Precis som alltid när de beslutats om ett nytt kvalsystem i hockeysverige så har det varit en het debatt kring det, så även denna gång. Många har den klassiska kvalserien som en personlig favorit men kan det nya slutspelet vara ett steg i rätt riktning?
Som en kort notis i ämnet så vill vissa experter och klubbar se att en förening inte kan trilla ur SHL respektive hockeyallsvenskan i år. Detta som följd av coronapandemins påverkan på exempelvis klubbarnas ekonomi. Däremot så ska klubbar från Hockeyettan och Hockeyallsvenskan avancera för att ge fler lag i serien nästkommande säsong. I artikeln nedan så kikar vi extra noga på hockeyallsvenskans kvalsystem vilket skulle vara opåverkat i uppflyttningen. Vi måste såklart också utgå ifrån nuvarande beslut att kval upp och ned sker som planerat.
Från och med denna säsong så kommer hockeyallsvenskan som bekant avgöras i ett slutspel likt det som vi har i SHL. Där kommer lag placerade mellan 7-10 spela en åttondelsfinal där bäst av 3 matcher avgör för att sedan koppla på sig på slutspelsträdets kvartsfinaler. Kvartsfinalerna spelas bäst av 5 där topp 6 från grundserien redan väntar. Sedan kvalserien togs bor efter säsongen 13/14 har vissa supportrar uttryckt åsikten att det blivit tuffare att kvala in sig till högsta serien men i år så räcker det alltså att vara bäst i hockeyallsvenskan. Vad är egentligen statistiskt bäst och är de egentligen de som är det viktigaste?
Den stora kritiken när kvalserien slopades var att svensk hockeys högsta serie stängs. Det påstods bli svårare att gå upp i SHL och tv avtalet gav större ekonomiska skillnader mellan serierna. Sedan man börjat med det senaste playoff-systemet (bäst av 7 mellan SHL och HA) har minst 1 lag gått upp till/åkt ur SHL de 4 senaste säsongerna med undantaget säsongen 18/19 då både Oskarshamn och Leksand tog sig upp i högst serien.
Om man jämför det med 4 säsongerna innan dess då kvalserien fortfarande fanns kvar så har inte statistiska chansen förändrats. Exakt samma utbyte mellan serierna under kvalseriens tid då ett lag degraderades varje säsong bortsett från säsongen 13/14 då två lag gick upp i det nya SHL. Slutspelets procentsats blir ju i sin tur självförklarande där 100% av fallen kommer två lag att byta plats med varandra men om man jämför med de åtta föregående åren så sjunker alltså oddsen för en förening i Hockeyallsvenskan.
Mycket av ovanstående information baserar ju sig på tidigare varianter och statistik, så vad säger det om det nya? En ishockey supporters föda är kanske inte statistik utan uppnår sin mättnad i spänning. Jag kommer personligen ihåg kvalserien hur det slängs mellan hopp och förtvivlan samt hur varje match har en inverkan, inte bara för lagen som spelade utan för alla. Ett slutspel ger den speciella andan, tänk er bara ett hockeyallsvenskt slutspelsskägg, flera kvällar med en sista avgörande match eller spelare som nöter på varandra och går från grinig till grinigast. För mig är det ett slutspel som de ska vara med lag som mött varandra hela säsonger. Vinnaren i serien ska inte gå direkt upp. Det kanske är det rättvisaste men när har ishockeyn egentligen varit rättvis. Vad tycker ni om det Hockeyallsvenska slutspelet? Kommentera nedan.
Tack för er tid!