• Hem
  • Anton Thoresson
Anton Thoresson

Bild från Bildbyrån

En vecka efter VM

Jag har i veckan varit på semester och har därför inte haft tid till att uppdatera efter VM här på bloggen. Därför kommer nu, en vecka senare, ett inlägg som kommer handla om VM.

Som ni alla säkert känner till så var det ju till slut inte alls oväntat storfavoriten Frankrike som till slut tog hem guldmedaljen. Norge var med i ungefär en halvlek innan Frankrike la in en högre växel och drog ifrån till slutresultatet 33-26. Detta Frankrike var helt enkelt för bra för att kunna stoppa i detta mästerskap och ännu ett guld adderas nu till deras stora samling.

Som vanligt togs även ett all-star lag ut efter turneringens slut. VM-debutanten Jerry Tollbring kom lite överraskande med och blev Sveriges enda bidrag. Norge var laget som hade flest spelare med hela tre stycken.

MV: Vincent Gerard, Frankrike

V6: Jerry Tollbring, Sverige

V9: Sander Sagosen, Norge

M9: Domagoj Duvnjak, Kroatien

H9: Nedim Remili, Frankrike

H6: Kristian Björnsen, Norge

M6: Bjarte Myrhol, Norge

MVP: Nikola Karabatic

Skyttekung: Kiril Lazarov

Årets all-star lag var kanske inte på förhand så lätt att tippa men i efterhand så är det inte lätt att argumentera för att någon av spelarna skulle ha bytts ut mot någon annan. Därför kommer jag istället för att ta ut mitt egna all-star lag välja ut de 20 spelare som jag tycker har varit absolut bäst turneringen igenom.

Sverige

V6: Jerry Tollbring

M9: Jim Gottfridsson

H6: Niclas Ekberg

Norge

H6: Kristian Björnsen

V9: Sander Sagosen

MV: Torbjorn Bergerud

M6: Bjarte Myrhol

Frankrike

M9: Nikola Karabatic

H9: Nedim Remili

M6: Ludovic Fabregas

MV: Vincent Gerard

Ungern

M9: Gabor Csaszar

MV: Roland Mikler

Kroatien

M9: Luka Cindric

H6: Zlatko Horvat

Slovenien

H6: Gasper Marguc

MV: Matevz Skok

Spanien

V6: Valero Rivera

Danmark

MV: Niklas Landin

Makedonien

H9: Kiril Lazarov

Är det någon ni läsare saknar på listan bland de 20 bästa i VM?

-------------------------------

Nikola och Luka Karabatic hann knappt komma hem från segerfesten innan den nya domen i spelskandalen föll. Bröderna döms nu till två månaders villkorligt fängelsestraff och 10 000 euro i böter. Planen är att överklaga ännu en gång, om inte överklagan går igenom får vi alltså inte se bröderna Karabatic på en handbollsplan på över två månader. Tunga avbräck för PSG när laget nu snart går in i slutspelet av Champions League.


Anton Thoresson

Bild från Bildbyrån

Detta var alltid Frankrikes VM

Som ni alla säkert vet så blev det förlust för Sverige i kvartsfinalen mot Frankrike. Sverige var bra, väldigt bra, men Frankrike var helt enkelt bättre. Nu väntar Norge i finalen och jag kan inte se att våra grannar ska kunna rubba Frankrike.

Jim Gottfridsson, Jerry Tollbring, Niclas Ekberg, Mikael Appelgren, Andreas Palicka, Max Darj, ja listan på spelare i Sverige som i VM har presterat i nivå med den absoluta världstoppen kan göras lång. Ändå så åker Sverige ut från detta VM redan i en kvartsfinal, å andra sidan mot världens bästa lag på deras hemmaplan, men ändå kan jag inte undvika att känna en viss besvikelse så här i efterhand.

