”Danny, bedankt” - en Oranje röra

Bild från Bildbyrån

”Danny, bedankt” - en Oranje röra

Nederländernas problem fortsätter att växa. Efter 2-0-förlusten mot Bulgarien är holländarna nu i en prekär situation i det tuffa VM-kvalet och folket skrek på förbundskapten Danny Blinds avgång efter en rad märkliga beslut - inklusive att spela en 17-årig mittback som knappt fått känna på a-lagsfotboll. På söndagskvällen fick de holländska fansen i alla fall som de ville, när Blind sparkades.

Det var ju de som var de progressiva pionjärerna. Nederländerna, landet för innovation, nya tankar och vacker fotboll. Totalvoetbal, 4-3-3 och underhållning. Det kunde inte kännas mer fjärran än i dagsläget.

- I Holland tror vi fortfarande att vi vet precis allt. Vi finner stolthet i hur bra vi var med Cruyff 1974. Samma 1988. Men det är länge sedan nu. Kanske är det så att vi inte vet allt. Kanske behöver vi något mer, sa 1988 års EM-hjälte Ruud Gullit i höstas.

Holländarna har alltid varit nytänkande, inte bara inom fotbollen, och framgångarna har alltid gått hand i hand med en sorts nedärvd arrogans. Men år 2017 är holländsk fotboll blott en skugga av sitt en gång så stolta jag och de senaste åren har varit röriga. Från totalfotboll till totalt mörker.

Efter ett miserabelt kval missade Nederländerna EM 2016. Och även om det är mycket kvar att spela av VM-kvalet så gör holländarna sig inga som helst tjänster genom att åka till Bulgarien och åka på stryk, 0-2, vilket placerar Oranje tre poäng efter Sverige i kvalgruppen.

Förbundskapten Danny Blind, som tog över efter Guus Hiddink, har länge varit kritiserad efter uppseendeväckande svaga resultat. Sedan Blind tog över har han endast lett Nederländerna till segrar mot lag som Kazakstan, Luxemburg och Vitryssland, samtidigt som man inte mäktat med att slå nationer som Bulgarien, Sverige, Island, Turkiet och Tjeckien. Och kritiken har inte minskat efter gårdagens miserabla insats. Under matchen sjön supportrarna ”Danny, bedankt” och efter nederlaget gjorde Algemeen Dagbladen simpel webbundersökning, som gav ett resultat som knappast kan feltolkas. Hela 97 procent av de tillfrågade ville ha bort Blind från förbundskaptensposten.

När Virgil van Dijk, Stefan de Vrij och Jeffrey Bruma alla missade matchen i Sofia på grund av skada valde Blind att plocka in Ajax 17-åring Matthijs de Ligt från start. Tre poäng var ett måste redan i förväg och det fanns betydligt mer rutinerade spelare att välja. Wesley Hoedt, som gjort det så bra i Lazio, var det uppenbara valet. Joël Veltman, Daley Blind Nick Viergever eller varför inte Nathan Ake, som inte ens var med i truppen, hade också varit bättre. I stället föll valet på De Ligt, med 268 Eredivisie-minuter under bältet och som stod för ett stort misstag mot Excelsior bara dagar senare. Föga förvånande kom det vågade valet att studsa tillbaka på Blind. De Ligt gjorde två misstag, som Spas Delev utnyttjade till att sänka Nederländerna. Han byttes ut redan i halvtid, till förmån för Hoedt.

- Det är klart att det är enkelt att i efterhand göra bedömningen att det kanske var för tidigt för De Ligt att starta, sa Blind efteråt.

Det borde dock ha gått att förutse att det kanske inte var den bästa av idéer att kasta in en oprövad - men otvivelaktigt oerhört talangfull spelare - i ett dysfunktionellt och kritiserat lag i stort behov av en seger.

Mittbacksvalet må ha blivit direkt avgörande vid de båda målen, men det var i ärlighetens namn inte mycket som fungerade för Nederländerna mot Bulgarien. Jeroen Zoet övertygar inte och ytterbacksparet Rick Karsdorp (som jag verkligen gillar) och Daley Blind lyckades inte ta sig fram längs sina kanter. Trots att mittfältet utgörs av spelare som Kevin Strootman och Gini Wijnaldum, som imponerar för Roma respektive Liverpool, tillsammans med Davy Klaassen saknades all form av kreativitet på mittfältet. Arjen Robben var osynlig och Bas Dost isolerad. När Blind kastade sig på att göra förändringar tog han ut det enda riktiga djupledshotet i form av Quincy Promes och stoppade in ytterligare en tung centerspelare i Luuk de Jong. Memphis Depay, som var strålande mot Luxemburg senast och som varit i finfin form för Lyon, fick stanna kvar på bänken trots att Nederländerna var i uppenbart behov av någon form av kreativitet framåt.

På det stora hela var det en livlös insats, utan idéer i anfallsspelet och med det skakigaste av försvar. Trots att inga tecken tyder på några framsteg för Nederländerna var Blind efter matchen fast besluten att räta upp den sjunkande skutan.

- Jag är fortsatt tävlingsinriktad och jag känner ett ansvar för spelarna. Om det holländska förbundet inte tar något annat beslut så är det jag som är förbundskapten på tisdag (när Nederländerna ställs mot Italien), sa Blind.

Men så blev det inte. Precis i skrivande stund här på söndagskvällen dyker beskedet upp på Twitter. Danny Blind är avskedad.

- Vi måste respektera vad Danny betytt för oss och laget under den här perioden. Men eftersom de sportsliga resultaten varit så nedslående, vilket gjort våra möjligheter till att kvalificera för VM i Ryssland oerhört svåra, känner vi dessvärre tvingade att säga farväl till honom, berättar nederländska fotbollsförbundets Jean Paul Docossaux.

Nio matcher, fem förluster blev Danny Blinds dystra statistik som förbundskapten. Till tisdagens vänskapsmatch mot Italien på Amsterdam Arena kommer Fred Grim, Blinds assisterande manager, att sköta laget. Sedan måste Nederländerna ge sig ut på jakt än en gång.

- Jag tror vi är på rätt väg. Bortamatchen mot Bulgarien var en olycka. Det är oturligt att det ska sluta så här, sa Blind själv efter sparken.

Att sparka Blind var det rätta valet. Särskilt när man ser det bisarra citatet här ovan. Vad finns det egentligen för tecken på att den holländska fotbollen är på rätt väg? Den inhemska ligan fortsätter att tappa i status, man producerar inte unga talanger så som man gjorde förr och de många tränarna som en gång utbildade fotbollsvärlden med sina innovativa idéer har sett tiden springa förbi dem. Oavsett vem som tar över Oranje så har han ett stort jobb framför sig