Pandemin har varit full av utmaningar för svensk hockey, men nu börjar det ljusna ordentligt och i Luleå Hockeys fall ser det lite extra ljust ut av olika anledningar. Dels till följd av att LHF är starkare än någonsin sett till det egna kapitalet och har en gedigen likviditet som ger klubben en bra grund att stå på.
För en tid sedan kunde vi även konstatera att Luleå tillhör toppskiktet i Sverige när det gäller licensierade spelare, vilket delvis är damhockeysatsningens förtjänst. En långsiktig, smart och framsynt satsning av klubbledningen, som har bidragit till att få fler damer och tjejer att få upp ögonen för hockeyn, vilket hela klubben har dragit vinning av. Det är troligt att damsatsningens positiva spin off-effekter bland annat i viss mån har bidragit till att publikintresset för herrarna var så pass stort innan pandemin.
Det ser dock än ljusare ut i ett lite mer långsiktigt perspektiv. Faktum är att Luleå har bättre framtidsutsikter än någonsin.
Den största industriella expansionen i Norrbotten med omnejd i modern tid - som delvis är ett resultat av den gröna omställningen - lägger grunden till mycket på den fronten.
Välinitierade Cornucopia har sammanfattat det på följande sätt:
"Sveriges framtid hittas norr om Dalälven - i söder bara strömavbrotten och arbetslösheten - nu saknar Norrland bara en bilfabrik"
"Ett alternativ är att sälja huset redan nu och flytta till Norrland, där villorna fortfarande är billigare än i söder och med mössan i hand söka jobb hos Northvolt, SSAB, LKAB eller H2 Green Steel. Sedan får vi se när husspekulationen tar fart och folk börjar köpa tomter och bygga hus på för att sälja med vinst när de väl står klara. Det kommer bli tryck på fler bostäder där uppe", skriver Cornucopia.
Sportbloggare.com har som bekant tidigare reflekterat över vad H2 Green Steels jättesatsning i Boden kommer innebära för hockeyn i kommunen. Där snackar vi om 1.500 direkta arbetstillfällen och kanske uppemot cirka 10.000 anställda om man räknar med underleverantörer, service och diverse andra spin off-effekter. Den satsningen kommer såklart i första hand gynna Boden, men även gagna Luleå extremt mycket och bidra till att vissa delar av Norrbotten fullkomligt BADAR i pengar på sikt.
Vissa delar av Norrbotten kommer BADA i pengar i framtiden
Luleå och grannkommunen Boden är en gemensam arbetsmarknadsregion och den snart färdigställda upprustningen av Väg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast - som kommer öka framkomligheten samt säkerheten - underlättar. Massvis med företag, privatpersoner och somliga verksamheter med en kommunal koppling i Luleå lär vara involverade i H2 Green Steel på olika sätt och vis. Allt ifrån Luleå hamn till diverse företag som är underleverantörer till industrin berörs. Direkt och/eller indirekt.
Storslagna HYBRIT i Malmfälten utgör ett annat klockrent exempel på vad som är att vänta när det gäller ekonomisk aktivitet som sticker ut lite extra i delar av Norrbotten och bidrar till att skapa enorma framtidsmöjligheter. Visst - det är långt till både Kiruna och Gällivare rent geografiskt, men det positiva som händer i Malmfälten har i modern tid ofta gagnat Norrbottens residensstad. Luleå är en viktig "knutpunkt" i norra Sverige för den tunga industrin i form av exempelvis alla konsultverksamheter och verkstadsföretag, som servar den gruvrelaterade industrin.
Vi ska - för att göra det hela mer nyanserat - ha klart för oss att det finns verksamheter i Luleå med omnejd som INTE kommer gynnas av den gröna industriella omställningen, men lägger man ihop alla plus och minus och ser till nettoeffekten kommer det bli ett eminent lyft på pluskontot rent helhetsmässigt.
Ovanligt stark hockeykultur i Luleå med omnejd
I många andra regioner med ett betydligt större utbud generellt (bland annat med kulturevenemang) kanske inte en arbetsmarknadsmässig förändring av den här karaktären skulle spela så stor roll för regionens främsta hockeyklubb i sig, men i Luleå och vissa andra delar av Norrbotten är hockeykulturen så pass stark att det skapar fantastiska förutsättningar. Jobbet, familjen och det andra "vardagliga" - därefter väger hockeyn tämligen tungt för många för att få lite "spänning" och "underhållning" i tillvaron.
Luleå Hockey kommer emellertid på intet sätt vara något självspelande piano och det krävs en slipad, skicklig och handlingskraftig klubbledning - vilket LHF för närvarande har - som kan kapitalisera på de suveräna framtidsmöjligheterna som delvis är ett resultat att Norrbottens unika förutsättningar med en kombination av grön el (vattenkraft och vindkraft), robust infrastruktur i sammanhanget, närvaron av ett tekniskt universitet, hamn av hög kvalitet och så vidare.
Tänka utanför boxen och dra in pengar utanför hockeyn
Den planerade satsningen på arenaområdet - som Norr Media uppmärksammade för ett par månader sedan - är ett klockrent exempel i sammanhanget. Luleå har som ambition att utveckla Coop Norrbotten Arena-området och utnyttja dess enorma potential (inte minst med tanke på närheten till centrum) i form av exempelvis bostäder och hotell för att få fler ekonomiska ben att stå på, samtidigt som verksamheter med en direkt anknytning till hockeyn gynnas i form av till exempel ett större gym.
Luleå måste tänka lite utanför boxen rent ekonomiskt och bredda intäktsbasen för att kunna hänga med i den snabba utvecklingen och säkra konkurrenskraften. LHF har definitivt sina nackdelar i jämförelse med många konkurrenter. Det råder exempelvis inga tvivel om att Luleå har en utsatt geografisk position med höga resekostnader, vilket helt enkelt måste kompenseras på andra sätt för att det ska bli hållbart med elithockeyverksamhet i Sveriges toppskikt över tid.
Fler SM-guld även på herrsidan lär inkasseras - förr eller senare
Visst - Luleå har ett högintressant SHL-lag som kan utmana de bästa den här säsongen. Konkurrensen är dock superhård och det finns många bra lag. Norrbottningarna är inte ens ett givet topp fyra-lag på förhand. Faktorer i stil med till exempel eventuella stora skadebesvär, värvningar som underpresterar av olika skäl och en del annat är dessutom omöjliga att förutse sett över en enskild säsong. Det viktigaste är dock oavsett inte att ta fler SM-guld på herrsidan kortsiktigt, utan att fortsätta stärka ekonomin och säkerställa en stark organisation i alla avseenden och på så sätt bygga en klubb som kan ta sig an framtidens utmaningar med full slagkraft. Fler SM-guld - även på herrsidan - kommer förr eller senare OM Luleå fortsätter på den här vägen och kan kapitalisera fullt ut på alla möjligheter som kommer uppstå i regionen.