VAR kommer användas i VM: "Handlar om rättvisa"

Bild från Bildbyrån

VAR kommer användas i VM: "Handlar om rättvisa"

Video Assistant Refereeing, VAR, kommer att användas i sommarens fotbolls-VM i Ryssland, meddelade Fifas kommersiella chef Philippe Le Floc'h. "VAR kommer definitivt användas. Det är fantastiskt att ha den här tekniken inom fotbollen. Det handlar om rättvisa", säger han.

Videoteknologi, som ger domarna möjlighet att videogranska avgörande beslut som straffar, röda kort och mål kommer med största sannolikhet att användas i VM 2018. VAR har testats i olika former världen över. I Serie A och Bundesliga används teknologin ständigt och i England har man provat på VAR i vissa matcher i FA-cupen och Carabao Cup.

- VAR kommer definitivt att användas i VM 2018. Det är fantastiskt att ha den här tekniken inom fotbollen. Det handlar om rättvisa. Vi talar med flera olika företag som är väldigt intresserade av vad vi gör ur teknologisynpunkt, säger Philippe Le Floc'h, kommersiell chef för FIFA.

Det slutgiltiga beslutet om huruvida VAR kommer att användas i Ryssland 2018 tas den 2 mars, under IFAB:s, organet som beslutar om spelreglerna för fotboll, årsmöte som kommer att hålals av Fifas vice generalsekretarere och den forne storspelaren Zvonimir Boban.
IFAB består av Fifa samt de fyra brittiska förbunden FA, SFA, IFA och FAW. Minst sex röster behövs för att beslutet ska klubbas igenom (Fifa får fyra röster och de brittiska förbunden varsin) men omröstningen sägs dock vara mer av en formalitet och allt pekar på att användandet av VAR i ett fotbolls-VM för första gången kommer bli verklighet i sommar.

Sedan mars 2016 har IFAB analyserat och samlat data för att understödja beslutet. Matcher främst från portugisiska Primeira Liga och amerikanska MLS har främst använts som underlag för teamet av akademiker från Belgiens Leuven University, som fått i uppdrag att utföra experimenten. I de 804 matcher som VAR använts i påstår IFAB att teknologin har en framgångsratio på 98,9 procent.

En av de viktigaste observationerna som det belgiska teamet kunnat göra är att VAR bara använts i 31,2 procent av matcherna, alltså en knapp tredjedel, varav 56,9 procent av dessa beslut rört mål och straffsituationer. Medianlängden det tagit att använda VAR har bedömts vara 20 sekunder, och medianlängden för att ta ett beslut efter en full granskning tog en minut. Enligt undersökningen hade VAR ett avgörande inflytande i blott åtta procent av matcherna man granskat, samtidigt som man funnit att uppenbara fel inte korrigerats i fem procent av matcherna.

Jag skrev förra veckan en text i artikelserien "VM-minnen" om historiens mest omdiskuterade mål, när Geoff Hursts 3-2-mål mot Västtyskland ledde till Englands hittills enda VM-guld 1966 och ett fungerande videogranskningssystem för att rätta till uppenbara fel är förstås, som Le Floc'h påpekar, rättvist ur en sportslig synvinkel. Men VAR har varit en het potatis under hela säsongen och de olika systemen som testats världen över har fungerat långt ifrån smärtfritt. Det har inte fungerat hundraprocentigt och det som stört mig mest personligen är hur det lite tagit udden av den där ögonblickliga känslostormen som följer ett mål i fotboll, där tendensen i vissa fall blivit att spelarna i stället för att fira förvirrat sökt efter tecken på huruvida VAR kommer konsulteras eller inte. Fotboll är känslor, åsikter, diskussioner och det är en sport som följs av och utförs av människor. Människor som måste få tillåtas göra fel. Att domarna, som har en löjligt utsatt position, ska få så bra hjälpmedel som möjligt är förstås bara positivt, men problemet är att fotboll är en sport som sällan är svart eller vit och där många beslut hamnar - och måste få hamna - i gråzonen. Det är de incidenterna som ger upphov till ändlösa diskussioner på arbetsplatser, skolor eller på puben. Fotboll är inte som cricket, det finns helt enkelt väldigt sällan en objektiv sannning i fotboll där ett domslut oomkullrunkeligt kan anses vara rätt eller fel. I mitt tycke ska VAR användas så sparsamt som möjligt, och endast i direkt avgörande beslut.

Fotbollen är kaotisk i sin natur vars stora skönhet ligger i känslorna den frambringar och så länge känslorna står i fokus gör även bristerna det. Jag tror sporten skulle tjäna väldigt lite på att sträva efter att bli "perfekt".