Sportbloggare | Blogg - Sportbloggare.se
 • Hem
 • Sportbloggare
Sportbloggare

Bild från Bildbyrån

Exklusiv intervju med Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Exklusiv intervju med Mikaela Åhlin-Kottulinsky som nyligen blev den första kvinnliga vinnaren av ett STCC-race. Det var dock efter många om och men. Mikaela blev nämligen utsedd till vinnare, sedan diskad för att sen efter överklagan återigen bli utsedd till vinnare av racet. Sportbloggare har nu fått chansen att höra Mikaelas egen version av allt som hände.

Första kvinna någonsin att vinna ett STCC-race, berätta hur känns det?

Ja, först var jag ju bara glad att jag vann och att vi i teamet lyckades med det här. Jag hade en väldigt tuff säsong förra året och det var väldigt nära att jag inte ens skulle komma till start i STCC i år. Att då ha haft alla partners och ett team som trott på mig hela vägen, och att vi har kämpat ifrån att vara närmare en sekund (per varv efter det snabbaste teamet) efter i början av säsongen till att sen gå och vinna ett race. Då känns det väldigt skönt att kunna ge det tillbaka till teamet och mina partners. Sen inser man ju efteråt vilken stor grej det här faktiskt är, just för att ingen kvinna någonsin har vunnit ett STCC-race tidigare. Så ja det känns jättestort!

Jag försökte fokusera framåt och inte titta så mycket bakåt, allt för att slippa stressa upp mig av vad som hände mellan de andra förarna.
Ta oss igenom racet, hur var det?

Ta oss igenom racet, hur var det?

Ja, det började ju inte så bra då jag i racet innan fick tekniska problem vilket gjorde att jag tvingades bryta. Så när jag klev in i race två och startade från pole position så hade jag en känsla att det enda jag kan göra nu är att göra mitt bästa. Det är lätt att du börjar planera en massa och fundera över hur man ska göra i olika moment och det är klart att man måste försöka förbereda sig på bästa sätt men någonstans så kommer man alltid tillbaka till att allting kan hända i ett race. Så jag klev in till racet med inställningen att få en lugn start och ta det därifrån. På den vägen blev det, jag försökte fokusera och ta en sväng i taget. Jag försökte fokusera framåt och inte titta så mycket bakåt, allt för att slippa stressa upp mig av vad som hände mellan de andra förarna. Det var egentligen inte förens när det var tre varv kvar som jag började tänka att jag skulle sänka varvtiderna med en halv sekund, för vid det här laget hade jag en så pass bra lucka bakåt och marginal så jag visste att jag kan ta det lite safe och verkligen försöka se till att allt blir rätt.

Det kändes som vi visade att det inte handlade om prestanda i bilen utan att det handlar om en tolkning av reglementet som dom på plats efter tävling hade tolkat annorlunda.

Sen efter att du kört in som etta och firat in segern blev du diskvalificerad, hur var den processen?

Grejen är ju den att jag har ju alltid sett det som en vinst oavsett vad, och jag har även väldigt tidigt sagt att det vore konstigt om vi inte fick tillbaka den här vinsten. Just för att jag litar på mitt team och jag på allt de gör. Jag var väl kanske inte helt säker men jag hade hela tiden en stark tro på att vi skulle få våran placering och poäng tillbaka. Sen är det såklart tråkigt att få det beskedet att man blivit diskad, och sen den långa väntan på det. Men på ett personligt plan har jag alltid sett det som en vinst. Därför var det även väldigt skönt att vi i nästa race gjorde vårt bästa kval som team någonsin, och jag gjorde dessutom mitt bästa kval för året då. Det kändes som vi visade att det inte handlade om prestanda i bilen utan att det handlar om en tolkning av reglementet som dom på plats efter tävling hade tolkat annorlunda.

Mikaela Car

Foto: Daniel Ahlgren

Varför blev ni egentligen diskvalificerade?

