"Det är klart att det är en speciell situation"
"Det är klart att det är en speciell situation"

Fredrik Bergvik | Foto: Bildbyrån

"Det är klart att det är en speciell situation"

Fredrik Bergvik hade oturen med sig att i en försäsongsmatch mot Vita Hästen bli skadad. Då var han en av två målvakter som Södertälje lagt sitt öde i händerna på, tillsammans med Alexander Sahlin skulle han vakta SSK-kassen. När han nu är tillbaka så är han en tre målvakter tillsammans med Sahlin och NHL-lånet Filip Gustavsson från Ottawa Senators.

Förra säsongen var en i raden av konstiga säsonger för Fredrik Bergvik där han både hann uppleva himmel och helvete. Utlånad från Södertälje till Tranås hittade han känslan, kom tillbaka till klubben och bokstavligen storspelade för SSK där han avslutade säsongen med vinst i fem av sex matcher och en räddningsprocent på 92,98%. Det var därför ingen överraskning att klubben valde att förlänga kontraktet med 25-åringen.

Tanken var att han tillsammans med Alexander Sahlin skulle slåss om förtroendet, eller det var tanken innan försäsongsskadan satte käppar i hjulet för Bergvik. När man frågar huvudpersonen själv tar han det hela med mycket ro än vad man kanske skulle kunna förmoda.

– Det blir en special situation när vi är tre stycken så det blir ju en konkurrenssituation, men det är egentligen inget speciellt med det. Det är inget nytt, det är inget som man inte varit med om förut. Man får gå in där och göra sin grej och sen är det upp till tränaren att bestämma vem som ska spela, säger han och fortsätter.

– Jag brukar nog tänka lite positivt när det kommer till den här typen av situationer och försöka koncentrera mig på det jag kan påverka, det är bara att gnugga på. Jag visste att jag skulle vara borta så pass länge att jag visste att något skulle hända, och det sa de till mig också medans jag var borta. Sen var tanken att NHL - och AHL skulle dra igång, men nu har det skjutits upp och då blir det en annan situation än det som var tänkt från början, säger han.

Skadan som uppkom i träninsgmatchen mot ligakonkurrenten Vita Hästen var oturlig och ganska omgående stod det klart att Bergvik skulle missa seriepreimären. När vi tar oss in på ämnet talar han med stor tacksamhet kring rehaben i SSK.

– Rehaben har gått jättebra. Vi har ett superbra team som hjälper till med det medicinska här i SSK. Direkt efter skadan gjorde man ett ultraljud för att se storleken på skadan. Efter några veckor så gjordes det en jämföresele för att se om det hade läkt och det hade det gjort. Rehaben har verkligen gått över förväntan, menar han.

Tanken var att lånen från NHL och AHL skulle löpa ut om två veckor och att ordningen skulle vara mer återställd då. Nu ser det ut som låneavtalen kommer att förlängas ytterligare. Det kommer säkerligen att påverka Fredrik Bergviks roll också.

– Jag har inte funderat så mycket på just det, allt är så osäkert just nu. Det finns en massa olika scenarier som man skulle kunna spela upp, men kommer till det så får man ta det då. Jag har inte funderat så mycket på just det där. Jag är där, tränar och gör det jag kan påverka och sen är det upp till tränarna vem som ska spela och vem som inte ska, säger han.

Utan att dra några större slutsatser kan man var ganska säker på att det finns en och annan sportchef i Hockeyettan som håller tummarna för att lånen från utlandet blir kvar. Därmed skulle chanserna öka att Fredrik Bergvik blir tillgänglig för lån till just Hockeyettan där han gjort succé i såväl Tranås som Hanhals, men kanske ska man inte hålla andan i väntan på det.

– Målet är att komma tillbaka och spela med laget, sen är det upp till ledningen och bestämma om man ska komma igång direkt i laget eller om de vill att man ska komma igång någon annanstans. Det är upp till gänget där att bestämma. Jag kommer göra min grej och komma i matchformen, om det blir här eller någon annanstans är utom min kontroll även det, så jag lägger ingen energi på det, säger han

Är du öppen för en utlåning till Hockeyettan?

– Om det kommer det till det så har man kanske något att säga till om men jag inte hört något än så jag fortsätter att nöta på till dess, vi får se vad som händer, svarar han diplomatiskt.

"Det gäller anpassa sig"

Bortsett från Bergviks situation så finns där en annan pågående problematik som inte gått någon förbi — Cornoapandemin. I veckan höjdes restriktionerna i vissa delar av landet samtidigt som flera lag, bland annat i Hockeyettan, drabbats av smittan. Samtliga hockeyspelare lever med det här i sin dagliga rutin och någon sorts påverkan har det förstås, frågan är hur pass mycket det egentligen stör spelarna.

– Det är en jättemärklig situation som ingen har varit med om innan så att det blir speciellt med lite folk på läktarna och restriktioner. Det gäller att anpassa sig till det och göra det bästa av situationen helt enkelt. Jag tycker att klubbarna gör ett bra jobb där så att vi kan fortsätta även om det är lite speciellt. Det är klart att det är en utsatt miljö, det är ju en närkampssport men vi gör det vi kan för att undvika riskerna, spritar händerna ofta, försöker att inte sitta nära varandra om vi inte behöver. Där tycker jag att klubben tar ett jättestort och viktigt ansvar och nu har alla spelare testa oss också så det känns som vi gör vad vi kan just nu.

Finns någon sorts social oro?

Jo, men det är klart. Innan restriktionerna som kom nu så kändes det som om samhället slappnade av lite och glömde av det lite. Nu känns som att det återgår till det som var och det är klart att det finns en liten oro, det känner nog alla.

Fredrik Bergvik - Södertälje SK

Position: Målvakt

Ålder: 25 år

Klubb: Södertälje SK

Tidigare klubbar: Djurgården, Frölunda, Mora, Hanhals, Tranås (lån)

Aktuell: Skadad på försäsongen mot Vita Hästen och nu en av tre friska målvakter i SSK.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget