• JN Fotboll

Solari var långt ifrån en succé

Klockan 18.00 så väntas det bli officiellt att Zinedine Zidane återvänder till Real Madrid som han lämnade i somras. Under dessa tio månaderna som gått så har det hänt en hel del i denna anrika klubb. Därför ska jag nu göra mitt bästa för att bena ut vad som verkligen har hänt och vad som kan vara anledningen till att Zidane kommer tillbaka.

I maj så meddelade Zidane att han lämnar klubben efter nästan tre år som huvudtränare, ersättaren blev den dåvarande spanska förbundskaptenen Julen Lopetegui. Han hamnade i blåsväder direkt eftersom att detta skedde några dagar innan han skulle leda Spanien i VM men så blev det inte. Han fick sparken och ersattes av Fernando Hierro som är en legend i Real Madrid. 

Lopeteguis tid som huvudtränare för Real Madrid tog slut i Oktober efter ett fiasko i El Clasico, den matchen slutade 5-1 till Barcelona och blev då droppen som fick Florentino Perez bägare att rinna över och Lopetegui sparkades. Ersättaren blev Santiago Solari som tidigare tränade Real Madrid Castilla och därmed fick han göra samma resa som Zidane gjorde 2016 när han gick från att träna Castillan till att få träna Real Madrid.

Nu när det ryktas väldigt mycket om att Zidane ska ta över igen så vore det kanske bra att veta varför Solari som tog över i Oktober blir ersatt efter två väldigt tuffa veckor. Anledningen är med största sannolikhet resultaten mot Barcelona och Ajax. Att förlora två gånger mot Barcelona under en vecka är något som både sänker moralen hos spelarna och styrelsen. När man sedan åker ut mot Ajax i Champions League på hemmaplan så är det ganska tufft att få behålla jobbet som tränare för Real Madrid. 

Zidane får nu ett lag som är väldigt sargat men som just nu bara har ligan att lägga fokus på samtidigt som toppkonkurenterna har europaspel att tänka på. Dessutom så har Zidane inte så mycket att förlora med tanke på vad Lopetegui och Solari har lyckats med denna säsongen. 

Dela inlägg:
  • JN Fotboll

Han är ett steg i rätt riktning för Real Madrid

Trots Real Madrids seger igår mot Real Valladolid är Santiago Solaris dagar som tränare räknade. Nu rapporterar bland annat den Marca att Zinedine Zidane kommer att återvända till klubben som han lämnade efter förra säsongen. 

Om Zinedine Zidane tar över Real Madrid, som bland annat Marca uppger att han gör, är det en positiv nyhet för alla Real Madrid-supportrar. Supportrarna har inte haft det lätt den senaste tiden med bland annat två förluster mot Barcelona och ett uttåg ur Champions League. 

Vid 18.00 väntas nyheten bli officiell och utöver vinsten igår så är detta verkligen ett steg i rätt riktning för Real Madrid som endast har ligan att fokusera på. 

Texten uppdateras.

Dela inlägg:
  • JN Fotboll

Vad har hänt med Real Madrid?

Sedan slutet av oktober har JN Fotboll varit borta. Nu är bloggen tillbaka och i dagens inlägg avhandlas Real Madrids uttåg ur Champions League, Liverpools tappade ledning i Premier League och Malmö FF i Europa League.

Real Madrid har åkt ur Champions League för första gången på tre år. Detta efter att laget blev totalt utspelade hemma på Santiago Bernabeu av Ajax. Dessutom under samma vecka som man lyckats förlora två gånger mot Barcelona. Att inte tränaren Santiago Solari är sparkad än får mig att undra hur mycket Florentino Perez verkligen bryr sig om klubben. Vad som hände med de spelarna som vann Champions League för tredje året i rad när man besegrade Liverpool i Maj är ett mysterium som inte ens Sherlock Holmes kan lösa.

Andra händelser som hänt medan jag var borta och som är värda att orda lite kort om:

  • Liverpool ledde Premier League i 86 dagar men nu är ordningen återställd igen. 
  • Manchester United sparkade Mourinho och plockade in "succétränaren" Ole-Gunnar Solskjaer som i princip bara behövde göra det som Mourinho misslyckades med för att börja vinna matcher igen. Det enda han har gjort är att inte tappa omklädningsrummet som en viss portugis gjorde.
  • Ronaldo gör ingen succé alls i Juventus och de enda listorna han toppar är listor som jag inte vet om man verkligen vill toppa.
  • Malmö FF tog sig vidare från sin grupp i Europa League men blev snabbt nedtagna på jorden igen av Chelsea. Dessutom så vann man inte Allsvenskan eller cupen så det blir kval till Europa League nästa säsong för "di blåe". 
Dela inlägg:
  • JN Fotboll

Kniven mot strupen för Julen Lopetegui

Ingen vinst på fem matcher. Endast ett enda mål framåt på dessa fem matcherna och förluster mot lag som CSKA Moskva och Deportivo Alaves. Detta är hur läget ser ut för Real Madrid inför kvällens Champions League-match mot Viktoria Plzen. Ikväll kan tränaren Julen Lopetegui dagar vara räknade. Förlust idag innebär med största sannolikhet att tränaren får sparken. Snacka om att ha kniven mot strupen.

När man förlorar mot lag som CSKA Moskva och Deportivo Alaves och dessutom lyckas göra ett mål på fem matcher så är det något som är riktigt snett. Om man dessutom inte lyckas göra mål med en anfallare så är det något som är ännu mer snett. För vem var det som gjorde målet mot Levante i lördags? Jo, det var vänsterbacken Marcelo som nätade. 

Vad har alla matcher som Real Madrid förlorat gemensamt? Jo, att man har haft ganska mycket mer bollinnehav än vad motståndarlaget har haft. Statitiken talar sitt tydliga språk: 71% mot Levante, 70% mot Alaves och 73% mot CSKA Moskva. Real Madrid lyckas alltså inte ta vara på att man har mycket mer boll än vad motståndarlaget har. 

Detta är inte en tillfällighet. Det är något eller någon som är anledningen till detta och med största sannolikhet är det tränaren, Julen Lopetegui, som är problemet. Om Real Madrid tappar poäng i kvällens match, eller vinner med liten marginal så är det dags för Lopetegui att få sparken och istället plocka in någon som kan rädda säsongen. Dessutom så måste en anfallare värvas in i januari. Om inte detta sker så har jag svårt att tro på att Real Madrid ska kunna lyckas med något alls denna säsongen.

Dela inlägg:
  • JN Fotboll

KLART: Blåvitt sparkar sportchefen

Efter många svaga insatser och fyra år och sju månader som sportchef i IFK Göteborg så blev det idag officiellt att Mats Gren får sparken av iFK Göteborg. 

IFK Göteborg har haft en väldigt dålig säsong och håller till i den nedre delen av tabellen. Under måndagsmorgonen meddelade IFK Göteborg på sin webbplats att sportschefen Mats Gren får lämna sitt uppdrag.

– Vi är i en sportslig situation som vi tar på största allvar. Efter en ingående analys och samtal med inblandade parter har vi kommit fram till ett beslut om att göra ett antal förändringar för att uppnå de resultat som krävs under de fem matcher som återstår i allsvenskan, säger Göteborgs klubbdirektör, Max Markusson, till klubbens hemsida.

Dela inlägg: