Nedsläpp
Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Komfortabel seger för Västerås i Scaniarinken

1-6. så slutade matchen i Scaniarinken. Kanske inte ett resultat som motsvarade matchbilden helt, men en rättvis seger för Västerås. Ett väldigt positivt besked för en trupp som har haft problem med Covid-19, samtidigt var minerna bistrare i hemmalagets omklädningsrum för kvällen.

Hur var då matchen? Ett Södertälje som kämpade för att skapa chanser och när man väl kom dit så var man antingen icke effektiva eller så ville man spela in pucken i öppet mål. Västerås i sin tur hade lättare att komma fram till sina chanser. Dessutom så var man mer effektiva när chanserna väl dök upp. det såg enkelt ut.

Även denna match följde mönstret att många utvisningar drabbade lagen, framförallt SSK. Visst är domarnivån strängare i år på gott och ont, men nu har spelarna haft flera matcher på sig att vänja sig med nivån som satts. Dessutom så känns det som att flera utvisningar tas i så kallade “icke nödvändiga” delar av isen som exempelvis i offensiv zon. Även Västerås drog på sig utvisningar men inte i samma utsträckning som SSK.

Som alltid, försäsong är försäsong. Det kan vara svårt att säga vad Västerås match säger om försäsongen men att ta med sig 1-6 på bortaplan mot ett lag i samma division som dessutom är tippat högt upp i tabellen måste ses som ett positivt besked. Som Södertälje-supporter så bör man vara mer orolig. Det finns få ljusglimtar, tycker att Hugo Gustavsson gör en bra match utöver målet. Han river, sliter, vinner puckar och drar på sig utvisningar. Jag har tidigare skrivit om att försvaret har varit Södertäljes akilleshäl. Dessvärre så gav dagens match inget lugnande besked. Oftast fick spelarna i gul-svart flera chanser framför Sahlin och för ofta tog sig Västerås in på insidan av försvaret där de fick avsluta från slottet.

På pappret ser det bra ut för Södertälje, vad går då snett? Ja hade man kunnat svara på det hade man potentiellt varit tränare för Södertälje men vissa tecken kan man se. Försvaret lämnar mycket att önska. Dessutom så hamnar man mycket på utsidan när man anfaller och disciplinen måste upp ett snäpp. Annars så blir det en jobbig inledning på säsongen för SSK.

Dela inlägg
Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Inget roligt Skoda Trophy för SSK

I helgen spelades de två avslutande matcherna i Skoda Trophy för SSK. Dessvärre så slutade dessa med förlust 0-4 mot Djurgården och 1-4 mot Vita Hästen, alltså inget lugnande besked för supportrarna efter helgen. Mot Djurgården ska det vara klasskillnad. Värre är det att förlora hemma mot de allsvenska motståndet Vita Hästen så frågan är, bör man som supporter vara orolig?

Genomgående så hade Södertälje svårt att göra mål. Att göra ett mål på 180 minuter hockey är inte godkänt så ifall vi startar med målskyttet så saknades det inte chanser, i alla fall i dagens match. Med det sagt så var det en rättvis seger för Hästen då SSK inte heller var särskilt effektiva. Desto längre matcherna led kändes det som att fler och fler av stjärnorna ville göra det på egen hand. En annan sak som vi tidigare sett ifrån SSK är att man släpper in flera mål på kort tid. Dagens match var ingen katastrof från en början men självklart så sjunker betyget när laget släpper in 3 mål på 1:24.

Inte igen! så kan de ha låtit hos en del supportrar hemma i TV soffan. Det jag syftar på är såklart utvisningar där SSK drog på sig 18 minuter i utvisningsbåset under dagens match mot Vita Hästen. Trots att man enbart släpper in baklängesmål på ett av dessa så tappar man momentumet. Dessutom så tycker jag att man tar väldigt mycket onödiga utvisningar, i anfallszon eller att man helt enkelt är för het i vissa situationer.

Bör man då vara orolig för säsongen? Ja de är en klyscha men försäsong är bara försäsong. Däremot så är de ju självklart fördelaktigt att det ser bra ut under försäsongen eller att man iallafall ser intentioner och inte resultatet, det är svårt att säga att man gjorde. Sedan så ska man komma ihåg att det är 26 dagar till seriepremiär och att man i Södertälje får tillskott av Matt Bailey och Lukas Vejdemo. Dessutom så har man Ludwig Blomstrand avstängd samt Christopher Bengtsson och Lucas Carlsson på skadelistan, Skillnaden med dessa kan bli stor. Vissa säsonger vinner lag allt på försäsongen för att ändå komma sist, ja man kan helt enkelt inte säga än så länge. Ser det inte bättre ut i framtida matcher så kan oron börja smyga sig på...

Dela inlägg
Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Nedsläpp inför Södertälje-Djurgården i Skoda Trophy

I eftermiddag spelas Södertäljes andra match i Skoda Trophy där man tar emot Djurgården hemma i Scaniarinken. Den första omgången förlorade man med 4-0 när man mötte Brynäs förra fredagen. Här ska vi “snacka upp” dagens match.

Södertälje

Inför matchen

  • Lagets bästa målgörare Ludwig Blomstrand är avstängd efter en tackling senast. Den tidigare Djurgårdsjunioren Rasmus Kahilainen tar hans plats i forwardspar med Nick Olesen.
  • Samuel Fagemo gör sin återkomst i SSK-tröjan i dagens match och går in tillsammans med Måns Lindbäck och Anton Heikkinen. Kan de få fart på Södertäljes offensiv?

Håll ett extra öga på dessa

  • Samuel Fagemo, den tidigare Frölundaspelaren är tillbaka i Södertälje för dagens match. Ska vara en målfarlig underhållande spelare.
  • #26 Anton Heikkinen, apropå målfarliga spelare. Hockeyallsvenskan målfarligaste junior föregående säsong som är bra på att ta sig in på mål.

Försäsongen

Södertälje har inlett säsongen med en vinst och en oavgjord under försäsongen. Under dessa 2 matcher har man gjort 4 mål framåt och släppt in 6 stycken. Senast fick man bara till 18 skott på mål, kan man förbättra de siffrorna idag?

Djurgården

Inför matchen

  • Tom Nilsson och Tobias Ekberg är tillbaka i laget efter att ha missat den senaste matchen.
  • Vid poäng idag så säkrar Djurgården sin plats i finalen efter att ha slagit Brynäs senast med 3-0.

Håll ett extra öga på dessa

  • #88 Alexander Holtz Ung, snabb och spännande spelare som förväntades att gå tidigt i sommarens uppskjutna draft, vet vart målet står.
  • #3 Tobias Björnfot Skicklig back som nu är tillbaka i Djurgården i och med lånet från Los Angeles Kings.

Försäsongen

Efter en tung säsongsinledning så fick man äntligen en efterlängtad seger mot Brynäs, där även Dick Axelsson var tillbaka med en assist samt en del åsikter gällande domarnas insats.

Sammanfattning

Alltid spännande med en match som man nästan kan klassa som ett derby. Förra årets match slutade 2-5 till Djurgården efter att man gjort 5 raka mål i de två sista perioderna. Hur tror ni att det går i dagens match? Kommentera nedan!

Dela inlägg
Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Nedsläpp går igenom SSK 2020/2021

Här betygsätter jag Södertäljes lagdelar i en skala mellan + till +++++ samt ger en kommentar hur det ser ut inför säsongen.

Målvakterna +++

Alexander Sahlin

Fredrik Bergvik

Målvaktssidan för Södertälje är oförändrad jämfört med förra säsongen. Däremot så har båda målvakterna en del att bevisa denna säsong. Sahlin har visat att han kan vara en bra målvakt på hockeyallsvensk nivå och Bergvik gjorde några riktigt vassa matcher i slutet av förra säsongen. Det som saknades var jämnheten och på förhand Södertäljes svagaste lagdel enligt mig. SSK:s supportrar får hålla tummarna att nya tekniken som Fredrik Bergvik tränat in med målvaktstränare Calle Brattenberg sätter sig för nästkommande säsong samt att Alexander Sahlin kan hålla den stabila nivå som han visat att han besitter. Händer det så kan man snabbt höja betyget på målvaktssidan.

Backarna +++

Axel Andersson (lån)

Alexander Falk

Andreas Hjälm

Bobbo Petersson

Carl Wäng

Henrik Malmström

Oscar Von Sivers

Sebastian Walfridsson

Backsidan denna säsongen ser bättre ut från start än den gjorde när förra säsongen tog sin början. Säsongen 19/20 släppte man in 150 mål (ett snitt på cirka 3 mål per match). Dessvärre för SSK så har de två succelånen Adam Wilsby och August Berg återvänt till Skellefteå respektive Leksand. Försvarsspelet blev bättre under slutet av förra säsongen och stommen av backbesättningen finns fortfarande kvar med Andreas Hjelm i spetsen.

Hoppet är väl att Axel Andersson ska vara kvar en offensiv kraft där supportrarna får hålla tummarna att han blir kvar under hela säsongen, beroende på ifall han tar en plats hos Anaheim. Andersson får ses som en ung skridskoskicklig back som kommer att klocka mycket istid per match. Ett annat spännande nyförvärv, Oscar Von Sivers som senast spelade i den tjeckiska högstaligan är nybliven lagkapten. En rutinerad spelare som dessutom spelat alla spelformer i Tjeckien samt som jag tycker visat ett lugn under de två inledande träningsmatcherna.

Forwards ++++

Emil Alba

Emil Aronsson

Matt Baily

Carl Becker

Christopher Bengtsson

Ludwig Blomstrand

Lucas Carlsson

Samuel Fagemo (lån)

Jacob Dahlström

Hugo Gustafsson

Anton Heikkinen

Rasmus Kahilainen

Måns Lindbäck

Nick Olesen

Enligt mitt tycke Södertäljes mest spännande lagdel. SSK fick för en gångs skull behålla sin toppduo Nick Olesen och Ludwig Blomstrand. Dessutom har man gjort en del spännande nyförvärv. Anton Heikkinen ska vara en ung snabb spelare, het runt kassen som kan producera mål. Sedan så fick man behålla JVM talangen Hugo Gustafsson samt klubbens stora prestigevävning Matt Bailey som ansluter till laget i dagarna.

Den stora förändringen som jag kan se bland Södertäljes forwards är djupet i truppen. Spelare som Dahlström, Aronsson och Alba kanske inte ser ut som stjärnor i toppen men de ska inte heller vara. Tidigare har det ofta talats om just bredden i truppen som saknas och där tycker jag verkligen att sportchef Mikael Samuelsson lyckats med årets lagbygge, spets men ändå en bredd. Dessutom så har man spetsat till det ytterligare med Samuel Fagemo i början av säsongen som jag tidigare skrivit om här

Tränare +++

Dennis Bozic

Nichlas Falk


Relativt oprövat tränarpar som huvudtränare. Sedan duon tog över från Ulf Lundberg förra vintern så har Södertälje steppat upp. Bozic som kommit upp från juniorleden har verkligen tagit chansen och Falk med erfarenheter från främst Djurgården både som spelare och ledare komplimenterar bra. Vi får se hur de går för tränarduon under deras första hela säsong där man får sätta sin egen prägel på laget.

Sammanfattning

Laget bör enligt mig vara betydligt stabilare än föregående säsong. Södertälje har spetsat till det med en del spännande nyförvärv och man bör garanterat ta sig till slutspel utan att riktigt hota i lag som Björklöven och Modo i tabelltoppen. Vad tror ni om SSK denna säsong? Kommentera nedan.

Tack för er tid!

Dela inlägg
Nedsläpp

Bild från Bildbyrån

Nedsläpp analyserar lånet av Samuel Fagemo

Under måndag förmiddag så blev det slutligen klart att den målfarlige talangen Samuel Fagemo inleder säsongen i Södertälje. Fagemo får ses som ett väldigt starkt nyförvärv men hur stor påverkan kan han ha på Södertäljes säsong?

Säsongspremiären för hockeyallsvenskan har sedan tidigare slagits fast till den 2:a oktober, det vill säga 45 dagar före Los Angeles Kings Camp börjar (17:e November). Hur spelschemat ser ut är ännu ej fastställt men med vanligt matchande skulle Fagemo hinna med att spela mellan 12-14 matcher i SSK-tröjan. Under dessa spelas det om ca 40 poäng och ett potentiellt lyft under första delen av säsongen för Södertälje som tidigare tvingats kämpa sig tillbaka från sämre säsongsupptakter. Exempelvis tog man enbart 12 poäng på de fjorton första matcherna vilket är långt under det poängsnitt man hade sammantaget för säsongen 19/20 och hade utslaget på en hel säsong resulterat i negativ kvalplats.

Många fick nog upp ögonen för den målfarlige 20-åringen under JVM där han vann poängligan samt gjorde flest mål i turneringen. Förutom en kortare sejour i Södertälje säsongen 17/18 har Fagemo tidigare spelat i Frölunda där han stod för 42 matcher och producerade 22 poäng (13+9) föregående säsong. Det motsvarar alltså över 0,5 poäng per match i SHL. Dessutom ska de inte glömmas att SSK saknat en högerfattad skytt innan de senaste två NHL förstärkningarna anslöt då även backen Axel Andersson lånades in från Anaheim. Just Fagemo är perfekt anpassad för den första powerplay uppställningen där han ifrån den vänstra cirkeln kan avlossa sitt skott.

Man kan aldrig ge några löften på vad en spelare tillför men att Samuel Fagemo ska vara en allsvensk toppspelare som producerar mål i powerplay och 5 mot 5 ska de inte vara någon tvekan om. Personligen skulle jag sträcka mig till att det är en av de mest spännande spelarna som färgar den hockeyallsvenska våren. Hur många poäng tror ni att Samuel Fagemo producerar under lånet? Kommentera nedan!

Tack för er tid!

Dela inlägg