• Hem
  • Dragskott
  • Mikael Nord: "Jag funderar ibland på konsekvenserna, om det är värt det?"
Mikael Nord: "Jag funderar ibland på konsekvenserna, om det är värt det?"

Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Mikael Nord: "Jag funderar ibland på konsekvenserna, om det är värt det?"

Det är uppehåll i SHL den här veckan då det vankas landslagsspel i Karjala Cup och då passade Johan Videll på att ta en pratstund med hockeydomaren Mikael Nord som är en av de bästa inom yrket i svensk hockey just nu.

Han har vunnit "Guldpipan" hela sex gånger, det är något vi pratar om, men även om hans yrkesval, vad som fick honom att nå hit och hur han trivs på jobbet och avslutningsvis försöker vi även kolla av några framtidsplaner, men det var inte det lättaste... Vi inleder dock intervjun med att kolla läget och hur veckan ser ut när de inte är fullsmockat schema i SHL.

Mikael, hur är läget och vad gör du under en ledig vecka nu när det inte spelas SHL-hockey den här veckan?
- Den här veckan har jag faktiskt lagt in några hårdare träningspass. Jag vill ha lite kvalité på träningen så man kan förbereda sig bättre för när man är inne i det blir det mer att hand om kroppen så att säga, men nu kan man trycka på lite extra och då gäller det att ta tillvara på de dagarna också.

Där och då visste jag att det inte skulle räcka så långt som det gjorde

Jag bad Mikael berätta om varför han ville bli domare och vad det var som fick honom in på detta yrkesval, varpå han svarar så här:
- Jag spelade hockey som grabb och var väl inte tillräckligt bra för att fortsätta spela helt enkelt, så en dag fick jag då chansen att gå min första domarkurs och då tyckte jag att det var en kul grej för att fortsätta ha kontakt med hockeyn. Jag gjorde den kursen och fick då kontakt med lite olika människor som varit en del till den domare jag är idag, men där och då visste jag inte att det skulle räcka så långt som det gjorde.

Att vara hockeydomare och att dessutom få vara en av få som får ägna sig åt detta på heltid är något Mikael är stolt över.
Vi fortsätter prata om yrket och frågar hur han trivs på jobbet:

- Det är fanatiskt att få vara en del av en så härlig sport som hockey och en ytterst professionell liga som SHL är, jag kan säga att det är glädjedagar varje dag. Jag tycker verkligen det är en ynnest att få vara en av få som får ha detta som heltids yrke. Det är inte många som får den chansen att leva som pojkdröm, men jag fick den och jag är otroligt glad över att jag fått den också.

Ett pris som man kan vinna som ishockeydomare i Sverige är "Guldpipan". Det här priset har Mikael Nord tagit emot många gånger och det är något han verkligen är stolt över.
Priset har delats ut årligen sedan säsongen 1981/1982 och denna utmärkelse har mycket hög status i domarkåren, eftersom det är spelarna själva som utser segraren.

Guldpipan Mikael Nord FOTO Pavel Koubek

En guldpipa hemma hos Ishockeydomaren Mikael Nord under en fotografering den 31 maj 2022 i Arboga. Foto: Pavel Koubek/Bildbyrån

Du kammade hem "Guldpipan" fem år i rad mellan 2014-2018. Hur var det att prenumerera på det priset?
- Det är ett jättefint pris så mycket stolthet såklart. Jag var tacksam och glad och ja, stolt framförallt över att ha fått det priset tilldelat mig, säger han och fortsätter:
- Det är inget du kan räkna med då det är en exklusiv skara som fått det. Jag nyper mig i armen ibland och undrar om det är sant. Det är väldigt stort och detta är en bekräftelse på att folk gillar det du gör och att folk har respekt för ditt yrkesutövande, det är stort tycker jag.

Totalt har du vunnit "Guldpipan" sex gånger då du fick priset även 2020/2021. Kan du peka ut vilken av säsongerna som du är mest nöjd med?
- Jag kan nog inte säga att jag var extra bra nåt speciellt år sådär utan det är otroligt många bra domare i Sverige där vi har förmånen att ha en mycket duktig domarkår, så alla dom där gångerna är något speciellt. Vi är sjukt bra på att döma hockey i Sverige, sen får vi kanske inte alltid den uppskattning som vi förtjänar, men vi jobbar hårt och då händer bra saker och det tycker jag att denna domarkår har gjort.
- Alla domare i SHL håller en jämn och solid nivå, det är jättekul.

