Välkommen till omgångens 5 punkter. Efter varje Premier League-omgång kommer jag i denna artikelserie att lyfta fem punkter, samtalsämnen och tankar, som jag tagit med mig från den gångna omgången. Här kommer mina punkter från hängmatcherna som spelades i veckan och därmed avslutade omgång 31.
- Gabbiadini sköt nytt kontrakt till Southampton
Omgångens - ja, troligtvis hela säsongens - viktigaste match spelades i tisdags. Matchen mellan Swansea och Southampton var på förhand en direkt match om nytt kontrakt, två lag på samma poäng och på varsin sida om nedflyttningsstrecket. Vilka skulle ta chansen, segra och ta ett gigantiskt steg mot nytt kontrakt? Bortalaget, skulle det visa sig.
Sett till form var Southampton redan på förhand favorit. Medan Swansea kom till spel med sju raka matcher utan seger hade Southampton tre raka utan förlust. Således mental fördel Southampton, något som även gav resultat. Efter 70 minuter av en rätt halvdan match, med låg kvalité och få chanser, var det nämligen Southampton som gjorde det avgörande målet. I en tilltrasslad situation i straffområdet var det Manolo Gabbiadini som tryckte in segermålet till "änglarnas" stora jubel.
0 - 1-resultatet i Wales var exakt vad Southampton behövde. Med det ryckte de upp ett trepoängs avstånd ner till Swansea. Det - plus en betydligt bättre målskillnad - gör att Southampton i praktiken är säkra från nedflyttning. Grattis till det, säger vi därför till Southampton.
- West Bromwich till The Championship
Matchen mellan Swansea och Southampton var dock inte enbart betydelsefull för de två involverade lagen. Som en nyckelmatch för hela säsongen skulle matchens utgång påverka hela nedflyttningsstriden och inte minst West Bromwich. Kryss och West Broms hopp skulle ha levt vidare, seger för någondera lag och West Brom skulle vara ute. Tyvärr, för West Broms del, blev det ovannämnda resultatet förödande. Utan att ens spela fotboll denna veckoomgång åkte West Brom därför ut ur Premier League.
När Stoke blev det första laget att åka ur Premier League denna säsong skrev jag att jag egentligen inte var överraskad, något som delvis stämmer in även på West Brom. De senaste säsongerna har jag haft på känn att West Brom är på väg utför, ett mittenlag med en lite för föråldrad trupp såväl som föråldrad spelstil. Det gjorde att jag inför förra säsongen tippade att West Brom skulle åka ur, vilket de ju inte gjorde. Istället gjorde de det i år, även om jag denna gång - vad jag trodde klok på mitt förra misstag - tippade att de skulle klara sig kvar.
Den fråga som nu står kvar att resonera kring är huruvida West Brom kommer att återvända till Premier League, direkt eller kanske inte alls? Det är alltid en intressant fråga när det kommer till nedflyttningslagen. För på senare år har det ju verkligen visat sig vara svårt för Premier League-lagen att anpassa sig till The Championship, lex Sunderland i år som rasade raka vägen ner till League One. Vad jag tror om West Brom? Ja, inte som Sunderland i alla fall. Men någon omedelbar jojo-resa tror jag inte heller på för West Brom.
- Huddersfield förnyade kontraktet
Ytterligare ett lag som stod inför en otroligt viktig match var Huddersfield. Säsongsnykomlingen hade efter förra helgens viktiga poäng mot Manchester City - i samband med övriga resultat - allt i egna händer inför de sista två omgångarna. En poäng skulle räcka, en poäng på två matcher. Problemet? Att motståndet hette Chelsea nu respektive Arsenal sedan. Skulle Huddersfield klara av att ta en poäng mot det motståndet? Ja!
Att möta Chelsea borta på Stamford Bridge var långt ifrån en enkel uppgift. Chelsea hade liksom Huddersfield kniven mot strupen, en seger mer eller mindre ett måste för att hänga kvar i jakten på Champions League. Men de förhoppningarna grusades faktiskt av Huddersfield, föranlett av Laurent Depoitres mål kunde Huddersfield till slut reda ut stormen, även om Marcos Alonso lyckades kvittera för Chelsea. 1 - 1 slutade matchen som gav Huddersfield den poäng de behövde.
