NFL-bloggen
NFL-bloggen

Bild från Bildbyrån

Det sämsta laget någonsin

Vi kan vara påväg att beskåda den absolut sämsta insatsen av ett lag i NFLs hundraåriga historia.

2019 års Miami Dolphins har börjat säsongen häpnadsväckande svagt. Det var väntat att laget från södra Florida skulle ha det kämpigt detta år. Inför säsongen bytte de bort sin kanske bästa spelare i left tackle Laremy Tunsil, sin bästa wide reciever Kenny Stills och inte minst quarterbacken sen flera år tillbaka, Ryan Tannehill. Ett redan ganska talanglöst lag var nu helt utarmat och förväntningarna var låga.

På god väg att slå rekord

Detta till trots hade nog ingen kunnat ana att laget skulle prestera så här dåligt. Efter fyra förluster av fyra möjliga har floridalaget en poängskilland på 26-163. De har alltså gjort 6,5 poäng per match, vilket uträknat över en hel säsong är färre än det rekord som hålls av 1977 års Tampa Bay Buccaneers med 7,4 poäng per match. Dolphins har även släppt till 40,75 poäng per match, även det är, sett över en hel säsong, sämst i NFLs historia. Ett rekord som just nu hålls av 1966 års upplaga av New York Giants med 35,8 poäng per match.

Sämst av de sämsta

I det moderna NFL-landskapet, med 32 lag och 16 grundseriematcher, är det enbart två lag som har avslutat en säsong med 0 vinster och 16 förluster. 2008 års Detroit Lions och 2017 års Cleveland Browns. Dessa två lag hade dock en betydligt bättre poängskillnad efter fyra matcher, med 66-147 respektive 63-107 jämfört med Dolphins nuvarande poängskillnad på sanslösa 26-163.

Efter en veckas vila går nu Dolphins in i omgång 6 med sin kanske bästa chans till vinst denna säsong. Laget tar emot gästande Washington Redskins som även de förlorat alla sina matcher och som dessutom reser till Miami utan en huvudtränare då de under måndagen sparkade coachen sedan fem år tillbaka Jay Gruden. Detta blir slaget om sista platsen.

Satsar på framtiden

Det är värt att tillägga att Miami Dolphins är i mitten av en full ombyggnation. Som tidigare nämnt har man bytt bort i stort sett all sin stjärnglans och i utbyte fått draftval. I nästa års draft har Dolphins hela tre val i första rundan samt två i andra rundan. Utöver det har organisationen även två val i första rundan och två val i andra rundan i draften år 2021. Det är alltså många unga talanger på väg till solen i Miami.

Visserligen har Floridalaget bara spelat fyra matcher och mycket kan hända under en säsong. Det är dock mycket som talar för att Miami Dolphins, säsongen 2019/20, är det sämsta laget i NFL någonsin.

Dela inlägg
NFL-bloggen

Bild från Bildbyrån

Den förlorade sonen återvänder

Det har varit en uppmärksammad följetong hela sommaren. Los Angeles Chargers running back Melvin Gordon har inte rapporterat till laget och hållit sig borta från träningar och matcher enda sedan träningslägret i början av augusti. Detta i jakten på ett nytt och bättre kontrakt.

Melvin Gordon har spelat fyra år i ligan och har under den tiden näst flest ”touches” i NFL. Han kommer även från en säsong med 1375 totala yards och 14 touchdowns på 12 matcher. Trots denna produktion på elitnivå är hans kontrakt ”bara” värt 2,7 miljoner dollar om året, enbart 27e bäst för hans position enligt NFL.com.

Det råder alltså inget tvivel om att Melvin Gordon är en running back i världsklass. Efter en sommar där elitspelare på samma position såsom Ezekiel Elliot och LeVeon Bell skrivit på nya lukrativa kontrakt anser Gordon att han är näste man på tur.

Problemet för Gordon är, tillskillnad från situationerna för Bell och Elliot, att Los Angeles Chargers inte är lika beroende av springspelet. Chargers offensiv löper genom quarter backen Philip Rivers, och laget tenderar att passa mer än att springa. Gordon ses därför som ett utmärkt komplement i en offensiv där det är Phillip Rivers som kör bussen. I en situation där Rivers också inväntar ett nytt kontrakt har det varit svårt för Chargers att betala Gordon.

I lagets första tre matcher utan Gordon snittade även deras back-up running backs Austin Ekeler och Justin Jackson 5,2 yards per löpning vilket är mer än tillräckligt. Detta har verkligen inte hjälpt Melvin Gordons förhandlingsläge.

Det hela har alltså slutat med att Melvin Gordon nu har krupit till korset och har rapporterat till laget utan något nytt kontrakt. Han förväntas spela omgång 5 mot Denver Broncos. Gordon får nu se till att prestera under säsongen och istället hoppas på en saftig kontraktsförlängning nästa sommar.

Dela inlägg
NFL-bloggen

Bild från Bildbyrån

Kaptenen avstängd resten av säsongen

Under måndagen kom domen. Oakland Raiders linebacker Vontaze Burfict har blivit avstängd resten av säsongen. Detta efter att ha brutit mot ”hjälm mot hjälm”-regeln när man tacklas.

I söndagens match mot Indianapolis Colts lade han in en hård och osportslig tackling på Colts Tight End Jack Doyle. Doyle hade precis tagit emot bollen och satt på knä när Burfict kom in med hög fart och tydligt sänkte huvudet så att hjälm slogs mot hjälm och Doyle slogs mot marken.

En avstängning var väntad, och med Burficts historia av osportsligt spel är det en hård med rättvis bestraffning. Vontaze Burfict hämtades till Oakland Raiders i somras efter att ha blivit free agent. Under karriären har Burfict varit avstängd fyra gången tidigare, vilket resulterat i totalt 22 matcher.

Dela inlägg