Det är inte livsavgörande att slå Rådbjer, men visst hade det varit kul

Det finns bara en domare som har fler titlar som vinnare av "Guldpipan" och det är Ulf Rådbjer som vunnit sju titlar av denna prestigefyllda utmärkelse som bästa domare i svensk hockey. Är det något du vill slå?
- Man vill alltid slå det som har varit, så det vill jag väl såklart. Rådbjer var en otroligt duktig domare och han var på sin tid först med att lära sig prata och kommunicera med spelare då han var en gammal spelare själv och han hade något utöver det vanliga, men det är inte livsavgörande att slå honom såklart, men givetvis skulle det vara kul att slå honom, svårt att säga något annat.

Ulf Radbjer FOTO Joel Marklund

Ulf Rådbjer in action. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Vi lämnar titeln "Guldpipan" och fortsätter prata om yrket hockeydomare och här kommer vi in på frågor där Mikael beskriver hur en dag på jobbet kan se ut och även vad man kan få utstå. Han beskriver också sin syn på vissa människor som kallar sig "supportrar", men frågan är om de verkligen är det?
Men innan vi pratar om vad man får utstå som domare på den här nivån så börjar vi med en "klassisk arbetsdag" och här kommer det fram att det inte bara tittas på hans prestationer som domare - utan även spelet ishockey.

Jag tittar också på spelet ishockey - en bättre förståelse gör dig till en bättre yrkesman

Om du ska beskriva en arbetsdag Mikael, hur ser den ut då?
- Ja, den ser lite olika ut beroende på om jag har match eller inte. Är det inte speldag så lämnar jag pojken på dagis och har jag haft match kvällen innan så sätter jag mig och kollar video på vad som har skett i matchen. Då försöker jag titta på de situationer som sticker ut och så försöker jag kolla på hur jag löste dem i den specifika händelsen. Det jag vill uppnå är att försöka hitta nycklarna till att göra bättre ifrån mig nästa gång jag kliver ut på isen, säger han och fortsätter:
- Jag tittar också mycket på spelet ishockey. Ska man bli en ännu bättre hockeydomare med ännu bättre spelförståelse måste man nog titta på spelet ishockey också. Jag tror det är jätteviktigt att förstå spelet och kolla på hur lag som Frölunda, Växjö eller Luleå - ta vilket lag du vill, men det man ska försöka titta på är hur tar de sig in i offensiv zon, ur sin egen zon och så vidare. Lär du dig det, då kan du också lära dig var på isen du är bäst placerad och det lägger jag en hel del tid på för att själv göra bättre ifrån mig.

... tittar du inget på utvisningar och såna situationer?
- Jo, jag tittar också på utvisningar såklart, varför tar jag dem, varför inte.. Samma sak där, jag vill alltid göra bättre ifrån mig, säger han bestämt.

En matchdag då, hur kan det se ut då?
- När vi har match på kvällen har vi ett träningsprogram på dagen som vi följer. Vi har ett samarbete med Bosön som ger oss ett träningsschema och sedan försöker jag sova mycket och dricka mycket. Sen är det dags att sätta sig i bilen beroende på vart jag ska, men jag har i snitt två timmar i bilen, enkel resa, beroende på vilken arena jag ska till.

Har du någon favoritarena som du föredrar att döma i?
- Nej, jag tycker alla arenor har sin charm. Vissa arenor är stora och andra lite mindre och trängre, men vi har förmånen i Sverige att ha mycket publik i alla arenor så jag tycker verkligen att alla arenor har sin charm så jag trivs överallt om jag ska vara ärlig.

Mikael Nord Erik Gustafsson FOTO Simon Eliasson

Mikael Nord på jobbet, här i samtal med Luleås Erik Gustafsson i en kvartsfinal mellan Luleå och Växjö i fjol. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Vi har tidigare pratat med en av dina kollegor i domarkåren, (Daniel Wessner) och där diskuterade vi vad en domare får utstå, både under match men även efteråt ibland. Hur hanterar du det?
- Jag tror att när man pratar tryck på isen och trycket i arenan, då lär du dig hantera det efter erfarenhet och kunskap som du lagt på dig i din ryggsäck. På isen är det en del av sporten att både tränare, spelare och publik sätter press på oss domare och jag kan tycka att det är en del av charmen att folk kommer till arenorna för att stötta sina lag och ropar på utvisningar och sådär. Men när matcherna är slut och det kommer tråkigheter utanför isen där folk inte vet hur man ska bete sig på sociala medier, där är det svårare för det tror jag inte att folk kommer lära sig nånsin, tyvärr.

Att ta kritik är inget Mikael Nord är rädd för eller något han undviker, men bara det sköts på ett snyggt sätt. När folk väljer att attackera honom eller söka upp honom på internet, då tappar han snabbt respekten för folk och det här är något som måste upphöra, men frågan är bara hur?

