• Hem
  • Olins Englandblogg
Olins Englandblogg

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Rutinerad finländare med landslagsmeriter till HockeyAllsvenskan

Tingsryd kryddar forwardsbesättningen med 33-årige Teemu Tallberg, som fick chansen i det finska landslaget så sent som säsongen 2021/2022.

Tallberg har massvis av matcher i den finska högstaligan på meritlistan och är mycket välmeriterad i ett allsvenskt perspektiv.

Sportchefen Patric Larsson om det intressanta tillskottet.

- Med över 600 matcher i Liiga och en stadig produktion av poäng, kommer Tallberg att vara en viktig tillgång för oss både på isen och i omklädningsrummet. Hans erfarenhet av att spela på hög nivå och hans ledaregenskaper gör honom till en värdefull förstärkning för vårt lag. Vi ser fram emot att se Teemu Tallberg i den grönvita tröjan och är övertygade om att han kommer att göra ett stort avtryck hos oss, säger Tingsryds sportchef till klubbens hemsida.

Olins Englandblogg

Bild från Bildbyrån

Lindberg, Rattie, Dahlén, Omark och Tomasek är favoriter i kampen om att vinna SHL:s poängliga - enligt spelbolaget

SHL årgång 2024/2025 består av många synnerligen offensivt skickliga spelare. Spelbolaget Expekt har odds på vem som tar hem poängligatiteln i grundseriesammanhang.

Skellefteå-stjärnan Oscar Lindberg och Linköpingsliraren Ty Rattie är i topp med tio gånger pengarna.

Därefter handlar det om tre spelare med tolv gånger pengarna. Det avser Timrå-forwarden Jonathan Dahlén, Luleå-artisten Linus Omark och Färjestadskuggen David Tomasek.

Odds på vem som vinner SHL:s poänga - de 20 främsta
  1. Oscar Lindberg - 10.00
  2. Ty Rattie - 10.00
  3. Jonathan Dahlén - 12.00
  4. Linus Omark - 12.00
  5. David Tomasek - 12.00
  6. Oskar Steen - 14.00
  7. Mathias Bromé - 16.00
  8. Patrik Karlkvist - 16.00
  9. Jonathan Johnson - 18.00
  10. Peter Cehlarik - 21.00
  11. Max Friberg - 21.00
  12. Jesper Olofsson - 21.00
  13. Sampo Ranta - 21.00
  14. Leon Bristedt - 28.00
  15. Robin Kovacs - 28.00
  16. Broc Little - 28.00
  17. Nick Shore - 28.00
  18. Jakob Silfverberg - 28.00
  19. Marián Studenič - 28.00
  20. Filip Hållander - 31.00
Olins Englandblogg

Foto: Michel Erichsen /Bildbyrån

Sportbloggare tippar SHL-tabellen: 14:e plats - Malmö

Sportbloggare tar tempen på alla SHL-lag och rankar dem i enlighet med den placering som vi tror respektive lag har efter 52 SHL-matcher.

------

14. Malmö Redhawks

Malmös trupp ger fler frågetecken än utropstecken. Laget är nästan byggt till hälften med importspelare. Och de nyförvärv som kommer till Malmö känns på förhand svagare än de spelare som lämnat klubben.

****

Målvaktssidan (3/5)

Malmös målvakter är två namn med hög högstanivå, och knutna till respektive landslag under den förra säsongen.

Marek Langhammer hade dock en usel säsong i Oskarshamn sist, och det som vi sett från Daniel Marmenlind är inte mer än genomsnittlig målvakt i SHL, med höga toppar och djupa dalar.

Malmös båda målvakter behöver höja sig från den nivå de spelade på det förra året om Malmös säsong ska sluta ovanför kvalstrecket.

****

Backsidan (3/5)

Backsidan ser klart godkänd ut med toppar som på förhand ser ut att bli Dominik Badinka, Robin Salo, Jakub Galvas och Lassi Thomson på topp fyra. Denna kvartett står sig bra i konkurrensen för lag på den undre halvan, vilket är Malmös stora styrka.

****

Forwardssidan (2/5)

Centern Fredrik Händemark kommer att få dra att stort lass i Malmö, tillsammans med Carl Persson och Johan Olofsson. Men bakom dem är det svårt att se att starkt lag över fyra kedjor.

Jokern i leken är centern RobIn Hanzl. Där finns hög potential, men samtidigt är han på karriärens upploppsraka. Det kan bli både kanon och kalkon från hans sida under säsongen.

Otto Stenberg är en grym talang Malmö kan dra nytta av. Men det har (ännu) inte lossnat i SHL på samma sätt som i juniorlandslaget för honom.

Forwardssidan är Malmös akilleshäl. Den ser för tunn ut för att lyfta laget till en bättre placering. I synnerhet sett till vilka ytterforwards som mönstras, laget behöver mer offensiv spetskompetens på denna position.

****

Sammantaget: (8/15)

Malmö har ett lag som kommer att vara inblandad i bottenstriden. Det finns potential i rödhökarna, men det är många osäkra eller svagare kort som måste ta ett steg i rätt riktning under säsongen.

Uppsidan är väl att laget är hyfsat välbalanserat på papperet. I den meningen att ingen lagdel sticker ut jättemycket mer än den andra. Laget borde vara ungefär lika bra bakåt som framåt. Om det är bra eller dåligt i sig låter jag vara osagt...

Tomas Kollar och Jens Nielsen kommer att få göra rätt för sin lön om Malmö ska undvika kval denna säsong.

Att de får Bert Robertsson vid sin sida denna säsong är dock ett plus. Men jag avundas i tränartrions utgångsläge inför säsongen.

Bert Robertsson FOTO Peter Holgersson

Foto: Peter Holgersson /Bildbyrån

Olins Englandblogg

Lukas Pilö i Oskarshamn. Foto: David Wreland

Analys av Timrås defensiv

Skribent: Johan Barkestam

***

Så här kan Timrås defensiv komma att se ut:

Målvakter

Johansson – Juel

Backar

Erixon – Eronen

Nässén – Forsmark

Strömberg – Pilö

Svensson – Melander

***

Timrås målvaktssida är relativt stabil. Johansson är förstemålvakt och står för en bra stabilitet och Juel fungerar väl som back-up. Under fjolåret hoppade Juel på ett förtjänstfullt sätt in och stärkte upp Östersunds svajiga målvaktssida.

På backsidan känns laget relativt tunt. Laget har två tunga tapp i form av Rindell och Lyytinen. Främst Lyytinen var otroligt bra under sin inledande tid i föreningen, men han mattades något med tiden. Eronen är en rightback med landslagsmeriter från den finska landslaget. Han är i en bra ålder (29 år), men poängproduktionen imponerade inte nämnvärt under föregående säsong. 2 mål och 5 assist på 44 matcher var inte särskilt respektingivande. Ett stabilt backspel uppvisade Eronen visserligen, men för att husera i första backparet är det tveksamt om han är bra nog. Erixon är en relativt stabil back, men hans formkurva är på nedgång och dessutom är han skadeförföljd. Erixons förmåga att täcka skott och sätta laget främst är hans största förtjänster. Samma sak gäller en personlig favorit, Per Svensson, som via Virserum gnuggat den långa vägen till SHL. Han har överraskat positivt i många år, men frågan är vilken roll han får denna säsong? Rimligtvis borde han kunna få plats bland topp sex i backuppställningen, men i tränarstabens preliminära uppställning misstänker jag att han hamnar utanför topp sex.

