Raumdeuter Müllers jakt på målformen

Bild från Bildbyrån

Raumdeuter Müllers jakt på målformen

Thomas Müller assisterade när Arturo Vidal bröt dödläget mot Ingolstadt på tilläggstid, men målmässigt går det fortfarande trögt för Müller. Vad är det egentligen som inte fungerar för Raumdeutern från Pähl?

Om det inte hade varit för Hermann Gerland hade det kunnat vara väldigt annorlunda. En 19-årig Thomas Müller harvade runt i Bayern Münchens andralag och hade svårt att göra tillräckliga avtryck för att övertyga om att han förtjänade en chans i a-laget. Jürgen Klinsmann, den dåvarande managern, såg inte storheten och ville skeppa iväg honom till Hoffenheim. Då satte sig ”Tiger” Gerland, Bayerns långt trogne assisterande tränare, på tvären.

- Jag gick till Uli (Hoeness, Bayerns dåvarande sportchef) och sa att vi kan inte sälja den här killen, vi kan bara inte göra det. Han frågade mig: ”Kan du garantera att vi kan vinna Champions League med en sådan kille?” Jag sa nej, men jag kan garantera att han skulle göra mycket mål, berättade Gerland.

Gerland fick sin vilja igenom och Müller stannade. Och med Louis van Gaals intåg gick han plötsligt från anonym tillvaro i andralaget och på väg bort till att bli startspelare i både Bayern München och Tyskland på mindre än ett år. Med mål i mängder och en pojkaktig, genuin karisma fick Müller från lilla Pähl, utanför München, hela tyska folket på fall. Och den där Champions League-titeln som Hoeness pratade om gick minsann att vinna med Thomas Müller också.

Men efter 156 mål för Bayern München sedan debuten 2008 har det för första gången i Thomas Müllers karriär blivit grus i maskineriet. I fjol gjorde Müller 32 mål i alla turneringar - den här säsongen är han bara uppe i fyra. Den skrala målskörden har förvisso ackompanjerats av nio assists, vilket är mer än vad han mäktade med under hela fjolårssäsongen, men det är ändå tydligt att saker och ting inte riktigt går som den självutnämnde Raumdeutern (Müllers beskrivning av sin egen spelstil, som en som ”utforskar och utnyttjar ytor”) själv vill.

I en intervju med ESPN:s Rafa Honigstein utvecklar Müller sina tankar om den med hans mått mätt tunga säsongen, och han menar på att hans svaga målsnitt har att göra med Bayern Münchens prestationer i stort.

- Min målstatistik är inte samma som under de senaste åren. Men när laget inte spelar bra offensivt blir det problem för mig, eftersom jag inte är någon individualistisk spelare. Jag hämtar inte bollen centralt och dribblar förbi sex spelare. När vårt positionsspel och passningsspel inte är så bra så blir mitt spel lidande, berättar han.

Och trots att Bayern München med lätthet har gått ifrån till en sjupoängsledning i Bundesliga och är kvar i både DFB-Pokal och Champions League, där man ställs mot Arsenal i åttondelsfinalen, har spelet knackat betänkligt under säsongen. Det är förstås en process att genomföra en omställning från en tränare som Pep Guardiola till Carlo Ancelotti och även om segrarna har rullat in på stadig basis så har insatserna sällan varit särskilt övertygande, och Bayern har ofta fått förlita sig på individuella och avgörande prestationer från Robert Lewandowski och Arjen Robben. Bayern har på senare år varit mästare på att göra precis vad som krävs - utan att nödvändigtvis göra mer än så - men när säsongen nu går in i ett avgörande skede måste Bayerns prestationer förbättras drastiskt. Kraven på Säbener Strasse är alltid skyhöga, och spelarna är medvetna om att spelet måste börja klicka snart.

- Vi vet att vi inte riktigt har nått dit vi vill vara än. Vi vill spela en väldigt bra och dominant fotboll. Det räcker inte att bara spela bra. Motståndarna i ligan har börjat få lite mer självförtroende mot oss och känna att de kanske kan komma undan med någonting i matcherna mot oss. Vi måste verkligen sätta ett stopp för det och visa att det är vi som bestämmer vad som händer ute på planen, säger Manuel Neuer.

Är det så enkelt att Thomas Müller blivit ett offer för en Bayern-offensiv som inte riktigt kickat igång på alla cylindrar? Förmodligen inte, han var trots allt svag även i sommarens fotbolls-EM, men som han själv påpekar så har han ingen spelstil där han på egen hand avgör matcher när spelet knackar. Müller är en ytterst funktionell spelare och även om han är mångsidig så har han ingen teknisk färdighet som sticker ut. Det är hans intelligens och spelförståelse som tagit honom till världseliten. Müller har en i det närmaste oöverträffad att manipulera spelytor, för att skapa utrymme både för sig själv och för sina lagkamrater, och att välja rätt lägen att ta sig in i en viss yta. Jämfört med spelare som exempelvis Robben, Franck Ribéry eller Douglas Costa, som har större tekniska och individuella färdigheter som kan skapa målchanser genom att besegra sina motståndare i en-mot-en-dueller är det inte konstigt att Müller, som är mer beroende av sina lagkamrater för att spela en avgörande roll - särskilt sedan Lewandowski blivit den centrala anfallsfiguren, får större problem när det kollektiva anfallsspelet inte riktigt fungerar.

- Alla behöver titta sig själva i spegeln och fundera på varför det inte fungerar så väl. Jag tror det mer är ett problem med laget än med individuella spelare. Vi spelare behöver hitta en lösning för att uppträda mer som ett lag, att vara mer kompakta på planen. För tillfället är avstånden för stora mellan oss. Vi har problem med andrabollarna också. Mot Freiburg och Werder Bremen tvingades vi försvara så mycket att vi inte skapade särskilt många chanser, säger Müller.

Just nu springer Raumdeutern Thomas Müller vilse i en halvt dysfunktionell Bayern-offensiv. Både han och Bayern München måste börja hitta rätt illa kvickt. Redan på onsdag väntar Arsenal i det första Champions League-mötet på Allianz Arena.

- Vi måste bli bättre. Det räcker inte med att bara tro att vi ska hitta en väg igenom. Arsenal är i bra form. De har väldigt bra spelare och en bra manager. De senaste åren har vi känt oss bekväma mot Arsenal, så jag hoppas det blir detsamma även nu. Men det blir alltid tuffa matcher mot dem, säger han.