Supporterskap eller bara korkat

- Där (på internet/sociala medier) väljer folk att hoppa på dig som person istället för mig som domare och när de riktar sig mot mig som privatperson, det har jag ingen förståelse för. Det ska hanteras i arenan och så länge det sköts där genom att folk lever in i matcherna, då är det en sak, men när de attackerar mig privat på sociala medier och det når min familj, då är det superjobbigt för det påverkar hela familjen. Det kommer jag nog aldrig lära mig att förstå, men det kommer nog inte upphöra heller, det förstår jag också, men det är absolut att gå över gränsen. Jag vet inte om man kan titulera det som supporterskap eller om det bara är korkat? För mig är en supporter en som hejar på sitt lag, inte en som skriver idiotiska saker bakom ett tangentbord, säger han och lägger till:
- Det är inte många ställen där du får leva ut dina känslor som på ett idrottsevenemang, så jag kan tycka att man ska nöja sig med det och jag hoppas att människor inser det också. Jag skulle ha större respekt för folk som talar om sin åsikt på plats, men de behöver inte skriva det på sociala medier.

Frågorna ovan är viktiga frågor att hantera - på rätt sätt!
Alla sportfantaster som läser det här och som klarar att hantera känslorna på rätt sätt och som inte låter det gå ut över en domare på sociala medier eller på en domare som lämnat jobbet och tagit sig hem till familjen, vi ska fortsätta med det vi gör och vi ska jobba stenhårt och tillsammans för att skydda de domare vi har där ute - oavsett sport! Domarna är också människor, människor gör misstag - så är det och det är Mikael Nord med kollegor också medvetna om.

Nu fokuserar vi på nästa fråga och den ser ut så här:

Mikael, har du någonsin ångrat ditt yrkesval att bli hockeydomare på den här nivån?
- Jag skulle inte säga att jag ångrat att jag började döma eller att jag nåt den här nivån, men jag funderar ibland på konsekvenserna, om det är värt det? Jag har diskuterat detta med mina barn och min fru och vi har kommit fram till att det är det, det är värt det, säger han och fortsätter:
- Jag tycker att det här är så otroligt kul så jag vill hålla på med det här så länge jag bara kan. Den del av människor som häcklar oss på internet ska inte få vinna. De ska inte få mig att välja att inte göra det jag tycker är superkul utan jag ska bestämma själv över mitt yrkesval och jag kan passa på att slå ett slag för alla föräldrar som har barn som är sportsligt aktiva, gå dit och heja på era barn, men förstå också att domaren som dömer också gör sitt bästa varje gång och vid varje match. Det finns ingen domare som är ute efter att förstöra en match, det är jag helt övertygad om. Misstag kommer ske, så är det och det har vi pratat om, men oavsett om det sker i Skövde där du bor eller om du åker till närmsta SHL-lag och följer hockeyn på den högre nivån så kommer misstag att ske och det är för att vi är människor, vi kan också göra fel som domare, men det är viktigt att komma ihåg att alla gör sitt bästa hela tiden.

Mikael Nord Guldpipan FOTO Simon Hastegard

Mikael Nord, vinnare av Guldpipan, under SHL Awards den 30 april 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Att Mikael brinner för sitt jobb och att han trivs med sitt yrke, det framgår vid flera tillfällen under samtalet. När jag i nästa fråga ber honom beskriva hur man ska vara för att klara av jobbet, trycket och nå så långt som han har gjort, då ser det ut så här...

Vad är nyckeln till att bli en framgångsrik domare enligt din mening?
- Du måste ha ett intresse och ett driv. Vad du än vill pyssla med så måste du brinna för det. Jag har ställt den här frågan till mig själv tusen gånger och frågat mig; vad var det som gjorde att du lyckades? Jag har lekt och haft roligt på jobbet och det har räckt till en VM-final och en OS-turnering, det är stort!

Med ett stort intresse kan man nå långt, men att jobba efter uppsatta mål är inte för alla...
- Jag tycker det här är bland det roligaste man man göra och den glädjen jag känner för yrket har tagit mig långt. Sätter man upp mål och inte når dit, vad händer då? Vad blir det av saken om du misslyckas och hur hanterar du det ifall du misslyckas? Jag har hela tiden låtit glädjen tala och den har tagit mig dit jag är idag, så har det fungerat för mig och jag är som jag sagt tidigare väldigt tacksam över att jag nåt så långt som jag gjort.

