Dragskott » En av Sveriges största hockeybloggar
Dragskott

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Backen med 115 SHL-matcher på meritlistan slutar

Hampus Larsson ådrog sig en nackskada förra säsongen. Nu står det klart att karriären som hockeyspelare är över till följd av samma skada.

Den 26-årige före detta Linköpingsbacken kommer dock fortsätta vara verksam inom hockeyn.

Linden-produkten blir nämligen assisterande tränare i LHC:s J18-lag, uppger östgötarna via hemsidan.

Larsson kommer även vara instruktör på Linköpings hockeygymnasium.

Den före detta allroundbacken hann med 115 SHL-matcher (Timrå i övrigt).

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Den NHL-meriterade forwarden återvänder till svensk hockey

Brynäs har det tufft i SHL. Nu får Gävle-gänget välbehövlig förstärkning.

Det rör sig om NHL-meriterade Dmytro Timashov

Kontraktet gäller i två säsonger, meddelar BIF på hemsidan.

Den 25-årige forwarden kommer närmast från spel i AHL och har totalt 45 NHL-bataljer på meritlistan.

Timashov har bland annat ett förflutet i Djurgården och Modo på svensk mark.

Sportchefen Johan Alcén om tillskottet.

- I "Dima" ser vi en hungrig forward som fortfarande är relativt ung. Han är mitt i karriären och kommer till oss för att han vill ta nästa steg. Han har alltid varit en stor talang och så sent som säsongen 2019/20 gjorde han en hel NHL-säsong, säger Johan Alcén till Brynäs hemsida och fortsätter:
- Han är stark i kroppen, tekniskt bra och har ett spelsinne av hög klass. Vi tror att han besitter egenskaper som kommer göra att han passar bra in i det sätt som vi vill spela på.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Bildbyrån (montage)

Dragskott tippar onsdagens matcher i HockeyAllsvenskan

Bik Karlskoga - Tingsryd

Matchtips: 1.

Bik Karlskogas jakt på seriesegern går vidare. Värmlänningarna är utan tvivel favoriter på onsdagskvällen. Bik har håvat in hela 18 poäng på sju matcher och kan i grunden ståta med ett bättre lag än Tingsryd. Taif ska dock inte räknas bort. Smålänningarna har inkasserat tre trepoängare på de fyra senaste bataljerna och är på stark uppgång. Det känns emellertid som att Karlskoga-gänget blir för svåra den här gången. Delvis med tanke på hemmalagets suveräna målvaktsspel.

***

Västerås - Modo

Matchtips: 1.

Västerås - med två raka trepoängare i bagaget - kan blicka uppåt i tabellen. Modo blir en tuff utmaning. Öviksgänget har vunnit två av de tre senaste matcherna och det är tydligt att Modo är bättre än i fjol. VIK är dock hemmastarka och Modo har inte direkt övertygat i bortaplanssammanhang hittills. Tipset är att hemmaplansfördelen avgör.

***

Vita Hästen - Björklöven

Matchtips: 2.

Vita Hästen är ute efter revansch efter fem nederlag på de sex senaste matcherna. Det är inte alltför mycket som talar för östgötarna i morgon. Björklöven blev det första laget i säsongens upplaga av HockeyAllsvenskan att betvinga HV71 och är obesegrade på bortais i serieinledningen. Tipset utgörs av att Björklöven vinner igen. Mycket till följd av det offensiva övertaget.

***

HV71 - Södertälje

Matchtips: 1.

HV71 jagar revansch efter förlusten borta mot Björklöven. Möjligheterna är tämligen goda. Jönköpingsgänget har sopat rent i hemmaplanssammanhang och har ett bättre lag än Södertälje. SSK är dock en lurig motståndare. Sportklubben har visat gott gry den senaste tiden och är ett lag med en hög kapacitet. Det lär bli en jämn match i Husqvarna Garden. Tipset utgörs av att HV71 drar det längsta strået. Delvis med tanke på att hemmalaget har mer offensiv spetskompetens än gästerna.

***

Troja/Ljungby - Almtuna

Matchtips: 1.

Troja/Ljungby inledde serien med fem raka förluster, varpå laget har tagit två vinster i följd. Almtuna har mycket att jobba på efter fyra raka torskar. Det ska dock påpekas att Uppsala-laget har förlorat med uddamålet i tre matcher i rad. Ais är dessutom ett rätt så bra bortalag. Troja är dock ett lag med mycket karaktär och hemmaplansfördelen väger tungt. Känslan är att nykomlingarnas segersvit utökas.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Bildbyrån (montage)

Dragskott utser veckans lag i HockeyAllsvenskan

Målvakt

Marcus Hellgren, Bik Karlskoga
Räddningsprocent: 100.

