FotbollNu

Liverpools bragdvändning

Utgångsläget var mardrömslikt för Liverpool med både Mohamed Salah och Roberto Firmino på skadelistan och ett 0–3 underläge mot regerande La Liga mästarna Barcelona, men trots detta kunde Liverpool gå ikapp och förbi till 4–3 i returmötet på Anfield.

Barcelona ledde med 3–0 efter det första mötet på Camp Nou men hemma på Anfield har Liverpool tidigare visat att ingenting är omöjligt.

Matchen började bra för Liverpool då Mohammed Salahs ersättare Divock Origi gjorde 1–0 i sjunde minuten. Det dröjde tills andra halvlek innan Liverpool kunde göra mål då inhopparen Georginio Wijnaldum gjorde både 2–0 och 3–0 på bara två minuter. När sedan Trent Alexander- Arnold slog en fräck hörnvariant i blixtfart så kunde fristående Divock Origi göra 4–0.

Efter Origis mål kom aldrig Barcelona nära ett matchavgörande mål och Liverpool kunde jubla och fira en av de största kvällarna i klubbens historia.

FotbollNu

Dalkurd körde över Syrianska

Trots Dalkurds svaga inledning på årets säsong i Superettan kunde Dalkurd säkra tre poäng hemma på Gavlevallen mot Syrianska FC. En match som behövde 76 poliser, sju polishästar och en drönare för att genomföras utan problem.

När Dalkurd och Syrianska möttes år 2017 så fick matchen avbrytas efter att ett knallskott kastades in och landade precis bredvid Dalkurds dåvarande spelare Richard Yarsuvat. Därför togs beslutet att dagens match skulle spelas inför tomma läktare. Polisen beslutade också att kalla in extra resurser då både pyroteknik och konfrontationer mellan lagens supportrar brukar förekomma.

Syrianska tog ledningen i tionde minuten genom mål av förre Dalkurds spelaren Ammar Ahmed men sedan handlade allt om Dalkurd. Robin Tranberg, Kerfala Cissoko, Simon Alexandersson och Joseph Ceesay gjorde alla varsitt mål och matchen slutade 4–1. Segern innebar andra vinsten för Dalkurd som nu lämnar bottenplatsen i Superettan. Desto tyngre för Syrianska som ligger näst sist och har redan släppt in 15 mål den här säsongen.

FotbollNu

VAR i Allsvenskan

VAR, video assistant referee är ett system som är avsett att hjälpa huvuddomaren med beslut av svårbedömda situationer under en fotbollsmatch.

Idag används VAR vid flera europeiska ligor såsom den tyska, franska och spanska ligan. Däremot har VAR ännu inte kommit till Sverige och Allsvenskan.

Utifall att frågan angående VAR i Allsvenskan skulle lyftas måste först fotbollsförbundet och klubbarna ge sitt godkännande. Därefter ska förslaget godkännas av FIFA och de svenska domarteamet ska utbildas som VAR-domare. Det sista steget innan beslutet kan gå igenom är att VAR måste testas i den svenska fotbollen, till exempel i Svenska cupen.

Trots att VAR har sina fördelar som ett hjälpmedel för domarna så finns det flera kritiska nackdelar med VAR. De största av dessa är den stora ekonomiska kostnaden för svensk fotboll och att granskningarna tar alltför lång tid vilket kan förstöra fotbollen.