Man måste ha lite tur på vägen också

Vad krävs mer för att lyckas då?
- Jag brukar ställa tre frågor till min son:
Hade du roligt, gjorde du ditt bästa och var du en bra lagkompis? Om han svarar ja på alla tre frågor, då har det varit en bra upplevelse och de tre frågorna kör vi efter varje träning, varje match.. vid varje tillfälle vi kan egentligen. Det är viktiga frågor att ha och hanterar man dem rätt och siktar att nå dit, att kunna svara ja på de frågorna, då kan man ta sig långt. Det är så små marginaler i idrotten och det är ett par få individer som ska gilla och se det du gör och för att du ska komma igenom systemet och då måste man ha lite tur på vägen också, det får man inte glömma.

Har det skett nåt under din karriär som elitdomare som fått dig att inte må så bra, något du kan berätta om?
- Ja, VM 2015 när jag blev hemskickad. Den har vi pratat om 10 000 gånger... Det är nog den värsta sekvensen i mitt domarliv. Att göra ett misstag och konsekvensen blir att åka hem från ett VM är inte tillfredsställande på något sätt, men samtidigt är det den sekvensen som kanske lärt mig mest. Hur jag tacklar mina motgångar, det har jag blivit bättre på. Men där och då var det jättejobbigt att få beskedet att behöva packa väskorna och åka hem.

I din roll som domare måste man hantera många olika typer av människor, har du exempel på någon icke aktiv spelare som var lite extra jobbig på isen?
- Jag brukar säga så här; det finns alltid människor som du inte kommer överens med och då är frågan ifall det är du som inte kommer överens med dom eller ifall de ej kommer överens med dig. Jag är en känslomänniska, jag kan vara sur, glad eller ledsen - alla känslor under en match och där är det såna människor du också möter under en match så då kan det bli en infektion eller irritation.

Hur hanterar du det, när det inte funkar så att säga?
- Bästa tipset är att du sätter dig i tio minuter och bara pratar efteråt, då kan man nå fram och hitta varandra. Jag har varit osams med många spelare som jag sen pratat ut med och fått en förståelse från, men sen kommer man kanske inte älska den personen över allt annat på jorden, men du har ändå respekt från den och det är viktigt.

Att prata efter matchen och inte i stridens hetta är ett smart tips!
- En person på isen är en tävlingsmänniska och där är vi inte alltid våra bästa jag, så är i alla fall inte jag som tävlingsmänniska utan jag kan bli sur om jag förlorar femkampen på midsommarafton, vet inte hur du är där, men det är så jag ser på det och därför är det bra att rensa luften när det behövs.

Intervjun börjar lida mot sitt slut, men innan vi avrundar så pratar vi om säsongen hittills och vi får även svar på vad Mikael Nord skulle vilja göra om han inte var hockeydomare på den här nivån och sist men inte minst pratar vi också om framtidsplanerna - eller ja, vi försöker i alla fall.

Kartan har ritats om - det är uppfriskande

Vad säger du om SHL-säsongen hittills Mikael, är du överraskad över tabelläget och att serien är så jämn som den är just nu?
- Ja, men det är jag. Det får man väl ändå lov att säga att den här säsongen är "one of a kind" när det gäller tajthet. Vi har ju haft täta säsonger tidigare, men den här är något alldeles extra. Från tvåan till tian skiljer det typ tre poäng tror jag? Det är en match... Storlek på lag betyder inte så mycket idag, utan där har kartan ritats om ganska mycket och det tycker jag är uppfriskade. Men visst är det häftigt att det är så här tajt, alla vill vinna och det är bra för sporten. Bra för produkten SHL, tycker jag!

Om du inte vore hockeydomare, vad hade du velat göra då?
- Bra fråga, säger han och blir tyst en stund.
- Jag hade velat jobba med något där jag hade kunnat utveckla individen till att bli sitt bästa jag. Innan jag blev domare jobbade jag som lärare så jag skulle kunna tänka mig att jobba inom skolans värld där jag kan jobba med varje individ för att få dem att utvecklas till att nå sina drömmar. Vi har en bra skolverksamhet på många sätt, men den kan nog också ses över hur resurser fördelas, men att jobba med barn med särskilda behov hade varit otroligt roligt och stimulerande tror jag och det hade nog passat mig.

Hur ser du på framtiden, är det här ditt kall i livet eller har du några andra framtidsplaner som lockar?
- Jag siktar på att jobba på den här ligan så länge jag bara kan och jag kommer göra allt som står i min makt för att få vara kvar så länge som möjligt. Därför har jag just nu inga planer på att "det här ska jag göra när det här tar slut". Jag vill inte tappa den bollen jag har nu för den vill jag behålla så länge jag kan, men den dagen jag tar emot beslutet att det är dags att göra något annat, då ska jag fundera på vad jag vill göra då. Här och nu lever jag i det jag gör idag och det vill jag som sagt göra så länge jag bara kan, avslutar Mikael Nord.

Intervjun gjord av: Johan Videll