Matt Bailey som ansluter till laget i dagarna.

Den stora förändringen som jag kan se bland Södertäljes forwards är djupet i truppen. Spelare som Dahlström, Aronsson och Alba kanske inte ser ut som stjärnor i toppen men de ska inte heller vara. Tidigare har det ofta talats om just bredden i truppen som saknas och där tycker jag verkligen att sportchef Mikael Samuelsson lyckats med årets lagbygge, spets men ändå en bredd. Dessutom så har man spetsat till det ytterligare med Samuel Fagemo i början av säsongen som jag tidigare skrivit om här

Tränare +++

Dennis Bozic

Nichlas Falk


Relativt oprövat tränarpar som huvudtränare. Sedan duon tog över från Ulf Lundberg förra vintern så har Södertälje steppat upp. Bozic som kommit upp från juniorleden har verkligen tagit chansen och Falk med erfarenheter från främst Djurgården både som spelare och ledare komplimenterar bra. Vi får se hur de går för tränarduon under deras första hela säsong där man får sätta sin egen prägel på laget.

Sammanfattning

Laget bör enligt mig vara betydligt stabilare än föregående säsong. Södertälje har spetsat till det med en del spännande nyförvärv och man bör garanterat ta sig till slutspel utan att riktigt hota i lag som Björklöven och Modo i tabelltoppen. Vad tror ni om SSK denna säsong? Kommentera nedan.

Tack för er tid!