• Hem
  • KarlRbk
  • MATCHREFERAT: Frölunda starkast i hemmapremiären

MATCHREFERAT: Frölunda starkast i hemmapremiären

Det var minst sagt två taggade lag som drabbades samman när SHL var tillbaka på agendan. Hemmalaget Frölunda tog sig an favorittippade Djurgården hemma i ett laddat Scandinavium, och det märktes att saknaden efter ishockey var stor i Göteborg då det var långa köer in till arenan redan 90 minuter innan pucksläpp.
Publiken fick se en händelserik match som svängde fram och tillbaka redan får start.

Frölunda började direkt med ett starkt och intensivt förstabyte som stockholmarna inte riktigt var med på av den så evigt unge Joel Lundqvist med sina kedjekamrater i Ryan Lasch och Patric Carlsson.
Lasch har ett jätteläge redan i sitt andra byte men Reideborn var i vägen den gången.

Efter fem minuter kopplar Djurgården ett litet kommando över matchen genom två tunga byten av lagets första och andra kedja. Detta resulterar i trötta ben och långa byten på hemmalaget då man inte lyckades få ut pucken ur egen zon.

Med halva första perioden spelad kommer Djurgården i en fin 3 mot 1 med Dick Axelsson som puckförare, han rundar backen men lyckas inte överlista Johan Mattsson i kassen. Dick fortsatte sedan i PP att briljera med sina fina händer och spelsinne, bland annat med en lång diagonalpass till Bergfors som skulle ha lossat bössan direkt men istället tog emot pucken och Mattsson hann över och räddade.

Matchen svängde fram och tillbaka med några riktigt fina chanser för bägge lagen. Med lite skärpa i avsluten hade första perioden kunnat sluta 2-2 istället för mållöst. Det var faktiskt en riktigt bra och händeserik hockeyperiod som hade det mesta för att vara den första för säsongen.

I andra perioden väljer Frölunda tempot i matchen och trycker ner Djurgården de första minuterna innan Lasch omedvetet får upp sin klubba i ansiktet på Josefson. 4 minuters powerplay väntade där Djurgården skapade massa fina lägen men pucken ville liksom inte in. Bland annat när pucken studsade fram till Andreas Engqvist som stod helt solo framför målet men missade även han.

Frölunda löste sitt långa box play galant och Lasch var tillbaka på isen igen och skapade oro direkt i Djurgårdens försvarszon. Lasch är kanske inte lika snabb i vändningarna som han var när han kom till Sverige, men detta väger upp ganska bra med att han med lysande rutin och gudabenådade spelsinne hittar de mest genialiska passningarna och läser spelet mer än många andra ute på isen.

Mittenperioden är till Frölundas favör trots några mer skott från bortalagets sida men perioden slutar även den mållös men Scandinavium bjöds på en publikvänlig hockey som innehöll allt från fysisk spel till flertalet skott i målramen.

Den avslutande perioden så började orken tryta och fler misstag togs från bägge lagen. Redan efter tre minuters spel så har Frölunda en riktigt fin 2 mot 1 som slutar med utvisning två minuter för bortalagets Robin Norell. Ett PP för Frölunda som inte varade mer än tre sekunder då Joel vinner teken bak till Carlsson som snygg kastar upp pucken i krysset. 1-0 till göteborgarna var ett faktum.

Matchen svängde fram och tillbaka som den gjort under nästintill hela matchen. Frölunda hade sedan ett snyggt mål av Stålberg som blev bortdömt pga en offside på ungefär 0,5 mm. Det var verkligen hårfint och Djurgården var fortfarande kvar i matchen.

Men med mindre än fyra minuter kvar så kom 2-0 målet ändå efter att Sigalet forcerat fram genom hela isen och fått en perfekt pass i 2 mot 1 av Max Friberg där han tryckte in pucken bakom Djurgårdens Reideborn.

Med en sen reducering till 2-1 med 45 sekunder kvar av matchen av 19 årige Emil Bemström som gjorde sitt första mål i SHL så fanns ändå ett litet hopp. Dick fick ett drömläge med 10 sekunder kvar men fick pucken för långt fram och Frölunda stod som segrare i hemmapremiären inför 10 314.

Matchen hade det mesta och med siktet rätt inställt till kommande matcher så kommer båda lagen ta mycket viktiga vinster, även om bägge målvakterna gör en mycket fin insats.

För Frölunda väntar nu Brynäs borta på torsdag medans Djurgården tar emot Rögle BK hemma i Hovet samma kväll.