• Hem
 • IFK-nytt
 • Längre Intervju med Tony Martinsson "Det är klart att vi vill att det där blecket ska torka så fort som möjligt." - Del 2
Längre Intervju med Tony Martinsson "Det är klart att vi vill att det där blecket ska torka så fort som möjligt." - Del 2

Foto: Pontus Hammarkvist

Längre Intervju med Tony Martinsson "Det är klart att vi vill att det där blecket ska torka så fort som möjligt." - Del 2

I den andra och sista delen utav intervjun går vi in på mer på djupet. Hur sköts kontakten med gamla spelare som lämnat? Den nya scouten Thomas Andersson-Borstam och räknar man redan nu bort spelare inför nästa säsong?

Läs del 1 med Tony Martinsson här!

  Vi börjar den här delen likaså som vi började första delen utav intervjun. Tony är ju som många vet en man som har full koll på IFK och nästan den enda i föreningen som kan den utan och innan. På frågan hur viktigt han skulle säga att det är att man har en sån stark anknytning till föreningen i en sportchefs post svarar han:

  - Jo men jag tror om man tittar rent generellt så bör det vara en person som har ett stort hjärta men självklart måste man ha kunskap och kompetens, men nu ska man ju inte prata om sig själv i Sverige, skrattar han och fortsätter:

  - Men framförallt att det är en Norrköpings baserad känner jag som jobbar över tid. Jag tror inte man ska byta för mycket i dem här ledande positionerna utan man behöver kontinuitet. Kollar man förr under våra guld år så har det varit samma ledare under en längre period. Jag tror på tålamod över att det tar tid att bygga nytt.

  Det är inte bara spelare och ledare som försvunnit senaste tiden. På scout sidan har Stig Torbjörnsen tackat för sig efter flera års trogen tjänst och flugit vidare söder ut till den andra kamratföreningen i Göteborg. I samma anda som vi pratar om att försöka få kontinuitet landar vi på det nya scout namnet som Tony har haft kontakt med sedan lång tid tillbaka, Thomas Andersson-Borstam. Tony hymlar inte med att han är nöjd att få jobba med sin gamla vän Thomas och vikten över att ha kunskap om hur ligan fungerar här i Sverige. Sölvesborgssonen har tidigare varit i Mjällby AIF och Kalmar FF. Exakt vart Thomas har befunnit sig vet vi inte mer än att han hållit till i dem södra delarna:

  -Jag har skickat honom runt lite olika länder. Nu får han åka till ett land i världen för att titta på lite matcher. Han har som sagt befunnit sig i södra Sverige vilket blir självklart då han bor i Sölvesborg och har haft lättare att scouta i dem delarna och även varit nere i Danmark under en period. Han har även varit på island för att träffa Thordason så dem lär känna varandra.

  "Många intressanta namn i Superettan"

  Att man vill ta vara på Thomas nätverk nere i dem södra delarna känns som en plan. Många klubbar har dem senaste åren kollat på spelare i dem lägre divisionerna där man har fått bra utslag både på plan men även i plånboken många gånger. En spelare som utmärkt sig i Superettan är en viss Alexander Johansson, 22, som spelat 23 matcher och stått för 15 mål för sitt Halmstad BK.

  - Jo men absolut, det finns många fina spelare där nere och Alexander är självklart en utav dem. Jag har varit inne på att kolla närmare på honom, mer än att det är bra spelare och att han gör mål vill jag inte gå in på just nu. Men det finns många intressanta namn i Superettan.

  Att det kommer finnas stort intresse från Allsvenska klubbar när vinterfönstret öppnar kan man kallt räkna med, om IFK är ett utav dem namnen som kommer dra i HBK-killen återstår att se.

  När vi ändå börjar prata lite mer Silly season och spelare på marknaden så finns trots allt en hel rad gamla IFK bekantingar på marknaden utanför Sveriges gränser. Som förening har man varit kända för många år efter guldåren att ta hand om sina spelare, då landar frågan på hur mycket man som förening och Tony som person har haft kontakt med sina gamla lirare under åren.

  - Jag känner väll spontant att IFK har varit för dåliga på det rent generellt under tid. Jag har väll haft kontakten med till exempel Mujo, Koffe och så vidare i alla år. Såna saker är såklart viktigt att ha den kontakten, för det kan ju faktiskt vara så att såna spelare vill flytta hem till att det kan finnas bra spelare dem känner till där man kan få hjälp utav såna spelare i slutändan.

  Muamer Tankovic

  Muamer Tankovic under sin tid i AEK Foto: Bildbyrån

  "Klart han kommer ju här ifrån och då ska vi såklart göra vårt yttersta att Norrköpings grabbarna ska hem, annars så gör ju vi fel tycker jag"


  Har man försökt få hem en Muamer Tankovic?

  - Mujo hade jag ju här i somras där vi satt och surra några timmar om han skulle flytta hem, men han vill ju vara kvar utomlands. Klart han kommer ju här ifrån och då ska vi såklart göra vårt yttersta att Norrköpings grabbarna ska hem, annars så gör ju vi fel tycker jag. Att vi inte är med och försöker då kan vi ju såklart inte kritisera att dem går till en annan förening i slutändan. Där känner jag rent generellt är superviktigt att ha den kontakten.

  Vad händer med Jonathan Levi?

  Att vi lär få se fler hemvändare under tiden med Tony bakom ratten skulle nog inte förvånas något större. Kanske kan det också ha en betydelse hur det går med viktiga förläningar i vår till exempel nuvarande lagkapten eller likaså en Jonathan Levi som fick till sig mycket intresse så sent som i somras från konkurrerade klubbar, om vi börjar på Jonathan Levi så känns det rent krasst att man väntar sig att kunna bli av med honom efter säsongen.

  - Levi har ett kontrakt över nästa säsong, han själv vill såklart testa vingarna ute i Europa igen. Det tror jag någonstans varenda spelare vill men det måste man såklart acceptera både som klubb och supporter, säger Tony Martinsson till Sportbloggare.com och fortsätter:

  - Varenda spelare vill ju självklart bli så bra som möjligt. Om Levi vill iväg och vi får rätt erbjudande så vill vi såklart inte vi stå i vägen för det, men så som det såg i somras så var det otänkbart att släppa vidare en sån matchavgörande spelare. Inte minst då till någon konkurrerande klubb.

  Totte Nymans kontrakt löper ut efter året, hur mycket jobbas det på en förlängning?

  - Kollar vi på Tottes fall, självklart jobbar vi som förening stenhårt på att han ska vara kvar och han är positivt inställd. Sen har vi en förståelse för att om han får ett kanonerbjudande utomlands, men sen ser vi ju inte att han kommer gå till en annan allsvensk klubb. Det är klart att vi vill att det där blecket ska torka så fort som möjligt.

  "Curva Nordahl är magiskt"

  Avslutningsvis så har ju inte säsongen gått som man velat rent sportsligt varken som supporter eller till den sportsliga ledningen. Något som däremot vuxit sig starkt under IFK:s 125 åriga existens är ståplats kulturen på Curva Nordahl, givetvis är inte det något som gått förbi sportchefen som hyllar fansen.

  - Curva Nordahl är magiskt, vilket tryck och engagemang. Kan man smitta av sig det på truppen så kommer vi såklart lyfta ihop och det är helt fantastiskt. Tittar man på publikligan så kanske vi aldrig kommer att komma etta i publikligan vi har en för liten arena och en för liten befolkning. Men kollar man procentuellt så ligger vi betydligt högre än Stockholmsklubbarna som har drygt två miljoner invånare, kommenterar Tony Martinsson.

  Detta var allt för denna intervjun. Tyckte ni om detta får ni gärna sprida och dela detta vidare till andra fotbollstokiga vänner och bekanta. Har ni förslag på spelare eller ledare som borde intervjuas får ni gärna skriva till oss. Vi tackar IFK och Tony för möjligheten. Vi önskar även Tony stort lycka till i sin nygamla roll som sportchef.

  Tony Martinsson IFK Norrkoping foto peter holgersson

  Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån

  Tre snabba med Tonna

  Favorit arena i Sverige om du inte får säga PlatinumCars arena?

  Nu finns ju inte den kvar, men jag skulle säga som Janne Andersson sagt. Söderstadion en klassisk fin arena.

  Favorit IFK minne?

  Det finns många men guldet 2015. Som min sambo sa, du grät knappt när du fick barn så sitter jag och gråter när IFK vinner guld. Men det var ett väldigt speciellt år med många spelare från stan som man tränat och väglett.

  Roligaste rollen i klubben hittills?

  Det är många olika delar i det jag gjort. Det är inte titeln som sådan utan det är att få se andra människor lyckas.

  Intervjun genomförd av Pontus Hammarkvist