Forsmark är en ung lovande back som verkligen visade framfötterna under fjolåret och det är rimligt att anta att han fortsätter ta stora kliv i år. Han har en fin skridskoåkning och ser många bra passningsvägar. Pilö kommer från en kämpig säsong och frågan är om han verkligen klarar av att bära en topp-sex backposition i år? Jag är inte övertygad och skulle personligen föredra Svensson före Pilö. Strömberg är en rejäl defensiv betongsugga som tyvärr är otroligt skadeförföljd och därmed ingen laget kan luta sig emot. Nässén kommer hem efter en lyckad sejour i Finland, men det är långt ifrån säkert att han är mogen att hantera förväntningarna på att han ska vara (minst?) en topp fyra-back i Timrå. Det som talar för värvningen är att nya tränaren Jokinen haft goda möjligheter att scouta Nässén i Jukurit där de båda huserade tillsammans under föregående säsong. Om Timrå ska lyckas bra behöver Nässén ta en stor roll och han bör kunna styra ett powerplay. Det blir intressant att se om han kan lyckas.

Analys av Timrås defensiv: På förhand ser backsidan svag ut. Erixon och Strömberg är båda skadebenägna och formkurvorna på Pilö och Svensson är svajiga. I positiva vågskålen har Eronen sett bra ut på försäsongen och sett mer vältränad ut än tidigare. En bra utveckling på Forsmark och bra leverans från Nässén skulle kunna medföra att backsidan kan överraska på uppsidan. Det blir sammantaget för många om och men för att det här ska bli bra. En toppback saknas på förhand och det skapar oro. Målvakterna får nog se till att rädda en och annan förlupen puck i vinter i SCA-Arena.

Olins Englandblogg

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Mattias Norlinder uppges återvända

Mattias Norlinder har ett omfattande förflutet i Modo sedan tidigare. Nu är den 24-årige backen med Tre Kronor-meriterna och Öviksklubben muntligt överens om ett kontrakt, avslöjar Sportbladet.

Ett tämligen välkommet tillskott till Modo.

Kramfors-fostrade Norlinder har lirat i Nordamerika de senaste åren och mestadels huserat i AHL. Det har även blivit sex NHL-bataljer.

Noterbart är att Mattias Norlinder lirade i Frölunda i ett par år innan han lämnade svensk hockey.

Olins Englandblogg

Foto: Gary A. Vasques /Bildbyrån

Sportbloggare rankar: SHL:s 10 bästa ytterforwards

1. Jakob Silvferberg - Brynäs

Jakob Silvferberg är säsongens värvning - och kittet som ska hålla samman Brynäs. Han återvänder hem efter tretton säsonger och nästan 900 matcher i NHL.

Brynäs får hem en tvåvägsforward som fortfarande håller världsklass. Och han kan bidra i alla delar av spelet, och med sin rutin och ledarskap blir han ovärderlig som den som sätter standarden för lagets prestationer.

2. Peter Cehlarik - Leksands IF

Peter Cehlárik var SHL:s bästa forward den gångna säsongen. Han gjorde 39 poäng och hade bäst +/- statistik i ligan (+30). Utöver det var han tongivande i Slovakiens landslag.

Cehlárik är bara 29 år. Han kan definitivt nå ännu högre höjder i Leksand - och visa varför han är SHL:s bästa importspelare.

3. Ty Rattie – Linköping HC

Ty Ratties facit är 155 matcher och 128 poäng i SHL. Då är man givetvis en av ligans bästa forwards offensivt sett.

Rattie är bara 31 år gammal, och det kommande två säsongerna tillhör han Linköping. Det ska LHC-fansen glädjas åt.

4. André Petersson – HV71

André Petersson och HV71 rökte fredspipa. Det är lätt att förstå varför. Båda parterna tjänar på det, kortsiktigt.

Petersson är en toppforward i ligan som kan nosa på 45-poängsstrecket. Han får nu bevisa att HV71 gjorde rätt som behöll honom kvar i laget, trots schismerna.

5. Per Åslund – Färjestad BK

Per Åslund är en av SHL:s veteraner. Vid en ålder av 38 år kan han blicka tillbaka på en säsong där han gjorde flest powerplay-mål av alla i SHL:s grundserie. Och noterades för 36 poäng på 45 matcher.

Åslund gör kanske sin sista säsong i karriären. Lita på att han vill sluta på topp - som spelare och en del av Färjestad.

Per Aslund FOTO Fredrik Karlsson

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån