Dragskott » En av Sveriges största hockeybloggar
Dragskott

Foto: Petra Älvstrand/Bildbyrån

Den gigantiska industrisatsningen kan bli en gamechanger för hockeyn i Boden på lång sikt

Boden - tillika den stolta militärstaden i Norrbotten - är på väg mot en förvandling som kommer förändra kommunen i grunden. Nyheten om att det ska startas ett integrerat och fossilfritt stålverk i byn Norra Svartbyn i Boden slog ner som en bomb för många förra veckan.

Den gigantiska industrisatsningen väntas, vid full utbyggnad, generera i 1.500 direkta jobb och - åtminstone enligt vissa bedömare - totalt uppemot 10.000 (!) arbetstillfällen i form av underleverantörer, transport och andra positiva spin off-effekter när allt är i gång till 100 procent om ett antal år.

10.000 (!) extra arbetstillfällen i en kommun med 28.000 invånare

Sätt det i ett perspektiv av att Boden bara har cirka 28.000 invånare. Det säger en hel del om vilken genomslagskraft satsningen kommer få, trots att långt ifrån alla involverade kommer vara bosatta/ha fast verksamhet i Boden och det troligen är ett antal andra kommuner/regioner som också kommer dra vinning av detta.

Kommunalrådet Claes Nordmark betraktar satsningen som det största som har hänt Boden sedan i början av 1900-talet.

Noterbart i sammanhanget är att investeringen är på hissnande 25 (!) miljarder kronor och vd:n (Henrik Henriksson) rekryteras direkt från självaste Scanias vd-post, samtidigt som det finns tunga investerare i bakgrunden, vilket stärker trovärdigheten bakom projektet.

Det finns många vinnare i sammanhanget. För att ta några exempel:

  • Miljön. Stålverket kommer använda sig av fossilfri energi och vara miljövänligt i allmänhet. Stora tekniksprång tas.
  • Fastighetsägarna i Boden. Priserna för till exempel hus och bostadsrätter kommer - förr eller senare - öka ordentligt.
  • Många befintliga företag och organisationer i Boden, som kommer få ett större kundunderlag till följd av den kraftigt ökade ekonomiska aktiviteten i närområdet.
  • Idrotten i Boden.

Det sistnämnda är lite extra intressant. Boden har - i paritet till grundförutsättningarna - förvisso, periodvis, varit relativt framgångsrika inom exempelvis fotboll (lag i SuperEttan en gång i tiden), hockey (haft lag som varit nära att ta klivit upp i högstaligan) och handboll (för närvarande ett damlag i högstaligan).

Ett stort - eller snarare gigantiskt - problem har varit Bodens stora offentliga prägel och bristen på nog många riktigt slagkraftiga privata företag. Boden har inte varit i närheten av till exempel grannkommunen Luleå i det avseendet, vilket hämmat elitidrottens förutsättningar att hävda sig långsiktigt något enormt.

Här kommer stålverket in i bilden som något av en möjlig frälsare om klubbledningen spelar sina kort rätt.

Hockeykulturen är imponerande stark i Boden och hockeyn får väldigt mycket uppmärksamhet - rent proportionellt - i jämförelse med många andra kommuner. Ett växande Boden, både i form av befolkning och ökad ekonomisk aktivitet, kommer garanterat komma hockeyn tillgodo i stor omfattning.

Radikalt förbättrat sponsorunderlag

Det är visserligen långt ifrån säkert att H2 Green Steel i sig kommer gå in som någon form av storsponsor, men företagets närvaro i kommunen - inte minst i form av alla dessa redan nämnda troliga underleverantörer i kommunen - skapar förutsättningar för ett extremt mycket större sponsorunderlag på sikt. Allt ifrån konkreta sponsoravtal för exponering till att i vissa fall bara köpa biljetter till personal/kunder.

Boden går en tämligen spännande framtid tillmötes långsiktigt och det ska bli oerhört spännande att följa hur BHF - som har en slipad klubbledning sett till den kommersiella biten - utnyttjar den här potentiella gamechangern. Boden har redan nu ett lag som är i Hockeyettans absoluta toppskikt och en stor kandidat för ett avancemang till HockeyAllsvenskan ("nålsögat" som ska passeras för att ta sig upp är dock, oavsett sportsliga kvaliteter på laget, inte att leka med) redan i år.

