IFK-nytt

Foto: Magnus Andersson / Bildbyrån

Säsongen första poäng - Tim Prica fullträff sänkte GAIS

Det blev många "för första gången" när IFK Norrköping besegrade GAIS på hemmaplan med 1-0. Målskytt och gladast på planen var Tim Prica, som visade målform redan på försäsongen.

För första gången denna Allsvenska säsong...

...lämnade IFK Norrköping en halvlek utan att ha förlorat den.
...hade IFK Norrköping ledningen i en match.
...gjorde nyförvärvet Tim Prica mål.
...höll IFK Norrköping nollan.
...vann IFK Norrköping en match.

Det var med 1-0 och det var inte så givet att man skulle lämna matchen med tre poäng. För chanser framåt skapades det inte mycket av. xG på 0,35 säger väl allt. Och bara ett skott på mål och fem målchanser totalt.

Men det fanns ett spel som såg bättre ut än senast mot Mjällby AIF.

---

Publik. 6027 personer.

Det är lite av ett mysterium hur det kan vara så svårt att locka publik till Parken. För i denna siffra får vi också räkna med GAIS bortafölje som var någonstans runt 500 personer.

Kan det vara resultatet (två förluster) som gör att folk inte vill gå? Det som då är beklagligt är att förutsättningarna för att framtida fotboll ska bli bättre inte ökar direkt.

---

Nästa match är borta mot IFK Göteborg.

På lördag. Att åka med Peking Fanz är ett alternativ, bussresan ligger uppe för er som vill åka med där.

IFK-nytt

Bild från Bildbyrån

IFK Norrköping föll tungt i premiären mot Malmö

Malmö FF straffade IFK Norrköping gång på gång och kunde lämna premiären av Allsvenskan med en klar seger. 1-5 på resultattavlan när matchen blåstes av.

Allsvensk premiär. Det var härliga vindar i luften. Stämningen var god. Och tifogruppen levererade i vanlig ordning.

Men efter 14 minuter in i matchen försvann alla positiva vindar när Isaac Kiese Thelin (Lite för enkelt) kunde gå upp och nicka in 0-1 till gästerna. Norrköping skapade, men det var Malmö FF som levererade målen i första halvlek. 0-2 borde dock blåst av för offside och 0-3 är en bjudning på mittfältet.

Det skulle inte bli sämre för Malmö i den andra. 0-4 efter 57 minuter spel och där stängde man matchen helt. Men sista bjudningen skulle Anton Eriksson stå för som helt missade Taha Ali som kunde sno åt sig bollen och servera Vecchia. 0-5 med kvarten kvar.

Om "Sista målet vinner" hade funkat, då hade Norrköping vunnit. För sista ordet fick inhopparen Isak Andri Sigurgeirsson med ett fint avslut i bortre.

För många misstag och för dålig skärpa

Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att det var för många misstag från Norrköpings sida. Samtidigt som skärpan framåt kunde varit något bättre möjligtvis. Det märks av att det blir väldigt tungt när både 0-1 och 0-2 kommer. Luften går ur lite, när man samtidigt vet hur tunga MFF är. Och när man inte får studsarna med sig är det svårt att få självförtroende under matchens gång. Inte minst avslutet från Daniel Eid som går stolpe ut, istället för stolpe in.

Men det finns bra saker som man ska ta med sig. Men ännu mer att lära sig.

IFK-nytt

Foto: Axel Boberg / Bildbyrån

Klirr i kassan när Norrköping möter Malmö FF i premiären

Idag startar Allsvenskan igång igen. Det är IFK Norrköping mot Malmö FF, ett klassiskt möte som lockar publik. Men hur bra kommer dagens publiksiffra stå sig mot tidigare års premiärsiffra?

I dagsläget har cirka 14.000 biljetter sålts. Skulle alla dyka upp så kommer dagens publiksiffra stå sig väldigt bra om man tar en tillbakablick senaste 16 åren.

Detta ger förstås klirr i kassan. Om vi räknar bort cirka 4500 personer som har köpt årskort, så får vi cirka 9500 sålda biljetter. Räknar vi då att genomsnittet per såld biljett är 220 kr (Lågt räknat?) så ger det IFK Norrköping 2,09 miljoner kronor. Därtill tillkommer intäkter från kiosker och annat runt om.