På förhand hade ett uttåg i en kvartsfinal mot Frankrike efter en jämn match varit fullt godkänt. Sveriges prestation bör fortfarande ses som fullt godkänd, med skillnaden att vi går ifrån mästerskapet med en känsla av att Sverige hade så himla mycket mer att ge. Detta lag i just detta turnering förtjänade en final.

Istället är det nu Norge som står där i en VM-final. Norge, som inte ens kvalificerade sig till VM utan fick ett wild-card till turneringen av IHF. Norge, som inte såg så speciellt bra ut i de två matcherna mot Sverige inför VM. Norge, som Sverige besegrade relativt enkelt med ett spel som ändå inte var i närheten av vad det har varit i VM. Det är lätt att känna sig lite bitter för Sveriges öde och samtidigt känna en uns av avundsjuka för Norge. Det finns inget behov till att känna en besvikelse för vårt landslag efter en sån här insats, istället bör vi känna stolthet och ha en enormt stor framtidstro till detta landslag. Det var ju trots allt inte nu Sverige skulle vara bra, istället blev det bara så att Sverige spelade på en nivå som man kanske hade hoppats att man skulle ligga på om 2-3 år.

På söndag spelas som sagt finalen mellan Frankrike-Norge klockan 17:30. Jag ser inte en möjlighet till att Frankrike kommer låta sig själva förlora den här matchen. Det här är deras mästerskap och det känns som Sverige var deras största hinder på vägen. Spelare som Omeyer, Narcisse, Karabatic, Abalo och Guigou har alla varit nyckelspelare under Frankrikes storhetstid. De börjar alla komma till åren och kanske är detta det sista mästerskapet för många av de.

Norge ska inte vara tillräckligt bra för att skaka detta Frankrike på deras hemmaplan i en final över 60 minuter, men misströstar nog samtidigt inte över deras förväntade andraplats. Efter att ha glidit in i ett mästerskap de egentligen inte skulle ha deltagit i, ställts mot Ungern istället för Danmark och senare i semifinalen vunnit en förlängning efter en straffräddning av deras målvakt i det absoluta slutskedet av matchen. Norge har varit väldigt bra, men har samtidigt även haft det där flytet som behövs för att kunna gå långt i ett VM.

När förbundet summerar Sveriges insats bör man se detta som något att verkligen bygga vidare på. Andrésson bör bli erbjuden en kontraktsförlängning, vilket även spelartruppen har betonat i olika intervjuer. Sverige har hittat en stomme att bygga laget kring och bör fortsätta med samma stomme i många år framöver.

Spelarbetyg på Sverige efter hela turneringen

Andreas Palicka 4

Mikael Appelgren 5

Jerry Tollbring 5

Emil Frend Öfors 3

Niclas Ekberg 5

Mattias Zachrisson 3

Max Darj 4

Jesper Nielsen 4

Andreas Nilsson 3

Fredric Pettersson 1

Lukas Nilsson 3

Simon Jeppsson 2

Philip Stenmalm 2

Jim Gottfridsson 5

Jesper Konradsson 3

Albin Lagergren 5

Bäst i Sverige: Jim Gottfridsson

Största Genombrottet: Albin Lagergren och Jerry Tollbring

Största besvikelsen: Andreas Nilsson

Anton Thoresson

Bild från Bildbyrån

Om Ungern och Qatar kan, kan Sverige också

Detta Sverige, laget som aldrig slutar att förvåna en, tog en oerhört komfortabel vinst i dagens match mot Vitryssland. Sveriges seger var väntad, desto mer oväntade var Qatars och Ungerns segrar över Tyskland respektive mot Danmark. Kanske finns det ändå en chans för Sverige i kvartsfinalen mot Frankrike.

Slutsiffrorna i matchen mellan Sverige-Vitrysslands blev till slut 41-22, efter en första halvlek där Sverige spelade turneringens bästa handboll. Exakt allt i Sveriges spel klaffade och Vitryssarna lämnades helt chanslösa. 24-11 i halvtid och Andrésson kunde tidigt i andra halvlek lufta bänken lite och spelare som Lagergren, Tollbring, Gottfridsson och Nielsen fick lite välbehövlig vila.

I mitt förra inlägg här på bloggen tippade jag seger för alla de 8 lagen som inför sina respektive åttondelsfinaler var favoriter, men idag inträffade inte en, utan hela två stora skrällar. Qatar, som i mötet med Sverige såg väldigt svagt ut, besegrade regerande EM mästaren Tyskland och Danmark som väldigt överraskande förlorade mot Ungern.

Samma Qatar som Sverige vann över med 11 bollar, lyckades alltså besegra kanske turneringens bästa lag ihop med Danmark och Frankrike. Sveriges motstånd i gruppspelet såg, till skillnad från Danmark, ut att vara väldigt svagt då Sverige i alla fyra matcher kunde vinna komfortabelt. Kanske är varken Qatar, Egypten eller Argentina så pass dåliga som de var mot Sverige. Kanske är det helt enkelt Sverige som har varit så oerhört bra så att dessa lag har sett sämre ut än de egentligen har varit. Qatars vinst mot Tyskland vittnar hur som helst om detta och vi kan konstatera att Sverige är bra, ruggigt bra. Ungern tog även de en stor skalp då Danmark besegrades. Även Ungern har i gruppspelet sett väldigt svagt ut och man förlorade faktiskt där mot Sveriges motståndare Vitryssland. Ett lag som Sverige ledde så stort över redan från start att matchen i princip var över redan efter 20 minuter.

Det känns verkligen som detta Sverige har nog med kapacitet för att detta mästerskap ska utvecklas till deras. I vägen står som sagt Frankrike, det lag som Sverige har haft absolut svårast för och segrarna mot värdnationen på 2000-talet är lätträknade. Kanske är tisdagens kvartsfinal ett av de bästa tillfällena Sverige har haft att rå på Frankrike. Island pressade de och spelade jämnt i lite mer än en halvlek innan Frankrikes högre kvalité och kanske främst deras bredd blev avgörande. Sverige är ett mycket bättre lag än Island och jag tror Sverige kommer pressa hemmanationen hela vägen till slutsignalen. Om sverige ska ha chans att för en gångs skull gå vinnande ur en match mot Frankrike krävs det en bragdmatch. Allting måste stämma, som det faktiskt gjorde i matchen mot Vitryssland, men denna gången står ett lag på andra sidan som är 2 nivåer bättre, minst.

Det franska försvarsspelet är vida känt som världens tuffaste och bästa. Rutinerade Omeyer har länge vaktat målet och gör det fortfarande, än idag måste han ses som en av de bästa i världen. Nyckeln för Sveriges del blir att kunna luckra upp detta franska försvar och sedan inte låta Omeyer få ett övertag likt Landin fick i matchen mot Danmark. Frankrikes fysiska försvar har aldrig riktigt passat Sverige men jag tror att man idag har ett spel som är bättre anpassat för att kunna lyckas med uppgiften. Idag ligger mycket fokus på kollektivet och man spelar handboll över hela planen genom att kantspelarna är mer involverade än när Ola och Staffan var coacher. En skytt på högernio saknas, istället fungerar Lagergren mer som en spelare som bidrar med högre fart och kan leverera assist. Något jag tror Frankrike kommer ha svårare att möta än om en spelare som Jakobsson istället varit på positionen, om det är något detta franska lag kan så är det att plocka ner skyttar.

Försvarsspelet blandat med bra målvaktsspel behöver så klart fortsatt fungera lika fint om Sverige överhuvudtaget ska ha någon chans. Men nyckeln för Sveriges del blir som sagt det uppställda anfallsspelet där man ska stångas mot karabatic och grabbarna.

Sverige har ingenting att förlora i tisdagens match och pressen ligger verkligen på fransmännen. Jag tror att Sverige har goda möjligheter att få fortsätta sitt äventyr i detta VM, och vem vet vad som väntar efter en potentiell vinst mot Frankrike, då ligger vägen helt plötsligt rätt så öppen med både Tyskland och Danmark utslagna.

Anton Thoresson

Bild från Bildbyrån

VM: Gruppspelet avklarat och Sverige imponerar stort

Gruppspelet är nu avklarat och det är idag (lördag) och söndag dags för åttondelsfinaler. Vinsten för Sverige i sista gruppspelsmatchen mot Egypten innebär att man imorgon kommer få möta Vitryssland i den första slutspelsmatchen klockan 16:00

Sverige har så här långt imponerat stort genom att överraska många, inklusive mig själv, med ett väldigt moget och stabilt spel. Detta landslag ska vara som bäst till nästa OS om tre år, men ligger redan nu långt före i utvecklingen. Med sparkapital i form av Lukas Nilsson och Simon Jeppsson, som inte har övertygat i detta mästerskap än så länge, så ser framtiden för Svensk handboll ljus ut. Man skulle kunna argumentera för att Sverige, efter sina förutsättningar och med den ingående kunskapen man hade inför VM, är det lag som presterat absolut bäst i hela turneringen. Frågan är hur länge detta landslag kan fortsätta och hur det nu kommer gå i slutspelet, där enbart tufft motstånd väntar.

Här följer spelarbetyg på hela det Svenska laget. Det är enbart de spelare som har spelat kontinuerligt under turneringen som kommer betygsättas här. Därför kommer jag inte räkna in Fredric Pettersson, Emil Frend Öfors eller Andreas Cederholm.

Mikael Appelgren 5

Det svenska målvaktsparet har tillsammans varit bäst bland alla lag så här långt. Båda två ligger på topp 5 i målvaktsligan som redovisar räddningsprocenten.

Andreas Palicka 5

Se Appelgren

Niclas Ekberg 4

Inledde lite skakigt genom att bränna för många avslut. Fick därför lämna plats för Zachrisson, men har efter sin andra halvlek tagit tillbaka platsen genom att ha varit Sveriges bästa spelare de senaste tre matcherna.

Mattias Zachrisson 3

Började som sagt turneringen väldigt bra men fick efter en mindre bra första halvlek lämna plats åt Ekberg. Efter det har speltiden blivit väldigt begränsad då Ekberg som sagt varit väldigt bra.

Jerry Tollbring 5

Jag visste vilken kapacitet Tollbring hade och trodde på förhand att detta skulle va mästerskapet som Tollbring skulle få sitt riktigt stora internationella genombrott. Genombrottet har definitivt kommit, då jag tycker han har varit sveriges bästa utespelare ihop med Lagergren.

Andreas Nilsson 3

Linjebjässen har varit aningen slarvig i avslutningslägena, vi är trots allt vana vid att se Nilsson vara säkerheten själv. Behöver den extra skärpan för ett högre betyg.

Jesper Nielsen 4

Har tillsammans med Darj bildat ett av VMs absolut bästa försvar. Sverige ligger på en andra plats bakom Tyskland över antal insläppta mål. Nielsen, Darj och de båda målvakterna har snabbt hittat ett vägvinnande och framgångsrikt samarbete som även har varit stor del till Sveriges fartfyllda kontringsspel. Nielsen har främst varit som bäst i försvarsspelet men har även i anfallsspelet varit tongivande, kanske främst i kontringsspelet där Nielsen har följt med upp och gjort ett antal enkla mål.

Max Darj 4

Se Nielsen

Lukas Nilsson 2

Har inte alls varit i form detta mästerskap och detta syns tydligt i många av situationerna. Brukar i vanliga fall ta stort ansvar och många avslutningslägen, har i Sveriges matcher mer fungerat som en passningsspelare och lite av en utfyllnad än den framträdande målskytt som han egentligen är. Sverige har mycket sparkapital i både Nilsson och Jeppsson och om någon av de träffar rätt och riktigt hittar formen kan Sverige bli väldigt svåra att besegra i detta VM.

Simon Jeppsson 3

Inte fått lika mycket speltid som Nilsson men har i sina perioder på plan varit bättre än sin kollega. Har bättre spelförståelse än Lukas men målskyttet är ännu något som Jeppsson inte riktigt fått igång ännu.

Jim Gottfridsson 4

Sverige kanske viktigaste spelare har varit just den kugge och pådrivare som detta landslag behöver. Har överraskat med en ännu större del mål än vad vi är vana att se honom göra i Flensburg. Det farliga målskyttet har kombinerats med många målgivande passningar. Har även skött försvarsspelet väldigt bra och Stenmalm har funnits där som komplement när Gottfridsson är i behov av vila eller en mer skicklig försvarsspelare behövs.

Jesper Konradsson 3

Kommit in i slutskedet av många av matcherna med en stor spelglädje och många fina aktioner.

Albin Lagergren 5

Lagergren är enligt mig Sveriges bästa spelare så här långt. Har fått ersätta en av de största stjärnorna och gjort det på ett sånt sätt att Jakobsson knappt har varit saknad. Väldigt klok och mogen i anfallsspelet och ett oerhört stabilt försvarsspel gör att Lagergren kanske är den spelare i hela turneringen som har fått sitt absoluta största genombrott.

Sveriges 5 bästa spelare efter gruppspelsmatcherna: Albin Lagergren, Jerry Tollbring, Andreas Palicka, Mikael Appelgren och Max Darj.

Åttondelsfinalerna ser ut likt följande och jag har även fetmarkerat vilka lag jag tror går vidare genom hela slutspelet enda fram till den slutgiltiga vinnaren.

Åttondelsfinaler

Spanien-Brasilien

Egypten-Kroatien

Makedonien-Norge

Danmark-Ungern

Vitryssland-Sverige

Frankrike-Island

Ryssland-Slovenien

Tyskland-Qatar

Kvartsfinaler

Spanien-Kroatien

Norge-Danmark

Sverige-Frankrike

Slovenien-Tyskland

Semifinaler

Kroatien-Danmark

Frankrike-Tyskland

Bronsmatch

Kroatien-Frankrike

Final

Danmark-Tyskland

Danmark är alltså laget jag tror kommer få åka hem från Frankrike med guldet runt halsen.

Imorgon efter Sveriges match följer ytterligare ett inlägg här på denna blogg enbart dedikerad till handboll.

Anton Thoresson

Bild från Bildbyrån

VM: Spelarbetyg efter Sveriges två inledande matcher

Efter två övertygande vinster mot väldigt behagligt motstånd, där Sverige i båda matcher har övertygat, är det imorgon dags för det första riktiga testet. På Måndagen kl 20:45 är det avkast i den tidiga gruppfinalen mot Danmark.

Bahrain var precis så svagt, om inte svagare, som trott på förhand och Sverige kunde jogga hem segern i premiärmatchen där slutsiffrorna skrevs till 33-16.

I den andra matchen väntade det på förhand mycket tuffare mötet med Argentina, ett lag som Sverige tidigare har haft svårt för. Argentina gjorde en horribelt dålig insats, samtidigt som Sverige imponerade och gjorde en väldigt bra match. Än en gång kunde Sverige vinna enkelt i en match som slutade 35-17.

Här följer spelarbetyg på samtliga av Sveriges spelare. Det är insatserna i båda matcherna som räknas in och betygsskalan är 1-5.

Andreas Palicka, 4

Fick stå i andra halvlek i inledningsmatchen mot Bahrain för att sedan ta plats i målet mot Argentina redan från start, en plats som han höll matchen igenom. Har i båda matcherna legat på en räddningsprocent runt 40 %, vilket får räknas som väl godkänt.

Mikael Appelgren, 4

Hade efter första halvlek mot Bahrain, då Palicka istället byttes in, en räddningsprocent på nästan 70 %, vilket är helt omänskligt bra. Förtjänar så klart 5 i betyg efter en sån insats, men det var trots allt Bahrain som stod på andra sidan och mot Argentina blev det enbart inhopp vid ett fåtal straffar.

Jerry Tollbring, 4

Matchens bästa målskytt mot Bahrain med sina 10 mål. Följde därefter upp med en stabil insats mot Argentina. Tollbring, som är oerhört säker i läget, har även varit ett stort hot i kontringsspelet, har tillsammans med Zachrisson varit Sveriges bästa spelare.

Mattias Zachrisson, 4

En naturlig målskytt som verkligen älskar att göra mål. Välförtjänt utsedd till matchens lirare mot Argentina efter sina 8 spelmål. Kantspelet har varit det som fungerat bäst för Sverige i anfallsspelet och är något som laget behöver ta med sig tills även tuffare motstånd väntar.

Niclas Ekberg, 2

Har för mig varit lite av en besvikelse så här långt. Som alltid är Ekberg väldigt säker i straffskyttet, men i övriga lägen har man sett en tendens till oskärpa och slarv i avslutningsläget. Fick lämna plats för Zachrisson som fick spela större delen av matchen mot Argentina och efter dennes insats så tycker jag att han även bör starta mot Danmark.

Jesper Nielsen, 3

Sveriges försvarsspel har sett väldigt bra och kompakt ut, mycket på grund av Nielsen och Darj i mittblocket. De har styrt försvarsspelet och haft ett bra samarbete med båda målvakterna. Drog tidigt i andra halvlek mot Argentina på sig ett rött kort och fick därför in spela vidare. Framåt finns det mer att önska från Nielsen då han enbart har mäktat med 1 mål i vardera match.

Max Darj, 3

Sveriges nya försvarsgeneral har klivit in direkt och tagit kommando genom sitt aggressiva och hänsynslösa försvarsspel. Har främst spelat med Nielsen bredvid sig, men även Pettersson och Stenmalm har bildat mittblock tillsammans med Darj. Mot Danmark kommer det första riktiga testet och först då kan vi utvärdera Darj och försvarets insats på riktigt.

Andreas Nilsson, 3

Är som alltid ett väldigt stort hot i Sveriges anfallsspel, men Nilsson har ändå varit lite av en besvikelse i främst matchen mot Argentina. Linjespelaren borde ha kommit till mer avslutningslägen mot det offensiva och utbredda försvar Argentina spelar. Både Nielsen och Nilsson är världsspelare och det finns mer att önska i anfallsspelet från båda.

Fredric Pettersson, 1

Fick speltid i både matchen mot Bahrain och Argentina, då han främst avlastade och testades i försvarsspelet. Drog mot Argentina på sig ett rött kort och det har sett ut som Pettersson har kommit in fel i många situationer och har saknat lite tajming. Stenmalm bör nästan ha klivit förbi i rangordningen, Pettersson får nog inrikta sig på att det inte kommer bli så mycket mer speltid om inte en skada eller liknande på någon av Nielsen, Nilsson, Darj eller Stenmalm sker.

Simon Jeppsson, 2

Fick sparsamt med speltid mot Argentina där han kom in sista 15 minuterna då Sverige redan hade vunnit, gjorde det då riktigt bra och stod för många fina assist och 1 mål. I premiärmatchen fanns en viss oskärpa i avsluten, något man inte är van vid att se från Jeppsson som annars brukar göra mål på det mesta. Kanske var det debutnerver, men vi får verkligen hoppas att Jeppsson återvänder till att vara den spelare som vi har fått se i både Handbollsligan, men även i uppladdningen inför VM.

Lukas Nilsson, 2

Kom till VM som lite av ett frågetecken efter en höst i Kiel bestående av varierande mycket speltid. Lukas Nilsson är inte riktigt i form, men mot Argentina började man känna igen honom och hans satsningar igen. Klev i premiären av plan mållös för att sedan göra 4 mål mot Argentina. Sverige är i stort behov av en fungerande Lukas i form och mot Argentina såg det bättre ut, men han kan ännu mer.

Philip Stenmalm, 2

Har främst fått agera hjälpgumma på olika positioner i försvarsspelet och enbart spelat i anfall i slutskedet av matcherna. Har skött försvarsspelet bra och jag tror Stenmalm kan komma att få en större roll i detta landslag senare i slutspelet.

Jim Gottfridsson, 4

Sveriges dirigent har styrt anfallsspelet och tar nästan alltid rätt beslut. Gottfridsson har även själv varit ett stort hot med många genombrott och väldigt många fixade straffkast. Blev till slut den som fick ta positionen som vänstertvå i försvaret och han har skött den väldigt bra, dock blir det första riktiga testet för honom mot Danmark, där hans försvarsspel verkligen behöver ligga hans absoluta topp.

Jesper Konradsson, 3

Precis som Stenmalm har Konradsson fått speltid när matchen redan är säkrad. Har kommit in och sett väldigt spelsugen ut och bidragit med några mål och överlag ett bra anfallsspel. Kommer antagligen inte testas överhuvudtaget mot Danmark då Andrésson förmodligen kommer matcha Gottfridsson stenhårt matchen igenom.

Albin Lagergren, 4

Var inför VM klar tvåa på sin position, men har efter Jakobsson skada blivit helt ensam högernia i truppen. Har trots omständigheterna skött det väldigt bra och har tillsammans med Zachrisson och Tollbring varit Sveriges främsta anfallsspelare. Bidrar kanske inte med så överdrivet många mål, utan istället mer framspelningar och ett väldigt säkert och kontrollerat spel överlag. Även Lagergren har skött sin uppgift i försvaret bra och det ska bli kul att se duellen mot Mikkel Hansen i mötet mot Danmark.

Anton Thoresson

Bild från Bildbyrån

VM: Lagen som går vidare från gruppspelet

VM i Frankrike är efter en lång väntan äntligen i gång när Frankrike igår inledde mästerskapet med en övertygande seger över Brasilien. Fransmännen ses som stora favoriter till att återigen ta hem en stor mästerskapstitel, med många av spelarna som är desamma som var med i inledningen av Fransk handbolls storhetstid i början på 2000-talet.

Vi har nåtts av den tråkiga nyheten att Johan Jakobsson inte kommer kunna delta i premiären eller de två matcherna därefter då beslutet har tagits att han måste stå över minst de tre inledande matcherna. Sverige förlorar alltså en av landslagets mest rutinerade och viktiga spelare. Andreas Cederholm ersätter, vilket betyder att vi i minst de tre inledande matcherna kommer sakna riktig skyttekraft från högernio positionen. Istället kommer Lagergren och Cederholm, som båda är halvdistansspelare med genombrott och snabbhet som sina bästa egenskaper, ersätta Jakobsson. Ett väldigt tungt tapp för Sverige då man nu, enligt mig, får klara sig utan sin bästa spelare.

--------------------------------

Men nu vidare till vad det här inlägget egentligen ska handla om, vilket är en genomgång av grupperna och vilka jag tror kommer gå vidare till att spela åttondelsfinaler.

De fyra främsta lagen i varje grupp avancerar till åttondelsfinal, där grupperna A och B kommer mötas samt lagen i grupp C respektive D. Det är det vanliga upplägget som gäller där lag 1 möter lag 4 i den andra gruppen samt lag 2 och 3 från de båda grupperna kommer mötas.

Grupp 1: Frankrike, Polen, Ryssland, Brasilien, Japan och Norge.

Frankrike borde ta sig vidare som gruppetta härifrån där det mycket samspelta Polen är laget som närmast kommer utmana med sitt väldigt tunga och rätt så traditionella spel. Norge som lite sensationellt slutade på en fjärde plats i senaste EM kommer främst få kämpa med Ryssland om att knipa den mer åtråvärda tredjeplatsen i gruppen. Jag tror att Ryssland till slut kommer dra det längsta strået och sluta på platsen före Norge. Brasilien kan spela bra handboll, vilket vi inte minst såg i OS på deras hemmaplan, och man kan kunna utmana Norge om den sista slutspelsplatsen. Japan kommer tyvärr få infinna sig i att sluta sist i den här gruppen.

1. Frankrike 2. Polen 3. Ryssland 4. Norge 5. Brasilien 6. Japan

Grupp 2: Spanien, Slovenien, Makedonien, Island, Tunisien och Angola.

Trots att Spanien på senare år har sett en nedgång och faktiskt enligt mig har blivit sämre, tror jag man kommer ta sig vidare från denna gruppen som gruppetta relativt enkelt. Bakom Spanien hittar vi Slovenien, Makedonien och Island som alla kan va med och slåss om andraplatsen, Island, som saknar många spelare, inklusive deras största stjärna Aron Palmarsson, kommer nog få det svårt och jag tror laget till slut kommer sluta på den sista slutspelsplatsen. Slovenien är i vanliga fall snäppet bättre än Makedonien och kommer med allra största sannolikhet sluta tvåa i denna grupp. Bakom de fyra främsta lagen kommer Tunisien kämpa för att slå sig in bland de andra fyra lagen och Angola kommer nog efter detta mästerskap ha fem förluster.

1. Spanien 2. Slovenien 3. Makedonien 4. Island 5. Tunisien 6. Angola

Grupp 3: Tyskland, Kroatien, Vitryssland, Ungern, Chile och Saudiarabien.

Från gruppen som Sveriges grupp D kommer ställas emot i åttondelsfinalerna hittar vi Tyskland, som efter EM-guldet förra året åter är tillbaka i handbollens finrum efter många år i dvala. Detta unga Tyskland kommer främst få kämpa mot Kroatien och möjligtvis även Ungern i toppen av gruppen. Kroatien som har varit ett av världens bästa handbollslag under en längre period genomgår i nuläget lite av generationsväxling och det är många nya namn i spelartruppen. Jag tror att Tyskland kommer vinna grupp C med Ungern och Kroatien som istället får göra upp om andraplatsen, vilken jag faktiskt till slut tror att Ungern till slut kniper. Vitryssland kan, om de har en bra dag, störa alla tre lagen men borde i denna grupp sluta som fyra. Varken Chile eller Saudiarabien kommer ha någonting med toppstriden i Grupp C att göra och får istället inrikta sig på att undvika sista platsen.

1. Tyskland 2. Ungern 3. Kroatien 4. Vitryssland 5. Saudiarabien 6. Chile

Grupp 4: Qatar, Danmark, Sverige, Egypten, Bahrain och Argentina.

I Sveriges grupp hittar vi en ganska så självklar skara med fyra lag som med allra största sannolikhet kommer ta sig vidare från gruppen. Danmark bör ta hem gruppsegern här då man är en av de främsta utmanarna till Frankrike. Det kommer antagligen stå mellan Qatar och Sverige om platsen bakom Danmark. Qatar, som är ett väldigt nytt lag på handbollsscenen slutade överraskande på en andraplats när de arrangerade VM på hemmaplan. Hemmaplansfördelen är nu borta och laget har faktiskt försvagats sedan silvret, därför tror jag Sverige kommer ha stor chans att knipa andraplatsen före Qatar. Argentina, som Sverige i tidigare mästerskap har haft svårt för kan störa både Qatar och Sverige och kanske knipa en vinst från de båda matcherna, men en placering ovanför Sverige borde de inte lyckas med. Egypten och Bahrain kommer sluta på de två sista platserna.

1. Danmark 2. Sverige 3. Qatar 4. Argentina 5. Egypten 6. Bahrain

Jag tror därför att Sverige kommer få möta Kroatien i åttondelsfinalen, en match där Sverige bör ha en rimlig chans till vinst.