IFK-nytt

Bild från Bildbyrån

IFK:s besked: Kan tvingas stänga två läktare i premiären av Allsvenskan

IFK Norrköpings arena har varit en stor snackis den senaste tiden. Under en tid har både västra och södra läktaren på Platinumscars Arena varit avstängda på grund av brister. Nu kan det bli så att båda läktarna håller stängt när klubben har premiär i Allsvenskan den 2 april mot Sirius.

IFK Norrköping kan inom ett år sälja marken bakom den södra läktaren. När detta blir verklighet är tanken att både byggnader och vägar ska byggs tätt intill Platinumcars Arena.

- I samband med det här, med södra plan, och det här arbetet som påbörjades - så väcktes frågan kring arenans status, säger IFK Norrköpings ordförande Michael Sturehed på årsmötet ikväll.

Brister upptäcktes. Som gjorde att man stängde av både västra och södra läktaren.

- När den här besiktningen återkom till oss så fick vi veta att det finns brister i arenan. Brister av sådan art att det kan påverka publiken, antal mängd publik som kan tas in på arenan. Det rör framförallt två områden. Den södra delen och den västra läktaren, säger Michael Sturehed.

På arenans två andra delar finns några mindre brister, men inga så stora att läktarna inte går att använda. Utan där kan man ta in fulla läktare som vanligt.

- Däremot på södra finns det den typen av skador som gör att det är svårt att belasta den till fullt ut. Men att lösa det problemet är ganska enkelt. Målbilden är att vi innan 1 maj ska kunna ha en åtgärd klar för att kunna belasta södra läktaren fullt ut. Det är alltså sprickbildningar i betongen, säger Sturehed och fortsätter:

- Västra läktaren, VM-läktaren, har en annan typ av problematik som är kopplad till taket. Och här krävs det betydligt fler personer som ska kunna granska den här rapporten, så vi tog beslut igår att vi behöver ha en andra och en tredje värdering av dom här resultaten som kommit innan vi kan ta något beslut över hur vi ska agera med västra läktaren. Så idag kan vi tyvärr inte säga mer än att västra läktaren inte kommer vara användbar nu under helgen, men vi återkommer så fort vi kan innan den allsvenska starten med tydligare besked.

Läktarna kan komma att stängas av i den allsvenska premiären

Efter detta besked så kommer en följdfråga på om man är i en situation där någon av läktarna kommer vara stängda i seriepremiären.

Michael Sturehed svarar:

- Det finns risk för att framförallt södra läktaren inte kommer kunna användas fullt ut under den allsvenska premiären. Och likaså västra, innan vi vet bättre besked.

Om dessa två läktare tvingas stängas i den allsvenska premiären kommer klubben kunna ta in cirka 9450 personer på övriga läktare.

IFK-nytt

Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

IFK Norrköping värvar in profil från utlandet

IFK Norrköping värvar. Idag står det klart att Vito Hammershöy-Mistrati skrivit på ett kontrakt för klubben. Senast från CFR Cluj i Rumänien där det blivit sparsamt med speltid.

Under lördagens meddelar IFK Norrköping att man gjort klart med mittfältaren Vito Hammershöy-Mistrati. I Rumänien har han spelat för CFR Cluj där det blivit fem ligamatcher och ett mål.

30-åringen har gjort sina största avtryck i danska klubben Randers där han under tre säsonger spelade 94 ligamatcher och bidrog med 24 mål.

- Jag är väldigt glad över att ha skrivit på för IFK Norrköping, jag ser fram emot att få träffa alla och lära känna kubben. Det ska bli kul att spela i Allsvenskan och se hur fotbollen är i Sverige, säger Vito till klubbens hemsida.

Sportchef Tony Martinsson säger följande om klubbens senaste värvning:

- Vito är en väletablerad spelare som under lång tid spelat på väldigt hög nivå. Han har spelat många stora matcher och är en poängspelare som bidrar med mål och assist. Vito är en ledare både på och utanför planen och vi ser honom som en offensiv spelare som kan spela överallt på mittfältet. Vi är mycket glada över att Vito är här.

   Kontraktet sträcker sig fram till och med 2025.

   IFK-nytt

   Bild från Bildbyrån

   Viktor Agardius och IFK går skilda vägar

   Efter en känslig övergång 2021 från Mjällby AIF där parterna var muntligt överens valde Agardius att istället ansluta till IFK Norrköping under dåvarande tränaren Rikard Norling.
   Lite drygt 1,5 år senare väljer man att gå skilda vägar och Agardius lämnar nu IFK som bosman då hans kontrakt löpt ut.

   Från första dagen har jag blivit otroligt välkomnad i föreningen.

   - Jag vill tacka IFK Norrköping för de här åren. Från första dagen har jag blivit otroligt välkomnad i föreningen. Jag önskar er ett stort lycka till framöver, säger Viktor Agardius till IFK Norrköpings hemsida.

   Vi på Sportbloggare.com önskar Viktor all lycka i framtiden och tacka honom för hans insatser i Snoka-tröjan.

   IFK-nytt

   Bild från Bildbyrån

   Christoffer Nyman "IFK Norrköping är min klubb"

   IFK Norrköping pratade stort inför säsongen där man firar 125 år. Man ville blicka mot guld och topplaceringar, men när säsongen är färdig spelad landar laget på snåla 34 poäng och hamnade i en bottenstrid.

   Norrköpingssonen Christoffer Nyman sitter på ett utgående kontrakt som vi tidigare skrivit om. Både han och klubben medger att man för diskussioner och att man kommer ta tag i det mer på allvar.

   I en intervju med Fotbollskanalen får han frågan över hur tabellplaceringen för laget avgör klubbvalet:

   - Nej, det har absolut inte med det att göra. IFK Norrköping är min klubb. Jag är en stor supporter och älskar klubben. Det har inget med det att göra.

   Så om den nuvarande lagkapten väljer att lämna så finns inte alternativet att det blir spel i något konkurrerande lag i Allsvenskan:

   - Nej, det blir det inte, säger Christoffer Nyman till Fotbollskanalen.

   IFK-nytt

   Bild från Bildbyrån

   IFK-Målvakten uttagen till U-21 Landslaget

   Efter en fin tid i målet i Sylvia har Wille Jakobsson blivit andramålvakt i IFK:s trupp. Nu belönas han med landslagsuttagning.

   Efter att han fått nötta bänken i Allsvenskan bakom Oscar Jansson så belönas nu Wille landslagsuttagning och får troligen en extra boost i form av att få spela match igen .

   I uttagningen till U-21:s träningsmatcher som spelas i Turkiet 17 och respektive den 20 november finns Norrköpings andramålvakt Wille Jakobsson med i truppen. Wille kommer vara en av tre målvakter som flygs ner han får sällskap av Oliver Dovin från Hammarby och Noel Törnqvist från Mjällby. Man ställs mot Danmark i den första matchen och avslutar mot Azerbadjan.

   Vi på IFK-Nytt önskar Wille varmt lycka till.

   IFK-nytt

   Bild från Bildbyrån

   Kaptenens sista match i IFK-tröjan?

   Efter en tråkig jubileumssäsong där IFK Norrköping inte alls har lyckats komma i form så lyckades man i sista sparken för året att kvittera borta mot Svenska mästarna BK Häcken.

   Min första spontana tanken "Vad ska jag egentligen skriva" och jag vet knappt nu heller. Det jag och vi vet är i vilket fall att IFK spelar allsvensk fotboll näst kommande år. Säsongen har haft mer dalar än toppar. I den avslutande matchen mot dem ny blivna svenska mästarna blev det fart direkt och chanser åt båda håll men denna gång var det dags för ett tidigt mål för Östgötarna signerat utav Lorent Shabani som börjat hitta formen. Man har bud på mer men hemmalaget skulle få till en kvittering innan Shabani slog till med sitt andra mål. Matchen står fortsatt och väger och IFK tappar ledningen precis innan halvlek.

   Andra halvlek fortsätter i samma tempo och en kvart in tar Häcken ledningen med 3-2. Som många gånger under året har man tappat poäng i slutet utav matchen men denna gång var det annorlunda, den isländska stjärnan Arnor Sigurdsson lyckas få hål på Peter Abrahamsson i Häcken målet i form av ett skott utanför straff området.

   "Tottes" vara eller icke vara

   I och med att säsongen tar slut så påbörjar en ny säsong i form av "Silly season". Det ryktas om att det ska värvas in mer spets och mer konkurrens i truppen. Men den stora frågan är vilka IFK tappar, en spelare med utgående kontrakt är lagkaptenen och Norrköpingssonen Christoffer Nyman som man hoppas kunna förlänga med. IFK har varit ärliga med att man lagt pappret på bordet och enligt rykten ska det handla om ett riktigt bra erbjudande.
   Även Glen har varit tydlig med vikten utav att behåll sin kapten framöver.
   Mycket spännande väntar IFK i vinter. Även långa dagar och samtal väntar sportchefen "Tonna" att ta tag i.

   /Pontus Hammarkvist