Publik på IFK Norrköpings hemmapremiär senaste åren:

 • 2023: 7080 personer (K Sirius)
 • 2022: 6871 personer (Varberg)
 • 2021: Ingen publik
 • 2020: Ingen publik
 • 2019: 14 162 personer (AIK)
 • 2018: 8451 personer (BP)
 • 2017: 14 533 personer (Hammarby)
 • 2016: 9786 personer (Kalmar FF)
 • 2015: 8220 personer (Örebro SK)
 • 2014: 7614 personer (Helsingborg)
 • 2013: 4855 personer (Gefle)
 • 2012: 8225 personer (Helsingborg)
 • 2011: 10 424 personer (GAIS)
 • 2010: 5066 personer (Öster)
 • 2009: 5227 personer (Sundsvall)
 • 2008: 15 651 personer (Djurgården)

Ingen publik i premiären 2020 eller 2021 på grund av Covid.

En bra motståndare för Norrköping i premiären

Att Norrköping får Malmö FF direkt i premiären är uppenbarligen bra för att få till en riktigt fin publiksiffra direkt. Förra året kom 8566 personer mot Malmö. Denna gång kommer det åtminstone cirka 5.000 fler. En rejält lyft med andra ord.

Samtidigt kan det vara rätt läge att möta Malmö direkt. Förmodligen är man inte i toppform just nu, vilket Norrköping inte heller är, men skillnaden mellan lagen lär vara större när säsongen varit igång ett tag. Så bättre läge för en skräll nu, än senare?

IFK-nytt

Foto: Magnus Andersson / Bildbyrån

Sex IFK-spelare missar premiären mot Malmö FF

IFK Norrköping får klara sig utan sex spelare i premiären mot Malmö FF. Där bland annat nyförvärvet Ismet Lushaku är ett av namnen.

Hur IFK Norrköping kommer ställa upp under lördagens premiärmatch mot Malmö FF är ännu inte känt. Men det vi vet är att åtminstone sex spelare i Norrköping kommer att missa matchen.

Det handlar om Jacob Ortmark, Kristoffer Khazeni, Jesper Ceesay, Joseph Ceesay, Isak Ssewankambo och Ismet Lushaku, vilket IFK Norrköping själva rapporterar om på sin officiella hemsida.

Öppnar upp för Dina Salihovic

Detta borde innebära en öppning för Dina Salihovic. Mittfältaren har fått mycket speltid under försäsongen och har stundtals gjort det bra när både Jesper Ceesay och Ismet Lushaku varit borta.

IFK-nytt

Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Norrköpings tränare: ”Enorm svaghet i Malmös försvarsspel”

På lördag sparkar Allsvenskan igång och det med IFK Norrköping mot Malmö FF. Norrköpings assisbterande tränare Azrudin Valentić ger här läget i truppen och har även hittat stora svagheter i gästernas försvarsspel.

- Malmö som alla andra lag har enorm svaghet. Framförallt svaghet i försvarsspelet, sa han under onsdagens AW-träff med supportrarna.

  Två dagar kvar till den allsvenska premiären mellan IFK Norrköping och Malmö FF. Sportbloggare.com fanns på plats när nya assisterande tränaren Azrudin Valentić pratade på AW-träffen framför förväntansfulla supportrar.

  Där tog han bland annat upp läget i truppen och lite tankar inför lördagens match.

  - Som alla andra försäsonger, när det närmar sig säsong, det kommer perioder med virus och bakterier. Så klart det dragit på oss också. Några spelare har varit förkylda och medicinska teamet jobbar för att dom ska vara tillgängliga till premiären, sa Azrudin Valentić på en av dem första frågorna.

  Samtidigt har Jesper Ceesay och nyförvärvet Ismet Lushaku varit borta från den ordinarie träningen under veckan.

  - Fortfarande Jesper Ceesay och Ismet Lushaku som är borta från träningen.

   Men positivt besked kring Ismet Lushaku, nyförvärvet från Varberg.

   - Precis fått information att Ismet ska vara med i träning imorgon (torsdag), förhoppningsvis kan han vara tillgänglig för spel inom några dagar.

   Isak Ssewankambo drog på sig en skada i sista träningsmatchen mot Gefle. Men där kommer nu lugnande besked.

   - Prognosen är väldigt positiv. Max en vecka, säger Valentić angående hur länge han väntas bli borta.

   Azrudin Valentić får sedan frågan: Vad vinner vi med på lördag?

   - För mig, oavsett vem som är på andra sidan när matchen börjar, du har möjligheten att vinna matchen. Om Manchester City kommer, du har möjligheten att vinna matchen.

   Och han fortsätter:

   - Vi vet just nu att Malmö dominerar inom svensk fotboll. Vi har redan spelat mot Malmö i cupen. Vi vet hur vi gjorde 50-55 minuter bra, vi gjorde det sämre efter. Men det finns stor möjlighet att vinna.

   Passningen till MFF: ”Svaghet i försvarsspelet”

   - Malmö, som alla andra lag, har enorm svaghet. Framförallt svaghet i försvarsspelet. Offensivt är dom otroligt bra. För våran del måste spelarna veta att dom får inte släppa en enda sekund. Det finns inga onödiga misstag, inga onödiga individuella misstag eller ologiska fotbollsmisstag. Om vi gör det så kommer dom straffa oss.

   53-åringen som under de senaste åren tillhört klubbar utomlands tror på en IFK-seger mot Malmö FF på lördag.

   - Men på andra sidan är dom arroganta som klubb, spelarna och tränarna. Jag respekterar verkligen den arrogans som kommer från alla titlar. Men i den arrogansen finns det enorm svaghet i försvarsspelet. För våran del och för spelarnas del är att utnyttja den svagheten och vinna matchen, säger Azrudin Valentić och fortsätter:

   - Och verkligen från hela mitt hjärta så tror jag vi kommer vinna denna match. Jag kan inte tänka någonting annat.

   Matchen mellan IFK Norrköping och Malmö FF spelas på lördag klockan 15:00. I skrivande stund har man sålt över 12.000 biljetter.

   IFK-nytt

   Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

   Kim Hellberg hyllar IFK Norrköpings tränarbyte

   Kim Hellberg fick frågor om IFK Norrköpings tränarbyte under måndagens upptaktsträff och han ser positivt på det bytet.

   - Det tror jag var jättebra, säger han till podden Gate Upp & Gate Ner.

   Under måndagen var det upptaktsträff inför Allsvenskan 2024. På plats fanns podden Gate Upp & Gate Ner, där man bland annat intervjuade Kim Hellberg, som tidigare varit assisterande tränare i IFK Norrköping.

   Kim Hellberg fick frågan vad hans tanke är om IFK Norrköpings tränarbyte där Glen Riddersholm har lämnat och ersatts av Andreas Alm.

   - Det tror jag var jättebra. Jag tror Andreas (Alm) var precis rätt person att komma in IFK Norrköping nu med sin erfarenhet och sin energi, men också sin förmåga och mod att spela yngre spelare som jag tror blir viktigt för IFK Norrköping för att ta steg igen, säger han till podden Gate Upp & Gate Ner och fortsätter:

   - Så jag tror att han är rätt tränare för IFK Norrköping i det här läget. Så det känns spännande och bra, så det ska bli kul att följa.

   Och på frågan vad det är som gör Andreas Alm till det perfekta kandidaten för IFK Norrköping 2024 svarar Kim Hellberg:

   - Dels hur Alm (Andreas) har varit med grupper, hur han är med yngre spelare och vågar verkligen spela dom. Jag tror också det är en ganska stor personlig skillnad på dom. Jag tror inte det har så mycket med nationalitet att göra, mer hur man är som människa och person. Det är mycket som pekar på att Andreas var rätt person att ta det här vidare på rätt spår, säger han till Gate Upp & Gate Ner och lägger även till:

   - Utifrån känns det bra, och det känns som rätt person och det känns som det finns en större glädje i IFK Norrköping-gruppen igen som jag tror att dom kommer gå åt rätt håll.