Välkomna tillbaka! Efter ett lite längre uppehåll från bloggen rivstartar vi med en ranking av årets NHL i tre delar. I del ett kommer de 10 lag som känns längst ifrån ett slutspel behandlas och rankas. Del två kommer att handla om lag 21-11, alltså de lag som kommer att kämpa kring slutspelsstrecket. I den sista delen kommer sedan rankingen över de 10 bästa lagen i NHL, plus ett tips om vilka som vinner Stanley Cup. Häng med!
I år är ett svårt år. För mig personligen känns det jämnare än någonsin och jag har haft svårt att hitta några slagpåsar. De sämre lagen har tillräckligt bra spelare för att kunna ta sig till slutspel om det klickar och flera bra lag kommer att missa slutspel, bara av anledningen att de inte får plats. Vilka hamnar var? Svårt att säga, det blir aldrig som man tror. Blir en så kallad kvalificerad gissning. Eller snarare en kvalificerad superchansning med tvivelaktiga argument.
31. Vancouver Canucks
Vancouver Canucks sist alltså. Det kunde egentligen ha varit vilket av de fem sämst placerade på denna lista som skulle kunnat hamna här. Anledningen till att det blev Canucks är att de inte har någon stjärnspelare i sin prime. Antingen är de för gamla och trötta (Sedin, Sedin, Eriksson), eller så är de för unga och oerfarna (Horvat, Boeser, Stecher).
Sedan har vi även målvaktsfrågan, kampen mellan svenskarna. Kommer Jacob Markström vara nummer ett? Förmodligen till en början. Är han en tillräckligt bra nummer ett för ett NHL-lag? Kanske, men förmodligen inte. Han kommer att bli hårt utmanad av en Anders Nilsson som var snäppet bättre i Buffalo i fjol, rent statistiskt. Men den stora frågan är om någon av dem är tillräckligt bra för att lyfta hela laget.
Vancouver Canucks har en ljus framtid, med flera intressanta spelare på gång. Bo Horvat har visat att han kan leda en sådan framtid, och håller på att utvecklas till en riktigt bra NHL-spelare. Men i år får de hoppas på Rasmus Dahlin i draften.
30. New Jersey Devils
Att ha New Jersey så här långt ner smärtar med tanke på att de har både Taylor Hall och Cory Schneider i sin laguppställning. Schneider är en personlig favorit som aldrig riktigt fick förstaspaden i Canucks, och sedan trejdades till ett kasst lag. Trots hans enorma talang och skicklighet. I fjol gjorde han sin sämsta NHL-säsong och vem vet, kanske är hans tid förbi.
Taylor Hall var lite tvärtom. Han fick chansen att visa vem han var i ett ungt, lovande lag, men lyckades inte fullt ut och trejdades till ett kasst lag. Hall gjorde en duglig första säsong i Devils, med hans mått mätt. Men med spelarmaterialet runt honom lär han inte göra en bättre säsong under kommande år.
Det skulle vara om draftettan Nico Hischier lyfte både Hall och hela laget. Hischier har gjort succé under försäsongen och hela New Jersey Devils har faktiskt gjort det förvånansvärt bra med ett 5-1-1 record. Men på det stora hela håller det nog inte och de kommer att slåss i bottenskiktet.
29. Colorado Avalanche
Fjolårets stora underprestation var Colorado Avalanche. Man bytte tränare precis innan säsongen startade, och Matt Duchene omgärdades av traderykten hela året. Inte konstigt att det gick dåligt sportsligt.
Med en dålig backuppsättning och ett tveksamt målvaktspar är Colorado Avalanche in mycket bättre i år. Visst har de fortfarande kanoner framåt, som MacKinnon, Landeskog och Duchene (än så länge). Men det räckte inte förra året. Varför skulle det räcka i år?
Nej, här är också ett lag som hoppas, tror och skriker efter en Rasmus Dahlin som kan gå in och frälsa dem i det långa loppet.
28. Vegas Golden Knights
Många har tippat Vegas Golden Knights sist och det är nog inte ett dåligt tips. Personligen tycker jag dock att de har bättre målvakter och bättre forwardsdjup än många andra lag i botten. Vad som oroar är bristen på en ledande back. Förhoppningsvis kan Golden Kinghts lyckas med att fördela den bördan. Offensivt på Theodore, defensivt på McNabb och Sbisa, och både och på Schmidt.
Kan de lyckas med det och få en start fylld med energi och framtidstro kan de nog undvika det absoluta bottenskiktet. Det skulle inte förvåna mig om de ligger nära slutspelsplats efter halva grundserien, innan de droppar av.
27. Detroit Red Wings
Jätten har fallit. Detroit Red Wings missade slutspel i fjol, för första gången på 25 år. Ett enormt rekord, men precis som jag skrev i inlägget “Rebuilding Red Wings”, borde de ha insett att de var på väg utför för flera år sedan. Istället skrev de långa kontrakt med gamla spelare på nedgång.
I år ser det ut att bli samma gamla, trötta uppställning. Med undantag för spännande supertalangen Evgeni Svechnikov, som även om han börjar i AHL kommer att få chansen i år. Var så säkra.
Ett år äldre, ett år tröttare. Detroit Red Wings kommer ha sin sämsta säsong på mycket, mycket läng. Sämre än i fjol.
26. St. Louis Blues
Wow. St. Louis Blues så här långt ner? Ett lag som prenumererat på slutspelsplats sedan 2010-2011 och varit ett stabilt grundserielag? Visst, jag medger att det är en chansning, och de har fortfarande ett väldigt bra lag i grunden. Men. Utöver Tarasenko och möjligtvis Schwartz har de inte några riktigt bra forwards till starten av säsongen. Fabbri är borta hela säsongen, Berglund halva. Och Alexander Steen missar förmodligen hela oktober.
Backarna är fortfarande bra, med stjärnan Pietrangelo i ledande roll och stabila Parayko och Bouwmeester bakom.
Men det som kommer att avgöra hela säsongen för Blues är Jake Allen. En riktig “make or break”-situation. Ända till februari i fjol, när Blues bytte ut Ken Hitchcock mot Mike Yeo, var Jake Allen katastrofal, och man var riktigt oroliga i Blues-lägret. För Allen är kontrakterad över fyra säsonger till. Sedan fick han ett jättelyft efter tränarbytet och efter lite egentid med Martin Brodeur. På egen hand tog han Blues till slutspel och förbi Minnesota Wild i förstarundan.
Gör Allen en bra säsong går Blues till slutspel. Gör han en medioker säsong hamnar de i botten. Det är vad jag tror.
25. New York Islanders
Precis som St. Louis Blues är New York Islanders lite “hit-or-miss”. I fjol hade de en dålig första halva, men efter att man sparkat Jack Capuano och ersatt honom med legendaren Doug Weight blev det klart bättre och man klättrade i tabellen.
Men de har inte ett lag för slutspel. Visst, de har John Tavares, som är en av de fem bästa centrarna i ligan. De har ett dugligt målvaktspar och en bra backupsättning. Men mycket mer är det inte. Lyckas de klicka kan de överraska, men det är inget jag räknar med och Islanders får troligtvis inleda golfsäsongen tidigt.
24. Montreal Canadiens
Jag har väldigt svårt för Canadiens lagbygge. Att få in Drouin är ett lyft, visst. Men han är också, tillsammans med Pacioretty och Gallagher det enda av värde i forwardsuppsättningen. På backsidan har de Shea Weber, men tappat Andrei Markov. Schlemko är ok, Streit är gammal. Alzner kommer dunderfloppa. Tror jag.
Inte ens Carey Price kommer att kunna rädda det sjunkande skeppet som är Montreal Canadiens. Det kommer att blåsa hårda vindar i hockeygalna Montreal.
23. Arizona Coyotes
Arizona Coyotes byggde i somras om sitt lag till stora delar, till det bättre. Man fick in en partner till Oliver Ekman-Larsson i form av Niklas Hjalmarsson, man plockade in en ny förstamålvakt i Antti Raanta och en ny förstacenter i Derek Stepan.
Dessutom har hela deras talangpool blivit ett år äldre och bättre. Jag skulle inte bli förvånad om Clayton Keller vinner Calder Memorial Trophy.
22. Buffalo Sabres
Sabres är ett lag som har ett väldigt högt tak. Skulle all talang i det laget börja komma till sin rätt skulle de med all säkerhet vara ett slutspelslag och kanske ännu mer. Men de har inte lyckats med det än. Rasmus Ristolainen har etablerat sig på riktigt och Jack Eichel är fantastisk. Men Sam Reinhart har inte riktigt blivit så bra som man hoppades, och Alex Nylander gjorde en rätt dålig säsong i AHL i fjol. Det känns inte riktigt som att de viktiga pjäserna har fått den utvecklingen man hoppats på.
Nyförvärven Marco Scandella och Nathan Beaulieu känns bra och ersätter Kulikov och Franson. Men det känns som att Sabres är lite samma lag som i fjol, och Lehner är inte en av ligans bästa förstamålvakter.
Ett litet steg framåt blir det, men inte mer.
I morgon kommer del två och del tre av rankingen. Tune in!