HV-Bloggen
HV-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Oscar Sundh klar för IK Oskarshamn

IK Oskarshamn har landat en riktig pangförstärkning. Oscar Sundh med över 700 SHL-matcher i bagaget fick inför nuvarande säsong tillsammans med Martin Thörnberg inget fortsatt förtroende i klubben. Sedan dess så har Sundh tränar tillsammans med HC Dalens om spelar i Hockeyettan.

IK Oskarshamn får i Oscar en slitvarg som verkligen ger precis allt han kan i vartenda byte, dessutom är han också en fantastiskt duktig straffskytt. Oscar ansluter till IK Oskarshamn under måndagen och gör då sin första träning. Kontraktet med Oscar gäller i ett år.

– I Oscar får vi en otroligt rutinerad kille som vet vad som krävs för att spela i SHL, säger general manager Thomas Fröberg om sitt nyförvärv till klubbens hemsida.

Dela inlägg
HV-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Få ordning på försvarsspelet HV71 - så ser det riktigt bra ut

Fjärde förlusten i rad för HV71 när man ikväll föll mot Luleå, och jag börjar på riktigt bli lite orolig för HV71. Visst, fyra förluster i rad är i sig ingen jättekatastrof och det är långt kvar av säsongen så att vända detta går självklart och anfallsspelet är stundtals riktigt bra. Men det som förutom ett bedrövligt försvarsspel slår mig är att spelarna på allvar inte ser ut att tycka det är speciellt roligt att spela ishockey. Det saknas hjärta.

Lagen HV71 har ställts mot i säsongsinledningen är lag som tippats i toppen av tabellen, men det har även HV71 gjort det ska man inte glömma bort. Det ser på tok för virrigt ut över hela isen, Luleå spelade stundtals ut HV71 fullständigt. Visst det fanns ljusglimtar då Linus Sandin snyggt spelade fram Simon Önerud till 4-2, men Sandin lär försvinna när NHL drar igång.

BB201001 SE030

HV71:s Simon Önerud jublar med lagkamrater efter 4-2 under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och HV71 den 1 oktober 2020 i Luleå.

Att avsaknaden av Johannes Kinnvall skulle bli så här påtaglig trodde jag verkligen inte. När han väl kommer tillbaka så kommer HV71 steppa upp i backspelet det är jag säker på, men gör verkligen en spelare så pass stor skillnad? För HVs andra period ikväll skapade rejält många frågetecken och det ska nog mer till än att en spelare kommer tillbaka för att man ska få ordning på backspelet.

Återigen det är ingen katastrof att förlora fyra matcher i rad och det går självklart att studsa tillbaka. Men försvarsspelet är rent utsagt bedrövligt och ikväll får HV-spelarna tacka Hugo Alnefelt som räddade HV från utklassning.

BB201001 SE029

HV71:s målvakt Hugo Alnefelt och Zion Nybeck deppar efter 4-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och HV71 den 1 oktober 2020 i Luleå.

När HV71 deklarerade att Nicklas Rahm skulle ta över som huvudtränare så kom det kanske inte som någon större förvåning. Men jag var skeptisk redan då, inte för att han är en dålig tränare. Utan för att han skulle bli tvingad till att släppa detaljtänket kring just backspelet som han tidigare har haft ansvaret över. Han är extremt noga. nästintill perfektionist i detaljer och detta har tagit honom till där han är idag. Som huvudtränare så behöver han släppa en del av detta till Stefan Nyman och det är lite av detta vi nu får se resultatet av.

HV71 är inget dåligt lag och man besitter allt vad man behöver för att vara med att strida i toppen det har vi sett på försäsongen och är det någon gång man "ska" förlora matcher så är det i säsongsinledningen. Men som Rahm säger: Det grinar emot HV71 just nu.

BB201001 SE023

HV71:s tränare Nicklas Rahm under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och HV71 den 1 oktober 2020 i Luleå.

Dela inlägg
HV-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Därför fick publikfavoriterna lämna HV71

Många höjde på ögonbrynen och reagerade skarpt när Martin Thörnberg och Oscar Sundh fick lämna HV71 efter förra årets säsong och kanske mest på sättet dom fick lämna. Det var inte snyggt gjort på något sätt och borde skötts snyggare av HV-ledningen..

Anledningen till uppbrottet är nya huvudtränaren Nicklas Rahm som ville sätta sin egen prägel på laget. Tillsammans med övriga ledare valde Rahm att noggrant begrunda den individuella statistiken hos spelarna i laget. Svaret man fick var att Oscar Sundh, Martin Thörnberg och Johan Johnsson var dom tre spelare som låg allra längst ner i den statistiska tabellen man landade i.

BB200229 AX026

HV71:s Martin Thörnberg jublar efter 2-1 under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Brynäs den 29 februari 2020 i Jönköping.

Trion fick på grund av detta lämna HV71 och Nicklas Rahm kör vidare efter denna idé som är grundat på avancerad statistik. Det är hans filosofi och idé att sätta sin egen prägel på laget och statistiken dom kom fram till förlitar han sig på och vägrar att bryta denna taktik. Sen om den faller lika väl ut som i filmen Moneyball vågar jag inte svara på, det får vi svaret på i vår.

BB190309 KA048

HV71:s Oscar Sundh under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och HV71 den 9 mars 2019 i Göteborg.

Dela inlägg
HV-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Tredje raka förlusten för HV71

Hemmapremiär i "nya" Husqvarna Garden för HV71 som under lördagskvällen ställdes mot Rögle. HV som inlett säsongen med två förluster var på jakt efter första vinsten för säsongen. En jämn första period där lagens båda målvakter sattes på prov i boxplay-spelet. Rögles stekheta Adam Tambellini gav gästerna ledningen (12:26) vilket blev periodens enda mål.

Jesper Kokkonen: "Vi åker inga skridskor och det känns som att vi står stilla. Vi kan bättre"

BB200926 MB024

Rögles Adam Tambellini gör 0-1 och jublar under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Rögle den 26 september 2020 i Jönköping.

HV71 öppnade den andra perioden snäppet starkare än Rögle och efter nio minuters spel så sköt Anton Wedin in första målet för HV71 i Husqvarna Garden snyggt framspelad av Lias Andersson som lobbade fram en passning mellan benen på försvarande Rögle-spelare. Bortalaget åt sig tillbaka in i matchen och tog i slutet av perioden ledningen med 1-2 genom Samuel Johannesson.

Anton Wedin: "Grymt fint pass av Lias som hittade igenom passningen. Det var skönt. Klart det är skönt att hänga dit den. Man får lite självförtroende."

BB200926 MB038

HV71:s Eric Martinsson, Christoffer Törngren och Lias Andersson jublar efter 1-1 under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Rögle den 26 september 2020 i Jönköping.

HV71 ägde en hel del puck i tredje perioden och visade tydligt att man ville framåt. Christoffer Törngren hade ett gyllene läge när pucken studsade ner precis framför honom men lyckades aldrig peta in den bakom en stundtals storspelade Christoffer Rifalk i Röglemålet. HV71 plockade ut målvakten och genom Anton Wedin kvitterade man med mindre än två minuter kvar. Rögle svarade dock inom loppet av 16 sekunder och återtog ledningen till 3-2. Tungt för HV71 som förlorade för tredje matchen i rad och den första i Husqvarna Garden.

Heja HV in med pucken, Hej hej!

BB200926 MB054

HV71:s tränare Nicklas Rahm i samtal med domaren under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Rögle den 26 september 2020 i Jönköping.

Dela inlägg
HV-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Ska HV71 studsa tillbaka i Husqvarna Garden?

HV71 har minst sagt fått en tuff start på säsongen med två raka förluster. Den senaste mot Örebro, visserligen spelade laget bättre än vad man gjorde o mot Frölunda men det finns frågetecken att reda ut. Försvarsspelet är en av sakerna som laget måste få ordning på. Örebro hade alldeles för lätt att ta sig igenom och parkera i HVs försvarszon.

Emil Johansson måste hitta självförtroendet igen och steppa upp ett antal steg om han ska vara säker på att ha sin plats på isen. Eric Martinsson borde man placera på läktaren redan nu och släppa en junior som en slags markering, han får vara hur skön som helst utanför isen, men vad hjälper det när han på isen spelar för pengarna och inget annat.

