Välkommen till omgångens 5 punkter. Efter varje Premier League-omgång kommer jag i denna artikelserie att lyfta fem punkter, samtalsämnen och tankar, som jag tagit med mig från den gångna omgången. Här kommer mina punkter från omgång 19.
- Upprepade genomklappningar kostar Liverpool
"Vi borde ha gjort fyra-fem mål" och "Vi förtjänade att vinna i dag". Det var vad Liverpools manager Jürgen Klopp betonade efter matchen mot Arsenal i fredags. Matchen hade slutat 3 - 3, det efter att Liverpool haft ledningen med 2 - 0 men tappat den till 2 - 3 på fem minuter. Det var förstås inte bra, men samtidigt sådant som kan hända. Problemet? Att detta ju inte var första gången som denna visa sjöngs av Liverpool.
Ska vi bara se till Premier League har det skett fyra gånger. Alltså att Liverpool haft ledningen och kontrollerat matchen, men sedan ändå tappa greppet och poäng. Därtill kan vi dock även lägga till Champions League där två av gruppspelsmatcherna utvecklades så, inte minst 3 - 0-ledningen mot Sevilla som slutade 3 - 3.
Att Liverpool inte lyckas stänga matcherna är inte längre en slump, det är ett mönster. Och det kostar dessutom värdefulla poäng. Därför kan Klopp inte längre skylla på att "vi borde ha vunnit", den bortförklaringen fungerar inte när det sker flera gånger.
Så vad beror denna oförmåga på, okunskapen i att stänga matcher? Handlar det om mental svaghet, individuella misstag, eller helt enkelt om det allmänt svaga försvaret som blottas? Sanningen lär väl vara en kombination, men oavsett är det något som Klopp måste inse som ett problem. Annars lär det aldrig förbättras.
- Måste kunna se den andra sidan, Wenger
I den andra ringhörnan fick Arsène Wenger efter 3 - 3-matchen diskutera matchbild. Bland annat togs det faktum att just matcherna mellan Arsenal och Liverpool har en tendens att bli målglada historier upp. Wenger valde att analysera det som två lag med fantastiska offensiver, två lag med starka anfall. Men följdfrågan om det kan bero på svagt försvarsspel gav ett mer intressant svar: "Låt oss hylla den offensiva fotbollen, det är det som publiken vill se."
På ett sätt har Wenger förstås en poäng, men på många andra punkter är det här som den stora anledningen till att Wenger inte lyckas utveckla Arsenal ligger. För visst är det kul med målrika matcher och det är inte konstigt att Wenger uppskattar den sidan då han är en förespråkare av offensiv fotboll. Men försvaret då, Wenger? Du kan väl inte bara ignorera att den bakomliggande anledningen till de målglada matcherna mellan Arsenal och Liverpool beror på dåligt försvarsspel, för det gör de. Så även den i fredags. Flera av de sex målen berodde på dåligt försvarsspel.
Egentligen är det ju lönlöst att jag tar upp detta, Wenger kommer ju inte att ändra sig. Svaret han gav i intervjun efter matchen sade så mycket om hans ställning i frågan. Men för supportrarnas skull skulle jag hoppas att han åtminstone lyssnade på kritiken, kunde se den andra sidan och se tre mål bakåt som ett problem även om tre framåt även är bra. För om han nu vill förbättra Arsenal Football Club - vilket jag antar att han vill då han fortfarande sitter vid styret - är det den insikten han måste åta.
- Vem tar över Swansea?
Swanseas säsong har gått rakt ner i träsket. Tre segrar på de 18 omgångarna inför helgen hade inte enbart gjort att Swansea var jumbo inför gårdagens match, det hade även gjort att managern Paul Clement fått sparken på förhand. För Swansea betydde det att den forne spelaren Leon Britton ledde laget mot Crystal Palace.
För Swansea såg det länge ut att bli ytterligare en förlust. Bortalaget Crystal Palace - som själva var jumbo för inte allt för länge sedan - dominerade spelet, kom till chanserna och fick även med sig ledningen. Från straffpunkten satte nämligen Luka Milivojević 1 - 0 efter timmen spelad. Till slut skulle Swansea ändå få med sig en välkommen poäng då inhopparen Jordan Ayew med ett starkt inhopp såg till att kvittera med ett distansskott för Swansea.
Men den stora frågan efter denna match var ju oberoende av resultatet. Att Britton är en tillfällig lösning är ingen hemlighet och jakten på Clements ersättare bör redan vara igång. Det har talats om Pulis, vissa har öppnat för Van Gaal. Själv tycker jag att det var fel av Swansea, trots svaga resultat, att sparka Clement. Dels för att Clement i våras visade kompetens och räddade klubben från nedflyttning, men framför allt för att det återigen pekar på en svag ledning som nu har sparkat tre managers på mindre än ett år. Vi får väl se om nästa herre, vem det nu blir, får ett långsiktigt arbete i klubben.
- Dele Allis första stora test
Tottenhams Dele Alli har fått en kanonstart på sin karriär. Sedan han flyttade från MK Dons till Spurs 2015 tog den unge mittfältaren snabbt en startplats i laget, därefter började han leverera poäng. 28 ligamål de första två säsongerna i Premier League höjde rösterna för Alli som ett underbarn. Men denna säsong har Alli inte alls hittat rätt.
Med 19 omgångar spelade har Allis facit inte imponerat. Tre mål och två assist på sina 18 spelade ligamatcher är i sig sämre än förväntat, men även spelmässigt har han svikit. Och det kanske har gett mentala konsekvenser? De senaste matcherna har fokus på Alli nämligen landat i hans fula tackling på Kevin De Bruyne i förra omgången och liknande incidenter tidigare. I går blev han utbuad av Burnley-publiken hela matchen då han hade filmat till sig en straff tidigt i matchen.
För mig känns det som att detta är Allis första stora test. De två första säsongerna har allting rullat på lysande och han har pekats ut som Englands nästa stjärna. Denna säsong har det inte alls sett ut så. Klarar Alli av att slå tillbaka, växla upp nu när hans form dalat och låta spelet tala? Det måste han klara om han ska ta nästa steg.
- En nedflyttningskamp för halva ligan
19 omgångar är spelade, julafton är här. Med det har vi redan halva säsongen avklarad och andra halvlek av säsongen börjar snart att spelas. Så hur har ligan utvecklat sig, hur ser tabellen ut? Ja i toppen kan vi ju redan tilldela Manchester City titeln. Men i botten, där ser det ut att bli en berg-och-delbana utan dess like.
Det räcker med att räkna antalet poäng mellan jumbon Swansea och tian Watford. Avståndet dem emellan är nämligen nio poäng, tre segrar med andra ord. Det mellan hela den undre halvan. Räknat från nedflyttningsstrecket upp till Watford är det dessutom tre poäng färre.
Det betyder att vi har tio av tjugo lag poängmässigt indragna i en möjlig bottenstrid. I verkligheten kommer det ju inte att bli så, vissa av lagen kommer skjuta ifrån. Men faktum är att samtliga riskerar det motsatta, några svaga resultat och krisen står vid dörren. Det har inte minst präglat hösten där kris och kaos i flera klubbar har betytt nödbromsen och managerskifte. Så här långt är det sex klubbar som sparkat sin manager, ovannämnda Swansea senast i raden. Med tanke på hur tabellen ser ut, hur plötsligt krisen i diverse klubbar är total, lär vi få se ytterligare några lediga jobb innan våren är över.