Skribent: Johan Barkestam
Runt 2003/2004 hade jag och min pappa en uppgiven diskussion gällande Elitserien (SHL) som vi då tyckte var cementerad för all framtid. De rika klubbarna HV71, Färjestad, Frölunda och Linköping dominerade vid den här tiden hockeyn och tabellen. De hade mycket publik, hyrde flyg, byggde hallar och hade allmänt hejsansvejsan. Läget kändes där och då deprimerande då dessa klubbar på sina välbyggda fregatter skulle segla mot nya spännande farvatten alltmedan fattighjonen till klubbar skulle vara hopplöst efter i sina optimistjollar. Jag och min far konstaterade att mindre klubbar allmänhet och norrlandsklubbar i synnerhet inte skulle kunna stå sig i konkurrensen i framtiden mot dessa Krösus Sork-lag. Runt det dignande fikabordet från Kinnarps kunde HV-gubben luta sig bekvämt tillbaka och invänta Färjestadgummans väldoftande Löfbergs Lila-kaffe. Små, trevliga godbitar från Cloetta levererades som en trivsam avslutning av Linköpingsgubben och utanför huset stod en Volvo stripad med en Indian som snabbt och smidigt skulle kunna transportera hela gänget till den gemensamt inhyrda jumbojeten.
De andra lagen fick vackert titta på och skrapa åt sig de smulor som då och då föll ner från överhetens bord. De rika smörjde kråset, medan de fattiga fick allt svårare att hänga med i svängarna. Tiderna för överraskningar och välbehövliga skrällar upplevdes där och då att vara förbi.
Glädjande nog hade jag och min far rejält fel. Rikinglagen spelar visserligen fortfarande samtliga i högstaligan, men både HV71 och Linköping har haft gott om problem under de senaste åren. Färjestad får man väl medge har varit en konstant toppklubb över tid alltmedan Frölundas prestationer varierat något mer, men likväl har klubben oftast befunnit sig på betryggande platser i tabellen.
De lagen som dominerat ligan allra mest sedan min och pappas utsago i köket hemma i Storuman vintern 2003/2004, Växjö och Skellefteå, var inte ens i högstaligan på den tiden. De lagen har med all önskvärd tydlighet visat att organisation, egen stil och tro på verksamheten kan skapa Askungesagor. I modern tid har Oskarshamn lyckats överraska och charma ligan säsong efter säsong. Forna storheter som Brynäs, Djurgården och Södertälje, som alla fanns med i Elitserien 2003/2004, har tvingats lämna, till de föreningarnas stora sorg. Glädjande nog har Luleå hockey lyckats hänga kvar i högsta serien år efter år och jag avundas på intet sätt de supportar som tvingats uppleva en degradering. MEN det är just detta som är idrott för mig. Fattiga lag ska kunna vara bra och rika ska kunna vara dåliga.
Mr Madhawk listade i kvalitetspodden Sanny & Svensson (avsnitt 161 Bowlingläge 2023-10-30) vilka trupper som kostar mest denna säsong 2023/2024. Svenssons siffror redovisas nedan från dyrast till billigast trupp. Noterbart är att Svensson betonade att siffrorna nog stämmer till betydande del, men han ville inte publicera dessa i Expressen då de inte kan garanteras vara helt exakta.
1. Leksand 59 miljoner
2. Linköping 58 miljoner
3. HV71 57 miljoner
4. Rögle 56 miljoner
5. Frölunda 53 miljoner
6. Färjestad 52 miljoner
7. Timrå 51,5
8. Örebro 51
9. Skellefteå 50,5 miljoner
10. Växjö 49 miljoner
11. Luleå 49 miljoner
12. Oskarshamn 46,5 miljoner
13. MoDo 45 miljoner
14. Malmö 44 miljoner
Malmö har billigast trupp men levererar otroligt bra i år. Även Färjestad och Luleå får mycket kvalitet för sina pengar. Rögle och HV71 är två lag som definitivt borde kunna bättre utifrån de kronor och ören som har lagts på spelartruppen. Leksand har fått bättre fart på slutet, men mest för pengarna har de definitivt inte fått.
Både nyrikingar och fattighjon har bjudit in sig själva till det dignande fikabordet. Inte ens fikabordet från Kinnarps finns kvar då det ersatts av en robotgräsklippare från Husqvarna. Kaffet från Löfbergs Lila serveras inte lika ofta av Färjestadsgubben och i framtiden troligen inte alls. Smågodiset från Cloetta är ett minne blott och har ersatts med bomber och granater från Saab. Frölundagubben erbjuder inte längre en trevlig Volvoresa, i stället erbjuds en personlig, inre ränteresa i form av lån utan säkerhet från Cash Buddy.
Inte mycket är sig likt sedan 2003/2004 och på det stora hela känns det faktiskt ganska skönt.