Oskarshamn är ett stort föredöme för småklubbarna som drömmer om…
  • Hem
  • Dragskott
  • Oskarshamn är ett stort föredöme för småklubbarna som drömmer om högstaligan
Oskarshamn är ett stort föredöme för småklubbarna som drömmer om högstaligan

Bild från Bildbyrån

Oskarshamn är ett stort föredöme för småklubbarna som drömmer om högstaligan

Sensationen - sett i ett perspektiv inför säsongen - är ett faktum: lilla Oskarshamn är klara för SHL.

IKO är ett stort föredöme för småklubbarna som drömmer om högstaligan och ska ses som det största skrällaget i det här sammanhanget sedan "Vilda Väsby" 1987.

Smålänningarna, med Per Kenttä som "byggherre", har gjort det imponerande med bra med små medel.

Ett lag med mycket karaktär, en bra mix av olika spelartyper och även en bra blandning av unga spelare som är på väg uppåt i karriären, kryddat med en del rutinerade pjäser.

***

Faktumet att den här matchserien gick till sju matcher får dessutom betraktas som ologiskt. Oskarshamn var helt enkelt utan tvekan det bästa laget rent spelmässigt i fyra av de sex första matcherna och borde med andra ord ha avgjort det här ännu tidigare.

***

Några spelare förtjänar att lyftas fram lite extra:

Inte minst målvaktsklippan Christoffer Rifalk, som har tagit ett stort kliv framåt den här säsongen och stundtals varit rena rama väggen.

Spelskicklige Oskar Nilsson är ett annat exempel. En back med ett högt "hockey-IQ", som förtjänar att få en rejäl chans i SHL.

Rutinerade Jonas Engström är ett annat klockrent namn i sammanhanget. En spelare som gjort sin bästa säsong i karriären hittills och varit en klasspelare i såväl offensiven som defensiven. Dessutom en spelare med gedigna ledaregenskaper.

***

På tal om spelare i IKO-lägret. Avancemanget lär kännas extra skönt för Jesper Dahlroth, som inte fick chansen att följa med Timrå upp i SHL förra året. Snacka om en revansch med stort R.

***

Timrå är därmed - återigen - tillbaka i HockeyAllsvenskan, men har ingen anledning att deppa ihop. Förutsättningarna för ett avancemang är goda på sikt. Hockeykulturen är stark, ekonomin är numera sund och det finns mycket kompetens på alla fronter i klubben. Det kommer som bekant dessutom bli direktuppflyttning från HockeyAllsvenskan till SHL på sikt, vilket alltså innebär att Tik inte kommer behöva slå ut ett SHL-lag för att ta steget tillbaka.

Matchfakta

Timrå - Oskarshamn 0-3 (0-1, 0-0, 0-2)

Första perioden:
0-1 Jonas Engström (Joakim Thelin, Robin Söderqvist).

Tredje perioden:
0-2 Matias Sointu, 0-3 John Dahlström, mål i tom målbur.

Skott: 42-36 (11-16, 20-9, 11-11).
Utvisningar: Timrå 10 minuter. Oskarshamn 2 minuter.
Domare: Mikael Holm och Marcus Linde.
Publik: 6.000.

Dela inlägg

Kommentera blogginlägget