Leyton Orient - en kidnappad klubb

Bild från Bildbyrån

Leyton Orient - en kidnappad klubb

För första gången på 112 år trillar Leyton Orient ur Football League och nu står Londons näst äldsta klubb vid avgrunden och stirrar ner. På tre år under Francesco Becchettis katastrofala styre har The Os gått från att vara på vippen till Championship till att kämpa för sin existens.

Det fanns ingenting kvar att förlora. Leyton Orient hade redan åkt ur League Two i och med 3-0-förlusten mot Crewe Alexandra, skulderna staplades på hög och mannen som bär ansvaret för klubbens katastrofala tillstånd fanns ingenstans i närheten. Supportrarna ville ändå visa sitt missnöje i vad som skulle kunna vara klubbens sista hemmamatch på Brisbane Road och i slutminuterna av 3-1-förlusten mot Colchester intog de planen. Först slungades en röd rökbomb in i det ena straffområdet. Sedan kom supportrarna. Supportrarna vädrade sitt tydliga missnöje med att deras klubb tillåtits bli kidnappad av en ägare som kört klubben i botten utan att varken EFL eller FA gjort någonting alls för att råda bot på situationen, men det fanns aldrig något hotfullt i planstormningen. Vid ett tillfälle snurrade till och med en eldriven handikappmoped runt på planen när supportrarna slog sig ned framför direktörernas loge och skanderade ”Becchetti out”.

Leyton Orient är knappast den mest kända eller framgångsrika av fotbollsklubbar. Under sin 136 år långa existens har Londons näst äldsta fotbollsklubb bara spenderat blott en säsong i den engelska högstaligan och den största meriten var en semifinalplats i FA-cupen under gamle Arsenal-anfallaren Jimmy Bloomfields ledning. Men för ett par år sedan fanns det ändå en tro om att Leyton var på väg framåt. Orient ledde med 2-0 i halvtid av playoff-finalen mot Rotherham 2014, men föll till slut efter straffar. Det blev inget Championship den gången, men ordförande Barry Hearn var optimistisk. En ny ägare var på ingång och han var reda att flexa sina ekonomiska muskler. Hearn, som ägt klubben i 19 år, sålde den till italienaren Francesco Becchetti, som gjort sig en förmögenhet genom sitt företag inom sop- och avfallshantering. Det skulle visa sig vara ett fruktansvärt misstag.

- Sorgligt nog sålde jag klubben till fel person. Alla, inklusive jag, tyckte det var en underbar möjlighet att ta oss till nästa nivå. Mr Becchetti har inte gjort någon besviken med den summa pengar han skjutit in, men ingen hade kunnat föreställa sig alla fruktansvärt tygellösa beslut han tagit. Tio managers på tre säsonger är otänkbart. Han måste bort, säger Hearn till BBC.

På drygt två och ett halvt år har Becchetti lyckades rasera klubben fullständigt. Inledningsvis var han villig att spendera pengar, men misstagen på transfermarknaden var både många och dyra och i stället för att kämpa om en plats i Championship trillade Leyton Orient ner. Han bytte ut trogna medarbetare som kände klubben utan och innan för att sätta in sitt eget folk, vilket rubbade hela klubbstrukturen, och under sin korta tid i klubben har han hunnit med att sparka hela tio tränare. Lägg därtill att han stängts av sex matcher för att fysiskt ha sparkat på en assisterande tränare, skuldsatt klubben upp till öronen och att han under sin ägartid samtidigt bekämpat utlämningskrav från Albanien för bedrägeri och penningtvätt. Becchetti drog också med Leyton Orient i en bisarr realityshow i albansk tv där deltagarna fick tävla om ett proffskontrakt med klubben.

Becchettis tid i klubben har varit katastrofal. Om det fanns någon form av välvilja och ambition i inledningen av italienarens ägarskap så gick den definitivt förlorad i fjol, när supportrarna tillsammans med Blackpool gick ihop i en fredlig protest. Sedan dess har Becchetti inte besökt en enda match och investeringarna i klubben har strypts helt, vilket lämnat ett ungt och orutinerat lag som inte klarade av att hänga kvar i League Two. Becchettis och klubbchefen Alessandro Angelieris svar på protesterna blev ett bisarrt utspel i januari på klubbens egna hemsida där Angelieri basunerade ut hur ”förolämpad och sårad” Becchetti var över protesterna och att spelarna påverkades av den karismatiske italienarens frånvaro i omklädningsrummet, i samma veva som han gick till attack mot flera spelare. Duon har inte setts till på någon match sedan dess.

Skulderna har bara ökat och fordringsägarna har inte fått betalt. Under en period fick inte de anställda heller ut pengar förrän långt senare och klubben har fått mottaga en likvidationsbegäran över obetalda skatter och den 12 juni faller beslutet som avgör klubbens framtid.

Supportrarna kämpar nu för klubbens överlevnad. Becchetti har medgett att han är villig att sälja Leyton Orient, men en klubb med mängder av skulder som precis tillat ur Football League är ett svårsålt paket. Leyton Orient Fans’ Trust känner sig svikna av EFL, det engelska ligaorganet, och FA som tillåtit situationen att urarta. Leyton-supportrarna stängdes från början av från säsongens sista match, borta mot Blackpool, på grund av protesterna i hemmamatchen men efter att ha vädjat till EFL tillåts fansen ändå besöka vad som kan bli klubbens sista match. Och i EFL:s publika svarsbrev passade ligaorganet på att förklara sin roll i klubbens fall.

”Vi skulle vilja förtydliga att EFL anser att supportrar till klubbar har rätt att protestera om de är missnöjda och vi förstår väldigt väl Leyton Orients fans frustration i den här svåra tiden. Men som vi har meddelat tidigare så är våra möjligheter att ingripa, såvida inga regler bryts, oerhört begränsade när en ägare tagit kontroll över en klubb”, skrev EFL.

Supportrarna gör sitt yttersta i den svåra situationen, samtidigt som de förbereder sig på det värsta. Leyton Orient Fans’ Trust har samlat in pengar, och fått stöd från flera andra klubbar, för att kunna köpa en andel av klubben, likt Swanseas supportrar en gång gjorde, och tillsammans med nya ägare nästla Leyton Orient ur Becchettis grepp och återta kontrollen över klubben.

- Det är en krisfond. Om det värsta inträffar kommer det hjälpa till vid formationen av en fenixklubb. Men vi vill inte att det inträffar. Det ideala är att pengarna används till att köpa en andel av klubben bredvid några nya ägare. Men en sak är i alla fall säkert, pengarna kommer inte användas för att lösa Becchettis skulder, säger LOFT:s vice ordförande Tom Davies till ESPN.

Det som har hänt med Leyton Orient är inget annat än ett sorgligt exempel på vad som kan hända när en klubb kidnappas av en ägare och körs i botten, till synes av ren illvilja. Liknande saker inträffar med Blackburn, Coventry City, Charlton och Blackpool. I morgon spelar Leyton Orient säsongens sista match borta mot Blackpool. Kanske blir det till och med klubbens sista match någonsin, efter 136 års existens och 112 år i Football League. Allt som krävdes var en olämplig ägare. Frågan är om Leyton Orient någonsin reser sig igen?