Tillslut blev det klart, sommarens mest eftertraktade tonåring såldes och det var PSG som tog hand om hans framtid. Men värvningen av Kylian Mbappé ställer frågorna till UEFA på sin spets. Är Financial Fair Play bara tomma ord?
"Vi kan inte vara en tiger utan tänder".
Så sa UEFA:s president, Aleksander Čeferin, när han i samband med Champions League-lottningen här om veckan höll en exklusiv presskonferens. Svaret var en kontring på alla frågor kring sommarens rekordvärvningar, Financial Fair Play som i allmänhetens ögon mer eller mindre ses som ett skämt som ingen av de stora klubbarna går på. Slovenen gav då tydliga besked: UEFA skulle inte se mellan fingrarna gällande klubbar som bryter mot FFP.
– Jag är väldigt seriös, det kommer ni få se. Vi kommer att försöka hjälpa klubbarna att respektera reglerna, vi kommer att informera dem om dem. Men om de inte lyder reglerna kommer vi att straffa dem. Vi kommer att straffa dem hårt.
Kryper genom hålen
Anledningen till att denna fråga har lyfts fram i strålkastarljuset, nu mer än någonsin, är den inflation som råder inom fotbollen. Sedan några år tillbaka har TV-avtalen - framför allt i Premier League - höjts väsentligt, klubbarnas inkomster därmed likaså vilket har ökat köpkraften. Det har i sin tur höjt priserna, övergångssummorna för fotbollsspelare har skjutit mer och mer i höjden för att förra sommaren spränga ett rekordtak då Paul Pogba gick till Manchester United för 100 miljoner euro.
Hård kritik mot United då, lite mindre nu. I sommar har summorna nämligen mer än dubblerats. Idag är 100 miljoner euro en summa som slängs omkring som en spottstyver.
För UEFA ställer detta nya krav. Financial Fair Play sattes i spel 2011 och innebär i korthet att klubbarna över en treårsperiod ska kunna visa upp ett plus-minus-noll resultat med ett förbehåll på några tiotal miljoner pund minus. Detta ska behålla en hållbar ekonomi för klubbarna, i längden utveckla fotbollen och undvika stora gap mellan klubbarna.
Detta har inte fungerat. I och med att affärsmän/oligarker/konsortier m.m. har tågat in med enorma satsningar har den del av regelverket - den del som inte tillåter klubbar att leva på ägarens pengar - hånats och förbisetts av alla. Klubbarna bryr sig inte och straffas inte tillräckligt, utan ser istället till att gå runt dessa regelverk på alla möjliga olika sätt.
Detta har inte minst utmärkts av sommarens PSG, Paris-klubben som först köpte Neymar för rekordsumman på 222 miljoner euro innan de nu - under transferfönstrets sista timmar - gjorde klart med nästa bomb. Supertalangen Kylian Mbappé från Monaco är klar för klubben.
Vågar UEFA agera?
Värvningen av Mbappé har varit den hetaste potatisen de senaste dygnen. Efter många vändor, från hur affären skulle lösas till när den skulle säkras, bekräftade PSG att de lånar in den från Paris härstammande Mbappé denna säsong för att nästa sommar aktivera en obligatorisk köpoption på ca 180 miljoner euro. Ett sätt att kringgå FFP och undvika att betala övergångssummorna för både Neymar och Mbappé nu. Effektivt? Smart? Kanske det. Huruvida det är regelrätt diskuteras ändå.
PSG var den stora anledningen till alla FFP-frågor till Čeferin här om veckan. Då gällde det Neymar, nu kommer de att plussas på med Mbappé. Totalt lägger PSG närmare 400 miljoner euro på två spelare, de två dyraste genom tiderna och det enbart i övergångssummor. Och även om summorna nu sprids ut över åren passerar PSG gränserna med råge, de följer sannolikt inte FFP. Inte minst med tanke på varifrån pengarna kommer.
Att detta bygge finansieras av klubbens Qatar-ägare är ingen hemlighet. Det är de som har kommit in, finansiellt gått emot allt vad FFP heter och inte brytt sig. Mbappé var bara ytterligare ett långt finger till UEFA från Qatar Investment Authority, speciellt med tanke på Čeferins nyliga uttalanden. PSG visar att de inte tror på hans hot, de tror inte att FFP har någon verkan. En åsikt de på inga sätt och vis är ensamma om att besitta.
Nu återstår att se hur UEFA reagerar. Frågorna kommer nu att ställas på nytt, kommer Čeferin att hålla sina nyuttalade ord? De straff som tidigare utfärdats - bland annat mot just PSG - har bevisligen inte varit tillräckligt hårda, tigerns tänder har inte varit vassa nog. Nu sätts de på prov igen.
Vi får väl se ifall hans ord - precis som alla tror - bara var ett tamt försök till hot.