En av två tämligen formstarka Bik Karlskoga-målvakter. Marcus Hellgren räddade 28 skott och höll nollan när Värmlandslaget bortabesegrade Vita Hästen.

***

Backar

Erik Ullman, Södertälje
Mål: 1. Assist: 3.

Södertälje har något bra på gång. Det är inte minst Erik Ullmans förtjänst. Den 24-årige liraren var inte minst vass nu senast när SSK vann hemma mot Almtuna.

Jimmie Jansson Lorek, Västerås
Mål: 0. Assist: 2.

Stjärnan fortsätter att vara en toppback i HockeyAllsvenskan. Västerås håvade in två raka trepoängare förra veckan och Jimmie Jansson Lorek visade prov på ett stabilt backspel.

***

Forwards

Lukas Zetterberg, Västerås
Mål: 2. Assist: 2.

Beträffande Västerås. SHL-meriterade Lukas Zetterberg har tagit ett stort ansvar den senaste tiden. Inblandad i fyra mål förra veckan.

Ryan Gropp, Björklöven
Mål: 1. Assist: 2.
Björklövens prestigevärvning var en av segerorganisatörerna när västerbottningarna blev det första laget att besegrade HV71 i HockeyAllsvenskan den här säsongen.

Oscar Öhman, Troja/Ljungby
Mål: 2. Assist: 1.

Nykomlingarna Troja/Ljungby - som inkasserade fyra poäng på två matcher - har en stark vecka bakom sig. Oscar Öhman har varit en av förgrundsfigurerna med sin vassa offensiv i ett Troja som har något lovande på gång i ett Troja som helt plötsligt är på rätt sida av kvalstrecket.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Den KHL-meriterade backen ansluter till det allsvenska laget

Mora har gjort klart med en - i allsvenska sammanhang - namnkunnig förstärkning.

Det handlar om rutinerade Steven Seigo.

Den 31-årige kanadensaren kan ståta med KHL-meriter och har dessutom lirat i SHL (i MIK-tröjan).

Seigo kommer närmast från spel i den slovakiska högstaligan.

Tränaren Johan Hedberg om det vassa tillskottet.

- Vi har känt att vi varit lite tunna på backsidan och vi har en hel del unga backar. Vi är ganska orutinerade på backsidan och vi har tittat efter någon som kan ge oss lite rutin och stabilitet. Steven är en kille som varit i Mora förut och känner till föreningen och staden. Det känns som en spelare som verkligen vill göra något bra med sin karriär. För oss känns det som en väldigt bra lösning, säger Mora-tränaren till klubbens hemsida.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Klassbacken uppges ha fått ett bud av Luleå

Oskar Nilsson har blommat ut till en klassback i SHL de senaste åren.

Det är alltjämt oklart vad som händer med Luleå-sonen efter den här säsongen när kontraktet med Skellefteå går ut.

En återkomst till LHF kanske blir verklighet.

Den 30-årige backen har åtminstone fått ett kontraktsförslag av Luleå, avslöjar Norr Media.

Nilsson har inlett säsongen med att mäkta med fem poäng och eminenta +11 på tio SHL-matcher.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Ett bra besked för Luleå

Luleå har varit tämligen tunna på backfronten den senaste tiden. Daniel Sondell, Pontus Själin och Fredrik Styrman saknades nu senast borta mot Brynäs, vilket medförde att Jonas Berglund - som vanligtvis är center - gick ner på backplatsen.

LHF har - backsituationen till trots - håvat in idel trepoängare i fyra matcher i följd, men vissa backar har slitit oerhört hårt och behöver avlastning för att det ska bli långsiktigt hållbart.

Nu talar mycket för att Sondell spelar torsdagens match mot Leksand, uppger Norr Media.

Den 37-årige backklippan är inne på sin femte raka säsong i LHF och har många fina SHL-säsonger på meritlistan.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Bildbyrån (montage)

Dragskott utser veckans lag i SHL

Målvakt

Kasimir Kaskisuo, Leksand
Räddningsprocent: 98,18.

Leksand går som tåget. Delvis tack vare Kasimir Kaskisuos vassa målvaktsspel. Den 28-årige finländaren höll nollan hemma mot Örebro och släppte bara in en balja när LIF hemmabetvingade Brynäs.

***

Backar

Patrik Norén, Leksand
Mål: 2. Assist: 0.
På tal om heta LIF-spelare. Underskattade Patrik Norén fortsätter att övertyga med sitt gedigna tvåvägsspel. Norén klev fram lite extra nu senast mot Örebro genom att mäkta med båda målen.

Oscar Engsund, Luleå
Mål: 1. Assist: 1.

Luleå har haft en tämligen tunn backbesättning den senaste tiden. Oscar Engsund utgör ett exempel på backarna som har tagit ett stort ansvar och bidragit till att LHF varit framgångsrika. Det var framför allt det fina kvitteringsmålet borta mot Brynäs som stack ut den senaste veckan.

***

Forwards

Linus Omark, Luleå
Mål: 1. Assist: 3.
Superstjärnan skapade massvis med målchanser i serieinledningen, men poängskörden var - med Linus Omark-mått mätt - halvdan. Det har dock, välförtjänt nog, lossnat på sistone. Fyra poäng på de två senaste matcherna inger respekt. Linus Omark briljerade bland annat i form av den läckra framspelningen till segermålet mot Brynäs.

Linus Fröberg, Luleå
Mål: 1. Assist: 3.
Beträffande Linus Omark. Kedjekollegan Linus Fröberg har också fått islossning på sistone. Centern i Omark-kedjan blev matchvinnare i bataljen i Gävle och svarade för totalt fyra pinnar på två sammandrabbningar den aktuella veckan.

Marcus Sörensen, Djurgården
Mål: 2. Assist: 2.

Djurgården tog bara tre poäng på lika många matcher, men för Marcus Sörensen gick det riktigt bra rent individuellt förra veckan. Den NHL-meriterade liraren var framträdande i offensiven och har växlat upp den senaste tiden.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Toppcentern återvänder till SHL

Malmö har tre raka torskar i bagaget. Nu kommer dock skåningarna få goda förutsättningar att vända på trenden.

Fredrik Händemark återvänder närmare bestämt efter en kort sejour i KHL.

Kontraktet gäller säsongen ut, meddelar Redhawks på hemsidan.

Den 28-årige Björbo-sonen med Tre Kronor-meriterna har varit en toppcenter i SHL i ett antal år och besitter fina kvaliteter över hela rinken.

Händemark har mäktat med 151 poäng på 354 SHL-matcher genom åren (Leksand i övrigt).

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Bildbyrån (montage)

Dragskott tippar fredagens matcher i HockeyAllsvenskan

Björklöven - HV71

Matchtips: X.

Björklöven jagar en snabb revansch efter fiaskot hemma mot Troja/Ljungby. Möjligheterna är trots allt hyfsade. Västerbottningarna inkasserade tolv poäng på de fem första matcherna och hemmaplansfördelen väger tungt. HV71 blir en extrem utmaning. Smålänningarna är det enda laget i säsongens upplaga av HockeyAllsvenskan som fortfarande inte har tappat en enda pinne. Det är upplagt för en rysare i Winpos Arena. Känslan är att matchen inte avgörs under ordinarie speltid.

***

Södertälje - Almtuna

Matchtips: 1.

Södertäljes form är eminent; fyra vinster på de fem senaste matcherna och obesegrade under ordinarie speltid i samtliga dessa bataljer talar sitt tydliga språk. Almtuna har visserligen gjort en bra säsong rent helhetsmässigt, men formen (tre nederlag i rad) är dålig. Uppsala-laget har å andra sidan tagit poäng i två av dessa matcher. SSK - som vann det senaste mötet lagen emellan - har i grunden ett bättre lag och hemmaplansfördelen betyder mycket. Känslan är att Sportklubben styr upp det här.

***

AIK - Västerås

Matchtips: 1.

AIK är ute efter revansch efter bortaförlusten mot Västervik. Gnaget har i allra högsta grad ett bra läge. Stockholmarna har håvat in sex poäng på de tre senaste matcherna och Västerås är poänglösa i bortaplanssammanhang. VIK vann visserligen nu senast, men en hemmaseger mot seriejumbon Kristianstad säger inte så himla mycket och västmanlänningarna har mycket att bevisa efter en halvdan serieinledning. Grundkapaciteten är å andra sidan skyhög och Västerås lär stå emot bra. Känslan är emellertid att AIK blir för svåra den här gången. Delvis med tanke på AIK:s målvaktsspel.

***

Tingsryd - Mora

Matchtips: X.

Tämligen ovisst. Tingsryd - med fyra förluster på fem matcher - har fått en tuff serieinledning. Mora blir en svår uppgift. MIK har tagit poäng i tre raka matcher och vunnit två av dessa. Det finns mycket kvalitet i Mora-lägret, inte minst på forwardssidan, och mycket talar för att bortalaget tar poäng. Känslan är dock inte att MIK tar full pott.

***

Kristianstad - Vita Hästen

Matchtips: X.

Kristianstad - med sex raka förluster under ordinarie speltid - är det enda laget i HockeyAllsvenskan årgång 2021/2022 som alltjämt inte har tagit en enda poäng. Vita Hästen är också inne i en tung period (fyra torskar på fem matcher). Norrköpingsgänget har, precis som KIK, haft besvär över hela rinken. Tipset är att Kristianstad bryter trenden och får med sig minst en poäng från fredagens batalj.

Dela inlägg