• Hem
  • Dragskott
  • Luleå jobbar hårt på att få fler ekonomiska ben att stå på
Luleå jobbar hårt på att få fler ekonomiska ben att stå på

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Luleå jobbar hårt på att få fler ekonomiska ben att stå på

Luleå siktar på att bredda intäktsbasen i framtiden för att få bättre förutsättningar att hänga med i den stenhårda konkurrensen i SHL, där det finns många starka klubbar med fina förutsättningar.

Ett steg i det ledet är att utveckla arenaområdet i form av till exempel bostäder och hotell, uppger Norr Media.

Vd:n Stefan Enbom om den planerade satsningen.

- Ett fint arenaområde skulle betyda mycket för staden, och det här känns som ett bra tillfälle att gå på offensiven. Det händer ju mycket spännande runt om i länet nu. Vi har också några starka aktörer bakom oss, säger LHF:s vd till Norr Media.

Nåiden Bygg uppges vara en aktör i sammanhanget.

Marknaden för exempelvis hotellverksamhet och bostäder är redan stark i Luleå med omnejd och väntas bli betydligt starkare över tid i takt med att bland annat en del gigantiska industrisatsningar i Norrbotten tar form.

Sportbloggare.com har exempelvis berättat om satsningen på H2 Green Steel i grannkommunen Boden, som väntas ge uppemot 10.000 arbetstillfällen (1.500 direkta arbetstillfällen och betydligt fler än så om man räknar med positiva spin off-effekter i stil med till exempel underleverantörer och service).

En satsning som även Luleå kommer dra vinning av och LHF indirekt kan kapitalisera på om klubbledningen agerar på rätt sätt.

Välkända Cornucopia har uttryckt det som händer i Norrbotten och Västerbotten på följande sätt:

"Sveriges framtid hittas norr om Dalälven - i söder bara strömavbrotten och arbetslösheten - nu saknar Norrland bara en bilfabrik"

"Ett alternativ är att sälja huset redan nu och flytta till Norrland, där villorna fortfarande är billigare än i söder och med mössan i hand söka jobb hos Northvolt, SSAB, LKAB eller H2 Green Steel. Sedan får vi se när husspekulationen tar fart och folk börjar köpa tomter och bygga hus på för att sälja med vinst när de väl står klara. Det kommer bli tryck på fler bostäder där uppe", skriver Cornucopia.