Boden - tillika den stolta militärstaden i Norrbotten - är på väg mot en förvandling som kommer förändra kommunen i grunden. Nyheten om att det ska startas ett integrerat och fossilfritt stålverk i byn Norra Svartbyn i Boden slog ner som en bomb för många förra veckan.
Den gigantiska industrisatsningen väntas, vid full utbyggnad, generera i 1.500 direkta jobb och - åtminstone enligt vissa bedömare - totalt uppemot 10.000 (!) arbetstillfällen i form av underleverantörer, transport och andra positiva spin off-effekter när allt är i gång till 100 procent om ett antal år.
10.000 (!) extra arbetstillfällen i en kommun med 28.000 invånare
Sätt det i ett perspektiv av att Boden bara har cirka 28.000 invånare. Det säger en hel del om vilken genomslagskraft satsningen kommer få, trots att långt ifrån alla involverade kommer vara bosatta/ha fast verksamhet i Boden och det troligen är ett antal andra kommuner/regioner som också kommer dra vinning av detta.
Kommunalrådet Claes Nordmark betraktar satsningen som det största som har hänt Boden sedan i början av 1900-talet.
Noterbart i sammanhanget är att investeringen är på hissnande 25 (!) miljarder kronor och vd:n (Henrik Henriksson) rekryteras direkt från självaste Scanias vd-post, samtidigt som det finns tunga investerare i bakgrunden, vilket stärker trovärdigheten bakom projektet.
Det finns många vinnare i sammanhanget. För att ta några exempel:
- Miljön. Stålverket kommer använda sig av fossilfri energi och vara miljövänligt i allmänhet. Stora tekniksprång tas.
- Fastighetsägarna i Boden. Priserna för till exempel hus och bostadsrätter kommer - förr eller senare - öka ordentligt.
- Många befintliga företag och organisationer i Boden, som kommer få ett större kundunderlag till följd av den kraftigt ökade ekonomiska aktiviteten i närområdet.
- Idrotten i Boden.
Det sistnämnda är lite extra intressant. Boden har - i paritet till grundförutsättningarna - förvisso, periodvis, varit relativt framgångsrika inom exempelvis fotboll (lag i SuperEttan en gång i tiden), hockey (haft lag som varit nära att ta klivit upp i högstaligan) och handboll (för närvarande ett damlag i högstaligan).
Ett stort - eller snarare gigantiskt - problem har varit Bodens stora offentliga prägel och bristen på nog många riktigt slagkraftiga privata företag. Boden har inte varit i närheten av till exempel grannkommunen Luleå i det avseendet, vilket hämmat elitidrottens förutsättningar att hävda sig långsiktigt något enormt.
Här kommer stålverket in i bilden som något av en möjlig frälsare om klubbledningen spelar sina kort rätt.
Hockeykulturen är imponerande stark i Boden och hockeyn får väldigt mycket uppmärksamhet - rent proportionellt - i jämförelse med många andra kommuner. Ett växande Boden, både i form av befolkning och ökad ekonomisk aktivitet, kommer garanterat komma hockeyn tillgodo i stor omfattning.
Radikalt förbättrat sponsorunderlag
Det är visserligen långt ifrån säkert att H2 Green Steel i sig kommer gå in som någon form av storsponsor, men företagets närvaro i kommunen - inte minst i form av alla dessa redan nämnda troliga underleverantörer i kommunen - skapar förutsättningar för ett extremt mycket större sponsorunderlag på sikt. Allt ifrån konkreta sponsoravtal för exponering till att i vissa fall bara köpa biljetter till personal/kunder.
Boden går en tämligen spännande framtid tillmötes långsiktigt och det ska bli oerhört spännande att följa hur BHF - som har en slipad klubbledning sett till den kommersiella biten - utnyttjar den här potentiella gamechangern. Boden har redan nu ett lag som är i Hockeyettans absoluta toppskikt och en stor kandidat för ett avancemang till HockeyAllsvenskan ("nålsögat" som ska passeras för att ta sig upp är dock, oavsett sportsliga kvaliteter på laget, inte att leka med) redan i år.
Det ska för övrigt tilläggas att allt inte kommer ske "över en natt", utan det här är en mycket långdragen process innan allt drar igång fullt ut. Stålverket kommer - om allt går som planerat - starta 2024 och full produktion beräknas inte uppnås förrän så sent som 2030.
Påpekas bör dock att, av erfarenhet från tidigare satsningar på annat håll, att den mentala effekten - redan i ett tidigt skede - av projekt i den här stilen inte ska underskattas. En större framtidstro medför att fler vågar satsa i kommunen och förbereda sig inför det som komma skall. Stålverkssatsningen kan ge många ringar på vattnet även i ett relativt tidigt skede.