• Hem
  • IFK-nytt
  • Längre Intervju med Tony Martinsson - Del 1
Längre Intervju med Tony Martinsson - Del 1

Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån

Längre Intervju med Tony Martinsson - Del 1

I en längre intervju med Tony Martinsson går vi igenom allt från hans första tid i klubben, hur han ser på eventuella hemvändare och hur man ska kunna ta sig tillbaka till topplaceringarna i Allsvenskan. Denna intervju kommer att delas upp i två delar.

Det är en kall och mörk torsdags eftermiddag där jag möts upp av en lugn och pratglad Tony Martinsson. "Tonna" har hunnit med det mesta i IFK och senast som 2008 var han redan då sportchef, utöver det kommer han från posten som Akademichef. Han har varit med som spelare 1989 där Norrköping tog sitt 12:e SM-guld. Efter lite prat innan intervjun så inleder jag med hur den första tiden varit som sportchef:

- Från början sa jag att jag kan vara det året ut för att känna själv och såklart vad föreningen tyckte. Vi har haft våra diskussioner under sommaren med styrelsen och så. Då kom vi fram tillsammans att jag kan vara kvar. Det känns roligt att vara med och bygga upp igen. Det är en roll jag trivs bra i just nu, så första tiden känns bra, säger Tony Martinsson till Sportbloggare.com.

Nu har han hunnit med en längre tid på sin nygamla post och börjat blivit varm i kläderna, om det var självklart att bli sportchef på permanentbasis så svarar han:

- Jo men det var det, det var väl lite mer när jag klev in som tillförordnad sportchef kände jag väl lite grann hur mycket det skulle vara i från den arbetsbeskrivningen som man gick ut med när man sökte i en sportchef, att man skulle vara både på dam, herr och Sylvia. Så det var väl mer det som gjorde att jag var osäker i från första början.

Tony Martinsson sportchef i IFK Norrkoping foto Pontus Hammarkvist

Foto: Pontus Hammarkvist

Han är den dem tror mest på - det är en "coming man"

Efter en hektisk sommar för den dåvarande nyblivne sportchefen med fem namn ut från föreningen till fem nya namn. En sommar som uppskattats av fansen och troligen ännu mer på föreningen efter man anställt honom på heltid. När jag frågar om hur han minns tillbaka på sommarfönstret och hur nöjd han är så ler Tony glatt:

- Nej men att vi tappar spelare som ”Ishi” var väl alla ganska beredda på egentligen, sen hade man väl såklart en förhoppning om att Filip Dagerstål skulle vara kvar även om man visste att han ville utomlands och så vidare. Börjar man där fem in fem ut, det finns potential i dem spelarna som landat och i Sigurdsson till exempel då jobbade man ju såklart dygnet runt, då det redan såklart fanns konkurrens från andra konkurrerande klubbar. Likaså Andri Gudjohnsen den dem tror mest på, på island. Sen har han haft lite oflyt med skador, men det är en ”coming man” i det hela. Så i stort är jag nöjd med fönstret och framförallt att vi har en tränare på plats som vi tror på i längden, säger än trygg och glad Tony.

Efter bara ett och ett halvt år fick den tidigare huvudtränaren Rikard Norling lämna sin post och processen sattes i stort igång samma dag Rikard fick lämna. Man hade inga klara namn innan man gav Rikard kicken vilket inte oroade Tony och ledningen. Man hade två bra assisterande och ville fokusera på att hitta den rätta mannen för jobbet under en längre tid. Tillslut landade man lite förvånade för många i det danska succé namnet Glen Riddersholm, dansken kom senast från Belgien och assisterande tränare. Innan det har han både vunnit ligan i Danmark och även tagit hem ligacupen.

- Det var en lång process där vi hade massa intervjuer med honom för att det skulle bli rätt och så, där jag först hade ett samtal med honom till att Sturehed hade ett, till att styrelsen förde samtal med Glen, även där var han på plats och kollade matcher. Mycket detta gjorde att det kändes rätt för båda parter och där också Glen påpekat att det kändes proffsigt och rätt från först ögonblicket.

"Det är klart att vi vill spänna pilbågen"

Efter några år med en nedåtgående trend vill såklart IFK som förening vända den trenden tillsammans med den nya chefstränaren. Att man ska ha tålamod är något man pratat om både från föreningen till Glen, men att man vill ta sig tillbaka till toppen och europaplaceringarna är inget sportchefen hymlar om:

- Det är klart att vi vill spänna pilbågen att vi vill också spela ute i Europa det tror jag alla vill, alltifrån spelare, supportrar och samarbetspartners. Så då ska vi självklart alla jobba åt det hållet, säger Tony Martinsson och fortsätter:

- Vi ska ju dit i längden och då ska det vara hållbart, det ska inte vara nåt tomtebloss utan det ska vara fyrverkerier alltid och inga tomtebloss som slocknar. Vi har såklart en resa att göra men den är åtminstone inledd i alla fall. Fotboll kommer alltid vara en lagidrott och därför vill jag alltid prata ”vi” mer än ”jag”.

En del utav IFK:s identitet under lång tid har varit Islands spåret, där man lyckats hitta rätt och förädlat unga talanger och sålt dyrt. En gammal Norrköpings bekanting är Stefan Thordason som varit en mycket uppskattad spelare och även ledare i klubben, idag håller man kontakten med Stefan och Akranes. Den kontakten var Tony med och skapade och där har man fortsatta planer att hålla samarbetet intakt:

- När jag var sportchef sist (2008), då hade vi 14 nationaliteter av 22 spelare. Då är det kanske inte så konstigt att det gick som det gick tillslut. säger Tony Martinsson och fortsätter:

- Det var mycket därför jag var med och byggde upp detta med Island en gång i tiden lite mer seriöst då man vet mer av vad man får av dem spelarna oftast. Det är hårt arbetande spelare, bra karaktärer och där ska vi fortsätta jobba vidare.

I nästa del kommer ni få en läsning i alltifrån intressen runt spelare, utgående kontrakt och kontakten med den nyanställda scouten Thomas Andersson-Borstam. Detta och en hel del därtill.

Tre snabba med Tonna:

Favorit arena i Sverige om du inte får säga PlatinumCars arena?

Nu finns ju inte den kvar, men jag skulle säga som Janne Andersson sagt. Söderstadion en klassisk fin arena.

Favorit IFK minne?

Det finns många men guldet 2015. Som min sambo sa, du grät knappt när du fick barn så sitter jag och gråter när IFK vinner guld. Men det var ett väldigt speciellt år med många spelare från stan som man tränat och väglett.

Roligaste rollen i klubben hittills?

Det är många olika delar i det jag gjort. Det är inte titeln som sådan utan det är att få se andra människor lyckas.

Intervjun genomförd av Pontus Hammarkvist