Det hela handlade egentligen om antalet ljuddämpare, reglerna säger att man ska hålla sig till 95 decibel vilket vi faktiskt klarade av. Men reglerna hade på plats tolkats annorlunda, men vad jag tycker är viktigt att poängtera är att det här är inget som påverkar prestandan på bilen. I dagens läge har det faktiskt lämnats in en överklagan på vår överklagan, vilket gör att det här kommer gå vidare till den juridiska nämnden om jag har förstått allting rätt. Men poängen har vi fått tillbaka och som tidigare nämnt har jag firat det här som en vinst redan från första början, och det kommer jag fortsätta göra.

Det känns inte som att det roliga med att vinna togs lite ifrån dig?

Nej, det vet jag inte. Men när Daniel (teamägare av PWR) ringde i tisdags förra veckan så är det klart att jag blev väldigt glad då när jag fick veta att allt var klart. Det var skönt att höra “du kan gå och hämta tillbaka pokalen för den är din”. Jag måste nästan säga att jag fick uppleva all glädje en gång till, och det var gött att få fira vinsten två gånger.

Mikaela Racingstall

Foto: Daniel Ahlgren

Tror du att den här vinsten kommer att påverka din racing i det stora hela?

På grund av olika anledningar har jag tyvärr inte fått de resultat som jag velat de två tävlingarna efter vinsten men jag har visat att jag har speeden och den pace för att vara någon att räkna med. Jag vet även att jag har farten för att kunna vara med i toppen igen. Så självklart är det viktigt för mig rent personligt att kunna visa det. Sen har det även blivit en enorm medial uppmärksamhet kring det här, vilket är positivt för mig just för att jag jobbar mycket med sponsorer och det är bra att skapa sig namn. Dock har detta inte enbart gett utslag inom motorsporten utan det här har blivit spritt sig bredare än så. Jag insåg det när allt lugnat ner sig lite, hur mycket det här faktiskt betyder. Inte bara som tjej inom motorsporten utan även att jag visar upp att man som minoritet i en grupp oavsett vad och hur det ser ut kan slå igenom och lyckas, även om det är tufft ibland.

Vi tror verkligen på det här och det var hur häftigt som helst, det här är framtidens racing.

Om du skulle måla upp en dröm med din racing, hur skulle den se ut?

Min första stora dröm är att vinna STCC-totalen, inte bara ett race utan att vinna hela serien. Sen har jag en dröm om att få komma ut och köra elracing-bilar. Vi presenterade faktiskt en rolig nyhet nu i helgen då jag körde den första elracing-bilen som någonsin visats upp på bana. Vi tror verkligen på det här och det var hur häftigt som helst, det här är framtidens racing. Det var en helt galen känsla, bilen jag körde motsvarade ca 600 hästkrafter lät som ett stridsflygplan och gick helt sjukt fort. Så det skulle vara en dröm att i framtiden tävla i elbils-racing och köra VM i det.

Mikaela Redbull

Foto: Daniel Ahlgren

Du har själv varit inne på att du är i en utsatt position i en mansdominerad bransch, finns det pågåenden arbeten för att få in fler tjejer i racingen?

Ja men det gör det absolut! Jag jobbar en hel del med just det. Framförallt finns det ett event som heter “girls on track”. Det är den största motorsport organisationen FIA som har en avdelning med namnet “women in motorsport” som har skapat det här eventet “girls on track”. Eventet går ut på att tjejer mellan 13-18 år ska få komma och prova på gokart, och på det sättet locka fler tjejer till sporten. Om någon av tjejerna sedan skulle prestera bra finns chansen att ta sig vidare till en form av final som körs på Le Mans som ligger i Frankrike. Efter det kommer FIA vara med och stötta vidare för att tjejer ska kunna ta sig fram inom racing. När man väl tagit sig in i sporten så finns svenska bilsportförbundet som har vidare kontakt med duktiga och intresserade, de brukar även hålla olika sorters tjejevent.

Hur skulle ett sånt event kunna se ut?

Vi hade faktiskt ett i somras och kommer nog ha ett till i vinter, och de kan se ut så att ett gäng tjejer både med och utan licens. Sen kör vi lite gokart med dom och jag håller i föreläsningar bland annat, allt för att fler tjejer ska få upp ögonen för sporten. Sen efter det har man chansen att ta kontakt med sin lokala klubb och därifrån försöka ta det vidare. Så vi jobbar hela tiden med det och det känns som att det är påväg i rätt riktning.