Egentligen är det svårt att beskriva hur imponerande det är att Huddersfield lyckas förnya sitt Premier League-kontrakt. Huddersfield borde ju egentligen inte ens ha lyckats ta sig till Premier League förra säsongen, som en av The Championships mindre resursstarka klubbar överraskade de alla med sitt första Premier League-avancemang någonsin, i högsta ligan för första gången på 45 år. Nu har de lyckats skapa ny historia genom att förlänga sin ologiska vistelse. Hatten ska därför av, till hela Huddersfield. Och framför allt till managern David Wagner.
- Swansea i praktiken ute ur Premier League
Det här var ju en omgång som kunde ha gått så bra för Swansea. Hemmamatch mot Southampton, en direkt match mot sin närmaste nedflyttningsrival. Seger där och hoppet om nytt kontrakt skulle vara stort. Men så blev det ju inte, Gabbiadinis mål skickade Southampton mot nytt kontrakt. Dagen efter var det Huddersfield som i praktiken skickade Swansea ur Premier League.
Resultatet på Stamford Bridge - 1 - 1-kryss - var nämligen precis vad Swansea inte ville se. En poäng för Huddersfield som gav dem nytt kontrakt, men samtidigt ett resultat som gjorde dem onåbara för Swansea. Det gör att det enda alternativet för Swansea är att ta sig förbi Southampton, tre poäng ovanför. Realistiskt? Inte ett dugg. I den sista omgången ska Swansea nämligen ta i kapp en målskillnad på nio baljor för att klara sig kvar. Således räknar jag i och med veckans resultat Swansea som det sista laget att åka ut ur Premier League säsongen 2017/18.
Likt West Brom är det nu en intressant fråga som väcks huruvida Swansea kommer återvända till Premier League inom en snar framtid. Efter att ha kommit upp i Premier League med fart 2011, imponerat med sitt offensiva spel och tänk, har Walesklubben balanserat på nedflyttningsstrecket flera år i rad. Välförtjänt dessutom, klubben har tappat sin identitet. Att fyra tränare - inklusive nuvarande Carlos Carvalhal - har fått gå inom loppet av två och ett halvt år säger det mesta. Återstår därför att se vilken riktning klubben tar i och med denna nedflyttning.
- Seger - men räcker det för Puel?
I skymundan av alla nedflyttningsstrider spelades även några andra hängmatcher. En sådan var Leicester - Arsenal på King Power Stadium, en match utan någon som helst poängmässig betydelse. Arsenal kommer att sluta sexa och Leicester antingen åtta eller nia. En betydelselös match på så sätt, den 3 - 1-seger som Leicester tog därför ingen större knall. Men för Leicesters manager Claude Puel var den segern viktig, åtminstone mentalt. Fransmannen är nämligen mäkta kritiserad bland de egna fansen.
Man kan undra varför Puel är så kritiserad. Sedan han tog över laget i oktober har han fört laget från vad som då var nedflyttningskamp till en stabil plats på övre halvan. Samtidigt började han riktigt bra då han endast förlorade en av sina åtta inledande matcher. Men sedan dess har det gått utför. Inte i tabellen, men resultatmässigt och i form av supporterförtroende. Innan segern mot Arsenal hade Leicester till exempel fyra förluster på de fem senaste matcherna. Detta har gjort att supportrarna riktat skarp kritik mot Puel, men inte bara därför. En stor del av kritiken beror på vad supportrarna menar är en tråkig spelstil, med för mycket fokus på bollinnehav och för lågt tempo.
Frågan är därför om denna seger mot Arsenal förändrar någonting egentligen? Puel har sedan ett bra tag tillbaka ryktats få sparken efter säsongen, där Huddersfields David Wagner är en av de senaste ersättarna det har spekulerats om. I så fall skulle det vara en aning déjà vu-känsla på Puels avskedning. För snart ett år sedan fick Puel nämligen sparken av Southampton av exakt samma anledning - i exakt samma läge - där han fört Southampton till en åttondeplats i tabellen men sparkades på grund av för tråkig fotboll.