BB191114 AX015

HV71:s Emil Johansson och Rögles Erlend Lesund under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Rögle den 14 november 2019 i Jönköping.

Nu väntar ett möte i Husqvarna Garden mot Rögle en match som HV71 självklart vill vinna men jag är tyvärr inte så säker på att det blir fallet. Hemmaplansfördelen är borta då publiken får stanna hemma, 50 personer på läktaren gör ingen skillnad. Rögle kommer vara med att kämpa om guldet i år och spontant sett så är bortalagen de som gynnas mest av en publikfri arena.

Förlust i eftermiddag så kommer redan ifrågasatte huvudtränare Nicklas Rahm få det ännu tuffare och bli än mer ifrågasatt. Jag var skeptisk till beslutet att lyfta upp Rahm redan från början dels för att det kändes som en ”kompisdeal” men också att han var tvungen att släppa detaljtänket och försvarsspelet, vilket vi nu ser resultatet av. Hur är egentligen samarbetet tränarna emellan, drar dom åt samma håll osv?

BB200827 PA010

HV71:s Eric Martinsson under träningsmatchen i ishockey mellan Rögle och HV71 den 27 augusti 2020 i Ängelholm.

Nästintill omöjligt att tippa resultatet i dagens match, hade det varit publik så hade jag nog vågat sätta en etta på denna match men under rådande omständigheter och hur det sett ut i tidigare matcher så kryssar jag dit ett X2.

Heja HV in med pucken Hej hej!

Dela inlägg
HV-Bloggen

Bild från Bildbyrån

Svagt försvarsspel fällde HV71

HV71 förlorade kvällens match mot Örebro med 5-4 efter ett svagt försvarsspel och en drös med utvisningar. Det ser faktiskt skrämmande tunt ut på HVs backsida och ännu värre blir det när två av backarna på isen snart ser ut att få prenumerera på valfri läktarplats.

Simon Önerud är tillbaka i målprotokollet efter mål i powerplay, vilket i HV-ögon känns tryggt efter matchen senast mot Frölunda. Första perioden böljade lite fram och tillbaka och slutade sett till statistiken så jämnt det kunde bli men Örebro kändes strået vassare.

BB200924 JB025

HV71:s Simon Önerud reagerar på domslut under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och HV71 den 24 september 2020 i Örebro.

Andra perioden var HV71 det vassare laget i dom första tio minuterna vilket också skulle visa sig på resultattavlan där Christian Sandberg kvitterade och Lias Andersson gav strax därefter HV71 ledningen i matchen. Örebro åt sig tillbaka och stundtals bombarderade man Jonas Gunnarsson i HV-målet. Två av lagens mål var dessutom komiskt nog väldigt lika med som föranleddes av en snurrfint signerat HVs Jesper Kokkonen och Örebros Bromé.

BB200924 JB033

HV71:s spelare jublar med Linus Fröberg efter 3-4 under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och HV71 den 24 september 2020 i Örebro.

Jonas Gunnarsson fick det minst sagt svettigt i den tredje perioden där Örebro parkerade i HVs försvarszon. HV71 har problem, avsaknaden av Johannes Kinnvall är påtaglig, försvarsspelet ser oroväckande tunt och blekt ut. Eric Martinsson som sågs lite som en stjärnvärvning är på ungefär samma nivå som har var förra säsongen och det är inget positivt besked. Backkollegan Emil Johansson gjorde ingen glad förra säsongen och har rätt mycket att bevisa, tyvärr så har han hittills inte förändrat bilden av sig själv från förra säsongen. Dom såg oengagerade och loja ut i spelet och frågan är inte OM utan NÄR dom får börja prenumerera på en valfri plats uppe på läktaren, det finns ett gäng lediga stolar att välja bland.

Nej, HV71 har problem, och två av dem fanns med på isen samt en gammal klassiker: man vinner inga matcher från utvisningsbåset. Försvaret får se till att bjuda Jonas Gunnarsson på tårta för utan hans spel i målet ikväll så hade detta kunnat slutat tvåsiffrigt till Örebro.

Heja HV in med pucken, Hej hej!

BB200924 JB015

HV71:s tränare Nicklas Rahm deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och HV71 den 24 september 2020 i Örebro.

Dela inlägg