Tysklands mest avskydda lag bara trummar på i debutsäsongen i Bundesliga. Efter tredje raka segern är Emil Forsbergs ambitiösa RB Leipzig nu tvåa i tabellen - och konkurrenterna börjar ta notis om nykomlingen. "Leipzig var tvunget att vara med uppe i toppen. Ralph Hasenhüttl har alltid gjort fantastiska jobb med sina lag", säger Bayern Münchens VD Karl-Heinz Rummenigge.
Alla var medvetna om att RB Leipzig minsann inte var någon vanlig nykomling, men Dubbel-Ralph (Sportchefen Ralf Rangnick och tränaren Ralph Hasenhüttl) och deras ungdomar har ändå lyckats överraska hela Tyskland under säsongsinledningen. Åtta omgångar in är RB Leipzig alltjämt obesegrat och den främsta nykomlingen någonsin i Bundesliga där man huserar på en andraplats, två poäng Bayern München
Vad RB Leipzig står för, och varifrån laget är sprunget, är mer eller mindre välkänt vid det här laget. Energidrycksvarumärket Red Bull sökte en plats in i den tyska fotbollen för att ta nästa steg i ägaren Dietrich Mateschitz nydanande och innovativa marknadsföringsstrategi som redan hade bringat framgångar i form av bland annat Red Bull Salzburg och Red Bull New York. Nu var målet att ta en tysk klubb och föra dem upp i Bundesliga och vidare ut i Europa. Valet föll på SSV Markranstädt, ett lag från den tyska femtedivisionen som få ens i Sachsen kände till. Med nytt namn (RB står för RasenBallsport, slarvigt översatt Gräsmattebollsportklubb, då klubbar ej får döpas efter företagsnamn), ny logga, nya färger och alldeles fräscha Red Bull-betalda vingar började RB Leipzig lyfta. Sju år senare har laget nått sitt första huvudmål - en plats i Bundesliga.
Protesterna har inte låtit vänta på sig och så gott som hela Tyskland har vänt sig emot RB Leipzig för deras snabba väg till framgång och deras cyniska sätt att bryta mot den tyska fotbollens 50+1-regel, som finns till för att skydda klubbarnas medlemmar och förhindra utomstående investerare från att få majoritet i röstningsfrågor. Protesterna har pågått i flera år och inte låtit sig avstanna sedan laget tog klivet upp i Bundesliga. Borussia Dortmunds allra mest hårdnackade supportrar bojkottade bortamatchen i Leipzig, och såg i stället reservlagets match på hemmaplan, och Dynamo Dresdens fans tog ännu ett par steg längre i cupmatchen i DFB Pokal, genom att kasta in ett avhugget tjurhuvud på planen.
Men RB Leipzig har tuggat på oförtrutet och målmedvetet mitt i proteststormen. Det är inte svårt att ogilla klubben för dess artificiella bakgrund, men det går heller inte att bortse från att RB Leipzig utfört sin satsning nästintill felfritt. Det har inte handlat om någon snabblösning där pengar kastats vilt på spelare som skickats in och ut ur laget för varje steg klubben tagit i seriesystemet. RB Leipzig har satsat klokt och byggt upp en stark infrastruktur med moderna träningsanläggningar och en av Tysklands bästa ungdomsakademier. 2010 flyttade klubben in på Zentralstadion i Leipzig, som renoverats inför VM 2006. Namnet? Det byttes förstås till Red Bull Arena. I andradivisionen hade RB Leipzig frekvent över 30 000 åskådare och inför säsongen utökades arenan, som nu tar in nära på 43 000.
Folket i Leipzig har tagit till sig sin nya klubb med öppna armar. Det har inte funnits ett lag från forna Östtyskland i Bundesliga sedan Energie Cottbus åkte ur 2009 och inget lag i Leipzig sedan VFB Leipzig flyttades ner för 22 år sedan. Folket i staden är stolta över att ha ett lag i högstadivisionen och läktarna är alltid välfyllda.
Fotbollsprofessor Ralf Rangnick har en stor del i framgångarna i sin roll som sportchef för både RB Leipzig och Red Bull Salzburg och det är han som kritat upp den fotbollsmässiga kartan som klubben orienterar sig efter. Med Red Bulls målgrupp, som främst riktar sig till yngre människor, har det också varit logiskt att bygga upp laget på unga, spännande och sevärda spelare vilket har fallit väl in i Rangnicks offensiva och intensiva pressfotboll.
Inför säsongen utsåg Rangnick Ralph Hasenhüttl, som gjort ett utmärkt arbete genom att hålla kvar Ingolstadt i Bundesliga, till ny huvudtränare. Så här långt har det visat sig vara ett perfekt val. Hasenhüttl står för samma filosofi som Rangnick och duon har snabbt fått spelarna bekväma i den intensiva och fartfyllda fotbollen. Under sommaren plockade RB Leipzig in unga spelare som Naby Keita, Bernardo, Timo Werner och Oliver Burke; som tillsammans med Emil Forsberg, Yussuf Poulsen Marcel Sabitzer och de övriga utgör en trupp sprängfylld med potential och en snittålder på blott 23,6 år.
Leipzigs 4-2-2-2-uppställning, med ett kraftigt centralt fokus, har ställt till med stora problem för flera motståndare. Mest imponerande var 1-0-segern mot Borussia Dortmund när Hasenhüttl effektivt satte stopp för Thomas Tuchels allra mest kreativa och viktiga pjäs - 21-åriga Julian Weigl - genom att låta de två centrala anfallarna helt enkelt skärma av passningarna till den spelskicklige mittfältaren med hjälp av lagets vertikala och horisontella kompakthet.
Med de två yttrarna som tar klivet in och positionerar sig i respektive halvytor och med anfallarna i nära anslutning har Leipzig alla sex offensiva spelare i en kompakt hexagonform centralt, vilket gör det nästintill omöjligt för motståndarlagen att bygga spel via mitten, vilket tvingar dem runt på kanterna där Leipzig ofta försöker vinna boll genom aggressiva överflyttningar och ett välkoordinerat presspel som tagit många lag på sängen så här långt under säsongen. Inget lag i Bundesliga har vunnit boll på offensiv tredjedel så många gånger som RB Leipzig under de inledande åtta matcherna - hela 50 gånger.
Offensivt har Leipzig också många strängar på sin lyra där laget leds av välvuxne och mångsidige Poulsen som bidrar med betydligt mer än snabba uppspelsvägar och styrka i luftspelet, samt kvicke Werner som är ett ständigt orosmoment för motståndarförsvaret med sin rörlighet. Duon är väldigt skicklig på att skapa yta för de inverterade yttrarna - där Forsberg startat mot slutet efter att ha fått ta plats på bänken under säsongsinledningen - som tar sig inåt i planen och söker boll i halvytorna i spelyta två. Men precis som i defensiven och presspelet så är det framför allt snabbheten som alla spelmoment utförs i som imponerar. Leipzig försöker ta sig fram i planen snabbt och bryr sig sällan om att hålla boll och låta motståndarna samla sig. Finns det en möjlighet att kliva framåt så har de alltid ambitionen att göra det, vilket syns tydligt i att man har i genomsnitt bara haft 47,3% bollinnehav den här säsongen. Borussia Mönchengladbachs André Schubert, som via ett sent kvitteringsmål lyckades spela oavgjort mot nykomlingen för en dryg månad sedan, uttrycker sig väl om Leipzigs spelstil.
- När de vinner boll försöker de transportera den framåt i planen så snabbt som möjligt, och när de förlorar den så är de på en direkt och försöker vinna den åter, sa Schubert.
Det finns få lag som är så intelligenta och väl förberedda som Ralph Hasenhüttls Die Roten Bullen, och de inledande framgångarna har inte varit någon slump. Det här är ingen vanlig nykomling. RB Leipzig är i toppen för att stanna.