Nu är säsongen över för Mikaela, men vi på Sportbloggare önskar henne all lycka och kommer följa henna med spänning nästa säsong.

Dela inlägg

VM i fotboll och hemmaplan

Kan hemmaplan lyfta nationer tillräckligt för att de som annars brukar falla bort tidigt eller inte ens kvalificerar sig, plötsligt hittar särskild motivation och slåss om medaljer?

Världsmästerskapen är bara någon dryg månad bort och det börjar självklart diskuteras speltips både i media och på arbetsplatser mellan kollegor. De vanliga namnen nämns, men hur kommer det gå för hemmanationen? Hur kommer det sluta för Ryssland som med tanke på sin befolkningsmängd måste sägas vara en bland de mest underpresterande i den här sporten?

Historiskt haveri

Räknar man Sovjetunionen när det talas om Ryssland - vilket skall göras - hade landet en del framgångar i både EM och VM. Men det var för många år sedan och intressant nog dominerades en deras bästa årgångar i VM 1986 av spelare från Dynamo Kiev i Ukraina. Hela nio spelare från Kiev spelade i startelvan där dessutom tränaren var ukrainare.

Efter Sovjetunionens fall har det sett märkligt tafatt ut. Riktigt illa med tanke på att sporten är den överlägset populäraste i landet, faktiskt mycket mer så än hockey, och det finns knappt 6 miljoner registrerade spelare. Lika många som det finns invånare i Danmark.

Ser man tillbaka hur Ryssland presterat i VM sedan Gorbatjovs perestrojka där VM 1994 var det första som man kunde kvalificera sig till under nuvarande fanan, har de misslyckats att ta sig till VM tre gånger. Åkt ut redan i gruppspelet de tre gånger man väl tog sig till turneringen. Det finns inget som tyder på att någon drastisk förändring kommer ske i år då Ryssland är direktkvalificerat i egenskap av värd. De har god chans att ta sig vidare från gruppen tack vare en ganska snäll lottning, men därefter skall det mycket till för att tävla om medaljer.

Blandade resultat

Ser man till övriga nationer och hur det gått för dem på hemmaplan finns ingen tydlig trend. Några har höjt sig, för andra verkar det snarare ha varit en börda än någon stor fördel. Vem minns inte hur Brasilien kollapsade totalt i sitt VM 2014? De imponerade inte särskilt i gruppen, tvingades till straffar mot Chile i åttondelsfinal, tog sig med möda vidare mot Colombia i kvartsfinal, förlorade mot Tyskland med 7-1 i semifinal och vann inte ens matchen om tredje plats vilket Nederländerna gjorde med 3-0.

Om man begränsar sig till de tio senaste VM-turneringarna med start 1978 vann visserligen Argentina det med ett ganska anonymt lag med det skrivs fortfarande spaltmeter hur dåvarande militärjuntan hade köpt turneringen.

1982 tog sig Spanien vidare från gruppen med ett ynka måls marginal men sedan tog det tvärstopp i andra omgången.

1986 spelades i Mexico och sin vana trogen åkte man ut i kvartsfinal. Varken bättre eller sämre mot hur Mexico brukar hamna.

1990 var Italien värd och de nådde semifinal men nationen hade förväntat sig mycket mer. Både för att det var hemmaplan och för det spelarmaterial man hade.

1994 spelades VM i USA och det lyfte landet ganska mycket som tog sig till åttondelsfinal, därefter har USA faktiskt spelat upp sig och överraskar ofta. Något som säkert kan härledas att man fick arrangera den där turneringen, i landet som annars spelar sin fotboll med händerna.

1998 vann Frankrike sitt första och hittills enda VM men det var på pappret en fenomenal samling spelare och ingen överraskning alls.

2002 delades värdskapet mellan Japan och Sydkorea där det var tydligt att bägge länderna höjde sig ett snäpp tack vare den fenomenala hemmapubliken som de hade bakom sig. Även om det med Sydkorea råder starka tvivel där de hade många underliga domslut med sig i två direkt avgörande matcher.

2006 gick VM i Tyskland och det hjälpte inte mannschaft till guld. Inte heller hjälpte det Sydafrika 2010 till något alls då de fick stå som värd.