Det ska för övrigt tilläggas att allt inte kommer ske "över en natt", utan det här är en mycket långdragen process innan allt drar igång fullt ut. Stålverket kommer - om allt går som planerat - starta 2024 och full produktion beräknas inte uppnås förrän så sent som 2030.

Påpekas bör dock att, av erfarenhet från tidigare satsningar på annat håll, att den mentala effekten - redan i ett tidigt skede - av projekt i den här stilen inte ska underskattas. En större framtidstro medför att fler vågar satsa i kommunen och förbereda sig inför det som komma skall. Stålverkssatsningen kan ge många ringar på vattnet även i ett relativt tidigt skede.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Adam Rockwood/Bildbyrån

Besked om Adam Rockwood

AHL-meriterade Adam Rockwood hade inledningsvis ett kontrakt med Modo säsongen ut.

Nu står det dock klart att den 25-årige forwarden bryter kontraktet.

Det beror dock inte på sportsliga skäl.

Sportchefen Fredrik Glader om nyheten.

- Adam Rockwood har bett om att få avsluta kontraktet med MODO Hockey och vi har tillsammans kommit överens om att det är rätt väg framåt. Adam har gjort bra ifrån sig och vi tackar honom för hans insatser i MODO Hockeys färger och önskar honom lycka till i framtiden, säger Modos sportchef till klubbens hemsida.

Ilves i den finska högstaligan blir nästa anhalt.

Kanadensaren hann med att svara för 20 poäng på 24 matcher under tiden i Modo.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Backen lämnar det allsvenska laget

Juniorlandslagsmeriterade Saku Kinnunen lämnar allsvenska Västervik.

Det blir spel i den finska högstaligan med KooKoo framöver.

Den 26-årige backen noterades för nio poäng och och +2 på 37 matcher i HockeyAllsvenskan med VIK.

"Saku har uttryckt sin önskan att åka hem. Något som VIK har accepterat", skriver Västervik på hemsidan.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Kalle Östman lämnar Djurgården - men blir kvar i SHL

Kalls Östman har ett förflutet i Skåne-hockeyn (spel i Pantern och en kortare utlåningssejour i Tyringe) sedan tidigare.

Nu står det klart att den 26-årige centern återvänder till Skåne nästa säsong.

Den här gången blir det spel i SHL med Malmö, avslöjar Kvällsposten.

Borlänge-produkten väntas få en roll som andra- eller tredjecenter i Redhawks, enligt tidningen.

Östman svarade bara för fem poäng på 49 SHL-matcher under sin första säsong i Djurgården, men har fått ett stort lyft den här säsongen i Stockholmsgänget och mäktat med finfina 23 pinnar på 47 bataljer.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Väsby förstärker

Nykomlingarna Väsby förstärker laget ytterligare i jakten på att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Den här gången handlar det om Oscar Bjerselius i form av ett lån.

Den juniorlandslagsmeriterade centern - som är bokförd för 30 SHL-matcher med Djurgården den här säsongen - är dubbelregistrerad och kan gå mellan lagen framöver. Grundtanken är dock att 20-åringen ska spela i Väsby resten av säsongen.

Sportchefen Tom Tärnström om lånet.

- Oscar är en energifylld och smart tvåvägscenter som tar stort ansvar över hela banan. Han är väldigt duktig i boxplay och kan värdera situationerna när det är läge att vara konstruktiv eller inte. Han kommer tillföra stadga, smartness och balansera upp laget på ett bra sätt, säger Väsbys sportchef till klubbens hemsida.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Bildbyrån (montage)

Dragskott utser veckans lag i SHL

Målvakt

Arvid Söderblom, Skellefteå
Räddningsprocent: 100.

Målvaktstalangen fortsätter att bevisa att han håller väldigt bra SHL-klass. Arvid Söderblom - som bara vaktade kassen i en av tre matcher den senaste veckan - spikade igen kassen när Skellefteå bortabetvingade HV71.

***

Backar

Albert Johansson, Färjestad
Mål: 0. Assist: 3.
En av SHL:s mest intressanta backtalanger. Albert Johansson - som tillhör Detroit Red Wings organisation - fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Färjestadsprodukten är en klippa i såväl offensiven som defensiven.

Oskar Nilsson, Skellefteå
Mål: 0. Assist: 3.

Det är förvisso ingen skräll att Oskar Nilsson skulle lyckas i Skellefteå, men det är en överraskning att norrbottningen har varit så här pass vass. Den spelskicklige 29-åringen har del i att Västerbottenslaget är en given guldkandidat.

***

Forwards

Oscar Möller, Skellefteå
Mål: 3. Assist: 1.
Den rutinerade artisten inledde säsongen trevande, men har varit bra en längre tid och är utan tvivel alltjämt en spelare av mycket god SHL-klass. Oscar Möller svarade för fyra poäng på tre matcher den senaste veckan och noterades för fullträffar i samtliga matcher.

Adam Johnson, Malmö
Mål: 3. Assist: 0.
Malmö går som tåget - fem raka vinster inger respekt. Adam Johnson utgör en av många tämligen formstarka spelare i Skåne-laget. Det blev tre pytsar på lika många matcher senaste veckan. Faktum är dessutom att två (!) av dessa baljor var matchvinnande.

Daniel Viksten, Färjestad
Mål: 1. Assist: 2.

På tal om spelare i formstarka lag. Daniel Viksten har visat prov på offensiva skills på sistone. En del av den framträdande kedjan med Jacob Peterson och Victor Ejdsell i övrigt.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Forwarden har förlängt kontraktet till 2024

Mats Rosseli Olsen har varit en viktig pjäs i Frölunda i många säsonger.

Dels med tanke på det hårda jobbet och de defensiva kvaliteterna. Dels sett till det faktum att han besitter vissa offensiva färdigheter.

Nu är det klart med en kontraktsförlängning.

Avtalet gäller så pass långt framåt i tiden som till och med säsongen 2023/2024, uppger Frölunda på hemsidan.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Nytt tränarjobb för Bert Robertsson

Bert Robertsson fick som bekant sparken från Linköping så sent som i början av januari.

Nu har den före detta Skellefteå-tränaren hittat ett nytt tränarjobb.

Den 46-årige tränarprofilen blir ansvarig för backarna i SC Rapperswil-Jona Lakers i den schweiziska högstaligan, vilket klubben meddelar via hemsidan.

Detta med start nästa säsong.

Det är dessutom klart att Stefan Hedlund - som är en del av Skellefteås tränarstab - inte kommer fortsätta i SKE nästa säsong, utan blir huvudtränare i redan nämnda Rapperswil.

Båda tränarna har skrivit på tvåårsavtal.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Tre SHL-spelare avstängda

Tre SHL-spelare är avstängda efter gårdagens omgång, uppger SHL.se.

Det rör sig dels om Rögle-backen Eric Gelinas, som är avstängd i fem matcher och måste betala 58.938 kronor i böter.

Detta efter boardingen på Örebro-forwarden Robert Leino i gårdagens match.

***

Frölunda-centern Joel Lundqvist är också avstängd i fem bataljer. Bötessumman landar på 22.500 kronor.

Lundqvist delade ut en huvudtackling på Luleå-forwarden Carl Mattsson i gårdagens batalj.

***

Djurgårdsforwarden Albin Grewe är dessutom avstängd i två matcher.

Detta efter slagsmålet - där han var drivande, enligt disciplinnämndens bedömning - med Malmö-backen Anton Olsson.

Dela inlägg
Dragskott

Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Besked om Martin Thörnberg

HV71-legendaren Martin Thörnberg har varit suverän på Hockeyettan-nivå med HC Dalen den här säsongen.

Nu har den rutinerade forwarden med Tre Kronor-meriterna tagit ett beslut om framtiden.

Thörnberg har närmare bestämt förlängt avtalet med HC Dalen till och med 2022.

Tränaren och sportchefen Per Gustafsson om glädjebeskedet för Jönköpingsklubben.

- Det är inget snack om att Martin betyder mycket för laget både poängmässigt och med rutinen han bär med sig i ryggsäcken. Vi har en relativt ung trupp där han delar med sig av sin rutin och ledaregenskaper men samtidigt tävlar och ställer krav på sin omgivning och lagkamrater. Så, självklart betyder det oerhört mycket för hela föreningen att kunna knyta till sig en spelare av den kalibern Martin besitter, säger Per Gustafsson till HC Dalens hemsida.

Dela inlägg