Sammanfattar man det så verkar inte hemmaplan gynna länderna särskilt mycket i VM, om inte lite fiffel är involverat. Därför skall det mycket till att Ryssland plötsligt slår ut lag efter lag på ren talang.

Dela inlägg

Din tipsguide till 13 rätt

Många letar efter de allra hetaste oddsen, bonusarna och den perfekta sidan för att tjäna pengarna. Men många tänker inte på var man kan hitta hjälpen till framgång.

Trespekt är en tipsguide som startade som en youtubegrej med veckofilmer inför Stryktipset, men har idag blivit så mycket mer. De delar varje dag ut något hett tips från svenskaspels olika spelalternativ. De har en egen Community där flera tippare diskuterar för och nackdelar med olika bettingsidor, delar sina tankar och tips och rent allmänt snackar sport. Sport är något vi inte kan vara utan, det är en livsstil som vi andas och det delar vi med just dig! Så bli en Trespektare du med.

Kom ihåg.

13 rätt ger Trespekt!

Dela inlägg
Sportbloggare

Bild från Bildbyrån

Sveriges bästa sida för speltips, Bettingstugan.se, har lanserats

Vår systersida Bettingstugan.se introducerade förra veckan en ny uppgraderad webbsida till alla er som har ett intresse för betting på sport. Denna kompletta hemsida för betting erbjuder er varje vecka speltips från dom populäraste sporterna runtom Europa samt speltips från dom mindre sporterna och ligorna.

Utöver speltips så kan du som läsare på Bettingstugan.se även bli upplyst med nödvändig information för att bli en bättre bettare. Nu finns en omfattande betting guide där du får möjlighet att lära dig allt från vad ett odds är till hur du bygger din egen spelmodell. Du kan dessutom ta del av spelbolagsrecensioner, bonusar, kampanjer eller information om kommande events.

Bettingstugans experter

I samband med att Bettingstugan uppgraderat sitt innehåll så har även ett nytt team av experter tillkommit. Dessa experter har blivit anställda med kravet att inte bara dela med sig vassa speltips utan även att kunna förmedla sin kunskap om sporten som dom rekar. ytterligare en anledning till att just dom tillhör Bettingstugans team är pga. deras breda kunskap inom betting. Bettingstugan är nämligen angelägna om att dela med sig av matcher med bäst spelvärde och odds.

Idag erbjuder Bettingstugan experter speltips i följande sporter;

 • Fotboll
 • Ishockey
 • Innebandy
 • Schack
 • E-Sport

Läsartips

På Bettingstugan.se kan du ansöka om att skriva läsartips. Det innebär att du själv kan tipsa om ett bra odds eller en match. Så ansök om att skriva läsartips idag och visa att du är en skicklig spelare.

Bettingstugan en komplett sida för betting

Bettingstugan.se innehåller mycket mer än heta speltips. Den nylanserade versionen av Bettingstugan erbjuder även viktiga verktyg som du behöver för att ta din betting till en ny nivå.

1. Bettingguider

För att du ska ha möjlighet att blir framgångsrik med din betting så krävs det att du lägger ner tid och gör din läxa. Bettingstugan har därför skapat en guide där du får möjlighet att lära dig dom mest grundläggande delarna inom betting samt andra faktorer som är nödvändig när du bettar. Om du läser igenom dom olika guiderna på Bettingstugan kommer du få en bredare förståelse kring betting samt även öka dina chanser till att bli en framgångsrik spelare långsiktigt. Och det är ju vad målet med din betting är, att bli en vinnare. Bettingguiden är uppdelad i tre olika nivåer:

 1. Nybörjarguide
 2. Medelguide
 3. Avancerad guide

Nybörjarguide

Denna nybörjarguide är skapad för er som är intresserade av att börja betta men som inte vet hur du ska gå tillväga. I nybörjarguiden kan du läsa om dom olika speltermerna som nämns i bettingvärdeln, vad som är ett bra odds, hur du väljer rätt spelbolag och mycket mer.

Medelguide

Bettingstugan medelguide är perfekt för er som kan dom grundläggande delarna inom betting men som har viljan att bli ännu mer påläst om ämnet. Läser du Bettingstugans medelguide så kommer du bland annat lära dig hur du skapar ett spreadsheet, räknar ut ditt ROI och använder dig av Bankroll Management.

Avancerad Guide

Den tredje och sista guiden på Bettingstugan är för er som bettar kontinuerligt och som har viljan att lägga ner tid på att bli en riktigt skicklig bettare. I den avancerade guiden får du chansen att lära dig olika strategier och system som är till din fördel när du bettar, men även information om hur du bygger din egen spelmodell eller hittar dom bästa spelbolagen.

2. Spelbolagsrecensioner

Bettingstugan har recenserat majoriteten av spelbolag för att hjälpa er att hitta det perfekta spelbolaget. Förutom omfattande information om dom olika spelbolagen så har Bettingstugan även rankat dom bästa spelbolagen för:

 • Fotboll
 • Tennis
 • Hockey
 • Livestream
 • Livebetting
 • Cash Out

3. Bonusar & Kampanjer

När du hittat det rätta spelbolaget är det dags att registrera ett konto. I majoriteten av fall kommer du då bli erbjuden någon typ av välkomstbonus av spelbolaget. Dom olika spelbolagen använder denna typ av bonus som ett sätt för att locka över kunder så i många fall kan dessa bonusar vara väldigt generösa. Har du redan ett konto kommer så behöver du inte vara orolig, bonusar delas även ut till er. Det som är viktigt när du använder dig av en bonus eller kampanj är att du är medveten om vad för olika regler och villkor som tillkommer. För att hjälpa dig att få en god översikt över vad som gäller så har Bettingstugan jämförts spelbolagens insättningsbonusar, gratisspel, matchade bonusar, gratisspel utan insättning samt massvis med andra bonusar och kampanjer som spelbolagen erbjuder.

Dela inlägg
Sportbloggare

Bild från Bildbyrån

Sportresultat direkt i mobilen

Svenska fotbollsfans har de senaste åren fått ökade möjligheter att följa sport genom livescore, extra tv-sändningar och ett ökat utbud av sportsajter på nätet. Även tryckt press har fått ett litet uppsving när det kommer till att rapportera om fotboll från världens alla hörn. En av de faktorer som spelat stor roll för sportintresserade är Sveriges bästa målservice FlashScore.se som erbjuder sportresultat direkt i mobilen och surfplattan.

FlashScore med målservice

FlashScore erbjuder sin service via en app och en supersnabb hemsida där man ger dig som besökare en bred överblick över mängder av sporter och events. Ingen annan tjänst på den svenska marknaden är lika omfattande och klarar av att erbjuda snabb målservice och annan livebaserad information i samma utsträckning.

Exempelvis kan du enkelt följa fotbollsresultat från Premier League, se vad ställningen står i aktuella matcher från Allsvenskan eller hur tabellen ser ut för fotbollsligan i MLS. Även om fotboll är den största och bredaste sektionen så erbjuder man liveservice med statistik, resultat och referat från sporter som tennis, motorsport, cykling, golf, samt ishockey för att nämna några. Som enda svenska tjänst erbjuder man också liverapportering för vintersport.

100 % gratis att använda

Om du vill säkerställa att du aldrig mer missar ett mål som görs när ditt favoritlag spelar match, eller aldrig mer missa viktiga händelser i just din favoritsport så är FlashScore ett begrepp du ska lägga på minnet. Tjänsten är helt gratis att använda och det gäller oavsett om du surfar in till hemsidan eller om du använder appen som både fungerar på Android och på iOS-system.

Man har optimerat tjänsten genom att man ger dig som användare möjlighet att registrera ett gratis konto hos FlashScore. När du sedan är inloggad på kontot kan du favoritmarkera olika lag, sporter och enskilda idrottare för en mer personlig liveservice med resultat och livescore. Du får du pushnotiser och tillgång till liveresultat och målservice var du än befinner dig.

Låter det som en tjänst som skulle passa dig? Använd gärna FlashScore i kombination med artiklar från Sportbloggare. På så vis kanske du får all information du behöver om just ditt favoritlag?

Dela inlägg